[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2105586
Belépett
[X]

Örökbefogadás

Szerencsés Babszem Jankó

Budapest

Története

Babszem Jankót 2006. július 20-án vitte be egy munkásember egy diszperzites vödörben az egyik budapesti állatkereskedésbe azzal, hogy "ez a főnöke görénye, neki nem kell, 7,5 hetes, itt van, ingyen van." Babszem Jankó védőangyala ekkor már órák óta keményen dolgozott azért, hogy Babókát éppen oda és éppen akkor vigyék. Dolgozik ott ugyanis egy lány, aki nemcsak hogy tudja milyen állat egy görény, vagy azt hogyan kell kinéznie egy egészséges 7,5 hetes kölyöknek, de azt is, hogy létezik a Magyar Vadászgörény Klub ahol befogadják és gazdihoz juttatják a Babóhoz hasonló megunt görényeket. Ennek a lánynak és főnökének köszönhetően, Babszem Jankó egy kölcsönhordozóban nagyon gyorsan hozzánk, ill. állatorvoshoz került, aki infúziót és vitamininjekciót adott neki. A vizsgálat eredménye: a görényke vérszegény, visszamaradt a fejlődésben, és ami nyilvánvaló volt számunkra is, igencsak alultáplált, hiszen az összes kis bordája látható, tapintható. A súlya 252 gramm volt, ami nagyon kevés egy 7-8 hetes kölyöknek, ráadásul ebben a súlyban benne van egy adag husi, amit Babszem Jankó addig falt fel, amíg az orvoshoz értünk. Azt hogy valóban 7-8 hetes lehet a fogacskái alapján tudjuk, elkezdődött nála a fogváltás. (2006. júl. 24.)

Barátság Prézlivel

 Babó 2006 nyarán került a Klubhoz. Pótmaminál találkozott Prézlivel (akkor még Picúrral), egy másik gazdátlan görénnyel. Nagyon gyorsan összebarátkoztak, Prézli anyáskodott a kicsi felett, gondozta, vigyázott rá, játszott vele, éppen ezért nagyon örültünk, amikor együtt sikerült őket gazdihoz adni. Örökbefogadó gazdáik keresztelték át őket Prézlire és Kópéra.

 Sajnos velük is az történt, ami sok más állattal. Gazdáik egy évvel az örökbefogadás után szakítottak és lemondtak róluk. A két görény ismét gazdira várt. Szerencsére nem kellett sokáig várniuk, gyorsan találtunk nekik új gazdikat és egyenesen hozzájuk költözhettek!

Babó-napló - 2006 nyara

Július 20. csütörtök - "kis etióp" megérkezik
 Zörgő csontú Babszem Jankó, (Babó, Babszi, Picúrka, vagy ahogy a kereskedésben dolgozó lány leírta a Kis Etióp,) első napja a következőképp alakult: evés-ivás-alvás-kaksi-evés-ivás-alvás-kaksi. Ez utóbbi mindig ugyanoda: a hordozó ajtajába. Babó váratlanul érkezett, nem tudtunk felkészülni, és mivel nincs neki való sűrű rácsos ketrecünk, jelenleg egy nagy méretű hordozóban lakik.

Július 21. péntek - Babszem Jankó erősödik és alomra jár!
Jankócska jól van és erősödik. Ezt onnan tudom, hogy ma már arra is volt ereje, hogy a kistálból (jó görény szokás szerint) kipakolja a husit mielőtt megeszi. Sőt! Sőt! Már egy icipici rácsrázás is volt. Sosem hittem volna, hogy én egyszer így fogok örülni egy kis rácsrázásnak! :) Babaketrec még mindig nincs, hordozóban meg nem lakhat Manócska, ezért este összeismertettük egyik görényünkkel. Az ismerkedés jól sikerült, Lottika nem bántotta Babót, így összebútoroztak. A ennek a ketrecnek sincs sűrű rácsa, de Manócska annyira még nem fitt, hogy felmásszon az első rácsig és megpróbálja kipréselni magát. Kapott külön kisiglut (BLIMP fali zsebes tároló az IKEAból 500 Ft, - ez volt itt a reklám helye), ahova el tud vonulni. A ketrecben sarokalomtál is van, amit Babóka észrevett, belemászott éééééés most következik a mutatvááááááány! Belecsinált! Ugye milyen ügyes? :)

