[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2466682
Belépett
[X]

Örökbefogadás

Szerencsés Szami

Budapest


2,5 éves, ivartalan, vadas színű nőstény görény.

FRISS INFOK A LAP ALJÁN!

A kezdeti zárkozóttsága és bizalmatlanság 3 hét alatt szerencsére feloldódott. Már ő is jön, ha játékról van szó, már ő is makog, mint a pajtása Albi.

"Problémás" (kissé harapós) görényként kaptuk, de szerencsére nem volt vele semmi probléma. Úgy tűnik a megfelelő mennyiségű (napi több óra) szabadság és játék megtette a hatását. Az orvosi vizsgálatot és az ultrahangot is nyugodtan tűrte, és később sem tiltakozott az ellen, hogy idegen kezek tapogassák. Eddig egyszer kapott bele befogadó gazdiba, de akkor sem okozott sérülést. Már be lehet nyúlni a ketrecbe amikor ő is bent van, nyugodtan viselkedik.

Az emberek iránt eleinte nem érdeklődött, leginkább görénypajtásával Albival együtt játszott. Két hét után aztán végre befogadó gazdit is görényszámba vette és most már hajlandó vele is játszani. Szereti a zörgős zacsikat és feje tetejére állítani a lakást... Más állatokkal nem jön ki, a kutyát kifejezetten utálja, ezt a lemondó gazdi is mondta, mi pedig megerősíthetjük.

Az alomtisztasággal nincs gond, ketrecen belül és kívül is nagyon ügyesen megtalálja az illemhelyeket.

Az evés problémás dologként indult. Szami az első napokban semmit sem akart enni, nagy ijedtséget okozva ezzel. Aztán a megszokott tápból evett, és eljutottunk oda, hogy fanyalogva elfogadott pár falat husit, de igazából egy kevéske száraztápon kívül továbbra sem akart mást. (Aggódtunk is emiatt sokat, lévén Szami vesebeteg és műtét előtt állt)

Története

Szami és pajtása, Albi és 1,5 éve vannak együtt. Fiatal koruk ellenére mindketten több gazdinál megfordultak mire egy helyre és mire hozzánk kerültek. Korábbi gazdáik a szokásos indokok miatt mondtak le róluk: "allergiás lett rá a gyerek," "nincs rá időm," "gyermeket várok," "az albérletbe nem vihetem."

Utolsó gazdájuk azzal a feltétellel mondott le róluk, hogy vállaljuk, a két görény együtt maradhat. Mindig nehezebb dolgunk van, amikor két görénynek együtt keresünk gazdát, főleg ha nem két teljesen szelíd görényről van szó. Mégis vállaltuk a nehézséget, úgy ahogy korábban is tettük, bízva abban, hogy együtt is találunk örökbefogadót a két görénynek. Nem tudtuk mit vállalunk.

Két kicsit harapós, ámde egészséges görényt vártunk. Mint minden hozzánk kerülő görény, így Albi és Szami is átesett állatorvosi vizsgálaton. Albinál minden rendben találtak, ám Szamiról kiderült, hogy korántsem egészséges. Szami hydronephrosis nevű betegségben szenved és mielőbbi műtéti beavatkozásra lenne nála szükség.

Az ivartalanításhoz képest sokkal bonyolultabb és költségesebb műtétről volt szó, ám Szami számára ez jelentette az egyetlen esélyt arra, hogy évei és ne csak hónapjai legyenek hátra. A műtétet követően egy speciális, vesebeteg állatoknak készített táppal (Hill's k/d) kell majd etetni - élete végéig. Rendszeres időközönként kontroll vérvizsgálatokra is szüksége lesz.

A speciális étrendet és kontroll vérvételeket leszámítva ugyanúgy élhet, mint bármely másik görény. A műtéti heg hamar begyógyul, a műtét miatt leborotvált szőr is kinő, és Szami ugyanúgy tud majd szaladni, játszani, makogni, mint bármely másik fajtársa. Szami és Albi élete azonban korántsem oldódik meg a műtéttel.

