[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2468402
Belépett
[X]

Örökbefogadás

Remi (Remény)

Budapest

2008. július

Remény. Milyen név ez egy görénynek? Nem szokványos. A görény sem az.

 Nincs örökbefogadásra alkalmas állapotban. Az is kétséges, hogy valaha az lesz. Azért küzdünk, hogy a hólyaggyulladásból meggyógyuljon, tudjon magától vizeletet üríteni és eljuthassunk a gerincfestésig. Ami még mindig nem hoz megváltást, csak reményt, hogy esetleg műthető. A hólyaggyulladáson kívül, a hátsó lábait nem tudja használni, a farkát nem tudja emelni. Ennek oka: súlyos fokú spondylosis.

 A korábbi tartási körülmények következményeként a szőrzete sprőd, sárgás-barnás színű, sok helyen gyér és helyenként teljesen hiányzik. A hátsó testfélen jelenleg nincs szőre. Le kellett borotválni, mert a szőr az ürüléktől csomókban állt és ideális táptalajt nyújtott a bolháknak és a fertőzéseknek. A higiénia és gondoskodás hiánya miatt, ezen a területen a bőre vörös. Kimarta az ürülék, megcsipkedték a bolhák és sebesre vakarta Görényke. Naponta többször kell fertőtleníteni és gyulladáscsökkentő kenőccsel kenegetni.
A képen már a borotválás és a mosdatás utáni állapotot látható.

Két felső szemfoga tőből le van törve. Letörés előtt viszont rosszul álltak, melynek nyomait máig viseli: a szája szélén két oldalt a hiányzó szemfogaknál a bőr meg van vastagodva, ill. be van nyomódva. A rágásban mindez nem okoz problémát, a szemfogakat nem használják olyan mértékben a táplálék rágásához.

 Nagyon bájos maci feje van. Amit szereti, ha vakargatnak, simogatnak. Olyankor törleszkedik, mint egy cica. Nagyon szeret kézben lenni és szereti a simogatást. (Ezen sorok írása közben is az ölemben tanyázik.) Puszikat is ad. Szereti a husit, a szárazhalat, a tápot. Szereti a vitaminolajat és a pasztát. Ezek létfontosságúak, mert velük erőszakmentesen tudjuk beadni a gyógyszereket.

Amíg remény van arra, hogy az életminősége és az állapota javulhat, addig Remény élni fog. A következő napok, hetek arról szólnak, hogy mennyire reagál a gyógyszerekre, lesz-e és milyen mértékű lesz a javulás. Mindent elkövetünk a gyógyulás érdekében.

A történések

Első nap
Megkaptam Görénykét. Öt napja láttam először, nem változott. Akkor is hemzsegtek rajta a bolhák, most is. A hátsó testfélen rasztás a szőr a rászáradt ürüléktől. A fején, a nyakán és a hátán bolhaürülék színezi szürkés-feketére a görényt. A fülei és környékük barnás színűek. Néha vakarózik, harapdálja magát. Csípik a bolhák. Kíváncsian nézeget kifelé a hordozóból. Útközben elkap az eső. Betérek egy boltba, veszek egy kukászsákkot. Az egyik eladó segít a hordozóra szabni. Most már zuhoghat, a víz nem folyik be, de elöl nyitott, szellőzik is.

Az állatorvosnál:
A vizsgálatot nyugodtan tűri, jól viselkedik. Akkor sem harap, amikor leborotválják a hátsó testfélről a lábairól és farkáról az ürüléktől csomós szőrt és amikor röntgenezik. Közben ürít. A vizeletből rögtön mintát is vesznek, megy a laborba, holnapra meglesz az eredmény.

A diagnózis:
kielégítő-rossz általános állapot, hátsó testfél gyengeség, extrém mértékben kitelt hólyag, fájdalomérzet van, kifejezett bolhásság. Duzzadt praeputium, gyulladt nyálkahártya. Röntgen: scoliosis, súlyos fokú spondilosis.

