[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2105597
Belépett
[X]

Örökbefogadás

Szerencsés Ria

Budapest

Kukucs!Ria egy kb. 1-1,5, max. 2 éves nagyon szép, sötétvadas, selymes bundácskájú, félénk görilány. Három hónappal ezelőtt találta egy görényes pár a Duna-parton, akik hazavitték és úgy gondolták megtartják, lesz játszópajtija a görijüknek. Riának nem tetszett, hogy rögtön megtalálás és hazavitel után meg akarták füröszteni és jó kis szájzárral adta tudtukra nemtetszését. (Kedves kezdő és nemkezdő gazdik, ne fürdetéssel kezdjétek újdonsült göritekkel az ismerkedést!) Ria később sem akart szelídebb lenni, hogy pontosan miért nem, nem tudni. Lehet hogy a kicsi ketrec és mindennapos foglalkozás és játék hiánya miatt, lehet hogy a régóta tartótüzelés miatt. Ria hozzánk kerülése óta alomtiszta, nagyon rendes kislány. Mint már írtuk, kicsit félénk, összerezzen az erős és ismeretlen hangokra, mozdulatokra. Ha felé nyúlunk, hogy felvegyük, izgatottan kapkodja a fejét és menekülne, ha viszont sikerült gyorsan felvenni, már nem akar harapni, szépen ül az ember kezében. Valószínűleg korábbi rossz tapasztalatai miatt ilyen. Érti a Nem! szót, ami hasznos, mert Ria lábra vadászik. Nem nekifutásból, hanem szép óvatosan próbálja becserkészni áldozatát, és ilyenkor jön jól egy hangos Nem! és egy feltartott mutatóujj. Ria ekkor tudja, hogy rosszat csinált és elrohan. Evéssel nincs gondunk, szépen átszoktattuk husira. Csirkét, pulykát eszik. Szeret minden görinek ideális görénynasit: a tojássárgáját, a laktózmentes tejet, a margarnit és szárított fehér halat. Tápot nem nagyon adunk neki, mert előzőleg három hónapon át főleg azt evett, és úgy gondoltuk elég volt annyi egy életre…

2006. július 10.

A fejleményekről és a Riával kapcsolatos változásokról alább olvashattok.

Június 18. vasárnap - Ria megérkezik
Este beköltözött hozzánk Ria, a görilány. Kissé bátortalanul vette birtokába új, az előzőhöz képest hatalmas ketrecét. Kapott klassz belebújós függőágyat, almostálat, a ketrec aljába pedig forgács helyett pólókat. Az alomba rögtön belement és elkezdett ásni. Előrelátó voltam és épp csak egy kicsi cicaalmot tettem bele, sejtve, hogy nem tudja majd mire való, hiszen eddig nem volt ilyenje. Hogy eltereljem a figyelmét az alom kifötrésétől, husidarabkákkal kínáltam. Rövid szagolgatás és nyalogatás után el is vette tőlem és bevitte magával az almostálba. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
Adtam Riának egy műa. csörgősjátékot. Az is az alomtálban landolt, ott játszott vele nagy vígan. Végül egy gumijátékkal sikerült kicsalnom. Riácska megszaglászta a gumikukoricát (kukorica formájú gumijáték), kicsit birkózott vele, aztán észrevette, hogy van a ketrecben egy függőágyikó is! Nosza felmászott, beleheveredett és összegömbölyödve alszik immár 3 órája. Jó éjt kicsim!

