[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2468400
Belépett
[X]

Örökbefogadás

Szerencsés Leli

Budapest

Leli a Kb. 1,5 éves ivartalan nőstény. Őt találták június 10-én Felső-Gödön. Mivel a gazdi nem került elő, Leli is örökbefogadható!

Lelike pattogós-makogós, nagyon játékos és figyeleméhes görilányka. Mellette nem lehet újságot olvasni, mert odajön és jobb esetben ruhánál fogva húzni kezd, hogy "gyere játszani!", rosszabb esetben lábujjon harap, hogy "foglalkozz már velem!" Felvehető, simizhető, de még mindig harap egy kicsit. Pozitív viszont, hogy abszolúte kiszámíthatóan és nem nagyot harap. Ha látjuk, hogy a lábunk körül sündörög és rászólunk, akkor nem harap meg. Ugyanígy ha ölbe vesszük és nem engedjük el, amikor fickándozni kezd, ráfog az ember kezére és harap, de azonnal elenged, amint rászólunk és elsunnyog, hogy "én nem iiiis..."

Abszolúte alomtiszta, az evéssel sincsenek gondok. Eszik mindenféle húst, nem válogatós. Imádja a nyers tojássárgáját és a száraz halat. Ez utóbbiért gyönyörűen tud pitizni is! :))

Más görikkel: nos itt nagy fejleményekről számolhatunk be augusztus közepe óta, amikor azt írtuk, hogy a legtöbb görivel nem lehet együtt tartani. Leli egyre több görivel képes együtt lenni. Már nem bántják, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy Leli fejlesztett némi izomzatot és felszedett magára némi harctudást. :)) Elsősorban a hozzá hasonlóan kisebb testi erejű görikkel jön ki a legjobban, Speedy volt eddig, akit leginkább a barátjának nevezhetünk, de három hónap alatt sikeresen megbarátkozott befogadó gazdi saját görijeivel, ill. kijött Bécivel és Barbival is.

2005. november 30.

 

Leli-napló

Június 14. kedd

Hajnalban Lelire ébredtem: tépte a ketrecet. Szegény Blanche, ő sokkal közelebbről hallgatta. Lelit délután engedtem ki, hogy valamennyire lefárasszam az állatorvosi vizit előtt. A vizsgálat eredménye: minden rendben van. Megbeszéltük, hogy 2 hétig várunk, addig nem lesz még gond a tüzelésből, aztán ha addig nem jelentkezik a gazdi, akkor ivartalanítjuk.

Június 15. szerda
Leli jól viselkedett, ma nem tépte a ketrecet. Kezd rájönni, hogy úgyis hiába. Azzal kezdte a kintlétet, hogy amint kiléptem a papucsomból, ellopta. Neki is a tűzhely melletti rés a kedvence. Oda húzta be magával. Megkínáltam megint szárazhallal és ezúttal elfogadta és megette! A másodikért már pitiztettem, a harmadikért már magától pitizett. Aztán kitalálta, hogy ez így fárasztó, úgyhogy nekitámaszkodott egyik mancsával a szekrénynek miközben két lábon állva kérte tőlem. :) A Nem! szót érti. Kerülegeti a lábamat, néha nyitja a száját, de elég rászólni, hogy Nem! rögtön be is csukja, hátratolat és lehasal, mint akinek esze ágában sem volt harapnia. Kipróbáltam kézre harap-e. Nos, igen. Méghozzá gyorsan. Egyébként nem vad, ha lábra harap, az játékra való felhívás, csak erősebben csinálja mint kéne. Nem lett leszoktatva a harapásról vagy csak a gazdinak lehetett kezes szerintem.

Június 16-19. csütörtök, péntek, szombat, vasárnap.

Ha az ember sok görényel osztja meg az életét, akkor nem ér rá naponta naplót írni, bárhogy is szeretne, így röviden az elmúlt napok beszámolója:

Leli is jó kislány, egyre kevesebbet tépi a ketrecet. (Kapott érte 1-1 kis pofont és hangos Nem!-et) Szépen eszik. A függőágyat érdekes módon nem szereti, inkább a ketrec aljában levő rongyba vackolja be magát vagy a játszócsőben alszik. Végre felfedezte a ketrecbe gumiszalagra kötött játékcicát. Cibálja ezerrel :) Ketrecen kívül csövezni szeret leginkább.

