[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2107638
Belépett
[X]

Örökbefogadás

Szerencsés Nelli

Budapest

Nelli kb. 1,5 éves kis termetű vadas nőstény, tele energiával és mondanivalóval. Be nem áll a szája, nagyon sokat makog. Amilyen pici, olyan fürge. Már nem harap, és nem is olyan ijedős, mint volt. Bizalommal és kíváncsisággal tekint az emberekre. Odajön, az ember ölébe mászik. Felvehető, simizhető, alomtiszta, gyönyörű selymes bundájú rendes kis görilány.

Más görikkel nem jön ki. Több, szelíd, nyugodt vérmérsékletű görivel próbálkoztunk, akik nem is bántották Nellit, aki erre felbátorodott és provokálta őket, aztán persze az lett a vége, hogy Nelli visítva menekült, majd viszatért kekeckedni. Ketrecen belül marha bátor, mindenkit megharap, aki a ketrece tetejére mer mászni!

Nagyon jól elvan egymagában, jön-megy, csövezik, de leginkább fozicik! Kedvenc játéka a labda, amit nagyon profin kerget. Ha lenne görényfoci, Nelli tuti nagyon menő játékos lenne, mert úgy tudja vinni a labdát, ahogy görénynél még nem láttuk. Sőt! Cselezni is tud!

Az étvágya egyre jobb, a bélgyulladását úgy tűnik sikerült kikúrálni, és Nelli egyre jobban néz ki!

2005. augusztus 15.

 

Nelli története:

Nelli, azaz Patakparti Petronella június 23-án került hozzánk. Talált görinek hittük, mert azt az infot kaptuk, hogy a Rákospatak partján találta két gyerek. Később kiderült, hogy Nellit egy újságban hirdette a "gazdi", onnan került az egyik Nellit "megtaláló" fiúhoz, aki nagy boldogan vitte haza, ám anyukája nem volt boldog, a görinek mennie kellett. Szerencsére találtak a környéken egy görényes gazdit, aki pár órára befogadta Nellit, majd értesített bennünket, így került Klubunkhoz. A kalandos előéletű Nelli tehát örökbefogadásra vár!

 

Az alábbiakban Nelli ideiglenes befogadó gazdija által írt naplót olvashatjátok!

2005. jún. 25. szombat

Nelli, ha kiengedem (és nagyon igényli a szabadonlétet), állandóan fut, makog, minden érdekli, semmitől sem fél, egy percre sem áll meg!
Egyenlőre más görikkel nem engedtem össze, de nagyon érdekli őt a többi görény, bár ha a ketrecét megközelítik, akkor hangos fújással adja tudtára minden más görinek, hogy ez az ő felségterülete. Ha viszont kiengedem, akkor makogva rohan a többiek ketrecéhez és be nem áll a szája.
Az első éjjelünk rácstépéssel telt, de 1 nap alatt rájött, hogy ezzel nem ér el semmit, így már nyugodtan alszik este.
Enni eleinte csak alutasakos macskakaját volt hajlandó, de mára már elértem, hogy a húst is eszi - folyamatban van a teljes húsra való átszoktatása - ezen kívül már evett száraztápot és kígyóuborkát is.
Harapás: a meztelen boka, láb nagyon érdekli, és ha megpróbálom megfogni, akkor egyenlőre sajnos még harap - máshogy nem tudom még visszatenni a ketrecébe, mert magától nem megy vissza, és még olyan ételt sem találtam, amivel vissza lehetne csalogatni. A harapásról próbálom leszoktatni, már eredményként értékelem, hogy, ha zokni van rajtam, már nem akar "lábvadászatot" rendezni! :))
Tegnap már játszott is velem és úgy látom, hogy próbálkozik az emberekkel is kapcsolatot létesíteni!