Június 19. hétfő
Reggelre 3 kaki volt az alomban 1 mellette!!! Ez igen! Ahhoz képest, hogy korábban nem volt alomtálja ez gyönyörű teljesítmény! :))
Ria megtalálása óta nem járt állatorvosnál, nem tudni pontosan mióta tüzel, szal igencsak időszerű volt a látogatásunk Dokibácsinál. Ria meg volt szeppenve (egyébként is nagyon csöndes állatka, halálnyugodtan autózik, buszozik, metrózik, mint aki szokva van ehhez). A vizsgálat alatt végig nyugodtan viselkedett, nem akart harapni. Dokibácsi szerint jó állapotban van, úgyhogy csütörtökön ivartalanítja. A hazaút is nyugodtan telt, vettem egy ásványvizet és Riával hazáig elfogyasztottuk. Öntöttem be neki egy kicsit a hordozóba, ivott belőle, majd belefeküdt. :)
Du. kiengedtem, kapott csöveket, lasztikat, tetszettek neki, de félénk volt. Az egész görény olyan kis bátortalan, még pattogni sem tud felszabadultan. Este megint kiengedtem, kapott egy reklámyszatyrot, na az tetszett neki eddig legjobban. Sokkot kapott tőle, elkezdett ugrálni és halkan makogott! Először hallottam a hangját mióta itt van. Szépen eszi a husit a kezemből (apróra vágott pulykahusi), ami azért szép teljesítmény, mert korábban csak a vacak cicaszáraztápot komálta, húst nem nagyon evett.

Június 20. kedd
Ria továbbra is a célnak megfelelően használja az alomtálat és az sem okoz neki gondot, hogy alacsony a pereme vagy hogy nem pont a sarokban van. (Eltolta.) Ügyes kislány!
Az étvágya jó, szereti a Gimpet vitamintablettát, a margarint és a Calopet pasztát is, egyedül a főtt tojás nem ízlett neki eddig. Ma már kicsit magabiztosabb volt, oda mert jönni hozzám, szagolgatott és már annyira futotta bátorságból, hogy a lábamba is próbált csípni, de nagyon nagyon óvatosan, mint aki nem biztos a dolgában. Meg lehet simizni, de bizalmatlan, kapkodja a fejét, hogy ki nyúlkál hozzá.

Június 21. szerda
Csajszika kezd görénymód viselkedni. Ma többet makogott, bátrabb és fürgébb is volt. Kedvenc helye a fürdőszoba, abból is a kád érdekli legjobban. Két lábra áll, nyújtózik és néz felfelé, hogy ott ugyan mi van. Persze az is lehet, hogy tudja, mi van és pont azért szeretne odajutni. No majd ezt is kipróbáljuk.

Június 22. csütörtök - a műtét
Hajnal. Ria tépi a ketrecet. Valószínűleg éhes lehet szegénykém, de nem kaphat enni, délelőtt megy ivartalanításra.
Később. A műtét rendben megvolt, Ria jól van, de gyógyszert kell szednie. Ahogy vártam, az étvágya nagyon jó lett estére, szépen benyomott egy adag husit. Aranyos volt, kézből etettem, és bár éhes volt, szépen vette el tőlem a húsdarabkákat.

Június 23. péntek - lábadozunk
Riának őrjítő szokása van. Az almot használja törülköző gyanánt. Calo pettel adtam be neki a gyógyszerét (két kanál közt porrá törtem a tablettát és nyomtam a kanálba egy kis Calo Pet pasztát), szépen ki is nyalogatta a kanálból, majd bevonult az alomtálba de nem ám dolgát végezni. Nem. Törölközni. Hogy lehet egy görény ennyire süsü??? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!
A napot átaludta, épp csak enni meg alomba járni kelt fel. Ma kiengedve sem volt, bár ez nem rajtam múlott. Este hiába nyitottam ki a ketrecajtót, hiába szólongattam, kikukucskált nagy álmosan a belebújós függőágyból majd visszabújt és aludt tovább. Tudom, hogy minden görény máshogy viseli a műtétet. Van aki másnap már másnap rohangál, van aki nem. Ria étvágya jó, eszik, iszik rendesen, úgyhogy nem aggódom.

Június 24. szombat - Ria jól van
A Calo petes almos törülközős számát ma is előadta. Az én hibám. Legközelebb lesz annyi eszem, hogy előtte kiveszem az almostálat, vagy ketrecen kívül adom neki a Calo petben a gyógyszert, hogy ne ott akarja megtörölni a száját. Estére élénk volt, tetszett neki a szabadság, jött-ment, néha halkan makogott hozzá. Kapott új játékot. Mivel a színes műanyag labdák bejöttek neki, adtam egy színes pingponglabdát, azt is szokták szeretni a görik! Az új laszti elsöprő sikert aratott. (Lehel téri állatkereskedésben veszem, de egy sima fehér pingponglabda is megteszi.)
Megint próbálkozott lábon harapni, félig sikerült is neki. Rászóltam és felemeltem a kezem, erre gyorsan elengedte és hátratolatott. Teljesen úgy viselkedett, mint aki érti, hogy mit jelent a "Nem!." Még egyszer jött oda a lábamhoz, tátotta a száját, rászóltam, erre sarkon fordult és elment, közben makogott egy kicsit. Szerintem méltatlankodott.

