[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2466674
Belépett
[X]

Szökésveszély

Mire vigyázzunk, ha azt szeretnénk, hogy görink sokáig mellettünk legyen?

Az alábbi cikk 2005 júniusában íródott ám, négy évvel később is sajnos ugyanolyan aktuális. Úgy tűnik nem lehet elégszer és eléggé hangsúlyozni hogy a görények nagyon kíváncsi és ebből kifolyólag nagyon szökős állatok, akikre a megszokott kis birodalmukon kívül ezer veszély leselkedik. Olvassátok figyelemmel és fogadjátok meg az itt leírtakat!


Napjainkban sajnos egyre több háziállat, köztük sok vadászgörény, tűnik el, válik kóborrá. Mindezért szinte kivétel nélkül a gazdák felelőtlensége, vagy legalábbis tudatlansága és tapasztalatlansága okolható. Ha azt szeretnénk, hogy kedvencünk mellettünk élje le életét, görénygazdiként tisztában kell lennünk néhány alapelvvel és jó tanáccsal.

Először is le kell szögezni, hogy olyan, mint teljesen és tökélesen görénybiztos hely nem létezik. A vadászgörény egy fürge, leleményes, fáradhatatlan és akaratos állat, tele felfedezési kedvvel és kalandvággyal. Éppen ezért kis kedvencünk, ha épp nincs a ketrecében, folyamatos felügyeletet igényel. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a ketrec, kennel biztonságosságáról nem kellene rendszeresen meggyőződnünk. A görények nagyon okos állatok, képesek kiszabadulni a ketrecből is!

Kitartó munkával, lábbal, szájjal képesek kinyitni a zárat, hegyes karmaikkal, fogaikkal kiharapni, vagy akár kiásni magukat a biztonságosnak hitt ketrecből vagy kennelből. A görények kiváló ásók, viszonylag gyorsan, akár egyméteres mélységbe is leássák magukat! Ha kertben épített kennelben tartjuk őket, gondoskodni kell arról, hogy alul se tudják kiásni magukat. Akár betonnal, akár más anyaggal alapozzuk a kennelt, fontos, hogy 20 cm-nél vastagabb földréteg ne kerüljön rá, mert az alagút amit a görik ásnak rájuk is omolhat!

Az, hogy korábban nem mászott fel egy göri a függönyön, eddig nem érdekelte őt az erkély világa, valamint hidegen hagyta a nyitott ablak, vagy ajtó, nem kaparta a szúnyoghálót, nem jelent semmilyen garanciát a jövőre nézve. Szintén nem lehetünk nyugodtak, ha úgy gondoljuk, görényünk nem kóbor típus, mert "eddig sosem ment ki a kertből", vagy "korábban mindig viszajött".

Mindig történhet valami, ami miatt görényünknek eszébe jut megvizsgálni a korábban őt hidegen hagyó ablakot, kilyuggatni a szúnyoghálót, kimenni a kapun, vagyis meglógni. Különösen igaz ez az ivaros állatokra. Még a korábban nyugodt görényeket is hajtják ilyenkor a hormonok, hogy párt találjanak maguknak, így ilyenkor ők is szökősebbek!

A görények megszökhetnek séta közben is. A nem vadászgörények részére készített vagy nem jól beállított hámból könnyen kiügyeskedhetik magukat. Ugyanez igaz a tépőzáras- illetve "hálós" hámokra is, így ezek használata is kerülendő. Vegyünk jó minőségű, direkt vadászgörényeknek készült hámot (pl. Hagen, Karlie) és ügyeljünk a hám beállítására is.

Sajnos, ha kis kedvencünk elkóborol, akkor bármennyire is szeretne, már nemigen talál hozzánk vissza. Az utcára került állatokra nagyon sok veszély leselkedik, ezért ha még hazatalálna sem valószínű, hogy az elkóborolt göri hazajut! Nagyvárosokban az autók, kóbor, vagy póráz nélküli kutyák, illetve kóbor macskák jelentenek számukra életveszélyt.

Ha nagyon nagy szerencsénk van, elkóborolt görényünket megtalálja és hazaviszi valaki és meg is hirdeti, hogy a göri visszakerülhessen a gazdijához. A gazdihoz való visszakerülésben jelent nagy segítséget, ha a görény hámján egy címtartó-kapszulában benne van saját nevünk, címünk, telefonszámunk vagy ugyanezen adatokkal egy kis medált csináltatunk és azt a hámra erősítjük. Ilyen kis kapszulát állatkereskedésekben, medált pedig gravírozóműhelyekben készítetthetünk.

Hasznos lehet kedvencünk chipezése is, hiszen a talált állat a mikrochip száma alapján általában azonosítható. A chipet kérésünkre az állatorvos ülteti be a görény bőre alá. Minden chiphez tartozik egy azonosító szám, ez egy vonalkódos matrica formájában bekerül a görény oltási könyvébe. Ilyen chipre van akkor is szükség ha görinkkel külföldre szeretnénk utazni, hiszen az útlevél igénylésének és kiállításának feltétele az állat chippel való ellátása.

A görények hihetetlenül ügyes, kíváncsi és makacs kis állatok, ebből kifolyólag nagy szabadulóművészek. Sose feledkezzünk meg erről, amikor ketrecet veszünk, kennelt építünk, és amikor görénybiztossá tesszük a szobát vagy lakást. Ha szeretjük "gyerekünk", az ő érdekében ne adjunk neki lehetőséget a szökésre. Egyszerűbb a szökést megelőzni, mint az megszökött, elveszett, elkóborolt görényt épségben megtalálni…

Georgio

Kapcsolódó cikk: Veszélyek a lakásban

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(