[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2230929
Belépett
[X]

Tévhitek

27 görényekkel kapcsolatos tévhit

1. A görény büdös. Egy jól tartott görény nem büdös. Persze nem is szagtalan, de nem rosszabb mint egy kutya vagy egy macska. Bűzmirigyüket általában csak veszély esetén használják és ez a szag gyorsan kiszellőztethető. Bővebben a szagról.

2. Ki kell operáltatni a bűzmirigyüket, és akkor nem lesznek szagosak. A bűzmirigy kivétele nem oldja meg a szagproblémákat. A bűzmirigy a vadászgörény számára kommunikációs eszköz, kivételével "megcsonkítjuk" az állatot. A bűzmirigynek semmi köze az általános bundaszaghoz (netán ivaros hímszaghoz), csak akkor javasolt eltávolítani, ha orvosi probléma indokolja, vagy naponta többször is elengedi a mirigyet a vadászgörény.

3. A görény jobb szagú lesz, ha gyakran fürdetjük. Ellenkezőleg. A gyakori samponos fürdetéstől görényünk még szagosabb lesz! A samponos fürdetés kiszárítja a görény érzékeny bőrét és ezáltal fokozza a faggyútermelést. A kiszáradt, korpásodó vagy viszkető bőr pedig nehezen és lassan hozható csak helyre.

4. A görényt terráriumban kell tartani. A terrárium nehezen tisztítható és nem szellőzik megfelelően. Emiatt baktériumtenyészetek szaporodnak fel a terrárium levegőjében, amik a görény egészségére ártalmasak. Ezen kívül nehezebb a görényfelszerelést (itatók, függőágyak) is rögzíteni. A görény tartására min. 0,6 nm alapterületű ketrec a legalkalmasabb. Bővebben a tartásról.

5. A ketrec aljába faforgácsot tegyünk. A görények nem rágcsálók és a forgács hosszú távon nem ideális a görény számára, mert légzési problémákat okozhat. Különösen nem ajánlottak az aromás fák forgácsai, mint pl. cédrus, fenyő. Faforgács helyett tegyünk régi pamutpólókat vagy babaplédeket a ketrec aljába és mossuk ezeket rendszeres időközönként.

6. A görény megrágja a kábeleket, bútorokat. A görények nem rágcsálók, következésképp általában nem is rágják meg sem a bútorokat sem a kábeleket. A fogváltás időszakában persze intenzívebben rágnak, de ez a tevékenység idővel mérséklődik.

7. A görényt nem kell oltatni. A görényt, egészsége érdekében kell oltani. Ha nem sétáltatjuk, nem visszük közösségbe, akkor is elkaphatja a szopornyicát az ugyanis cipőtalppal is hazavihető! Bővebben az oltásokról.

8. A görényre jó a bolhanyakörv. A görény nem kutya és nem macska. Sok bolhanyakörvben mérgező anyagok találhatók, és mivel a vadászgörény képes kibújni a nyakörvből, elfogyaszthatja azt. A görény érzékeny bőrével érintkezve a nyakörv irritációt is okozhat. A nyakörv azért is veszélyes, mert ha ennél fogva fennakad valamin a görény, akkor megfulladhat!

9. A játék gumiállatkák emészthetők, nem baj ha megrágják és lenyelik őket. A görény bélcsatornája sokkal kisebb átmérőjű, mint a macskáké, vagy kutyáké. Egy nagyobb darabka gumi vagy latex akár bélelzáródást is okozhat! Ellenőrizd rendszeresen gumiállatkák állapotát és ha azt látod, hogy nagyobb darabok hiányoznak belőle, vedd el és dobd ki. Vegyél keményebb gumiállatkákat, azok tartósabbak, és nem fogynak olyan gyorsan.

10. Ha nyers hússal vagy élő egérrel etetjük, vadabb lesz. Nem igaz. Egy görény vadságát nem befolyásolja a nyers csirke, pulyka, stb. vagy éppen az egérrel való etetés. Ha megbízható helyen vesszük a húst, nyugodtan adhatjuk nyersen is, kivéve a disznóhúst. Bővebben az etetésről.

