[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2208520
Belépett
[X]

Ketrec haladóknak

Göriketrec addx módra - sufni-tuning

Hozzávalók:


Bútorlap (18mm vastag), lehetőleg valamilyen színű legyen, mert az védi a fa részt a nedvességtől
Méretek (mm-ben), darabszám:
   - 1000x200  2
   -   600x200  1
   -   600x100  1

OSB lap (6mm vastag):
  Méretek (mm):
   -   620x400  1

Rétegelt lemez (5mm vastag): 1040x640  1

Facsavar: 3x50  8
  
Vitrázstartó csavar: 2,5x30  6
 
Aprószög: 2,5x25

"Rács": hivatalos néven vadháló
Sűrűsége: 10x10-es vagy 15x15-ös (mm-ben)
- 1320x1000  1

15x15-ös léc:
   - 1000  4
   -   600  3
   -   200  4

Kellékek:

- ragasztó
- tipli
- kalapács
- csavarhúzó 
- csiszolópapír (smirgli) vagy gyalu


Elkészítési javaslat:

Elsőként a levágatott bútorlapot csavarozzuk össze a megvásárolt facsavarral. Figyeljünk, hogy amikor összecsavarozzuk a lapok derékszögben legyenek, mert különben a csavar hajlamos kijönni a bútorlap oldalán, ezzel tönkretéve azt. A  600x100-as lap kerül a majdani ajtó oldalára.

Ha összeraktuk a keretet, fordítsuk meg úgy, hogy az aljnak elkészítetett lapot fel tudjuk szögelni. Ezek után ezt tegyük félre, ezzel már csak a munkánk végén lesz dolgunk.

Ezek után készítjük el a felső keretet, melyre a rács fog kerülni. Érdemes 3 lépésre bontani a keret elkészítését:

1) Csináljunk egy "U" alakú keretet két 1000res és egy 600 lécből. Ezt kifejezettem ajánlott enyvezni!!

2) Majd a maradék két 1000res és a másik két 600ból egy teljes keretet alkossunk. Érdemes legalább 1 napig hagyni száradni.

3) Másnap illesztjük össze az "U" alakot a teljes kerettel. Ez lesz a harmadik lépés. Fektessük le a keretet majd az előre felkért segítő kezet kérjük meg  a 200 hosszú lécek megtartására. Itt úgyszintén érdemes használni a tiplizést és az enyvezést is. Ajánlott ismét hagyni 1 napot száradni. ÓVATOSAN dolgozzunk ezekkel a vékony lécekkel, mert könnyen repednek! Kinek, hogy tetszik, aljzattal vagy anélkül tehetjük fel a rácsot a keretre. Én az aljzattal együtt utat választottam. Az alzaton az először elkészített alsó részt értem. Ezt többféleképpen lehet rögzíteni a kerethez. Ragasztani nem ajánlott, mert utána rémálom a ketrec takarítása. Lehet zsanérral ajtó jellegűre is csinálni. Ismét azt tudom pontosan leírni, ahogy én csináltam.

Személy szerint fogtam 7 db szöget, melyekről fogóval levágtam a fejüket. Belevertem őket az aljzatba, majd a keretet pontosan ráillesztve, szép lassan gumikalapáccsal rögzítettem.

Ezután méretre vágtam a vadhálót. Ezek nálam 1000x620-asból egyet, 1000x220-asból kettőt és végül 620x220-ast jelentettek.

Megint csak magamat ismételve és saját utamat mesélve, én vékony rézdróttal fontam fel minden rácsot a keretre.

Mikor körben mindenhol készen van, vegyük le a keretet, és még vékonyabb dróttal rögzítsük alul is. Mint a képeken látható ezt a fonást csak erős idegzetű és kitartó emberkéknek ajánlom, mert mire végeztek/végez vele, "beleőszül".

Aki tud egyszerűbb módszert, az legyen olyan kedves és szóljon, hogy ezzel is megkönnyítse azoknak az embereknek a dolgát, akik ezt a rögös utat választották. Ne értsen félre senki, nem elijeszteni akarom azokat akik mégis rászánják magukat, hanem inkább azt szeretném, hogy aki nekiáll, az jusson el a végéig, és ne az legyen, hogy erre is rákölt egy táska pénzt, aztán a felénél megunja, besétál a boltba és ott is kiüríti a tárcáját, hanem, hogy aki nekiáll és elkészíti, örömét lelje benne.

Ezek után, már csak vissza kell tenni a keretet az aljra. Ha kész, és jól dolgoztunk, akkor egy lyukas ketrecet kell kapnunk.

Itt kerülnek színre a vitrázsszögek.  Pár centivel a 600x200-as lap aljától tekerjünk be kettőt vagy hármat, de óvatosan, legalább annyira, hogy egy centi még maradjon a szög és a bútorlap között. Még 2-2 ilyen szöget helyezzünk el az aljzaton és a kereten. Ha jól dolgoztunk, egy sín szerű valamit kaptunk. Ebbe csúsztassuk bele az OSB lapot, és már kész is. Készen van, a vadi új, homemade /házi készítésű/ ketrecünk.

Gratulálok mindenkinek, aki elkészítette!

Addx

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(