 Hacsak nem kapunk külső segítséget, a Klub nem tudja megoldani, hogy a műtét után mindkét görényt ilyen táppal etessük. Bár ugyanannál a befogadó gazdinál maradnak, a két görényt legkésőbb ekkor kénytelenek leszünk külön ketrecben tartani, és csak a játék idejére, azaz naponta pár órára összeengedni. Ezt vajon hogy fogják viselni? Hogyan viselheti ezt két görény, akik 1,5 éve minden nap együtt játszanak, együtt esznek, isznak, és együtt alszanak?

Van tehát két vadászgörényünk, egyikük súlyos beteg. A műtét költséges és kockázatos. Az utána javasolt speciális diéta valamint a rendszeres kontroll vérvizsgálatok is további terheket rónak mind ránk, mind pedig a leendő örökbefogadóra. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a két görény együtt találjon új otthonra, tovább növeljük a meglévő terheket, tovább nehezítjük a gazdira találás esélyeit, mondhatni nem jól képviseljük Albi és Szami érdekeit. Ugyanakkor igenis az lenne az érdekük, hogy együtt maradhassanak, hogy Szaminak ne kelljen egyedül élnie!

Melyik a jobb megoldás? Mi a görények érdeke? Mi Szami érdeke? Mi Albi érdeke? Mit kéne tennünk? Ezek után is ragaszkodjunk ahhoz, hogy együtt keresünk nekik gazdát vagy válasszuk szét őket?
Nincs jó megoldás, csak a felelősség. Egyszer s mindenkorra felelős lettél azért - akit befogadtál.

Időközben Szami és Albi volt gazdája, feloldott minket ígéretünk alól, hogy csak együtt adhatjuk örökbe a két görényt. Továbbra sem tudjuk azonban, hogy mi lenne a jó megoldás.

 Ha a fenti történet elolvasása után is érdekel Albi és Szami, és szeretnéd őket örökbe fogadni, várjuk jelentkezésed:

Telefonon: 06 70 555 09 09
E-mailben: menhely@mvk.hu


Ha bármilyen csekély összeggel, akár régi egy és kétforintosaiddal, de hozzá tudnál járulni Szami gyógyításának költségeihez, vagy támogatnád őt diétás táppal (1-2 db Hill's k/d konzervvel vagy 1 csomag k/d száraztáppal - mindkettő csak állatpatikákban kapható!), nagyon hálásak lennénk!

Pénzadományodat, így a márc. 1-én kivonásra kerülő aprópénzt is befizetheted számlaszámunkra:
Magyar Vadászgörény Klub
12010855-00333467-00100005 Raiffeisen Bank
A megjegyzés mezőbe kérünk, hogy írd be "Szami"

Ha más módon szeretnél segíteni, az alábbi elérhetőségeken várjuk jelentkezésed: menhely@mvk.hu, 06 70/555-0909 vagy 06 70/555-0707.

Előre is köszönjük a segítséget mindenkinek!

HÍREK - 2008. jan. 12.

Kedves Gazdik és görénybarátok! A segítségeteknek köszönhetően összegyűlt a pénz a műtétre!!! Szami nevében köszönjük nektek:

Ardai Ildikó
Bagyinka Nikolett
Bata Helga
Csath Dorottya
Dankó Nicolette
Dorogi Fruzsina Laura
Földi Beatrix
Földvári Anikó
Friedrich Irén
Galgóczy Nikoletta
Gerzsenyi Anita

Habuczki Norbert
Hofbauer Márta
Hosszú Anett
Janás Dóra
Keresztúry Erika
Kozári Katalin Carmen
Meiczinger Máté
Nagyistván Csilla
Piros Ádám

Schnellné Edit
Szállás Beáta Hajnalka
Szentmiklóssyné Szádoczki Mónika
"Sziporka"

(Elnézést kérünk azoktól, akik támogatták Szamit , ám a nevük még nem olvasható. A befizetéseket nem tudjuk naponta ellenőrizni, így a frissítés időbe telik. )

Nagyon köszönjük levélíróinknak is a bíztatást! Jól esett olvasni a leveleket és látni, hogy ennyi emberben keltett érzéseket egy görényke élete.

