[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2399083
Belépett
[X]

Isten hozott a Pet Airways-nél!

2009. május 19.

Valamely fapados légitársaság charter járatán ücsörögsz. Nyaralni mész. Nézed a felhőket, hallgatod a melletted nyomorgó szuszogását, és azon tűnődsz, hogy most milyen jó dolga van a görényednek. Nem csoda, hiszen ő különgépen, első osztályon utazva követ téged az uticél felé.

A fenti kis jelentet puszta fikció – vághatnánk rá gondolkodás nélkül. Tévedés, ugyanis e fantáziakép közelebb áll a valósághoz, mint azt hinnénk. Hölgyeim és uraim, nem csalás, nem ámítás: megnyitotta jegyirodáit az amerikai Pet Airways, a világ első, háziállatokra specializálódott légitársasága!

Mitől olyan eredeti és különleges a Pet Airways, hiszen házi kedvenceinktől – kevés kivételtől eltekintve – eddig sem kellett megválnunk, ha repülőgépre szálltunk? A különbség nyilvánvaló. Először is a légitársaság gépén csak állatok utazhatnak. A személyzetet leszámítva más ember nem léphet a fedélzetre. Másodszor, és ebben rejlik ennek a forradalmian új gondolatnak a lényege, hogy házi kedvenceink nem a csomagtérben szorongva, magányosan és halálra rémülten kénytelenek megtenni az akár több órás repülőutat, hanem első osztályú körülmények között, az utastérben vághatnak neki a felszállásnak. Nyugodtan dőljünk hátra, nincs miért aggódni, mivel a légitársaság nagy hangsúlyt fektet állataink kényelmes, biztonságos szállítására, és arra is ügyel, hogy a megszeppent jószágok a levegőben töltött órák során sem szenvedjenek hiányt a nekik kijáró, szerető gondoskodásból.

E hiánypótló és példa nélkül álló kezdeményezés története 2005-re nyúlik vissza. A Pet Airways családi ötletként indult, és négy évbe telt, amíg a befektetők és támogatók segítségével végül révbe ért az elgondolás. A légitársaság jelenleg még csak egyetlen kisgépet, egy Beech 1900-ast állított szolgálatba. A repülő eredetileg 19 emberi utas szállítására volt alkalmas, de a bútorok és a berendezések eltávolításával közel félszáz állat számára biztosítottak elegendő férőhelyet. Az utastér klimatizált, optimális hőmérsékletű, és szolid, megnyugtató világítással rendelkezik. A gépen természetesen szakképzett „utaskísérők” is vannak, akik 15 percenként ellenőrzik a jószágok állapotát. S ha valamelyik utasnak* menet közben kis vagy nagydolga akad, akkor természetesen arról is gondoskodnak, hogy ne kelljen maga alá piszkítva végigkínlódnia a hordozóládákban töltött órákat.

A gazdiknak két órával a felszállás előtt kell megérkezniük a repülőtéri váróba, ahol átadják házi kedvencüket a légitársaság alkalmazottainak. De ha időközben sürgős dolgunk akadna, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert a Pet Airways több állatpanziót is működtet, ahol indulás előtt már három nappal el lehet szállásolni kedvencünket. Ha pedig landolás után nem érnénk ki időben a repülőtérre, akkor egy éjszakára még ott tartják jószágunkat a Paws Lodge-ban. Ide tartozik, hogy a társaság kiemelt gondot fordít az állatok folyamatos nyomon követésére – a beléptetéstől, az esetleges elszállásoláson át az kiadásig. Saját közleménye szerint nem fordulhat elő, hogy házi kedvencünk elvesszen, vagy a kiadásnál összecseréljék valamely más állattal.

Mint minden újszülött, a Pet Airways is apró lépésekben indul el a világsiker felé. Pillanatnyilag csupán egyetlen járatot működtetnek, ami mindössze öt amerikai nagyvárost köt össze (New York, Baltimore, Chicago, Denver és Los Angeles). Továbbá az eredeti tervek szerint a szolgáltatást kutyák és macskák szállítására korlátozták volna, de az óriási érdeklődésre való tekintettel a profiljukat már most kiterjesztették a madarakra, hüllőkre, görényekre**, és gyakorlatilag minden olyan háziállatra, amely szállítása veszélytelen, és rendelkezik a szükséges állatorvosi okmányokkal. A vállalkozás roppant ígéretes és nagy jövő előtt áll. Ezt jelzi, hogy a Fox TV beharangozó riportja óta amerikaiak milliói rohanták le a Pet Airways ügyfélszolgálatát, és habár az első gép csak július 14-én száll fel, a jegyek már hónapokra előre elővételben elkeltek (de természetesen várólista is létezik a légitársaságnál).

Úgy tűnik, hogy a Pet Airways az állattartó amerikaiak egy régi álmát  – vagy a régi, amerikai álom egy apró darabkáját – valósította meg. Szívből reméljük, hogy a kezdeményezés gyümölcse beérik, és csakhamar beindíthatják az első nemzetközi járatokat is. Mi több, talán egy-két év kérdése, és hazánkba is megérkezik a Pet Airways egyik repülőgépe.

*  – A légitársaság igen leleményes szójáték formájában „pawsenger” névre keresztelte állati ügyfeleit. A kifejezés az angol paw (mancs) és passenger (utas) szavakból ered.
**  – A vadászgörények államhatárokon túlra történő szállítási jogi problémákat vet fel, hiszen például New York City-ben vagy Kaliforniában tiltott a görénytartás.

Aapep

Pet Airways is a pet airline

YouTube - Pet Airways Commercial

PetAirways: ?Creatures Only? in the Main Cabin

Pet Airways: új légitársaság a kisállatok szállítására | Hírek a turizmus világából

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(