2005. jún. 26. vasárnap

Reggel görögdinnyével kedveskedtem a görijeimnek. Nelli mohón és gyorsan falta be - ismét találtam valamit, amit szeret:)
Délelőtt próbálkoztam ismét a Ferretone-nal, amit az első nap simán fintorogva otthagyott. Ma boldogan nyalta be a kanálnyi adagját. Este megpróbálom teljesen elhagyni a Whiskast a vacsorájából, és csak húsit adok neki. A tegnap este háromnegyed adag húsi (csirkeszárny és pulykacombfilé), negyedrész Whiskas nagy sikert aratott - a máj kivételével az összes húsi eltűnt - viszont a Whiskas ott maradt - hurrá! :)
Úgy tűnik, hogy nyugodtabb lett - bár a makogása is alábbhagyott, de segített felmosni az előszobát - sőt, majdnem sikeresen bele is szaltózott a felmosóvödörbe.:)) A lábujjaimmal még próbálkozik néha, de ha hangosan rászólok, hogy "nem szabad", rögtön otthagyja és néz a nagy szemeivel :)
Úgy vettem észre, hogy szobatiszta nagyon - a fiúknak több alom is ki van téve - több-kevesebb hajlandósággal használják :), de Nelli mindig elmegy az alomig, hogy elvégezze a dolgát. Balesetek természetesen előfordulnak - de én úgy látom, hogy ezek inkább jelzésértékűek a fiúk számára, hogy itt vagyok én is, és jelölöm a területem :)

2005. június. 27. hétfő

Tegnap este a kishölgy nagy hisztit rendezett, mert nem tetszett neki, hogy be kellett vonulnia éjszakára a ketrecébe.  Majdnem egy órába tellett, mire ráeszmélt, hogy tépheti a rácsot, dobálhatja az alomtálcát, de akkor sem jöhet ki - bár valószínűleg az is nagy segítség volt, hogy az egyik göris tanácsára egy fehér lepedővel letakartam a ketrecét.
Ma reggel viszont kellemes meglepetésként egészen addig türelmesen várt, amíg sorra nem került a kinti futkározásban:) Sőt, ma volt az első nap, hogy megfogás nélkül vissza tudtam csalni a ketrecébe - a titok nyitja ismét a görögdinnye volt :))
Egyre inkább jön utánam, érdekli, hogy mit csinálok. Folyamatosan kommentál mindent, saját maga eljátszik a fiúk játékaival.
Este szépen elvette a kezemből a felkínált eleséget, és közben hagyta, hogy simogassam a hátát - még a végén összehaverkodunk?:)
Holnapra nagy az izgalom, Nelli megy állatorvoshoz és ivartalanítva lesz. Kérlek szurkoljatok velem együtt, hogy minden rendben menjen.

2005. június 28-29. kedd, szerda

Tegnap (kedden) reggel volt egy kis összetűzésem Nellivel - bár ahogy így visszagondolom, én voltam a hibás. A megszokott zokni helyett, harisnyában voltam. Ez eleinte nem volt probléma, de egy idő után Nelli úgy döntött, hogy a harisnyás láb is szabad préda, így ráharapott a lábamra. Elkaptam, hogy leszedjem a lábamról (a fájdalom miatt nem figyeltem arra, hogy nem szereti, ha megfogják), mire bevadult és jól megharapott.
Délután Beáék jöttek Nelliért és vitték ivartalanítani a többi mentett görénykével együtt. Nagyon izgultam (sőt nyugodtam mondhatom, hogy az egész görényes chat) a piciért egész este. Éjjel fél kettőkor hozták haza és sajnos nem voltak jó híreik. Nelli vemhes volt, bár még korai stádiumban, és be volt szakadva a méhe (valószínűleg megrúghatták, vagy pedig leesett magasról). Az állatorvos szerint az ellésbe valószínűleg belepusztult volna, ezért ki kellett venni a teljes méhét és ráadásként még bélgyulladása is van.
A bélgyulladás kezelésére szigorú speciális diétán van egy hétig (Hill's i/d), a műtét velejárójaként pedig gyógyszert, immunerősítőt kell szedni egy ideig és 5 napig minden nap injekciót kap.
Éjjelre a ketrece az ágyam mellé került, ha bármi történik, rögtön felkeljek rá. Hála Istennek lámpaoltás után kb. fél óráig rendezkedett még (a kötést sikeresen leszedte magáról), de az éjszakánk nyugodtan telt.
Reggel pedig a frissen műtött kicsi lány hangos rácsrázással adta tudtunkra, hogy márpedig ő jól van és szeretne kijönni futkosni.
A gyógyszerét Ferretone-nal nagyon szépen bevette, de a speciális konzervet nem nagyon eszi... Remélem napok alatt hozzászokik, mert most egy hétig semmi mást nem ehet, csak ezt..
Most este már ki mertem engedni, mert már nagyon ficánkolt és mehetnékje volt. :) Egy órát futkosott, makogott, játszott, mint akit nem is műtöttek tegnap!
Nagyon örülök neki, hogy ennyire jól sikerült minden és a régi dumálós Nelli futkos körülöttem. :)