Terápia: gyógyszer, immunerősítés, fürdetés, szőrnyírás, bolha elleni kezelés, a sebes testrészek napi többszöri fertőtlenítése, majd bekenése gyulladáscsökkentő kenőccsel.

Ezúton is köszönjük, Dr. Pazár Péternek az állatorvosi ellátást!

Otthon pótmaminál

Első nap

 15.30. Kezdődik a fürdetés. Bolhák menekülnek, görényke még mindig nyugodt: zokszó nélkül tűri a fürdetést, felváltva kapaszkodik a bal kezembe és a lavór szélébe. Az első adag víz sötétbarna színű. Jobb kézzel vízcsere, bolhák menekülnek, görényke kapaszkodik, vízcsere, bolhák menekülnek,...
16.45. Az utolsó bolhát is levadásztam. Görényke tiszta. Míg szárazra törlöm, puszikat ad. Meghatódom. Fülpucolás következik. Van mit. A két füle két barna folt. meglehetősen nyugodtan tűri.

 Ollóval lenyírom a fején és a nyakán levő szőrcsimbókokat, és a szőrcsomókat a hátáról. Most már Ferretone is kell ahhoz, hogy nyugodt legyen. Birtokba veszi a ketrecet: végigszimatol mindent, majd jóízűen eszik. Gyorsan lemennek a forrázott csirkecomb darabok, tetszik a szárazhal és a száraztáp is. Amíg eszik, elkészítem a gyógyszereit. Két kanál közt porrá töröm a tablettát. Ráöntöm a szirupot és felszívom egy műanyag fecskendőbe. Görénykét ölbe veszem, a fecskendő végét a egyik oldalt a szájába teszem. Enyhe tiltakozással nyeli a tartalmát. A rossz ízt vízzel öblítjük le. Széklet is volt. A ketrec közepére. Híg mustáros, mint a "konzerves" görényeké. Felpucolom. Nem lesz jó ez a kölcsönketrec. Recés az alja és nincs felül ajtó. Alvás. Amíg ő alszik, én rendet rakok. Kidobom a bolhától fekete pöttyös rongyokat, kitakarítom a fürdőszobát, kimosom a fürdésnél használt lavórokat és kifertőtlenítem a hordozót. Pár kóbor bolha még zsákmányt keres. Elpusztítom őket. Felmosok, körbefújom a helyiséget rovarölő szerrel. A lehullott bolhapeték még hónapokig életképesek maradnak, nem elég az állatokat kezelni. Kicsit szusszanok. 19.30 görényke kíváncsian nézeget kifelé. Benyúlok és megsimogatom. Hálából puszit kapok. Úgy gondolja, megnézi, mi van ketrecen kívül. Próbálom visszatartani, pihennie kéne. Nem tudom. Nagyon kikívánkozik. Kiengedem. A két mellső lábával meglepően gyorsan közlekedik. A hátsókat húzza maga után. Felfedezi a helyiséget: minden zugot alaposan megszimatol. Ülve nézem. Ahányszor elmegy mellettem, annyiszor ad puszit. A kezemre, vagy ha az nem elérhető, akkor a meztelen lábamra. Adok neki játékokat. A labdák nem érdeklik. Sem a színes, sem a pattogós, sem a csörgős. A csőbe bemászik, végig is megy rajta. A zörgős szatyor a legérdekesebb, abban élvezettel hempereg. Amikor kívülről elkezdem finoman dögönyözni, szájtátogással és mancslengetéssel reagál. Azt hiszem boldog. Én az vagyok. Időnként visszamegy a ketrecbe. Körbenéz, majd kikap egy husidarabot és tőle telhetően gyorsan viszi ki a ketrecből. Bár a ketrecajtón rongy van nehogy beleakadjon a rácsba a lába, mégis fennakad. Magas az ajtó, a mozdulatlan láb pedig kacskán áll. Lesegítem. A húst biztonságba helyezi, majd kint megeszi. Vissza a ketrecbe másik húsdarabért, rohanás ki a sarokba (ketrecajtónál megint segítek), evés. Ezt még párszor megismételjük. Felfedezi a fürdőszoba padlóján levő túlfolyó nyílását. Tudja, hogy kaparni kell. A ragasztó ellenáll. Bő félóra aktív testmozgás után, hozzám jön. Ölbe veszem, simogatom. Elalszik. Beteszem a ketrecbe. Mióta nálam van még csak egyszer volt széklete. Aggódom. 11 körül ismét aktív. Ki akar jönni az odúból, de nem megy. Elakad az egyik lába a kijáratnál. Kisegítem. Az odút kiveszem. Balesetveszélyes. Végre találok neki egy jó játékot. WC papír gurigát kap. Lelkesen tolja, mancsolja. Amíg játszik, kicserélem az alomtákat. A 4 centis perem túl magas. 1,5 cm magas tálcát kap.