Június 25. vasárnap
Ma már nem ment olyan könnyen a gyógyszerbeadás. Ria megtanulta hogy az a fini ragacs, néha nem is olyan fini és nem akarta elnyalogatni. Nem szeretem a nyers erőszakot, így a finombabb változathoz fordultam: a nyitott ketrecajtón csak a Calo petes gyógyszeres kanálon át vezetett az út. Riácska meg ki akart jönni, és mivel nem tudott elég ügyesen cselezni, kénytelen volt mégis benyalni azt a randa gyógyszert :)) Éééééés ezúttal volt annyi eszem, hogy kivettem az almostálat, így Riának muszáj volt a ketrec aljában levő rongyikákkal beérnie! Hehhe! :)
Ma is próbálkozott a lábammal. Pozitívum, hogy nagyon feltűnően teszi. Szép lassan odajön a lábamhoz, látom rajta, hogy mire készül, így résen vagyok. Riácska kinyitja a száját és harap(na), de rászólok, emelem a kezem pofonra, ettől megijed és elpucol. Ezt a mutatványt megismételtük ma kétszer, 2-1 volt az én javamra, mivel Ria lassú. A harmadik sikertelen kísérlete után méltatlankodva távozott és többet nem próbálkozott. Nagyon helyes!!!
Még egy kisebb tortúra várt Riára: mivel igencsak aktuális volt már, megejtettünk egy manikűr-pedikűrt is. Ria szereti a margarint, ezzel kenyereztük le, amíg vágtam a körmeit, így viszonylag nyugodtan tűrte, keveset ficánkolt csak.

Június 26. hétfő
Riát ma már nem tudtam semmivel átvágni, nem kellett a gyógyszer se CaloPetben, se margarinban se laktózmentes tejben (amit egyébként szeret), így maradt sajnos az erőszak. Fecsibe felszívtuk a porrá tört és vízzel higított gyógyszert, Riát grabancon ragadtuk és szépen benyomtuk a szájába azt a randa, úúúúúútálatos, rosszízű truttyot. Brrrrrr!!!
Ma már sokkal bátrabb volt, kezd felszabadultabban jönni-menni, de nagyon figyel, ha közelítek felé, vagy ha nyílik egy ajtó. Ami fura: a legtöbb görény ilyenkor odarohan, de Ria csak áll döbbenten és néz, megkönnyítve ezzel a ki-bejutást. Ma is kipróbálta, hogy szabad-e engem harapni. Ültem a kisszéken és persze nem rá figyeltem, amikor azt érzem Riácska belecsípett alulról a combomba. Auuuu! Te beste! (gy.k. bestia) Ria persze gyorsan elpucolt, tudta, hogy rossz fát tett a tűzre. Ezután gyakoroltuk a kézre nem harapunk dolgot. Egy pofon elég volt neki, hogy elmenjen a kedve a további gyakorlástól. Hallelujah, így tovább!!!! :)

Június 27. kedd
Átköltöztettem Riát a konyha-nappaliba. Így többet tudok vele lenni, és ha épp nem vele foglalkozom is szabadon jöhet, mehet, mégis felügyelet alatt van. Az első nappaliban véghezvitt tette döbbenetes volt. Belemászott a sarokban levő almostálba és belecsinált. A vadiúj, számára ismeretlen szagú alomba! Ez igen! Egyvalamit viszont nem értek. Ha egyszer tudja mire való, miért kell a fejét belefúrni egy másik alomtálba? Netán úgy gondolja, hogy az almostálnak kettős funkciója van? Pisi-kaki és úszás?