Július 22. szombat - első nap ketrecen kívül
 Délután először járt ketrecen kívül Babszem Jankó. Kis segítséggel kimászott a ketrecből, majd rövid felfedezőútra indult. Megnézte a csörgős labdát, a búvódobozokat, az iglut, bemászott a csövekbe, birkózott a plüssnyuszival, levadászta a felhúzhatós játékegeret és megmutatta, hogy van foga! Kicsiket harapott a kezünkre, így hát elkezdtük a harapásról leszoktatást. Bal kéz ökölbe szorít, jobb kéz felkészül pofonkára, Babó ökölbe harap, erre jobb kéz mutatóujja kis pofont ad és persze közben mondjuk, hogy Nem! Pár kísérlet után Babónak nem tetszett ez a játék, abba is hagyta. Okos kisfiú!
Régóta szerettem volna digitális konyhamérleget, ami grammra pontosan mér. Most hogy itt van Babó, nem halogattam tovább a dolgot. Ez nekünk most kell, megveszem a legolcsóbbat és kész. Így is tettem! Babszem Jankó súlya szombaton este 302 gramm volt. Ez azt jelenti, hogy hízott 5 dekát mióta nálam van! :)

Július 23. vasárnap - Hízunk, hízunk!

Az esti mérlegelés szerint Babóka 312 gramm. Továbbra is gyönyörűen alomra jár, aztán visszamegy az almostál mögé aludni :) Merthogy az ott kényelmes és hűvös. Görényesedik a lelkem :) Ma is volt élménytúrán, sőt már dugihelye is van, a cső. Ami kincs, azt abba kell eldugni! Eddig egy dologról gondolta úgy, hogy érdemes elrejteni (biztos, ami biztos, hátha valaki lenyúlja), a felhúzhatós egérkéről.

Július 24. hétfő
Ma három dolgot csinált először Babó: először mászott ki teljesen egyedül a  ketrecből (eddig kis segítség kellett), először borzolt farkat (ahogy kimászott a ketrecből rögtön felborzolta és úgy is hagyta végig), és először futott. Ez utóbbi egy labda miatt történt, de fél méter után le is merült az elem. :) A kinti almostálakat is használja, feltéve, ha nem felejtem el a Babó által igényelt plusz vécéket is az általa megjelölt helyekre tenni.

Július 25. kedd - a nagy túra
Jankó egyre jobb formában van a szó mindkét értelmében. Egyrészt már nem olyan aránytalanul nagy a pocakja a többi testrészéhez képest (már nem Kis Etióp), másrészt egyre több energiája van. Ma egyszer 1,5 és egyszer 2 órát töltött kint pihenés nélkül, ami nagy ugrás a korábbi fél órákhoz képest. Bement minden létező helyre, ahová csak tudott, és ahová nem szerettem volna, hogy bemenjen (ez görényeknél ugyebár törvényszerű): a szekrény mögé, a hűtő mögé és a konvektor alá. A saját görényeim ezekre a helyekre nem férnek be, kivéve a konvektort, ami nekik is egyik kedvenc helyük. Mindegyik kuckó nagyon tetszett neki, de a csörgős labdát szerencsére mindig érdekesebbnek találta, mert annak a hangjára mindig előjött. Picúr iránt nagyon érdeklődött és mivel az érdeklődés kölcsönös volt, összeismertettük őket. Nagy volt a boldogság mindkét részről. Jankó pajtásnak veszi Picúrt, Picúr meg kicsit szerintem kölykének is gondolja, nemcsak egyszerű játszó pajtinak. (Picúr túltüzelt, nemrég lett ivartalanítva és a hormonháztartása kicsit még a feje tetején áll) Örültem, hogy ilyen jól megvoltak, mindkettejüknek jó a társaság, többet mozogtak így.

