[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2504669
Belépett
[X]

Örökbefogadás

Gazdit kereső görények

Egyesületünk egyik tevékenysége a hontalanná vált vadászgörények befogadása, szocializálása (alomra szoktatás, harapásról leszoktatás, helyes étrendre szoktatás) és új, szerető gazdihoz juttatása.

Honnan kerülnek hozzánk a gazdira váró görények?

Egy részük az 1., 2., vagy a sokadik gazditól kerül hozzánk, mert:

 • rájöttek, hogy időigényesebb állat, mint gondolták (pl. minden nap ki kell engedni a ketrecből, és foglalkozni kell vele)
 • kudarcot vallottak a nevelésével ("mert harap!") és elment a kedvük a további próbálkozásoktól,
 • a családban örökös konfliktusforrás a görény jelenléte (van, aki szereti, van, aki nem)
 • megváltoztak az életkörülményeik és nincs már rá helyük, idejük, energiájuk.
 • Allergia miatt ( mert ez is előfordul )
 • túl szaporítás miatt ( nem gondoltak bele mennyi utód születik )

A többiek az utcáról érkeznek. Ők vagy megszöktek, és nem jelentkeztek értük a gazdik vagy elengedték őket, mert rájöttek, hogy időigényesebb állat, mint gondolták,... lásd fent felsorolt indokok.

Milyenek ezek a gazdira váró görények?

 Kicsik és nagyok

Fiatalok és idősebbek

Hímek és nőstények

Főleg vadas színűek,de bézsek és albínók is

Jólneveltek és kevésbé jólneveltek

Szelídek és kevésbé szelídek

Nyugodtak és izgágák

Egyvalami közös bennük: megérdemlik az esélyt,hogy nekik is igazi Otthonuk és rendes Gazdájuk legyen!

 

Néhány tévhit a hontalan görényekkel kapcsolatban:

 • Nem igaz, hogy a felnőtt görény nem kötődik az új gazdihoz, nem fog hozzá úgy ragaszkodni, mint egy kölyökkorától gazdinál nevelkedő görény. A ragaszkodás és szeretet kizárólag a görényre fordított időn múlik! Minél többet foglalkozol egy görénnyel, annál jobban kedvel majd téged! Igaz ez a felnőtt görikre is. Sőt! Egy rossz sorsú görény sokszor jobban megbecsüli magát és hálásabb, mint szerencsésebb sorstársai, akiknek elsőre megadatott a rendes Gazdi!
 • Nem igaz, hogy a mentett állatok mind sérültek lelkileg, ezért nem szabad őket örökbe fogadni, mert csak probléma lesz velük. Tény, hogy a gazdira váró görik között vannak olyanok, akikkel rosszul bántak, és ezért megingott a bizalmuk az emberekben, ám ők sem reménytelen esetek. Idővel, megfelelő foglalkozással, türelemmel és szeretettel az ő lelki sebeik is begyógyulnak!
 • Nem igaz, hogy minden esetben könnyebb egy kölyökkel kezdeni, mint egy felnőtt, örökbefogadott állattal. Ha kölyköt veszel is érhetnek meglepetések és komoly sérülések. Ezzel szemben a nálunk gazdira váró görényeket ismerjük, tudjuk milyen a személyiségük, mi várható tőlük. Gazdira váró görényeink vagy már szocializáltak (jól neveltek, szelídek és alomtiszták), vagy elkezdtük szocializálásukat és úton haladnak a jólneveltség felé.  Mindig adunk hozzájuk "használati útmutatót" azaz segítjük, felkészítjük az örökbefogadót, hogy görény és gazdi számára is, minél zökkenőmentesebb legyen a környezetváltozás. Ezen felül igyekszünk élete végéig segíteni a gazdikat,hogy mikor és mit kell tenniük ha tanácstalanok. 

Miért jó neked, ha vásárlás helyett örökbe fogadsz egy vadászgörényt?

 • Mert kevesebb meglepetés ér, mintha egy kölyköt vásárolsz
 • Mert segítünk a felkészülésben!
 • Mert később is bármikor fordulhatsz hozzánk, ha tanácsra vagy segítségre van szükséged!
 • Mert csak olyan görényt adunk Neked, akiről mi is úgy gondoljuk, hogy boldogulni fogsz majd vele!
 • Mert minden örökbefogadónk és örökbefogadott görényünk a vendégünk az általunk szervezett görényfesztiválokon és versenyeken!
 • Mert segítesz egy hontalan állaton, aki önhibáján kívül került ilyen helyzetbe!

Az örökbefogadás hasznos tudnivalói

 • Az örökbefogadásra váró felnőtt görények ivartalanítottak, a kölykök vagy fiatalabb görik pedig csak ivartalanítási szerződéssel kerülhetnek örökbefogadó gazdihoz. Miért van ez így? Ezek az állatok gyakran rossz körülmények közül származnak, felmenőik általában ismeretlenek, nem lehet tudni, mit örökítenek, így szaporításukat a Klub nem ajánlja.
 • Ezeket a görényeket nem tudjuk ingyen, ajándékba adni. Mielőtt hozzánk kerültek általában semmilyen orvosi beavatkozáson nem estek túl, vagyis a klub gondoskodott külső-belső élősködők elleni kezelésükről, ivartalanításukról, oltásaikról. Az örökbefogadó-tól az ivartalanítás és az oltás(ok) illetve a chipelés  árát kérjük, az élősködők elleni kezelést nem számoljuk fel, kivéve ha az valamilyen spoton cseppel történik, pl: ( advocete ). Nem anyagi haszonra törekszünk, csak nem tudjuk felvállalni a görik ellátásának teljes költségét.
 • Az örökbefogadó gazdinak alá kell írnia egy adoptálási szerződést, amelyben vállalja, hogy gondoskodni fog a göri testi-lelki szükségleteiről, hogy szeretni fogja, hogy vigyáz rá, hogy inger-gazdag környezetet biztosít neki és hogy beadatja neki az éves ismétlő oltásokat valamint gondoskodik az orvosi ellátásáról, ha az szükséges.
 • Ha az örökbefogadásra jelentkező személy kiskorú (18. év alatti), minden esetben ragaszkodunk a szülőkkel, gondviselőkkel való személyes találkozáshoz. Az örökbefogadáshoz az ő engedélyük és pozitív hozzáállásuk is szükséges.
 • Minden jelentkezőnél meggyőződünk arról, hogy mennyire felkészült, hogy valóban jó gazdája tudna-e lenni a görinek. Ha úgy látjuk még nem elég felkészült, de alkalmas örökbefogadó gazdinak, úgy természetesen szívesen segítünk a felkészülésben!
 • Görény csak úgy kerülhet Örökbefogadó gazdihoz, ha a jelentkező rendelkezik alapvető görényes ismeretekkel (pl. tudja, mivel lehet és mivel nem szabad etetni), tud bánni vele (a személyes találkozón játszik, foglalkozik vele) és a göritartáshoz megvan minden szükséges felszerelése.
 • A leendő örögbefogadó minimum egyszeri kötelező látogatáson részt vesz!
 • A jelentkezőnek készen kell állnia arra is, hogy elmegyünk hozzá családlátogatásra. Megnézzük hová, milyen körülmények közé kerülne a göri, hogy valóban felkészülve várják őt haza.

Ha ezek után is érdekel az örökbefogadás, várjuk jelentkezésed

a 70 555 07 07-es számon vagy a   címen!

 

 

 

 


 

 próbaidőn
otthonra lelt
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(