Második nap
Reggelre fogyott a húsból és széklet is volt. A ketrec közepére. Nincs értelme az alomtálnak, kiveszem. Nem érzi, ha rájön a szükség. A széklet normális. Örülök. Görényke hátsó testtája széklettel szennyezett. Lemosom. Fertőtlenítem. Bekenem. A kenőcs belsőleg is jó. Görényke szerint. Telefon. Megkapom az utolsó szabad klubos ketrecet. "Géza ketrec." Ez sem teljesen sima aljú, de fél fokkal jobb. Ezzel minden klubos ketrec megtelik. "Telt ház" van. Mire hazaérek, megint össze van piszkítva a ketrec. Görényke is. Lemosom. Fertőtlenítem. Bekenem. Megérkezik az új ketrec. Görényke birtokba veszi. Alszik. Piszkos rongyokat kiveszem. Széklet van, vizeletnek nincs nyoma. Ahogy látom, meg van telve a húgyhólyag. Hívom az orvost. Nem veszi fel. Görénykét hordozóba teszem. Micsoda különbség! Tegnap még egy koszos, büdös, bolhás görényt vittem. Ma egy tiszta, még mindig kellemetlen, de már csak "beteggörény" szagú, bolhátlan görényt viszek. Rendelés végére esek be. Recepciós telefonál. Még fogad a Doktor Úr. Örülök. Megvan a tegnapi vizeletminta eredménye. Baktériumokkal erősen szennyezett. Doktor Úr megvizsgálja. A hólyag valóban telt. Nyomásra szép lassan kifolyik a vizelet. Ezt mától én csinálom. Naponta legalább kétszer, de lehetőleg minél többször. Magától nem tud vizeletet üríteni. Még egy gyógyszert kell szedünk. A kúra után pedig egy másikat kezdünk. Ha a hólyaggyulladás nem jön helyre, akkor nincs Remény...

Harmadik nap
Rácsrázásra kelek. Görényke az. Örülök. Van energiája. Kiengedem. Az első makogás. Bájos halk hangocska. Makmakmak. A WC papír gurigának örül. Én neki. Vizelet nem jön. Nyomom, de nem jön. Pár csepp. Görényke nem tiltakozik. Áldott jó "gyerek." Béna vagyok vagy csak ennyi? Aggódom. Du. újabb próba. Segítőnk is van. Pár csepp. Aggódunk. Estig keveset evett. Aggódom. Esti játék. Gurigák, gurigák, gurigák. Húscsempészés a ketrecből. Alvás az ölemben. Mindent csinálhatok vele. Ijesztő, ahogy teljesen elhagyja magát, de lélegzik, nincs baj. Csak mélyen alszik. Vizeletet próbálok nyerni. Pár csepp. Kevés. Aggódom. Éjjel: épp elkapom, amikor üríteni készül. EMELI a farkát! Örülök. Éjjel vele álmodom. Vizeletet próbálok nyerni...