A nap a szoba felfedezésével telt. Többször is sikertelen kísérletet tett a tűzhely mögé való bejutásra, felfedezte a díszkavicsokat az egyik virágcserepemben (nem élővirág van benne, hanem fűzfaág, szal nyugdtan rámolhatják a görcsök az óriáskavicsokat), aludt a fotelről lelógó takaróban és ellopta a papucsomat! :)) Még mindig félénk, vigyázni kell, hogy ne lépjek hirtelen felé. Harapással ugyanaz a helyzet mint tegnap. Párszor próbálkozik, aztán elég rászólni, ha gyanúsan közeledik a szája a lábamhoz.

Június 28. szerda
Ria Nelli és Nórika nyomdokaiba lépett és ő is női focibajnok akar lenni. Kedvencei a nagy színes műanyag labdák (100-as csomagolásban kapható a tescoban). Ezeket kergette szinte egész kintléte alatt. Hogy mennyire szereti ezeket a labdákat, csak később jöttem rá. Munkába indultam volna, így nekiálltam megkeresni Riát, hogy elpakoljam a ketrecébe. Nézem a klasszikus göribúvóhelyeket, észreveszem, hogy a fotelból lelógó takaró egy helyen furán gömbölyödik. Megtapogatom. Igen, itt van! Felhajtom a takarót és mi történik? Kb. 5-6 színes labda gurul ki alóla! Riácska kincsnek gondolta a labdákat és elrejtette őket! :) Riát végül a fotel másik oldalán lelógó takaró alatt találtam. Felnézett, aztán aludt tovább, az sem zavarta, hogy megfogtam és betettem a ketrecébe. Ma nagyon keveset evett, szerintem neki is melege lehet.

Este megint kiengedtem. Ria megtanult felmászni a kanapéra. Alaposan végigjárta, bújócskázott a párnák mögött és, mert így kerek a kanapézás, beesett/mászott a lukba mellette. (A kanapé és a mellette levő szekrény között van egy kis rés, pont annyi hogy egy nősténygöri be tud mászni.) Riát gyorsan kiszabadítottam, buta kanapét arrébbtoltam. Ria nem szenvedett különösebb megrázkódtatást a rövid fogságban, szabadulás után ment kavicsozni. (a virágcserépben levő díszkavicsokat zörgetni). Lábraharapás kétszer történt, odasettenkedett hozzám és belémcsípett. Ahogy rászóltam, hogy "Nem szabad!", rögtön elengedett és pucolt elfelé, tudta, hogy rosszat csinált. Pofont nem is adtam neki. Egyrészt mert nem voltam elég gyors, másrészt mert a hangos szótól is megijed, abból is tudja, hogy nem volt OK, amit művelt. Azt sem szereti, ha felveszem. Nem tudja mit akarok, és szerintem fél tőlem. :( Forgatja a fejét, és ha pár másodperc múlva nem teszem le, akkor belém is csíp.
Alomhasználati érdekesség: Ria a ketrecben használja az almostálat, nincs mellékaksi. Ketrecen kívül használja a két nagy almostálat (nagy szögletes és nagy sarokwc), a kicsi sarokvécéket viszont csak és kizárólag arra használja, hogy belefúrja a fejét az alomba. Ki érti ezt? Ami kicsi, az homokozó, ami nagy az illemhely???

Június 29. csütörtök
Ria felfedezte a hűtőgépet. Látta, ahogy kinyitottam az ajtaját, erre gyorsan odaszaladt és bemászott! Szépen megfogtam és kiszedtem. Érdekes módon most nem zavarta, hogy megfogtam, csak a hűtő érdekelte. Alapból viszont nem szereti, ha megfogják. Idő kell még nemi ahhoz, hogy tudjon újra bízni az emberben és féljen, ne forgassa ijedten a fejét, ha valaki hozzányúl.
A nap poénja: Riácska a konyhabútor fiókjától kapott görénysokkot. A konyhapultnál dolgoztam, Ria a közelemben figyelt. Kihúztam egy fiókot, mert kellett belőle valami, erre Ria elkezdett pattogni és a fiók felé ugrálni. Kipróbáltam megint, hogy jól látom-e a szitut. Igen, valóban a konyafiókra gerjedt :) Hihihi!
Kapott pici laktózmentes tejet, és amíg itta, kihasználtam, hogy nem zavarja az emberi kéz és simiztem. Később kapott egy pici margarint is, félve nyalogatta. Ma is volt 1-2 hari, ugyanúgy zajlott mint eddig. Ria odajön és megharapja a lábam. Rászólok, erre ijedten elrohan és lapít.