Június 21. kedd
Ma ismét vágtam pár körmöt Lelin. A margarint is szereti, azt kentem az ujjaimra és amíg ő nyalogatta, én gyorsan körmöltem. Pár napja Leli odajön a lábamhoz, szagolgat. Néha kinyitja a száját és meg akar harapni, de elég rászólni vagy szájnyitás közben rászólni és rögtön becsukja. Kis idő múlva a lábam mellé hasal a földre. Mivel megint nem nagyon evett ma (valószínűleg a meleg miatt), vacsira újítottam: zúzát turmixoltam főtt tojás sárgájával és egy kis húslével. Nagyobb sikere volt, mint a reggeli csirkecomb darabkáknak. Ma csöves-labdás napunk volt. Vittem ki a szobából még pár csövet és kislabdát Lelinek, így összesen 5 csőbe lehetett bújkálni. Naná, hogy sikere volt! Asszem sikerült is pár jó képet csinálnom. A kislabdák nem arattak olyan nagy sikert. Leli nem kapott tőlük sokott mint egyik saját görim szokott. Leli ma először adott nekem pusziiiiiit!!!! A súlya pedig 65 dkg, megmértem.

Június 23. csütörtök
Lelivel ma odáig jutottunk, hogy többször is felvettem és esze ágába se jutott megharapni. Délután az almostálban aludt, amit én nem néztem jó szemmel és rendszeresen kivettem, ő meg állandóan visszament. Este megint iszonyúan boldog volt, amikor kiengedtem. Megint kaptam tőle puszit. :) Na persze nem egy öleb (még nem az), de már felvehetem vagy arrább tehetem, ha útban van pl. ketrectakarításkor. Ma nem volt étvágya, a reggelit kihagyta, így a vacsit (trutymákolt főtt és nyers csirkehusi) az ölemből ette. Úgy jobban esett neki. :)

A mai nap aranyos sztorija: Nellike meghagyott tojássárgáját kivettem és letettem Blanche ketrecének a tetejére. Leli észrevette, felmászott, és 4 lábon a ketrec oldalán lógva kinyalogatta a tányérkából!

Június 24. péntek
Túlvagyunk az ivartalanításon. Lelinek volt egy cisztája. Ilyenkor látom igazoltnak hogy ivartalanítva adjuk örökbe a göriket, mert mi van akkor, ha nem? Észre sem veszik a bajt ha ivaros marad, csak ha már késő. :(( Itthon kapott egy klassz meleg thermopulcsit, most abban alszik. Bevágott egy jó adag vacsit. Párom truttyolt (=turmixolt) neki valami finomat, hogy ne kelljen a rágással erőlködnie, hiszen úgyis éhes. A súlya 70dkg, ami azt jelenti, hogy hízott min. 5 dkg-t mióta nálunk van! :)

Június 25. szombat
Lelike lábadozik. Szinte az egész napot végigszundizta, nem volt aktív, így ma ki sem jött a ketrecből.

Június 26-28. Lelike lábadozik, sokat alszik, de egy kis szimatolásra, lavórban turkálásra kapható volt.

 

 

Június 29. szerda
Vége az ivartalanítás utáni lábadozásnak, ma megint makogós kedvében volt a kis hölgy. Pörgött ezerrel. A hasikóján a vágás szépen gyógyul és úgy tűnik Leli ismét fitt. Harapásilag úgy állunk, hogy már tudja, csuklótól lefelé nem szabad harapni, ott nem is nagyon próbálkozik. Azt elsajátítani, hogy máshol sem szabad még némi gyakorlásra szorul :) Lábujjon és csuklótól felfelé próbálkozik néha. Jó nagyra tátja a kis száját aztán hamm! Pozitív viszont, hogy ha rászólok akkor elenged, nem szájzárazik.