Negyedik nap

Reggelre alig fogyott a húsból, de széklet volt. A ketrec közepére. A széklet normális. Örülök. Görényke hátsó testtája széklettel szennyezett. Lemosom. Közben vizeletsugár. Hurrá! A vizelet később is szivárog. Egészséges görénynél ez nem jó. Hólyaggyulladásos, vizelni nem tudó görénynél öröm. Megtörlöm. Puszit kapok. Fertőtlenítem. Bekenem. A kenőcs belsőleg is jó. Még mindig. Görényke szerint. Fülpucolás. Harmadszor mióta nálam van. Nem tetszik, enyhén tiltakozik. Puszit ad. Du. állatorvos. Várunk, várunk. Görényke jó gyerek. Nem tiltakozik. Kézben van, nézelődik, bújik. Ismerősök. Örökbefogadók és pótmamik. Görénykét simogatják. Halat kap. Sokat. Puszit ad. Sokat. Aztán Ferretonet. Nagy-nagy boldogság. Dícsérik. Bájos feje van. Igen. Babafejű, piszeorrú. Nagyon bájos. Vizsgálat. A hólyag telt. Nyomásra szép lassan kifolyik a vizelet. Túl nagy a hólyag, kitágult. Nem normális. Az egész görény nem az. Kicsi az esély. Doktor Úr őszinte. Mi is. Nem adjuk fel. Megmutatom a nagy fekete pöttyöket. Egy a végbélnyílásnál, egy a farok végén. Nem kullancs. Csak vérrög. Itthon vacsora. A csontos hús a legjobb. Azt veszi ki először a tálból. Azután jönnek csak a "szimpla" húsdarabok. Alvás. Késő este még egy játék. A gurigák kincsek. Szépen egy sarokba cipeli az összeset. Mellém. Ismerkedés a pelenkával. Modern találmány széklet - és vizelettartási problémával küszködő embereknek. És görénykének. Leterítek párat a földre. Nézem mit csinál. Kaparja, de nem akarja megenni. OK, akkor betehetem a ketrecbe. Fél óra játék. Ennyit bír. Alvás az ölemben. Vége a napnak.

Ötödik nap
Nem ébredek rácsrázásra, nem akar kijönni. Nem aggódom. Tegnap késő éjjel is kint volt. A pelus ép, nem kaparta szét. Amíg én ketrecet pucolok, ő nézelődik. A rácsrázás késő délutánra marad. Most már aztán igazán engedj ki!!! Nem tehetem. Dolgozni kell menni. Türelem, kicsim, türelem. Rendes gyerek. Türelmes. Bebújik a rongyikába és elalszik. 20.45 én ébresztem. Pisilni kéne. Nem jön. Próbálkozom. Aggódom. Pár csepp. Görényke közben a kezemben pihen. Jó gyerek. Idővel feléled, elindul, körbeszimatol. Szokásos steril szag. A földről enni lehetne. Lehet is, mert engedem. Boldogan csempészi a husit a ketrecből. Én neki örülök. Az első görénysokk. A ketrecet takaró lepedő váltja ki. Alábújik, és tetszik neki. Besegítek, lengetem. Nagyon tetszik! Hanyatt fekve hempereg, mancsol. Örülünk. Aztán csövezünk. Ő bent, én óvatosan mozgatom. Hinta-palinta. Ez is tetszik neki. Nem jön ki, hanyatt fekve élvezkedik. Fél óra múlva újabb pihenő. Azt teszek vele, amit akarok. Próbálok pisit varázsolni. Kevés sikerrel. Tüzetesen megvizsgálom. Gyógyulnak a sebek. Kis barna vardarabok jönnek le róla. Hat a kenőcs. A karmokon is igazítok. Nem hosszúak, de repedeznek. Ahogy rövidebbre vágom, szétmállik a karom. Fülpucolás. Megint csúnya barnásfekete, muszáj. Közben alszik. Néha moccan csak, hagyja. Előkészítem a fürdővizet. Fertőtlenítős meleg víz a hátsó fertálynak. Nyugodtan tűri, ahogy mosom. Közben az arcomra puszit kapok. Újabb adag tiszta víz. Lemosás. Görényke tiszta. Megtörlöm, elengedem. Boldogan "nyargal" tova. Hanyatt dobja magát és hempereg. Második görénysokk. Kétszeres boldogság egy nap alatt. Csak az a fránya pisi is jönne. Velem akkor lehetne madarat fogatni.

