[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2334519
Belépett
[X]

Hányás-hasmenés

Hasmenés

Okozhatja:

  • takarmányváltás (pl. olyan táplálék, amit korábban nem kapott - ezért is nagyon fontos, hogy mielőtt hazavisszük görényünket alaposan kikérdezzük a tenyésztőt, hogy pontosan mivel etette!)
  • tejtermékek (mivel a görények laktózérzékenyek, átlagos tej adása nem ajánlott. Nagyobb élelmiszerboltokban kapható ún. laktózmentes tej, ill. állatkereskedésekben csökkentett laktóztartalmú cicatej.)
  • szőroldó paszták
  • vírusos és bakteriális megbetegedések

A görények nagyon gyorsan kiszáradhatnak, így hasmenés esetén fokozottan ügyeljünk a folyadékutánpótlásra. Kínáljuk meg görényünket többször is vízzel. Ha az elé tartott itatóból nem hajlandó inni, mártsuk be ujjunkat, hátha arról több szívesebben lenyalogatja a vizet. Egy nősténynek 70-80 millilitert kell innia naponta, míg egy hímnek, ennek kb. dupláját. Figyeljük meg, mennyit iszik görényünk.

Honnan lehet tudni, hogy ki van-e száradva a görény: fogjuk meg grabancánál fogva (csippentsük össze a bőrt hátul a nyakánál). Ha minden rendben van és nincs kiszáradva, a bőr nagyon gyorsan visszaugrik, míg ha ki van száradva, az összecsippentett bőr úgy marad és lassan húzódik vissza.

Ha nem hajlandó inni, ill. ha egy napnál tovább tart a hasmenés, forduljunk állatorvoshoz!

Ne kezdjünk házi kúrálásba! Sajnos nagyon sok tévhit létezik, hogy mi mindennel lehet gyógyítani a hasmenést. Az egyedüli engedélyezett és biztonságos dolog hasmenés estén ha állatpatikában kapható speciális diétás konzervvel (Hill's i/d konzervvel) etetjük.

Hányás

Okozhatja:

  • új étel adása (pl. zsíros dolgokhoz nem szokott görénynek bőrrel együtt adjuk a húst)
  • hirtelen nagyobb mennyiségű étel elfogyasztása (ha több órán át éhezett a görény és hirtelen kebelezi be az elé tett ételt)
  • bélelzáródás
  • baktériumos vagy vírusos megbetegedések (ezek bevezető tünete lehet a hányás)

Figyeljük meg van-e görényünknek széklete és a szokásos mennyiség-e. Ha görény hány és nincs széklete, valószínűleg bélelzáródása van. Bélelzáródást okozhat a testről lenyalt szőr, lenyelt gumiállatkák, gumipapucs darabjai, bizonyos zöldségek és gyümölcsök (pl. bab, cukorborsó, kukorica), ill. ezek magja, héja.

Kezelés: ha van és normális görényünk széklete, adhatunk neki macskáknak készült szőroldó pasztát.

Ha egy napon belül nincs javulás, vagy nagyon betegnek tűnik görényünk,
forduljunk állatorvoshoz!

 

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(