[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2230887
Belépett
[X]

Szaga

Büdös-e a görény?

A görénynek valóban van szaga, ám ez korántsem olyan borzasztó, mint ahogy a köztudatban él.

Minden állatnak van valamilyen szaga, így a görénynek is van egyfajta bundaszaga. Ez nem olyan kellemetlen, sőt egyesek még kellemesnek is találják ezt a pézsma szagot. Nem véletlen, hogy egyes parfümökbe is tesznek pézsmát! A bundaszag a görény és minden prémes állat velejárója, a samponos fürdetés nem javít, hanem ront rajta. Akit zavar a görény bundaszaga, az válasszon magának más társállatot.

Amikor a görény ivarérett lesz, a bundaszaghoz ivaros szag is társul. A hímek és a nőstények is elkezdenek jelölgetni, a földön húzzák a feneküket és kis nedves foltokat hagynak maguk után. Főleg az ivaros hímek szaga tud nagyon erős és kellemetlen lenni, ám ez a szag ivartalanítással megszűntethető. Természetesen nem az ivartalanítás napjától lesz enyhébb szagú görényünk, kell pár hét mire ez a szag megszűnik.

A vadászgörény izgatott idegállapotban (pl. ha megijed) büzzent egyet, vagyis használja a bűzmirigyét, innen ered a "büdös, mint a görény" elnevezés. E szag erőssége görényenként változó, ám minden esetben megszüntethető szellőztetéssel. A büzzentés egyfajta kommunikációs eszköz, a bűzmirigy eltávolítása nem javasolt. Nem ez okozza a görény szagát!

A lakásban tartott vadászgörény székletének szaga is érezhető, ezért is fontos hogy mielőbb alomra szoktassuk állatkánkat. A jó minőségű macskaalom és a napi rendszerességű alomtisztítás sokat számít a szag szempontjából. A szennyezett alom napi eltávolítása mellett, az alomtálcákat is mossuk el időnként.

Egyes konzervektől állatkánk széklete erősebb és kellemetlenebb szagú lehet, mint ha hússal etetjük. Kerüljük az alacsony hústartalmú és ezért olcsó és gyenge minőségű cica- és kutyakonzerveket! Etessük görényünket hússal. Bővebben az etetésről .

A ketrecnek, függőágyaknak, alvósruháknak és az odúnak is van szaga. Ezek rendszeres tisztítása is napi-heti rutin része kell legyen. Az alvósruhák mosásához kis mennyiségű mosóport és öblítőt használjunk, inkább a mosóvíz hőfoka legyen magasabb. A túlzásba vitt mosószerhasználat akár allergiát is okozhat. A ketrectakarításhoz se használjunk nagy mennyiségű fertőtlenítőszert. Egy Domestostól vagy Hypotól bűzlő ketreceben mi sem laknánk szívesen, görényünknek sem fog tetszeni és ez ellen székletnyomokkal védekezhet. Természetes és környezetbarát fertőtlenítőszer az ecet, ráadásul vízkőoldó hatása is van, így alomtálcák pucolálására is kiválóan alkalmas!

A megszokott görényszagtól eltértő szag, betegség jele is lehet. A büdös fülszag vagy szájszag, testszag vagy a megszokottól eltérő ürülékszag különböző betegségek jele lehet. Forduljunk mielőbb állatorvoshoz!

JBea

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(