Hatodik nap
Szokásos reggel. Széklettel szennyezett pelus és rongyok ki, tiszta be. Görényke viszont tiszta maradt. Ügyes volt, nem feküdt bele. A széklet tökéletes, azzal nincs gond. Ketrecpucolás. Pisiltetés. Segítségünk is van. Segítőnk ügyes, jön a pisi sugárban. Szuper. Hátsó fertály lemosása, fertőtlenítés, krémezés. Görényke puszit ad. Gyógyszer beadása. Gond egy szál se, pasztával boldogan benyalja. Alvás. 12.45-kor ébred és "szól." Engedj ki!!! Megyek, és kiveszem. Megmutatom a vendégemnek. Orvos, de nem állatokat gyógyít. Tudja mi a spondylosis. Embernél is van. Megsimogatja. Görényke neki is puszit ad. Mindenkivel barátságos. Kézben tartjuk, amikor rotty. Széklet jön. Ahogy törölgetem, pisisugarat is kapunk. Hurrrrrá!!! Alvás. 15.37. Görényke ébred. Kiengedem. Nagyon virgonc. Biztonságba helyezi a vécépapír gurigáit, majd felfedezőútra megy. "Rést talál a pajzson," és át is jut a barikádon, ami a lakás többi részétől választja el. Egyik kézzel megigazítom az akadályt, másikkal Görénykét próbálom elterelni az útból. Mozgó kezemet játéknak veszi és elkezd ugrálni. A két mellső lábán. Nagyon aranyos és nagyon boldog. Bájos kis plüssmackó. Zoknis lábamat nem ismeri fel, harapja. Menekülök, ő jön utánam és vadászik. Görényesedik a lelkem. Kénytelen vagyok levetni a zoknit. Így már megismer és puszikat ad a meztelen lábujjaimra. Tojássárgáját adok neki. Boldogan benyalja, a tálkában egy csepp sem marad.

Fotóalbum


Köszönjük: O.Juditnak, Bettynek és Gittának a fertőtlenítőszereket, kenőcsöket és a pelenkákat.

N.I. Csillának a gyönyörű új ketrecet, amiben kispajti lakhat.

Továbbá : SAndreának, Bejacnak és Fischinek,Helgának, B. Orsinak és Attilának, H. Nikinek és Zolinak, Petinek, a sok segítséget és adományaikat!

Saabtscheenak és Chepheydának,Kővágó Csabának, Hallotoknak, Balogh Istvánnénak hogy Reményt adományaikkal segítették.

Köszönjük Fruzsinának a száraztápot és a függőágyat.

Köszönjük mindenkinek, aki száraztápot és almot ajánlott el Remény részére. Sajnos jelen állapotában száraztápot nem ehet, illetve csakis vesekímélő Hill's tápot. Széklettartási és vizeletürítési problémái miatt almot pedig nem tud használni. (A ketrecben nincs alomtál.

HÍREK REMIRŐL - 2008. augusztus 22.

Kedves gazdik és görénybarátok. Elnézést kérünk, amiért az elmúlt hetekben nem tudtunk rendszeresen jelentkezni hírekkel. A "nyári görénykidobási szezon" közepén vagyunk, telt ház van, minden pótmamink és segítőnk leterhelt, kevés energiánk van irogatni. Kérünk, ha tehetitek, segítsetek nekünk tárgyadományokkal (egy kis táppal, vitaminokkal, hússal) vagy akár azzal, hogy ismerőseitek körében népszerűsítitek az örökbefogadást. Nagyon sok kedves, szelíd görény várja nálunk a gazdit!

Legnagyobb egészségügyi problémánk, amin Remink élete múlik, hogy még mindig nem tud magától vizeletet üríteni.
Továbbra is 3-4 óránként ki kell nyomni a húgyhólyag tartalmát. Az első antibiotikum kúra nem járt eredménnyel, a vizelete még mindig tele van baktériumokkal. 2 héttel hozzánk kerülése után a vizeletben vér is megjelent, ezért továbbra is antibiotikumot kell szednie. Jelenleg nincs vér a vizeletében.