Június 30. csütörtök
Ma már odáig jutottunk, hogy a kezemmel birkózott és nem harapott közben meg. Persze a szájába vette néha az ujjam, de nem volt vészes, nem akart megenni. A többi testrésznél ma is résen kellett lennem, mert próbálkozott: pl. belül a könyökhajlatomba nagyon élvezte hogy megkóstolhat. Rajtam kívül a mai kedvenc játéka a zuhanyfüggöny volt. Csodálom, hogy eddig nem vette észre. Belecsimpaszkodott és birkózott vele. Nagyon tetszett neki :)

Július 1. péntek
Leli végre a függőágyban aludt! El sem hiszem azok után, hogy eddig a csövet és a rongyikákat favorizálta. Későn érő típus :) A turmixolt pulykazuza is tetszett neki. Darabolva nem tudta volna elrágni, ezért kicsit pépesítetem. Igy is maradt benne rágnivaló de mégsem olyan nehéz neki megenni.

Július 2-3. szombat, vasárnap

Leli beköltözött a szobába, azóta aludni sem akar, csak kint nézelődni, játszani.  A konyháról sem lehetett mondani, hogy ingerszegény lett volna, a szoba viszont a konyhán is túltesz, itt bent ráadásul görik is vannak! Sokat van kiengedve, mégis rázza a ketrecet és buzgón próbálja leszerelni az itatót. Tele a ketrec játékokkal, de rájuk se hederít. Hihetetlen mennyi energia van benne!

Július 4. hétfő

Ma keveset evett, valószínűleg a meleg miatt. Nekem sem volt étvágyam. A közérzete viszont jó, van energiája rámolni, csövekben szaladgálni és persze ketrecet tépni! Következetesen nem reagálok a rácsrázásra, remélhetőleg pár napon belül abbahagyja. Ma a kintlét ideje alatt elfeledkeztem róla egy kis időre. Gyanútlanul ültem és olvastam, majd egyszer csak AUUUUUUUU! Éles fájdalom hasított a bokámba. Lelike tudtomra adta, hogy ő bizony itt van és játszani szeretne velem! Nem haragudtam rá, hiszen igaza volt. Hogy merek én mással foglalkozni az ő idejében? Este levágtam a karmait és kiszedtem a varratait is. Szépen begyógyult a műtét helye.

Július 24. vasárnap

Jó régóta nem írtam Leli-naplót, de most igyekszem bepótolni. Leli az utóbbi hetekben sokat szocializálódott. Egyre inkább kézbe vehető és simizhető és egyre barátságosabb a többi görivel. Persze nem jön ki mindenkivel, vagyis inkább nem mindenki jön ki vele. Ő nem támad, nem egy vadulós típus, a többiek viszont állandóan ruháznák, ha hagynám. Kis termetű és nem egy nagy harcművész. Vannak görik, akikkel jól megvan együtt ketrecben és azon kívül is, de vannak akik elől be kell zárnom, a ketrec biztonságába. Akikkkel jól megvan (megkockáztatom, akiket szeret) azoknak a farkát újabban kurkászni is szokta. Erőteljesen zajlik nála a bundacsere, az ivartalanítás helyén szépen nő a szőre. Most olyan kis semmilyen a  külseje, de látszik, hogy szép lesz az új ruhácska is! A héten megkapta az első szopornyica elleni oltását.

Augusztus 4. csütörtök

Visszajöttünk nyaralásból és Leli csudaszép testhezálló csini bundával lepett meg bennünket. Alig ismertünk rá! :)) Az életkedve és az energiája változatlan, pattogott, mint egy kis bolha.

Augusztus 5. péntek

Leli olyat csinált, amit már régen nem. Tépte a ketrecet amíg a többiek szabadon voltak. Korábban nem csinált ilyet, mert általában sírás lett a vége, ugyanis Lelike a legutolsó a görényranglétrán. Blancheot leszámítva eddig mindenki legyőzte (=elverte), így általában nem is kívánkozott ki a ketrecből, amíg a többiek kint tomboltak. Ma viszont bátornak érezhette magát, mert jelezte, hogy ő biza kijönne hozzájuk. Pár nevelő célzatú rácson keresztüli kis pofon és némi jó magaviselet után kiengedtem, lesz ami lesz és láss csodát, ma nem verték Lelit!!! Együtt szaladgált a többiekkel :))

Október 5. szerda

Két hónap telt el, és Leli ezalatt nem sokat változott. Továbbra is imádja a tojássárgáját, nem szereti ha a nagyobbak grabancnál fogva cibálják, és ugyanolyan csinos csillogó bundácskája van, mint volt.