Július 1. szombat
Ma is első napunk van: Riácska ma először ment fel a dobogóra. A nappalink szinteltolásos, a dolgozórész fél méterrel magasabban van a többinél. Nem mi akartuk így, ez van, ilyen az albérlet. Ria rögtön első nap kiszúrta, hogy ott is van valami, de idáig nem volt elég erős és ügyes a feljutáshoz. Ma azonban sikerült neki! Elmélyülten szimatolt végig mindent. Ma nagyon jól evett! Szerintem időjáráshoz is köze van ennek, sokkal jobb a göriknek is, hogy nincs az a rekkenő hőség. Este úgy gondolta, ő már nagyon bátor és nagyon ismeri a terepet, ezért kihordta a maradék husikészletét a ketrecből. Persze visszalopkodtam a husit. :) Megtanítottam vonatozni. Ez úgy működik, hogy a görényke bemászik egy reklászatyorba, amit a gazdi fel-alá húz. A saját görényeim imádják, Riának is bejött. Amikor megállt a "vonat," kiszállt belőle és pattogott egy kicsit. Aztán visszament a szatyorba, folytatásra várva :) Ma is jött lábra harapni, de kis meglepetés érte: cipő volt rajtam. Nem baj, gondolta Riácska, beleharapott és el akarta vinni. Velem együtt. Nem zavarta, hogy hozzá képest óriás vagyok. Nem fél a porszívótól, sőt olyannyira nem, hogy a csövét harapdálta is. Na ezt sem gondoltam volna!

Július 2. vasárnap
Ria étvágya ma is nagyon jó, aminek én szerfölött örülök. Apróra vágott csirke és pulykahúst, combot, szárnyat, mellehúsát és májat, szívet is eszik már. Szereti a laktózmentes tejet, én meg kihasználom, hogy olyankor nem fél tőlem és simizem közben. Ma nem harapott lábra, elég volt rászólni mikor ott ólálkodott a lábujjamnál és szót fogadott. A nap sztorija: Ria szereti nagyon a papucsomat, cipőmet. Belebújik, néha megkóstolja, és néha el akarja lopni. No ez történt ma is, úgyhogy kínomban feltettem a radiátorra a papucsomat Ria elől. Láttam, hogy Ria látja hova teszem, de nem gondoltam, hogy ennek jelentősége van. Naná, hogy volt. Jövök-megyek, egyszer csak azt veszem észre, hogy gyanús csend van, nem pattog a labda, Riát nem látom sehol. Ill. várjunk csak! Egy pillanat! Ki van ott a radiátor tetején a virágaimban??? Egy barna szőrös kis állatka! Hát persze, hogy Ria! Felmászott a papucsom után, aztán papucs helyett érdekesebbnek találta a virágládát. Igaza van, nem hülye, tényleg jobb dolog ásni, mint papucsot lopni, azt minden nap lehet, ásni meg nem! Mielőtt kiszedtem Riácskát a ládából, csináltam pár fotót. Úgy voltam vele, most már mindegy, ezen a fél percen már igazán nem múlik mennyi föld kerül a padlóra, a virágaimat meg nem bántotta, nem esett bajuk. Aztán nekiálltam söpörni. Vagyis Ria szerint újabb játék következett: én húzom előtte a partvist, amit neki le kell vadásznia! Jó móka! Mondanom sem kell, a föld összesöpréséből rövid úton nem lett semmi. Ott is hagytam és elmentem megcsinálni Ria esti-éjjeli kajaadagját. Úgyis itt a lefekvés ideje, régóta kint dorbézol a kislány! Elteszem aludni és kész. Így is történt. Milyen egyszerű volt ezután a seprés!!! :)