2005. július 2. szombat

Ma van az utolsó nap, hogy injekciót kell neki beadni:) Ez nagy örömmel tölt el - gondolom Beáékat is, hogy nem kell minden nap idejárniuk:)
Nelli nagyon élénk göri lett - továbbra is minden érdekli. Kedvenc játékszere a ketrecben a lila gumiegere - ezzel képes hosszú időn át játszani - bár figyelnem kell rá, mert a nagy játékban lerágta az egérke orrát.
Ha pedig kinn van, akkor a kedvence a fiúk egyik gumilabdája. Képes órákig is labdázni vele - az orrával ide-oda tolja, gurítja, ha pedig megunja, akkor felkapja és eldugja, hogy nehogy a fiúk megtalálják és elvegyék tőle:) Olyan ügyesen képes eldugni, hogy még én sem találom meg:) Bea lefotózta a kis "focistát", így remélhetőleg Ti is megnézhetitek:)
Éhes, nagyon éhes, mindig éhes. Még 2-3 napig csak a Hill's diétás konzervet eheti, utána, ha minden jól megy, visszatérhetünk a normál etetésre. Ez azért lenne jó, mert Nelli nagyon utálja ezt a konzervet, és alig-alig eszik belőle. Vadászkutya módjára képes kaját keresni, minden négyzetcentimétert átszaglász - nekem meg jó melót ad, hogy mielőtt kiengedem, mindent eltüntessek, még a fiúk ide-oda eldugott kajamaradványait is:)
Két napja arra lettem figyelmes, hogy szárazat eszik.. Úristen, hol talált magának szárazat, amikor mindent elpakoltam? Aztán rájöttem a titok nyitjára. A konyhában a fiúknak ki van téve mindig egy kis szárazeledel tálkában. A fal és a járólap között pedig van egy fél centis rés. Ahogy eszik a szárazat, oda mindig beleesik pár szem, amit eddig nem szedtem ki, mondván a fiúkat nem érdekli. Nelli két napja rájött, hogy ott van eleség és időt nem kímélve a karmával óvatosan kikapargatja a szárazmaradékot és azt ette jóízűen. Nem akarom mondani, hogy nekem nem kevés időmbe tellett, mire kipucoltam a rést - és nem akarom elmesélni Nelli csalódott pofiját sem, amikor észrevette, hogy már eltűnt onnan is a dugikaja:)
Egyre többet érdeklődik irántam. A testi kontaktust egyenlőre még nem erőltetem, így is elég stressz volt neki, hogy az injekciózás miatt meg lett fogva. Többször jön utánam (főleg, ha a konyhába megyek:), és a vádlimra támaszkodva két lábon figyeli, hogy mit csinálok :)

