[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 1977182
Belépett
[X]

Örökbefogadás

Szerencsés Filippo

Budapest

Filippo testvérével együtt került a Klubhoz, két éve élnek együtt. Mindent együtt csinálnak, sülve-főve együtt vannak: együtt esznek, alszanak, játszanak, ezért sem szeretnénk őket elválasztani. Ráadásul együtt kevesebb gond van velük, mert hamarabb elfáradnak és kevésbé törik rossz dolgokon a fejüket. (Pl. hogy jussunk fel a terráriumban lakó egérkékhez...)

Filippo-Orlandó: "Jók vagyunk!!!"

 Kb. két éves ivartalan, oltott hímgörények.

Lökött (Geri-típusú), ugribugri, magasság és mélységérzettel nem rendelkező, mindenhova felmászó, onnan repülésben távozó, igazi rosszcsont görények. :)) Egy darab szék sem lehet az asztalok közelében, különben felmásznak. Ez akkor is probléma, ha nincs semmi az asztalon, mert lefelé az egyszerű utat választják: egyszerűen leugranak...

Energiák tekintetében és rosszalkodásban is Orlandó vezet, bár úgy tűnik ő a ragaszkodóbb is kettejük közül. Hívásra ő az, aki először odaér (persze mondhatjuk, hogy ő a torkosabb, azért ő az első :))) Filippo (fent és balra a képen ) a "jófiú." Ő csak követi amit a testvére csinál. :)) Orlandó normális testsúllyal érkezett, Filippo nagyon vékonyan, ám a Calo pet kúra megtette a hatását. Klubhoz kerülésükkor egyikük kondíciója sem volt túl jó. Eleinte Filippo max. 40 percet, míg, Orlando 1 órát bírt, aztán úgy elfáradnak, hogy maguktól visszavonultak a ketrecükbe, és ájultan aludtak órák hosszat. Jelenleg 1,5-2 órán át képesek pörögni, bár a meleg náluk is érezteti hatását. Nap közben pihennek, és este aktívkodnak. Mindkét görény imád pancsolni, a vizestálak nincsenek biztonságban tőlük. (A ketrec falára rögzített itató leszereléséről viszont szerencsésen leszoktak :)))

Ketrecen belül és kívül is alomtiszták. Etetésükkel nincs gond: húst esznek, és a csontos hús sem okoz nekik problémát.

Az egyedüli problémánk, az emberekkel szembeni bizalmatlanságuk mértéke sokat javult: fel lehet őket venni a harapás veszélye nélkül, de ha szólnak (fickándoznak) le kell tenni őket. Fütyszóra, cuppogásra rohannak pótmamihoz, két lábon állva kérik a jutifalatot, és ha elfáradtak, akkor gyakran pótmami lábai mellett pihennek. Ölben még mindig nem képesek megülni, túlságosan mozgékonyak, amikor szabadon vannak. Filippo félénksége oldódott, már ő is felvehető, nem menekül, ha felé nyúlunk.

Túlvagyunk az első sétán, ami pozitív eredményekkel zárult. Filippo nagyon jól érezte magát, nem félt, bátran sétált, és ami szintén nagyon jó: a többi görénnyel szemben is barátságos volt, nem bántotta őket, sőt még puszikat is osztott! :)) Idegen embereknek is megengedte, hogy felvegyék és simogassák, bár azért a fejét tekergette néha, hogy "ki ez aki felvett? Nem ismerem!"

2007. szeptember

Filippo-Orlandó hírek

 2007. április 18.