11. Amit a görény szívesen fogyaszt, attól nem lehet baja, nyugodtan adhatjuk neki. Ennek az ellenkezője igaz. Az, hogy a görény szeret valamit, korántsem jelenti, hogy az jó is neki! Te vagy a gazdája, neked kell helyette is vigyáznod rá! A Te felelősséged, hogy mit adsz neki, és ha az esetleg bajt okoz. Nem éri meg kockáztatni görényed életét. Bővebben az etetésről.

12. A görény azért harap, mert utál / gonosz. A harapásnak sokféle oka lehet. Fontos tudni, hogy a görények egymással úgy játszanak, hogy egymás nyakát harapdálják! Az ő bőrük vastag, ráadásul még bunda is fedi, így nekik nem fáj, ami nekünk igen. A harapásnak ezen kívül sok más oka is lehet. Bővebben a harapásról.

13. Ha egy görény nagyon harapós, az azért van, mert egyik őse vadgörény volt. A harapásnak nagyon sokféle oka lehet, akár több is egyszerre. Mindig a harapás okát kell kideríteni, ami sokféle lehet. Haraphat azért, mert játszani akar veled, mert éhes, mert fáj valamije, mert érzi, hogy félsz tőle és visszaél ezzel, stb. Bővebben a harapásról.

14. A felnőtt görény már nem nevelhető: nem lehet leszoktatni a harapásról és nem lehet alomtisztaságra szoktatni. Nem igaz. A felnőtt göri is nevelhető, csak általában nehezebben és hosszabb időt vesz igénybe, ezért egy kezdő göritartónak nem ajánlott. Sok türelmet és tapasztalatot kíván, ám ha ezek megvannak, egy felnőtt vadászgörény is sokmindenre megtanítható!

15. Betegség esetén adhatunk a görinek emberi gyógyszereket. Ez egyáltalán nem így van. Gyógyszert csak és kizárólag orvos utasítására adjunk görényünknek, ne próbáljuk házilag orvosolni a bajt.

16. Hasmenésre jó a nyers krumpli, nyers répa, stb. Ne kezdjük el házilag kúrálni a hasmenést, vigyük a görit orvoshoz. A görik teste kicsi, könnyen kiszáradhat. Ezen kívül a nyers zöldségek nem, vagy csak alig emészthetők a vadászgörény számára, egy ilyen étel igencsak megfeküdheti a gyomrát! Állatorvosok

17. A görik nyolc hónaposan lesznek ivarérettek. Nem lehet napra pontosan megmondani mikor lesz egy göri ivarérett. Leggyakrabban 6-8 hónapos korban, ám előfordulhat, hogy akár 4 hónaposan is ivarérett lesz egy göri! Vigyázat az ivarérettség nem azonos a tenyészérettséggel, vagyis lehet, hogy görényünk ivarérett, de még nem készült föl arra, hogy szülő váljék belőle, még nem kéne almot vállalni vele. Bővebben az ivarérésről

18. Az ivartalanítással meg kell várni az első tüzelést. Nem kell megvárni a tüzelést, előbb is lehet a nőstényt ivartalanítani. A lényeg, hogy akkor ivartalanítsuk, amikor a szervei már telejesen kifejlődtek, vagyis hat-hét hónapos kor után. Bővebben az ivartalanításról

19. A nőstény tüzelésével nem kell foglalkozni, az elmúlik magától. A vadászgörény nem kutya, nála a tüzelés csak a párzás hatására múlik el. Ha görényünket nem szeretnénk bepároztatni, akkor ivartalanítsuk . Amennyiben ezt nem tesszük meg, görényünk túltüzel. A túltüzelés pedig ösztrogénmérgezést, vérszegénységet, majd görényünk halálát okozhatja! Bővebben a túltüzelésről

20. A nősténynek szülnie kell egy almot, a hímnek pedig egyszer fedeznie kell mielőtt ivartalanítjuk. Semmilyen orvosi bizonyíték nem szól amellett, hogy a kölykezés, akár egyszeri, akár többszöri, hasznos az állatnak. A görény egészségét nem befolyásolja, hogy ivartalanítása előtt volt-e pároztatva, nem szükséges tehát bepároztatni.