Mivel a vizeletürítési probléma az antibiotikumos kezelés ellenére sem szűnt meg, valószínűsíthető, hogy a gerincprobléma (spondilosis) áll a háttérben. Az összecsontosodott csigolyák elnyomják az idegszálakat, ill. a szervezetben levő gyulladás is befolyásolja az ingerületvezetést. A hátsó testtájon és a lábain levő csúnya gyulladt sebek (korábbi higiénia hiánya és bolhacsípések miatt) a folyamatos kenegetésnek (körömvirág kenőcs, majd aloe vera krém) köszönhetően szépen meggyógyultak. Most arra kell vigyáznunk, hogy ne horzsolja fel a hátsó lábait, ahogy földön húzza maga után, mert ezek a hámsérülések is elfertőződhetnek, és gyulladáshoz vezethetnek.

A gyógyszerek és a 4 hete tartó immunerősítő kúra eredményhez vezetett: sikerült a szervezetében levő gyulladást csökkenteni, így időnként magától tud vizeletet üríteni. A ketrec aljában levő fehér pelenkán rendszeresen vannak sárga foltok. (Alomra nem jár, mert nem érzi, hogy mikor jön rá a szükség.) A hólyagja sajnos nem ürül ki teljesen, így még mindig folyamatos segítségre szorul. (Lehet látni, amikor telített a hólyag, ill. tudjuk, hogy a görények 3-4 óránként szokták dolgukat végezni, ezért 3-4 óránk kell kinyomni a vizeletet.)

A sztóma műtét (húgyvezeték műtéti úton történő kivezetése a végbélnyíláshoz) gondolatát az állatorvosokkal együtt elvetettük. Egyrészt nagyon kicsi az esély, hogy a műtét sikeres lesz, és Remi felébred az altatásból, másrészt a sikeres műtét is csak ideiglenes megoldást jelent. A műtét után hamarabb fel fog fertőződni a veséje, ha pedig a vese leáll, az Remink életének végét jelenti.

Joggal merül fel a kérdés, hogy a gerincműtét és az elnyomott idegszálak kiszabadítása megoldást jelenthet-e. Nagyon sok állatorvossal és szakemberrel megvitattuk a kérdést, és egybehangzóan azt a véleményt kaptuk, hogy sajnos nem. Olyan szintű a spondilosis, annyira megterhelő a szervezet számára a műtét, hogy nem szabad vállalni a kockázatot. Ha a műtét sikerül, amire kicsi az esély, akkor is csak ideiglenes megoldást jelent, mert újra össze fognak csontosodni a szétválasztott részek, és újabb műtétre szorul.

Szerencsére Reminek nem jelent problémát a hátsó lábak bénasága. Mellső lábai, és a nyaka körüli izmok nagyon megerősödtek, kis izmos bulldog lett, aki hihetetlen vehemenciával és iszonyatosan gyorsan tud közlekedni. Vidáman szalad a labdák után, végigsüvít a sárga dréncsövön, hanyatt fekve birkózik a plüssállatokkal, sőt amikor jókedvű (és gyakran az) két lábon ugrálva fejezi ki boldogságát! Vidám látvány, amikor a játszószőnyegen ugrál és rázza a fejét, mindezt némi Metallica zenei aláfestésre. Eme tudományát sokaknak megmutatta, Remi ugyanis aktív társasági életet él.

Ahogy írtuk, vizeletürítési problémája miatt folyamatos ellátásra szorul, ezért Betty pótmami mindenhová magával viszi. Remink hétvégenként görényes ismeretterjesztő képzésre jár és a kétlábú résztvevőkkel együtt hallgatja (szundikálja) végig az előadásokat. Utazott már mindenféle járművön, többször járt a Dunaparton és a görényes kerti partik elmaradhatatlan résztvevője. Nagyon sok emberrel találkozott és mindig boldogan fogadta az emberek szeretetét, figyelmét. Háláját folyamatos puszi osztással fejezi ki.

