[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2452430
Belépett
[X]

Részletes beszámoló

 

2005. október 30. jeles dátumként vonul be nemcsak a magyar, de az európai vadászgörénytörténelembe is: közhasznú egyesületünk, a Magyar Vadászgörény Klub sikeresen megrendezte az I. Közép-európai vadászgörény fesztivált. Az eseményre több mint 50 magyar és külföldi vadászgörényt neveztek és mintegy kétszázötvenen voltak kíváncsiak, beleértve az RTL Klub riporterét és forgatócsoportját, akik végig filmezték az egész napot. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, hűvös, de tiszta, napos időnk volt, így amikor épp nem versenyeztek, vagy nem pihentek a görik, a szabadban is hancúrozhattak a lehullott őszi levelekben.

A különböző versenyek lebonyolításában háziasszonyunk, Pflum Orsi segédkezett, aki ezúttal nem énekelt, ám tanúbizonyságát adta, hogy nagyszerűen tud műsort vezetni és az angoltudása is szuper (amire szükség is volt a programok konferálásában és az események közvetítésében). Kevesen tudják Orsiról, hogy nagy állatbarát, ezért is kértük fel őt a háziasszony tisztjére és nem okozott csalódást!

Technikai problémák miatt nehézkesen (mondhatni jó magyar szokás szerint) némi csúszással kezdtük a napot, vagyis a tenyészszemlét és a szépségversenyt. Angol bíráink és a görényes nagyérdemű is türelmes volt, mindenki nagyon jól viselte a késést, amiért ezúton is szeretnénk mindenkinek köszönetet mondani. Köszönjük a megértéseteket és ígérjük, legközelebb ügyesebbek és pontosabbak leszünk!

A fesztivál elnökünk, Gasparin Balázs rövid megnyitóbeszéde után a tenyészszemlével vette kezdetét. A résztvevő göriket mindhárom bírónk alaposan megvizsgálta. Többek között szemügyre vették és pontozták a füleket, a szemeket, a fogakat, a bundát, a végtagokat, a testet, a testtartást és a görik általános kondícióját. Ezen kívül minősítést is adtak: tenyésztésre javasolt, tenyészthető, tenyésztésre utódellenőrzéssel javasolt és tenyésztésre nem javasolt minősítést lehetett szerezni. A bírók minden indulót tenyésztésre alkalmasnak találtak, az elégedett gazdik emléklapot kaptak.

A nap az I. Magyar Vadászgörény Klub szépségversennyel folytatódott. Hat kategóriában indíthatták a gazdik és tenyésztők görényeiket: ivartalan, ivaros és kölyök hím, ill. nőstény kategóriákban. Ezeken belül színek alapján további alkategóriákat különböztettek meg: vadas, albínó és bézs. Mind a hat fő kategóriában választottak egy kategóriagyőztest, valamint a szépségversenyen induló összes görény közül egy "Best in Show", vagyis a fesztivál legjobbja címet érdemlő vadászgörényt. Ezt a kitűntető címet, nagy örömünkre egy magyar göri, Fejes Imre Barna nevű vadas kölyök hímje nyerte el. A díjazottak teljes listáját itt láthatod.

Az egyes kategóriák szemlézése alatt lehetőség nyílt más görényes mulatságokra is. Az érdeklődők megtekinthették a "Kedvencem a vadászgörény" fotópályázatra beérkezett fotókat és a nyertes műveket, megnézhették Zentai Zsuzsa állatos pasztellképeit, és próbára tehették görényük ügyességét és saját tudásukat is a görény-gazdi agility versenyen.

Aki görényes dolgokat szeretett volna venni, az is jó helyre jött. A göris felszerelési tárgyaktól kezdve a könyveken át a görényes kitűzőig, hűtőmágnesig, szinte minden kapható volt, aminek csak köze van a vadászgörikhez. Nagy sikere volt a hordozóra tehető matricának (képünkön) is.

A fesztivál nemcsak a versenyről és a szórakozásról szólt, de görényes műveltségünk bővítéséről is: az érdeklődők négy állatorvosi előadáson vehettek részt. Dr. Proháczik Angella, a veszprémi állatkert állatorvosa a görik ivari működésésről és az ehhez kapcsolódó problémákról majd a görik chipezéséről tartott előadást. A leggyakoribb görénybetegségekről Dr. Szabó Zoltán a Szent István Egyetem Állatorvosi-tudományi Karának tanárától hallhattunk, Dr. Nagy Gábor a Rákosligeti Rendelőintézet állatorvosa pedig a görik etetéséről mesélt nekünk.

A Bayer gyógyszergyár jóvoltából, a gazdik ingyen kipróbálhatták a Bayer Advantix nevű bolha, kullancs és szúnyogok elleni spot on készítményét. A csepp ugyanúgy működik, mint a többi hasonló készítmény: hátul a görik nyakbőrére kell önteni és négy hétig nyújt biztos védelmet az élősködők ellen.

Volt még jótékonysági árverés a Klubnál gazdira váró görények javára is. A görik ivartalanítását, oltását, állatorvosi ellátását szponzorok híján klubtagjaink finanszírozzák, ami jelentős anyagi terhet jelent. Ezen szerettünk volna enyhíteni és egy pénzalapot teremteni az árverésen befolyt összeggel. A licitálók közül a legboldogabbak valószínűleg a Klub miskolci csapatának képviselői voltak, akik az árverésen egy nagyon klassz, összecsukható ketrechez jutottak. (Köszönjük a ketrecet felajánló MyPet állatkereskedésnek!) Külön öröm, hogy a ketreccel Miskolcon is kezdetét veheti a görénymentő munka.

Ez volt tehát az I. Közép-európai vadászgörény fesztivál. Visszatekintve elmondható, hogy akik eljöttek, egy színvonalas és színes rendezvénynek lehettek a részesei, mely reményeink szerint egyszer talán európai szintűre növi ki magát. Köszönjük a segítséget a fesztivál támogatóinak, klubtagjainknak, segítőinknek és a kollégium vezetőségének, dolgozóinak. Nélkülük ez a fesztivál nem jöhetett volna létre!

Találkoz(z)unk jövőre a II. Közép-európai vadászgörény fesztiválon!

 

Kapcsolódó cikkek, képek, videok:

A fesztivál díjazottjai

Interjú Barna-gazdival, a fesztivál Best in Show vadászgörényének gazdájával

A háziallat.hu video-riportja a fesztiválról

Interjú Mrs Beverly Reddennel, a fesztivál egyik bírójával

Az RTL Klub beszámolója a Fókusz című műsorban

A fesztivál képei

 

 

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(