[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2504669
Belépett
[X]

Nevelés

A vadászgörény nevelése időigényes, ámde gyümölcsöző tevékenység. Nagyon sok idő és türelem kell hozzá. Tudomásul kell venni, hogy a görik más állatokhoz képes kissé "hiperaktívak", és szétszórtak. Elsőre ne várjunk tőlük túl sokat, apránként, kis lépésekkel viszont garantáltan tudunk majd eredményeket elérni.

Elsőként a harapásról kell leszoktatnunk őket, vagyis megtanítani nekik, hogy bennünket, gazdikat nem szabad (nagyon) harapni. Az alomra szoktatás szintén fontos dolog, nagyban megkönnyíti és kellemesebbé teszi életünket. A görik megtaníthatók még a nevükre vagy más vezényszavakra és kisebb mutatványokra, pl. pitizés, nadrágunkon felmászás, stb.

A tanítást egyedtől, illetve személyiségtől függően kétféleképpen végezhetjük: a helyes viselkedés jutalmazásával vagy a helytelen viselkedés büntetésével. Bármelyik módszert is válasszuk, fontos a következetesség. Ugyanazon szituációban, mindig ugyanúgy viselkedjünk görinkkel! Ha lelkesen kaparássza a frissen locsolt pálma földjét, akkor azt minden eseteben ugyanúgy reagáljuk le. Ne essünk abba a hibába, hogy egyszer rákiabálunk, másszor pedig azon nevetünk, hogy "nézzétek, milyen édesen ás, majd feltakarítom!"  Ezekből az érzelmi kicsapongásokból semmit sem fog megjegyezni, és pláne nem tudja majd, hogy hogyan is kellene viselkednie.

A helyes viselkedést (pl. jó helyre végzi a dolgát) jutalomfalattal jutalmazzuk. A két dolgot ugyanis előbb-utóbb összeköti és később jutalomfalat adása nélkül is képes lesz jól viselkedni. Fontos, hogy azonnal jutalmazzuk, ezért mindig legyen a zsebünkben vagy a kezünk ügyében valami finomság.

A helytelen viselkedés büntetésére több módszer létezik. Mindig társítsuk ezek valamelyikét valamilyen rövid, a göri számára könnyen megjegyezhető tiltószóval pl. Nem! Fúj! Semmi értelme hosszú kiselőadást tartani a helyes viselkedésről, mert úgysem fogja megérteni. Ha következetesek vagyunk és mindig mondjuk a tiltószót valahányszor büntetünk, később már elég lesz ez ahhoz, hogy görink szót fogadjon.

Fontos az azonnali büntetés. Ha görink rosszat tesz, azonnal büntessük meg. Később már nincs értelme, mert nem fogja tudni miért kapta.

Lehetséges büntetési formák a pofon, a grabancrázás és a földre leszorítás. Mindegyiknél ügyeljünk a göri testi épségére. Nem az a lényeg, hogy fájdalmat okozzunk, hanem, hogy a göri tudomására hozzuk, hogy valami olyat tett, ami nekünk nem tetszett. A ketrecbe vagy hordozóba zárással vigyázzunk. Nem jó, ha görényünk ezen helyeket megutálja.

 

 

Lásd még:

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(