Október 14. péntek

Leli, a Klub leghosszabb ideje gazdira váró görije bekerült a Magyar Hírlap hétvégi számába. Reméljük a reklám meghozza Lelinek a várva várt gazdit!
Ezúton is köszönjük a Magyar Hírlapnak és Munkácsy Mártonnak a lehetőséget!

November eleje

Hihetetlen mit hoz a népszerűség, persze az is lehet, hogy csak a reklám teszi és Lelinek úgy tűnik jó a reklámja. :)) Mindenki őt akarja, népszerűbb, mint a nyár sztárja, a bűbájos Neo. Leli persze mit sem sejt arról, hogy híres lett, vagy hogy mennyien szerettek bele. Éli a maga kis életét és szorgalmasan próbára teszi a érdeklődőket, akik szeretnék őt örökbe fogadni! Először elbűvöli őket a kelekótya ugrándozásával (olyan mint valami kis lökött bakkecske ahogy pattog és bukfencezik), aztán jön a próba: meddig lehet elmenni Potenciális Gazdival. (= megkóstollak és megnézem mit szólsz hozzá) Aki határozatlan és megijed, esetleg kapkodja a kezét, annak egy (vagy több) nagy hamm-hamm a jutalma, aki szót fogad és ad Lelinek egy-egy kis pofont harapás után és rászól, annál max. fél óra múlva abbahagyja az ízpróbát. Engem, befogadó gazdit nem harap, inkább csak jelzésértékűen kóstolgat ("hátha mégis megengedi, hogy harapdáljam, hisz az olyan jóóóóó!") az ölembe mászik, simizni is tudom. Nagyon szívesen megtartanám, de Leli megérdemelné, hogy teljes gazdija legyen, aki csak vele, vagy max. 2 görivel foglalkozik. Neki extra figyelem és extra adag szeretet kell. és nagyon megérdemelné már...

Hiszem, ha egyedül lesz, vagy egy másik göri mellett egy határozott gazdi keze alatt, meg fog változni és meg kevésbé lesz "harapka". A nálam töltött hónapok alatt is sokat változott, és látom, hogy a bolondos, a szívét is letagadó vadóc göri göri álarca mögött egy nagyon is érző szívű szeretnivaló kislány lakik.

November 14-20.

A héten több látogató is érkezett Lelihez és egyikük sem rettent meg attól, hogy Lelike megkóstolta őket. Aki meglepődött az Leli volt, mivel Potenciális Gazdiktól is pofon volt a jutalma a kóstolásért ("a francba ezeket se lehet!" kb. ezt gondolhatta). A kérdés, hogy Leli és a gazdijelöltek görijei megbarátkoznak-e egymással.

Nov. 19. szombat

Pirosbetűs nap Leli naptárában. Annyi megaláztatás és verés után, amit Lelike kénytelen volt elviselni nyáron a többi göritől, Leli végre győzedelmeskedhetett! A mai napon két korábban nem látott hímet is sikeresen megfutamított, köztük egy germán félistent! A harmadik hímet sajnos nem sikerült, Béci nagyobb és bátrabb volt társainál, így ott a régi jól bevált módszer segített Lelinek: fuss Leli, fuss! Barbival viszont azonnal barátságot kötöttek és együtt pihentek le a zoknisfiókban. :)) Ami miatt számomra különleges ez a nap: Leli egyértelműen kinyilvánította, hogy szeret engem. Az ölemben pihenő vendéggörit kihajtotta, elüldözte az ölemből és ő mászott bele!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

November 28-29.

Lelit kicserélték. Abszolúte nem harap. Sőt! Ha a földön ülök, mellém fekszik. Sőt! Az ölembe mászik és 1 percig simogatni is hagyja magát! Utána szól, hogy hagyjam abba a simogatást, különben elmegy az ölemből. A bundája még gyönyörűbb mint volt, tiszta selyem. Szép lassan cseréli a nyári ruhácskát télire, így a színe kissé ezüstös lett.

December

Leli próbaidőn van Potenciális Gazdinál és leendő görénypajtásnál.

 December 18. szombat

A próbaidő véget ért, Leli és leendő pajtása már egy ketrecben laknak. Barátságuk még nem tökéletes, de kapcsolatuk egyre jobb :))

 

 


vissza
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(