A két fiú az elmúlt hétben nemesi előnevet kapott: Szőr Orlandó és Szőr Filippó :)) Olyan iramban cserélik a bundájukat, hogy úszunk a szőrben. Még mindig nagyon lükék, de nagyon szeretnivalók is. Nagyon gyorsan megtanulták, hogy ki osztja a fini falatokat és azóta elég gyakran hevernek a lábaim előtt. Főleg ha a konyhapult mellett állok :)) Hívásra egyre gyorsabban előjönnek és két lábra állva kérik a maguk adagját. Lábra egyszer sem haraptak idáig (pedig vártam), kézre sem támadnak. Ahhoz képest, hogy két harapós (szájzáras) göriként kerültek hozzánk birkák. (Igaz kergebirkák :D)

2007. április 26.
Lassan végéhez ér a bundaváltásuk, már csak feleannyi szőrt szedek össze nap, mint nap. Elkezdtek bezoárokat (szőrkaki) üríteni, úgyhogy minden nap kapnak egy kis a Bezo pet pasztát, amit imádnak. Az új bundájuk nagyon szép fényes-selymes és ezüstös színű lesz. A maszkjuk emlékeztet LuckyLukéra (múlt hétvégén láttam :)) Viselkedésük hatalmasat változott: megtanultak bízni bennem, már benyúlhatok a ketrecbe, felvehetem, simizhetem őket. Igaz, nem bírják sokáig, kapálóznak, hogy tegyem le őket és rohanhassanak rosszalkodni. :))

2007. május 3.
Szőrhullásunk a végéhez közeledik, hála a magasságosnak. Kiderült, hogy fiaim nagy ínyencek: szeretik a túrót (lehetőleg tojással keverve), a laktózmentes tejet, a kígyóubit. A szárított hal és a margarin továbbra is sláger és persze a husi. Orlandó rombolási hajlamai nem szűnnek, a könyvespolc alsó rekeszei már mind üresek, minek következtében pajkos szemeit a második polcra vetette, és azon kapom, hogy próbálkozik oda feljutni... A porszívótól nem félnek, Orlandó (ki más?) úgy gondolja, a porszívónek egy funkciója van: hogy ő levadászhassa :))

 Balra Orlandó: Nagyon házias vagyok!!!

2007. május. 10.
Eseménydús hetünk volt. A tapétagyilkolás folytatódott: újabb rést találtak a pajzson, vagyis gyenge pontot a falon, amit ki kellett használni. Megtanulták honnan jön a kaja: a hűtőből! Már tudják hol tartom a göris tálkákat, amiket etetéshez használok. (No ennek az ajtaját még nem tudják kinyitni, de már agyalnak rajta.) Sikeresen bekommandóztak a spájzba (még mindig rossz a kilincs), amit nagy bánatukra időben észrevettem. Orlandó már az alsó polcon járt, és sértődötten vette tudomásul, hogy félbeszakítottam a mókájukat. Vasárnap nagyobb ketrecbe költöztettem őket, ami olyannyira kizökkentette őket, hogy elfelejtették mire is való az alomtál. Nos, vécézésre semmiképp...

 2007. június 20.
Régóta nem írtam a fiúkról. Leginkább azért, mert kevés volt az időm és mert "hűdenagy" változások nem történtek. A fiúk még mindig rosszcsontok, még mindig felfelé törekednek, még mindig ugrálva közlekednek lefelé a magaslatokról pl. a nagy "Furet" ketrec tetejéről (továbbra is a frászt hozva ezzel a pótmamira). Még mindig előszeretettel állítják a feje tetejére a kajástálat és a földről fogyasztják el a kajájukat. Nekik is melegük van, ezért előszeretettel pancsolnak is. :)) Filippo kicsit összeszedte magát, felszedett pár dekát, Orlandó viszont leadott, nehogy minden tökéletes legyen... Az alomhasználattal semmi gondunk nincs, már rögzíteni sem kell a nagy sarokvécét a ketrecben, így is szépen megtalálják. Kedvenc játék a göris pecabot, a csövek és persze egymás társasága. Mindig mindent együtt csinálnak, ezért is szeretnénk, ha együtt találnának gazdira.