Remi élete tehát azon múlik, hogy 3-4 óránként segítünk-e neki megszabadulni a vizelettől, és a szervezetében levő gyulladást mennyire tudjuk csökkenteni. Ha 3-4 óránként ki tudjuk nyomni, és a gyulladást minimalizáljuk (stressz mentes környezet, gyógyszerek, immunerősítők, hámsérülések elkerülése stb.) akkor még éveket élhet. Ha ezt nem tesszük meg, akkor max. pár hónapja lehet hátra.


Fogairól már korábban írtuk, hogy tőből le vannak törve. Nos, időközben beigazolódott a gyanúnk, hogy nem maguktól törtek le. Tőből ugyanis így nem tud letörni a fog. Nemrégiben hazánkban járt Bob Church zooarcheológus, aki többek között a csontok és görényfogak nagy szakértője. Ő mutatott rá, hogy ha közelről megnézzük Remi szemfogait, vagyis a fogínyt, ahol végződnek, látszik, hogy a felületük nem lapos, hanem középen csúcsos. Sem ketrecrázástól, sem mástól nem tud így letörni fog. Ellenben pont úgy néz ki, mint az a fog, amit csípőfogóval levágnak. Remi szemfogait tehát levágták. Csípőfogóval. Akár vadászati céllal, akár azért mert harapott, csonkítás, vagyis állatkínzásnak minősül. Biztos, hogy nagyon fájt neki és nagyon valószínű, hogy most is fáj és sajnos az sem segít, ha kihúzzuk. Bobnak köszönhetőan annyit tudunk még, hogy kb. 2,5-3 éves lehet.

A szemfogaival történt szörnyűség ellenére szerencsére Remi jó étvággyal és sokat eszik. Kedvence a csirkenyak és a csirkeszárny, vagyis kimondottan a csontos húst szereti. Bizton állíthatjuk, mert kipróbáltuk. Ha az etetőtálban csontos és nem a csontos hús is van, ő mindig a csontosat választja. Imádja a pasztákat, akár Ferretvite pasztáról, akár Gimpet pasztáról vagy Calo petről van szó. Sajnos a gyógyszereket és az immunerősítőt már nagyon utálja, és pasztával is csak fintorogva, némi tiltakozással veszi be. Persze a paszta magában már nem vált ki tiltakozást! :) A minőségi tápláléknak és a vitaminkúrának köszönhetően nagyon szépen nő a szőre, a borotválás nyomai már alig látszanak. A bundája is sokkal puhább és illatosabb lett.

A fogak csonkításának felfedezésén kívül még egy dologra rájöttük: szó sincs arról, hogy Remi ivartalanítva lenne. Nem szálltak le a heréi, vagyis rejtett heréjű. Erre utal a bundaszíne is: albínó görény létére erősen sárgás-barnás színezetű.

Ha adománnyal segíteni szeretnéd Remi életét, felajánlásodat itt teheted meg:

E-mail: menhely@mvk.hu
Telefon:06 70 555 09 09
Számlaszám: Raiffeisen Bank 12010855-00333467-00100005
(a megjegyzés mezőbe kérjük írd be, hogy "Remény")

A következő dolgokat tudjuk használni, mivel ezek gyorsan fogynak:
Calo pet paszta, vitaminpaszta
Probican paszta
2008. augusztus 23.

 

HÍREK REMIRŐL - 2008. október 11.

Kis fehér „jegesmedve” hétköznapjai :

Remény egy kis őszi náthán esett át az elmúlt időszakban, amit nem könnyen gyűrt le, de a kondíciójának hála ezen is túl vagyunk! Amióta hozzám került közel 30 dekát szedett fel magára, a megfelelő táplálkozásnak köszönhetően. Antibiotikumot és köptetőt kapott, amit kanálból fintor nélkül vidáman beszürcsölt. Hogy miért? Elvarázsoltuk azt a borzalmas ánizs ízt egy kis Ferretone és lazac olajjal.