Július 26. szerda
Babszem Jankó és Picúr egyértelműen imádják egymást. Olyat nem lehet csinálni, hogy Babó bent van a ketrecben Picúr meg kint, mert megy a hiszti Babó részéről rácsrázással tarkítva. Kint (ketrecen kívül) leginkább egymással játszanak és együtt mennek mindenhová, még a konvektorba is. Ez utóbbi Babóka kedvenc alvóhelye volt a mai nap. A konvektor felfedezésén és Picúr imádatán kívül Babó napja testedzéssel telt. A mozgása sokat javult, már nem okoz gondot neki a ketrecből ki és bejövetel, nagyon ügyesen közlekedik ki-be. Ma először mászott fel a függőágyba. Szerintem véletlenül történt e felfedezés, mert Babó szokás szerint hisztizett, hogy ő is ki akar jönni a többi ketrecen kívüli görényhez (ekkor éppen a többiek voltak szabadon), és ahogy belül a rácson mászott felfelé és nyújtogatta a nyakát, hogy jobban lásson, egyszer csak fent is volt! A lejövetelből nem csinált gondot, egyszerűen leugrott. (Nincs olyan magasan a függőágy, hogy baja legyen ettől). Még kétszer megismételte ezt a felmászom-leugrok mutatványt, és mivel eztán sem jöhetett ki, duzzogva elment aludni. :)

Július 27. csütörtök - Jankó beköltözik Picúrhoz
Jankó beköltözött Picúrhoz, mindenki megelégedésére. Picúr boldog, hogy nincs egyedül és már nem rázza a rácsot, Jankó boldog, mert van játszópajtása, és én is az vagyok, mert ők boldogok. :) Azért az együttélésnek vannak árnyoldalai is. Legalábbis Babó szerint. Pl. az, hogy a kajástál tartalmán osztozni kell. Nem számít, hogy van bőven, vagy hogy Picúr sosem vette el tőle, ráugrik a tálra, kikap egy darab húst és nyargal vele két kört a ketrecben. Megjegyzem senki sem üldözi, de ennek ő nincs tudatában. A délutáni husiadagjukba tettem egy darab combcsontot is, amin volt egy kis hús, hadd rágják le róla. Babó rögtön kapcsolt, hogy ez kincs és el is szelelt vele. Nagyon nagy kuriózum lehetett számára, mert nem az iglu mögött állt neki enni, hanem olyat tett, mint még soha: bevitte az igluba. Közben folyamatosan nyüszögött: Ez az enyém! Az enyém! Menj innen! Kb. ezt mondhatta. Picúr ezt nem hallotta vagy nem akarta hallani, mert ő is bement az igluba, és nekiállt tisztogatni az élénken tiltakozó Manócska fejét. Manócska ennek szerfölött nem örült, meg volt róla győződve, hogy mindez csak elterelő hadművelet Picúr részéről és a csontra megy ki a játék: "Naaaaaa, ne máááááááá! Az enyém!!!" Picúrnak jót tett az összeköltözés, megjött az étvágya, már nem nyammog a husin, hanem rágja! Manócska pedig megtanult inni Picúr golyós itatójából.

Július 28. péntek
Babszem Jankó súlya 440 gramm. A bordái már nem zörögnek és az egész görényke napról napra szebb! Ma nagyon aranyos dolog történt. Azt már írtam, hogy Babó milyen ügyesen használja az almostálat. Sok más kölykökkel ellentétben sosem aludt benne, nem kaparta, nem fúrta bele a fejét, mindig példásan, rendeltetésszerűen használta. Ma délután egy kicsit máshogy történt. Babónak melege lehetett, mert az almostálba vonult vissza aludni. Nem tudom másra fogni, mint a melegre, mivel korábban sosem csinált ilyet és az almostálban most is voltak "termékminták," tehát tudta hogy mire való. Picúr felébredt és belemászott az almostálba. Igen ám! De ott volt mellette Babó! Jajj jajj most mi legyen? Picúr kimászott, toporgott, visszamászott a tálba ott toporgott, de nem végezte el a dolgát. (Ugye milyen okos lehet egy görény!) Gyorsan a segítségére siettem, kikaptam az alvó Babót, Picúr pedig megkönnyebbülhetett! :)