2007. június 28.
Fiaim felhagytak a tapétaleszedéssel, hurrá!!! A kajástálat is kevsebbet borogatták. :)) Még a végén jó útra térnek gondoltam. Egészen odáig, hogy egyik nap, almolás közben gyanús hangokat hallottam: kerámiacserepek hangját. Megfejthetetlen módon, Orlandó feljutott az asztalra és megnézte mi van a tányérokban. (Nem lökte le őket.) Székek nem voltak a közelben, kizárásos alapon hatalmasat ugorhatott, más magyarázat nincs. Jártunk állatorvosnál, Filippo megkapta az ismétlő szopornyica oltását. Vasárnap jöhet velünk sétálni a Ligetbe! Orlandó nem kapott oltást, nála vérvétel volt, mivel meg vannak duzzadva a nyirokcsomói. Várjuk az eredményt. Aggódom...

2007. július 2.
Túlvagyunk az első sétán, ami pozitív eredményekkel zárult. Filippo nagyon jól érezte magát, nem félt, bátran sétált, és ami szintén nagyon jó: a többi görénnyel szemben is barátságos volt, nem bántotta őket, sőt még puszikat is osztott! :)) Idegen embereknek is megengedte, hogy felvegyék és simogassák, bár azért a fejét tekergette néha, hogy "ki ez aki felvett? Nem ismerem!"

2007. július 9.
Filippo újabb próbát állt ki sikeresen: ő is eljött a Klubbal a T-Com Gyerek Szigetre és nagyon jól viselkedett. Hagyta magát simogatni, aranyosabbnál aranyosabb pózokban aludt és két csípést leszámítva a két nap alatt nem bántott senkit, pedig sok idegen kéz és szag érte. (A két ember egyike, akit megcsípett én voltam. Igaza volt, nem tettem le, amikor szólt...)

2007. júl. 19.
Az elmúlt 1,5 hétben Filippo új szokásokat vett fel: élen jár a polcmászásban. Eddig mindig a testvére, Orlandó volt, akit le kellett szedni mindenhonnan, most viszont azt veszem észre, hogy Filippo az! Tanul a "gyerek"! :))

 Munkabeosztás: Míg Orlandó horgászik, Filippo a szekrényajtó kinyitásán fáradozik. (Ott vannak az etetőtálak, ahová nem szabad bemenni...)

 

 

 

2007. aug. 9.
Régóta nem írtam a fiúkról, de ez korántsem jelenti azt, hogy eseménytelen életünk lett volna. Még mindig rosszcsontok, és mindig imádnak felfelé mászni. Imádják a kapcsos mappákban levő papírokat rendezgetni, a polcról a könyveket lelöködni, sőt "olvasgatni" is szeretik őket. Orlandó jól van, az első és a két héttel később végzett vizsgálatok (vérvétel, citológiai vizsgálat) eredményei is negatívak voltak. Jöttek hozzájuk látogatók: egy család, aki örökbefogadásra jelentkezett. A fiúk nagyon megilletődtek a sok embertől, nagyon stresszes volt nekik a sok ember (a megszokott 1 db pótmamihoz képest) és nagyon nem örültek annak, hogy simogatni meg tapogatni akarták őket az "idegenek." Mindketten megharapták az érdeklődőket. :(( A család ennek ellenére továbbra is lelkesedett, így már családlátogatáson is voltunk náluk a fiúkkal. Görényeink rögtön megmutatták milyen magasra tudnak mászni, és hogy miért nem jó az ablak alá tenni a ketrecet. Sajnos a ketrec, amit készítettek, nem alkalmas Orlandó és Filippo számára (a rácsozata nem állna ellen a két ördögfiókának) így arra várunk, hogy elvégezzék a szükséges javításokat és jelentkezzenek.

 A fiúk fotóalbuma

 

 

 

 

Történetük

Egy kereskedésből kerültek 2005 augusztusában ahhoz a fiatalemberhez, aki végül 2007 április 5-én lemondott róluk. Amikor hozzá kerültek, már nem voltak kiskölykök, valószínűleg tavaszi, kora nyári kölykök lehettek. A gazdi elmondása alapján sosem voltak teljesen szelídek, de amikor több ideje volt rájuk, érezhető volt némi javulás. A tanulás mellett azonban egyre kevesebb ideje maradt a görikre, ezért döntött úgy, hogy ránk bízza őket. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a napi több óra szabadság, a játék és foglalkozás, meghozta a kívánt eredményt!


vissza
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(