2005. július 4. hétfő 

Tegnap vacsorára megpróbálkoztam egy kis husival is a konzerv mellé, mert Nelli már nagyon nem akarta enni a konzervet és ráadásul már befejezéséhez közeledik a konzerves diétája:)
Kevés húst megpároltam forrásban lévő vízzel, majd ezzel a vízzel hígítottam fel a konzervjét. Nagyon nagy sikert arattam ezzel, mert szinte az egész elfogyott reggelre:)
A múlt héten Beától kapott új itatót (lecseréltük a csőröset, nagypapagájoknak való itatóra - ebből könnyebben tud inni). Igaz, hogy könnyebben tudna inni, de könnyebben tudja kiborogatni is, így például ma is arra jöttem haza, hogy az itató letépve, a földön hevert, az alvópólója úszott a vízben és egy nagyon "kiakarok jönni" Nelli pedig türelmetlenül álldogált a rács mellett.
Nagyon izgultam, mert az utóbbi pár napban nagyon szerencsétlenül használta a hátsó lábait és úgy tűnt, hogy nagy nehézségbe kerül neki, hogy kijöjjön a ketrecből, vagy átmásszon bármilyen akadályon… Ez mára egy kicsit mintha javult volna.
Igazándiból meg sem áll, ha szabadon van, csak fut, labdázik, mászik, ugrál és közben be nem áll a szája:)
A nevére ismét szépen hallgat, bár mindent meg is teszek annak érdekében, hogy jó dolgokkal kösse össze a nevét - hol szárított halacska, hol Ferretone, hol csak egy sípoló játék van nálam:) A mostani kedvence egy sípoló gumikacsa, most ezzel vonul mindenhová, a focilabdája meg a sarokban árválkodik.
Ma ismét többször odajött hozzám, két lábon érdeklődik irántam. A lábujjaimat teljesen békénhagyja, meg sem próbálja harapni (bár a zokni mindig rajtam van:). Evés közben finoman meg tudtam simogatni a hátát és a farkát is, de ha nincs elvonva valamivel a figyelme, akkor nem engedi.
A fiúkat továbbra is cukkolja nagyon, szó szerint odamegy a ketrechez és billegeti magát előttük, vagy a rácson át magyaráz nekik:)
Viszont új dolgot fedeztem fel nála.. képes úgy vakarni a feje búbját, hogy közben hátrafelé bukfencezik:))

2005. július 5-6. kedd-szerda 

Nelli újabban nem tud betelni a szabadságával. Olyannyira nem, hogy nem óhajtott sem hétfő éjjel és sem kedd éjjel visszamenni a ketrecébe.. Az összes fifikámat össze kellett szednem, hogy rá tudjam venni, hogy hazamenjen:)

Hétfő éjjel nagyon kihúzta a gyufát. Visszazártam kajával együtt (és már pulykahúsi is volt a konzerv mellé), aminek nem igazán örült. Ezt úgy fejezte ki, hogy ahogy tudta tépte-szaggatta a rácsot, meg mindent, ami a foga ügyébe került.. Éjjel 22:30-tól, hajnali 03:30-ig rendületlenül őrjöngött. A végén már kiköltözött a konyhába, le lett takarva egy lepedővel, de csak őrjöngött, csak őrjöngött. Gondolom, nem kell mondanom nektek, hogy aznap éjjel nem sokat aludtam.