Július 29. szombat
Babó már nagyon ügyesen tud szaladni, és a makogás is egész jól megy neki. Mindebben Picúrnak nagy szerepe van, Babó követi mindenhová és közben dumál hozzá. A súlya 474 gramm. Mindent eszik, mint ahogy egy kölyöktől elvárható. Délután bement kedvenc kinti kuckójába, a konvektorba. Sokáig nem jött ki, úgyhogy meglestem mit művel, tán elaludt? Nos nem. Talált egy dugicsontot és azt rágogatta bőszen.
A nap sztorija. Babszi alvás közben bepisilt. Hanyatt fekve aludt édesen, úgy ahogy a nagyfiúk szoktak. Párom gyönyörködött benne és egyszer csak mit lát? Csurog a pisi, Manócska meg alszik tovább ... :)

Július 30. vasárnap
Délután kirándulni mentünk Babóval és Picúrral. No persze nem sétálni, ott még nem tartunk, nincsenek még oltásaink. Gazdinézőbe mentünk a görikkel. Azzal kezdtük, hogy Babóval felavattuk a padlót. Kivettem a hordozóból és meg akartam mutatni, hogy nő már a rendes bundája. Babó nem zavartatta magát, "ha nem teszel le akkor nem megyek almostálba" alapon eleresztette magát. Aztán Picúr megmutatta milyen magasra tud mászni egy görény (a gitártokon át az éjjeliszekrényre, majd onnan az ágyra), közben Babó felavatta az új almostálat, aztán leellenőrizte leendő ketrecét (nagyon tuti!). Kipróbálta lehet-e a vizestálban pancsolni (lehet), majd folytatta a szoba felfedezését. Közben Picúr rövid kirándulást tett a hűtőszekrény hátuljában. Babó sem tétlenkedett, bement minden kis résbe, ahova csak befért. Egy ismeretlen szoba felfedezése nem kis feladat egy nagygörény, hát még egy kisgörény számra. Babó a nagy izgalomban elfáradt és miután megtalálta a görények számára legideálisabb kuckót, vagyis azt a helyet, ahonnan gazdi nem tudja, vagy legalábbis csak nagy nehézségek árán kiszedni (a franciaágy alatt a sarokban), elaludt.
Estére mindkét görény kipihente magát, és itthon folytatódott a móka. Babóka először kapott göriörömsokkot. Mindezt egy kis víztől. Leterítettem a földre egy fürdőlepcsit, rátettem egy langyos vízzel teli lapos alomtálat, a többi már a görikre volt bízva. Babónak nagyon tetszett a pancsi, Picúr inkább a fotel takarójában bújócskázott.

Július 31. hétfő
Babó egyre ügyesedik. Egyre gyorsabban szalad, szépen összeszedte magát, már csak a bundáján és bajuszán látszik, hogy valami nem stimmelt vele nemrég. (A bajusza kb. egy centis, olyan mintha levágták volna, de az is lehet hogy csak letöredezett.) Imádja Picúrt, és az érzés kölcsönös. Picúr nagyon jó pótmamája és tanítója Babónak. Rendszeresen tisztogatja, játszik vele, és ha Babónak pont az a falat tetszik meg, ami Picúr szájában van, akkor ő békésen lemond róla a kicsi javára. Nagyon jó lenne, ha együtt kerülhetnének gazdihoz...

Augusztus 1. kedd
Babónak ma szaladós-görénysokkos napja van. Mindentől pörög, rohangál, mint egy igazi görény. Lehet is oka a jókedvre, tele a poci, van energia, van játszópajti éééééééééééééés van Gazdija is!!!! Mindjárt kettő is. Sőt! A jóhírnél is jobb hír, hogy Picúrral együtt kerül hamarosan gazdihoz. A jó hírt pancsival hatalmas hancúrozással és vizestálas pancsolással ünnepeltük meg. Görénybarátság Picúr és Babó módra: Babó még nem tud husit lopni a ketrecből, ez a feladat Picúrra hárul. Picúr tehát kicsempész egy darab húst és leteszi a ketrec mögötti sarokba. Babó onnan továbbviszi a konvektorba, ahol jóízűen elfogyasztja. :)


vissza
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(