 A műtéthez és az utána szükséges speciális tápokhoz szükséges összeg előteremtését segítendő, Dorogi Fruzsina felajánlott egy ajándéktárgyat, a képen látható kis vadászgörényt. A Schleich görénykére egy héten át (jan. 7-13-ig) lehetett licitálni az Esélyt Szaminak c. fórumon. A legmagasabb licitet Eras01 tette, így övé lett a Schleich görényke. Köszönjük Fruszinának és Eras01-nek!

2008. jan. 16.

Örömmel tudatjuk, hogy gazdira váró Szami görényünk operációja 2008. január 15-én komplikáció nélkül lezajlott. A műtét során Szami egyik veséjét sikeresen eltávolították. A következő 24 órát még a klinikán töltötte, megfigyelés alatt. (Ilyen komoly műtétek után ez természetes). A vérvétel eredménye bíztató: minden érték a görényeknél normális határok között van. Szami végig nyugodtan viselkedett, senkit sem harapott meg, amire nagyon büszkék vagyunk, hiszen a legtöbb görény hasonló helyzetben nem így viselkedik. Az asszisztens elmondása szerint "jó fej volt és ujjról nyalta a Calo pet pasztát." 16-án szerdán visszaköltözött pótmamihoz. A hazautazást nyugodtan tűrte - félútig. Akkor úgy döntött, hogy ő már annyira jól van, hogy ki akar jönni és energikus rácsrázásba kezdett. :))

Köszönjük Dr. Szabó Zoltánnak az operációt, és a Szent István Egyetem Állatorvosi tudományi kar Belgyógyászati Tanszék és Klinika, Egzotikus Osztály dolgozóinak a segítségüket.

Köszönjük Nektek kedves gazdik és görénybarátok a támogatásotokat és az aggódást!

2008. jan. 23.

Újabb jó hírekről számolhatunk be. Minden félelmünk alaptalannak bizonyult, és a műtét utáni napok probléma nélkült teltek-telnek. Szami nagyon jó kislány, nem piszkálja a varratait, jó étvággyal és válogatás nélkül eszi a diétás tápjait. Sokat alszik, de a közérzete a befogadó gazdi szerint sokkal jobb, mint a műtét előtti hetekben volt. Már játszott és makogott is. A makogást egy mozgó zokni, ill. a zokni végén levő pótmami váltotta ki. Klubhoz kerülése, azaz december 20 óta ez volt a második alkalom, hogy hangot adott jókedvének, érthető módon mi is boldogok voltunk! Nagy örömünkre nem lett depressziós az Albitól való elkülönítés miatt. (Szami görénypajtásával, Albival együtt érkezett a klubhoz és tartottunk attól, hogy a műtét utáni elkülönítés rossz hatással lesz lelkiállapotára.) Az elkülönítésre a varratszedés után is szükség lesz, Szami speciális étrendje miatt, ám bízunk benne, hogy a továbbiakban sem okoz majd gondot.

2008. jan. 29.

Szaminkat szereti a görények istene, mert megint csupa jó dologról számolhatunk be. Tegnap gond nélkül lezajlott varratszedés, és megállapították, hogy jó kondiban van. (Nem hiába fogyasztja olyan lelkesen a diétás konzerveket! :)) Két hét után először találkozhatott és játszhatott Albival és érthető módon, a két görény nagyon örült egymásnak.

Most, hogy sikeresen túlvagyunk a műtéten és a varratszedésen, Szami látogatható, várjuk az örökbefogadás iránt érdeklődőket! Reményeink szerint, pénteken már sor is kerül az első ilyen látogatásra. Kérünk drukkoljatok Szaminak és Albinak, hogy találkozásuk a kedves érdeklődővel sikeres legyen!

 


vissza
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(