Július 3. hétfő
Ria étvágya nagyon jó, maximálisan elégedett vagyok vele. Gondolom a hűvösebb idő is közrejátszik ebben, és persze az, hogy mostanra már felépült a műtétből. Felfedezte a kanapén hagyott iglut. Nagyon tetszett neki, ki-be mászkált, bent fetrengett, élvezkedett. Fél órával később még mindig az igluban környékén láttam. Nahát! Ennyire tetszik neki? Vajon miért? ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Már tudom miért. Harapdálja az iglut. Tetszik neki a szivacsbélés. Jópár helyen kilyukasztotta az anyagot, úgyhogy elkoboztam az iglut. Nem várom meg, amíg letépi a vásznat és elkezdi megenni a szivacsot. Kis butám még bélelzáródást kap.

Július 4. kedd - Butácska Riácska

Iglu híján Ria új, puha rágcsi után nézett. Rá is talált. A kanapéra. Csakúgy, mint az iglunak, a huzat alatt ennek is szivacs bélése van, amit tökjó a fogainkkal tépni, meg rágni! Két harapással kibontotta az anyagot és ette volna a szivacsot, ha hagyom. Kis hülye. Ha nem hagyja abba vissza kell költöztetnem az előszobába. A legrosszabb hogy nem tudom miért csinálja. Azt nem lehet mondani, hogy ingerszegény lenne a környezete és emiatt destruktív a viselkedése. Tele vagyunk játékokkal. Vannak labdák, csövek, búvódobozok, szagos cuccok, reklámszatyrok és még egy csomó minden, plusz játszom is vele minden nap. Nem értem. :(

Este kiszedtük Ria varratait. Nem akartam emiatt bevinni a városba Dokibácsihoz, nagyon meleg van, nem hiányzik szegénynek egy utazás a hőségben. Délután már próbáltam egyedül, de nem ment. Riácska nagyon ficánkolt, félt a kezemben, nem tudta mi történik. (Szedtem már egyedül varratot görénynél, szal nem lehetetlen a dolog, de itt és most az volt). Végül este ejtettük meg a varratszedést négyesben. Egy ember fogta grabancánál fogva, és tartotta elé a margarinos kanalt, egy fogta a lábacskáit amivel rúgkapált, egy szedte a varratokat, egy meg drukkolt nekünk. Félreértés ne essék, a varratszedés a görénynek nem okoz fájdalmat, egy picit max kellemetlen lehet, de általában az nem tetszik nekik, hogy tehetetlenül lógnak. Nem is ficánkol így mindenki úgy, ahogy Ria, de nem is tart minden görény úgy az emberektől, ahogy Ria. Ő nem szereti ha megfogják és nem engedik el.

Július 5. szerda
Ria ma is próbálkozott a kanapéval, méghozzá kitartóan, úgyhogy döntöttem, Mese nincs, muszáj visszaköltöznie az előszobába. A kanapé nem érdekel, meg lehet varrni, de nem kockáztathatom meg, hogy Ria fogyaszt a kanapé szivacsából és beteg lesz.

Július 6. csütörtök
Ria tudomásul vette a költözést Nem úgy tűnt, hogy megrázta a dolog. A játékok, csövek jöttek vele, a labdák is, szal nem úgy viselkedett, mint aki bánta a dolgot.

Július 7. péntek
Riácska megint butácska. Nekiállt enni az egyik gumiállatkát. Elkoboztam tőle, nem hiányzik egy bélelzáródás. Ezzel viszont lebukott! Ha a gumiállatkát tudja rágni, ami nem éppen puha, akkor a húst is! Ezen felfedezés tudatában nagyobbra vágtam neki a husidarabokat.
Betettem a ketrecébe a tálat, nem kellett. Erre kivettem és kézből adtam neki a husit, úgy már igen! Nem semmi a lányzó!

Július 8. szombat
Reggelre a kajástál üres volt. :) Későn engedtem ki, már nagyon várt, de most sem rázta a rácsot. Ria nagyon jó kislány. Sem nálam, sem előző helyén nem rázta a ketrecet, még akkor sem amikor nem volt minden nap kiengedve (ez még az előző helyen volt). Egy kivétel volt, amikor ivartalanítás előtt nem kaphatott enni. Na akkor nyugtalan volt, és tombolt, de ez teljességgel érthető is szerintem.