21. Ha szülés után visszatüzel a nőstény, nyugodtan bedeztethetjük, nem fog megint vemhesülni. Ez sajnos nem igaz, ezért mindenképp más megoldást kell találni a tüzelés elmulasztására. Bővebben a túltüzelésről

22. Ha egy görény korábban nem ment ki a nyitott ajtón, ablakon, kertkapun, stb. sohasem fog. Rengeteg elveszett görény szomorú példája bizonyítja, hogy ez sajnos nem igaz. Az hogy egy görény korábban nem csinált valamit, nem garantálja, hogy nem tudja (pl.felmászni az ablakba) vagy hogy később sem fogja megcsinálni. Lehet, hogy korábban nem volt számára elég érdekes a kinti világ, ám mindig jöhet valami új (egy új szag, egy izgalmas hang, érdekes látvány), ami szökésre készteti. Nem beszélve arról a tényről, hogy ivaréréskor még a legnyugodtabb görényt is hajtja a vágy (vagyis hormonjai), hogy párt találjon! Bővebben a szökésveszélyről

23. Az albínó vadászgörények vadabbak, harapósabbak, nehezebben nevelhetők. A színnek nincs köze egy görény harapósságához. Itt is a nevelés és az öröklött gének határozzák meg a görény viselkedését.

24. Az albínók betegesebbek, mint a más színű vadászgörények. Az albínók semmivel sem rosszabbak a más színű göriknél. A szemük valóban érzékenyebb, ezért erős napsütésben ne sétáltassuk őket, ám a többi állatfajjal ellentétben az albínóság nem genetikai defekt. Évszázadokon át az albínókat használták vadászatra és csak később terjedtek el a vadas és a bézs színek, emiatt az albínósághoz kapcsolódó örökletes betegségeket már régen kitenyésztették a fajtából.

25. Amelyik görénynek szép selymes a bundája az prémgörény, vagy prém származású. Nem igaz. Egy egészséges és jól tartott vadászgörénynek is lehet szép selymes és csillogó bundája, míg egy kevésbé jól tartott, vagy színhibás prémgörénynek is lehet fakó és sprőd a bundája. A szabadban tartott vadászgörények télen igencsak látványos hatalmas téli bundát növesztenek és az ivaros hímek is csudaszép nagy bundával rendelkeznek, ám ettől még ők sem prémgörények. Visszakeresztezéssel (nem-prémgörénnyel való pároztatással) pár generáció alatt eltűnik a görény prém jellege, ezért nem érdemes fél- vagy negyedprém görényről beszélni.

26. A prémgörény jobb, mint a vadászgörény. A prémgörény tenyésztésénél általában elsődleges cél a jó minőségű és megfelelő színű bunda valamint, hogy az állat elérje azt a kort, amikor prémje megérik a leprémezéshez. Nem elsőrangú szempont az, hogy az állat egészséges is legyen és ne örökítsen egészségügyi problémákat. Ezekre egy a prémjéért tenyésztett görénynél nem derül fény, hiszen nem éri meg az öregkort. Ez nem azt jelenti, hogy minden prémgörény beteges, de valószínűbb, hogy valamilyen örökletes betegséget hordoz vagy valami betegség megjelenik rajta.

27. A görény vérszívó állat. Éjjel a fogát belemélyeszti a nyakadba és lyukas fogán keresztül kiszívja a véred. Nos, erre nem lehet mást mondani, mint hogy kapitális baromság. A görény húst eszik, és nincs luk a fogában. Meg tudja úgy harapni az embert, hogy vér is serken, de nem vérszívó állat.

 

Összegyűjtötte és lejegyezte: JBea

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(