Kedden reggel a következő kép fogadott… az itató letépve, vízben úszott az egész ketrec és a rongyai is.. Az összes eledel bele volt döngölve az alomtálcába, az alom ki volt szórva a ketrecbe és mindent össze-vissza kakált.. Komolyan, mintha 100 görény bulizott volna a ketrecben… Kiengedtem szaladgálni, aminek roppant módon örült :) Majd mielőtt elmentem dolgozni - ismét jött a "hogyan próbáljuk visszacsalni a ketrecbe" játék Nellivel. Sikeresen vissza is zártam, amit ismét rácstépéssel köszönt meg.
Kedden délután, amikor hazamentem, ugyanaz a kép fogadott, amit már fentebb leírtam, azzal a plusszal, hogy a függőágyát is letépte. No itt éreztem azt, hogy valamit csinálnom kell, mert ez a helyzet így nem maradhat. "Természetesen" ismét, ahogy meglátott, elkezdte rángatni a ketrecet. Odamentem, ahogy rázta, kapott a nózijára, közben hangosan a "nem szabad"-t mondtam neki. Kétszer-háromszor kellett megismételnem, és erre abbahagyta. Nem tudom, hogy ez volt-e a megoldás, de azóta szépen megvárja a sorát, hogy kijöhessen, és a ketrecében is rend van. Szerda reggel is csendben volt (sőt éjszaka is!!) és tiszta maradt a ketrec mind éjszaka, mind nappal. Ma úgy tűnik, hogy haladunk a barátkozás ügyében is. Ahogy kinn ette a száraztápot a konyhában (a fiúknak van kitéve, de Nelli is rájár, hogy már nincs szigorú diétán:)), megpróbáltam megsimogatni finoman a hátát. Nem kapott oda a kezemhez… Majd megpróbáltam elölről is megsimogatni a hátát és az sem érdekelte… Teljesen elképedtem, hogy a kis vadóc, már nem szaladt el és nem is akart megharapni:))
Hurrá, úgy tűnik, hogy haladunk!

2005. július 13. szerda

Nagy nap volt ez Nelli életében: megkapta az első szopornyica elleni oltást, kiszedtük a varratait és körmöt is vágtunk! Nelli hősiesen tűrte. Igaz, nem volt más választása :)) Ennyi izgalom után jött még a görikkel való találkozás. Nelli és a görifiú is erre várt mondhatni régóta. Nos, elmondhatjuk, hogy kölcsönösen nem voltak egymásnak szimpatikusak... :)) Ez egyben megpecsételte Nelli sorsát: más befogadó gazdihoz került. Már napok óta tépte a ketrecét, a fiúk meg az övéket és olyan szinten hergelték egymást rácson keresztül, hogy nem volt más megoldás.

2005. július 14. csütörtök

Nelli birtokba vette új ideiglenes otthonát. Úvatosan körbeszimatolt, jó alaposan körülnézett. Szerintem tetszett neki! :))

2005. július 15. péntek

Kipróbáltuk Nelli hogy viszonyul más görikhez. Eleinte félt, de amikor látta, hogy nem bántják (direkt nyugis görikkel engedtük össze), megnyugodott és békében megvoltak egymás mellett.

2005. július 16. szombat

Nelli túlságosan is megbarátkozott új otthonával. Nagyon bátornak érezte magát, olyannyira, hogy megkergette, ill. nekiment a többieknek. Akik persze néha visszafordultak megnézni ki ez a kis pukkancs. Olyankor Nelli megijedt és elinalt, majd visszanyerte önbizalmát, visszatért megint támadott. Úgy nézett ki hogy fél is, meg nem is a többiektől. Nagyon belelovalta magát a verekedésbe, úgyhogy el kellett tenni higgadni a ketrecbe, mert nem érdekelte, hogy ő húzza a rövidebbet. Pici kis horpadt hátuljú nőstény, mégis nagy az egója. :))

2005. július 17. vasárnap

Ma egyedül volt kint, mert féltünk, hogy megismétlődik a tegnapi békétlen egymás mellett kintlét. Nelli nem hiányolta a társaságot, megnézte a többiek ketrecét kívülről, majd ment tovább. Kapott papírcsíkokat turkálni (iratmegsemmisítőből vékonyra vágott papírcsíkok egy dobozban). Annyira tetszett neki, hogy makogva bújkált benne. Édes volt.