Aggódós pótanya vagyok, beköltöztettem a náthás időszakra zsebkengurut a hálószobába. Egy éjjel arra ébredek, hogy iszonyatosan mélyről, nehezen lélegezve köhög Remi… Ágyból ki, konyhába be, mélyhűtőt fel, laktózmentes tejet ki, mikróba be. Mint jó mackócsaládnál, mindig akad a polcon egy kis méz. Bioakácmézből egy keveset a kellemesen meleg tejcibe raktam, épp csak az íze kedvéért, majd bele a golyós itatóba. Megitta az utolsó cseppig a szentem, majd édesdeden, mint a kétlábú embergyerek elaludt. Természetesen „anya” is megnyugodott, reggelig nem ismétlődött a köhögés.

Doktorbácsi már névről szólítja a rendelőben Remit, s mindig jut egy kis simi is neki a vizsgálatok után. Némi hümmögés és hallgatózás után zsebkenguru előadja, hogy milyen krákogva is tudnak köhögni a görények. Remit bebódítják, vért vesznek tőle, tüdőröntgen felvétel készül…”mami” meg kint a váróban idegeskedik.

Kaptunk időpontot szívultrahangra is, ahol megállapították, hogy helyén van a szíve öcsisajtnak, igaz nem ott ahol keresték, hanem kicsit feljebb. Mint minden belső szerve. Az extrém megnövekedett hólyagja (a pangó vizelet miatt) és megnagyobbodott lépe miatt minden egyéb belső szerve kissé feljebb helyezkedik el. Mindeközben multivitamin pasztát átölelve tűrjük zokszó nélkül a vizsgálatokat. Vérkép eredménye is megnyugtató, minden szerve jól működik, veséje is dolgozik, mája is jól bontja az antibiotikumot amit folyamatosan kap a hólyaggyulladás megelőzésére meg a megfázására. Persze probiotikummal, és immunerősítővel kiegészítve.

Megfázáson túlvagyunk, ebből is kimásztunk. Alig telt el azóta egy hét, most épp a bűzmirigy gyulladással küzdünk. Remi nem egy harcikakas típus, mellette az alsó testfél gyengesége, ezért a felgyülemlett bűzváladékától nem sikerült megszabadulnia.

Dokibácsink nincs, szabadságon van (meg is érdemli, hiszen olyan sokat dolgozik) helyette egy kedves doktornénit kápráztatunk el bűzmirigyünk tartalmával. A leendő orvostanhallgatók érdeklődve körénk gyűlnek, honnan jön ez a penetráns szag, Remi vigyorog, belőle! Nos szerintem itt döntötte el jónéhány tanuló, hogy görény specialista nem lesz.

Viszont olyan dolog történt, ami idáig sosem… zsebkenguru makogni kezdett antibiotikumos szuri hatására, majd erőteljesen ereszteni kezdett a feje, soha nem sziszegett-fújt még senkire. Hát gondoljunk csak bele: nekünk hogy esne, ha nyomkodnák a fenekünket, majd ezek után még meg is szúrnának bazi nagy tűvel….!? Jogos a felháborodás, hazafelé kiengesztelésként kapott egy kis Ferretone olajat

Gyulladás szépen csökkenőben, gyógyulgatunk ezerrel a kétlábúak nagy örömére. Általános állapota kielégítő, jó étvágyú, játéka szenvedélyes, pattogós. Továbbra is nagy kedvence a birkózás, melyet lehetőleg a nála majdnem kétszer nagyobb hímmel a legjobb kivitelezni.

Járunk mi mindenfelé, nem csak orvoshoz. Közben gigasztárrá nőtte ki magát Remi: közértes nénik, hentes bácsik, kalauz nénik, sofőr bácsik tartoznak rajongó táborába. Igaz, nem lehet nem szeretni, mindenkit elbűvöl bájosságával, kedvességével, közvetlenségével.

Remi üzenete:

Igenis lehet 2 lábon szép az élet, csak némi segítség és minden rendben van!

Fotóalbum

 

 vissza
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(