Július 9. vasárnap
Riához vendég érkezett: egy másik ivartalan nőstény görény. Ria nagyon örült a vendégnek, nem félt tőle és nem is bántotta. Volt egy kis hierarchia-bunyó, de csak olyan jelzésértékű. Nem volt visítás, se bűzmirigy eregetés, se vad verekedés, szal nagyon jól alakult ez a találkozó! Ria ezek szerint nem utálja alapból a göriket!

Július 10-16-ig
Ria nagyon jó kislány és sokat fejlődött az elmúlt héten. Továbbra is jól megvan a másik görivel, simán összeengedhetők, nem balhéznak. Ami meglepő, hogy Ria, a nem túl nagy termetű, túltüzelt, műtét után levő mentett görénykénk erősebb, mint a másik. Pedig a másik görcit sem kell félteni göritársaságban ő sincs híján energiának, mégis Ria ez erősebb! Az evéssel nincs gond, és továbbra is gyönyörűen alomra jár. A műtéti heg nagyon szép és már nő az új bundája! Így tovább Ria!

Július 17. hétfő
Ria tegnap hányt egy picit és a széklete sem volt rendben, így ma ellátogattunk Dokibácsihoz. Ő diétát írt elő: Hills i/d- kell ennie pár napig és nincs semmi más! Se jutihalacska, se margarin, se laktózmentes tej, se jutivitamin. Ha megint hány és nem normalizálódik a széklete, akkor vissza a rendelőbe. Este megoldódott a hányás és a hasmenés rejtélye. Ria szőrkakit produkált. Vagyis bezoárok voltak a székletében. Riácskánknak hosszú dús szőre van, és éppen bundát cserél. Mosakodás közben túl sok szőrt nyelhetett, így ettől lett egy részleges bélelzáródása, ezért hányt, ezért nem evett, és ezért volt más a széklete. No akkor elő a Bezo Pet pasztával! (Bezo pet szőroldó paszta, állatpatikában kapható, állagra, ízre hasonlít a Calo Pet pasztához, csak ez direkt arra való, hogy a lenyelt szőrt segítsen kikakilni.)

Július 19. szerda

Vendégek jöttek Riához: egy felnőtt és egy kölyökgöri valamint gazdáik személyében. Ria nem okozott csalódást. Örült a vendégeknek, játszott velük, kergetőztek, nem volt véres harc, nem volt visítás, pukkantgatás. A kölyökgörcivel sem durvult, szal öröm volt nézni ahogy a három göri együtt volt. A kétlábúakat sem harapta meg, az én lábamba csípett csak bele, de az sem volt vészes. Ez egyben azt is jelenti, hogy Riácska hamarosan Gazdihoz költözik!!! :) Olyan szép ez a mai nap, nem? :)

Július 23. vasárnap - a nagy nap!

Riácska élete ma végleg rendeződött. Eljöttek érte a szerdai látogatók, hogy havazigyék: Gazdi és a két görénypajti! A három görény megint csodálatosan viselkedett, ott folytatták a játékot, ahol szerdán abbahagyták. Kergetőztek, birkóztak, de csak finoman, játékból.

Örökbefogadónk beszámolója Riáról

Júl. 25.
Gondoltam beszámolok kicsit első napjairól. :)

Nos, a kis hölgy szó szerint puszi pajtás lett a két lököttel és abszolut semmi gond nem volt. Nem volt se büzi, se vinnyogás...illetve az volt, de már csak az a "hagyj már kicsit pihenni" nyafi. :)
Fenrissel első este közös ketrecbe került, és már egymás mellett aludtak, sőt, vasárnap még Anitáéknál betettük őt a fiúkhoz és már ott mind a hárman a kis kék függőágyban aludtak egy kupacban. :)

Dolgát szépen az alomtálba végzi, enni mindent megeszik, bár ma a főtt halra kissé húzta a száját.

A ketrecből még félve jön ki, meg még nem is jött rá, hogy merről kell kijönni.
Harapni harapott már engem is, Anitát is, meg egy barátomat is, de őt lábon, Anita meg a ketrecben turkált és úgy.