2005. július 24. vasárnap

Az elmúlt egy hétben Nelli bebizonyította, hogy ő egy antiszoc göri. Amelyik göri a közelébe ment, azt támadta. Ha a ketrece tetején mászkált valaki, azt megharapta. Nagyszerűen elvolt/van viszont egyedül magában. Szaladgál, makog, focizik (van egy csörgős mini focilabdája, amit szeret) és úgy tűnik nem hiányolja a göritársaságot. Emberekkel szemben érdeklődő, odamegy és a két puha mellső mancsával az ember lábára támaszkodik és szimatol. Idegenek is kézbe vehetik, simizhetik. Az étvágya picit jobb talán, de még mindig keveset eszik. Megkapta a második szopornyica elleni oltását, és nagyon ügyesen viselte.

2005. augusztus 8. hétfő

Nagy kihagyás után folytatom a naplót.

Röviden az elmúlt időszak eseményei: több más görivel is összeengedtük Nellit, aminek az lett az eredménye, hogy kijelenthejük, Nelli egyke. Nem vágyik göritársaságra, neki köszöni szépen, nincs rá szüksége. Az erős és bátor görik őt bántják, a szelídeket meg Nelli _provokálja_. (Kis dög.) Ezért csak olyan helyre mehet, ahol nem terveznek több görit, ő egyedül lehet A Görény.

Lecserélte a bundáját és csini sötét ruhát öltött.

A mini gumifocilasztit még mindig kedveli, az a sláger, meg az összes többi labda. Ma délelőtt is azt kergette végig a lakásban és közben ment folyamatosan a makmakmakmakamak...

Harapni, nem harap, csak ne nyúljunk hirtelen felé, mert azért még mindig ijedős.

Összegezve: aranyos makogós kicsilány, tessék örökbefogani!!!!

2005. augusztus 9. kedd

Nelli megkapta a veszettség elleni oltását is. Nagyon ügyes volt, meg sem mukkant, amíg oltották.

2005. augusztus 21. vasárnap

Minden oltása meglévén, Nelli ma először vehetett részt a városligeti görénytalin és egész rendes kislány volt. Nem kekeckedett különösebben a többi görénnyel, jött-ment, szimatolt, és ő is ásott. A séta végén 1-1 puszit is adott az őt sétáltató lányoknak. Sajnos azért csinált valami rosszat is. Az egyik őt dédelgetni akaró kislányt nyakon csípte, amikor az felvette. Talán nem tetszett Nellinek, ahogy fogta vagy a pólóból áradó idegen görik szaga miatt lehetett. Kicsit később azonban megint olyat csinált, amit még nem láttunk tőle. Jött egy fiatal görilányka, aki annyira szimpi volt Nellinek, hogy rögtön fület is pucolt neki! Persze később azért mégsem volt annyira jóban vele, hogy beengedje maga mellé a hordozóba. Nem is Nelli lett volna, ha megengedi. :))

2005. szeptember 1.

Nelli helyrejött. Már senki sem mondaná meg, hogy rossz előéletű kis mentett görcs. Szépen kigömbölyödött, kitelt a kis pofija. Viselkedése is olyan, mint más jólnevelt görié. Nem harap, sőt időnként már puszit is ad! Szeret sétálni, és a kedvenc gumiállatkáit pakolászni és persze még mindig szeret focizni. Gyönyörűen alomra jár, és a sarok almostálat sem borogatja. Nem válogatós, eszik mindenfélét: csirkét, pulykát, nyulat. Szépen le tudja már rágni a husit a csontról. Egy dolog nem tökéletes még. Nincs Igazi Gazdija, akinek ő lenne a szeme fénye...

2005. szeptember 7.

Nagy nap ez Nelli életében. Eljött hozzá az az ember, akit már régóta vártunk: A Gazdi, aki szeretni fogja őt. :))

Pár nap és Nelli új, végleges Otthonába költözik.

2005. szeptember 9. péntek

Nelli ma Gazdihoz költözött. Az egyik szemem sír, a másik nevet. Sír, mert nagyon megszerettem, de nevet, mert Nellinek van igazi Otthona!!!!! :))


vissza
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(