Egyébként már nagyon otthonos, rohangál, pattog, makog és már nincs egy gömb alakú tárgy se a lakásban, amit ne dugott volna már el. Ja, és persze ásó gyakorlatokat is kellett már végeznie. :)

Egyszóval, simán ment a beilleszkedés és nagyon jól érzi magát nálunk. :) Csak akkor unatkozik kicsit, amikor a fiúk már kidöglöttek :D

No ennyi voltam. Majd még beszámolok Ria hogy létéről :)


Júl.28.
Szerencsére még mindig nem volt semmi vita, csak játékos nyűglődések. Prüszi nem volt, valamelyik nap köhögött kicsit, de sztm csak a kaja akadt a torkán kicsit. :)

Velem volt már kis vitája a harapási kísérlet miatt, de nem volt vészes az sem :)
Megkapta az első szuriját is, nagyon jól tűrte, okos és ügyes kislány volt :)

Az alom tál még mindig nem tartozik a ketrec hasznos része közé, sőt, még mindig inkább a játék kategóriába sorolandó, akárcsak a nagyszobai virágföld :)

Egyébként nincs vele gond, jön meg továbbra is, pakol, sőt, a minap anyum egyik fonalgombolyagát akarta eloször behúzni a wc-be, majd 10 percnyi próbálkozás után úgy döntött, hogy az ágyam alatt jobb helye lesz...kevés sikerrel. :)

Aug. 8. Ria nyaral

Nos, megjöttünk a nyaralásból és hát nem kis fejtörést okoztak a görik, de ugyanannyi vidámságot is :)

Még a nyaralás előtt Ria megkapta az első szuriját, amit nagyon jól tűrt, nem harapott, nem kapálózott (na jó, egy picit, de nem volt nagyobb hiszti).
Tehát a nyaralás: első nap Ria újdonsült gazdiasszonyánál kisebb csetepaté volt a szállítóketrecen belül, ami miatt rendet kellett tenni. Így hát előkerültek a pórázok, kikötés, és felügyelet alatt addig mászkálhattak. Hát a két fiúval nem is volt gond, ám Riának sikerült beakasztania magát egy bokorba, aminek az lett a következménye, hogy kibújt a hámból, így mindenféle kötöttség nélkül élvezhette a kert szépségeit úgy kb. 1 percig, amikor is sikerült megfognom és betennem a két társa mellé.

A telkünkön szerencsére elkészült a külső ketrec. Beton alapzat, feltöltve homokkal, szépen berendezve különböző érdekesebbnél érdekesebb dolgokkal és egy vadiúj függőággyal. Első dolga volt a kisasszonynak, hogy elővéve lakberendezői és női mivoltából fakadó ízlésvilágát, átrendezte, csinált szép feljárót a föld alatti kuckóhoz, stb. :)
Aztán másnap rájött, hogy neki valami még hiányzik a ketrecből, s úgy döntött, hogy elmegy beszerezni. Így hát ki bújt a ketrecből. Gazdik szívbajt kapva rohantak érte, és megakadályozták, hogy ez a terve megvalósuljon, kb. fél óráig. Csak akkor már a gazdik is szemfülesek voltak és bezárták a boltot. Illetve a ketrecet foltozták be.
Több szökési kísérlet nem volt szerencsére, így megbékélt a helyzetével és az utolsó napokra már úgy festett, hogy tulképp nagyon jól érzi magát velünk. :)
Átesett az első körömvágáson és félig-meddig a fülpucoláson is, bár komoly munka volt mindkettő. Étvágya remek, türelme a kicsi felé végtelen és tanulékony a lábra támadást illetően :)
Az almot még nem mindig használja rendeltetés szerűen, amiben Marci is segít neki, hogy ne érezze magát egyedül. :)
Egyszóval minden rendben van vele és kezd megbarátkozni a gondolattal, hogy újra van gazdija.

Hát ennyi a nyaralás. Ja, még annyit, hogy a hámot tűrni tűri, még a felcsatolást is, viszont a sétát még menekülési lehetőségnek fogja fel, így rohangál, mint egy eszetlen nem tudom mi :) De lassan talán majd megszokja.


vissza
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(