[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2468385
Belépett
[X]

Interjú a Best in Show vadászgörény gazdájával

 

Gratulálok a fesztiválgyőzelemhez és a három első helyezéshez. Kérlek mutatkozz be és mutasd be nekünk Barnát, a fesztivál legjobbját!

Fejes Imre vagyok. 16 éve kezdtem a „görényezést", eredeti szakmám erdész, innen jött a menyétfélék, és a vadászgörények iránti rajongásom. 11 éve kezdtem a tenyésztést. Sajnos Barna nem az én tenyészetemből való, de persze így is nagyon büszke vagyok rá. Éveket vártam rá, mivel nem volt ilyen színű görény. Idén egy fiú született, ő az. Kicsi korában teljesen feketésbarna volt és mivel van nekem egy Barna nevű barátom, aki szintén tenyésztő, és szintén barna, róla neveztem el. Ami még tetszik Barnában, hogy nagyon rendszerető. Három lakótársa, három görénylány széthordják a húst, Barna pedig körbemegy és összeszedi, visszateszi a tálba! Elválasztás óta van nálam, szelíd, barátságos, nagyon szeret játszani. Hat hetes kora óta kézből etetem, és ezzel sikerült elkényeztetnem, volt, hogy csak kézből evett!

Úgy hallottam nem is akartad indítani Barnát a versenyen. Igaz ez?

Igen. Verseny előtt két héttel nekiállt bundát cserélni és nem akartunk szakadtan megjelenni. – mondja nevetve. Aztán csökkent a szőrhullása és gondoltuk megpróbáljuk! A saját tenyészetemből való két ivaros nőstényemet és két ivaros hímemet sajnos pont az erős bundaváltás miatt nem tudtam indítani, de bízom benne, hogy legközelebb velük is szép eredményeket érek el!

Ezek szerint nem is számítottál Barna győzelmére?

Arra számítottam, hogy valamilyen díjat kapok, mert előtte sokan megcsodálták Barnát, de a Best in Show díjra nem számítottam. Nagyon jólesett a győzelem, azt hittem valamilyen extra színű, tarka színű görény lesz a győztes, de a bírók igazi görényszínt választottak. Annak is örültem, hogy angol bírók voltak, mert ahogy a lengyel lány (a lengyel egyesület vezetője – szerk.) nyilatkozta, végre olyanok bírálták a vadászgörényeket, akik valóban értenek hozzá. Európában Angliában a legszigorúbbak a szabályok, az angol vadászgörény populáció a legszigorúbban ellenőrzött beltenyésztés szempontjából és az angol bírók mögött nagyon sok év tapasztalata van.

Mik a terveid Barnával? Lesznek majd kis „Barnák”?

Szeretném jövőre is indítani nemzetközi versenyeken. Almot is szeretnék, négy nőstény jelöltem van, kettővel pároztatom majd. Szeretném, ha még szebb görények jönnének ki és az utódokból megtartani egyet-egyet.

A legszebb bézs kölyök kategória I. helyezettje, Zulejka szintén a Te vadászgörényed. Mesélj egy kicsit róla is!

Sajnos szintén nem saját tenyésztésű görény, egy barátomtól való. Osztrák a mama, és magyar a papa. Azért tetszett meg, mert 1949-ig megvan a családfája és igazi kistermetű, vadászó vadászgörény. Nagyon hasonlít Lilikére, a másik büszkeségemre. Lilike volt az első vadászgörényem, most nyáron ment el tőlünk. 11 éves volt, úgy tudom Magyarországon ennél idősebb kort még nem ért meg vadászgörény.

Mondtad, hogy Zulejka vadászó vadászgörény. Talán vadászol is vele?

Nem, de valószínűleg megtartom tenyészállatnak és a kölykeivel igen.

Számítottál-e Zulejkánál a sikerre?

Nála nem. Annyira erős szőrváltásban volt, hogy nála nem.

Milyen természetű Zulejka?

Nagyon harcias, mire a fiúk körbefordulnak, ő már háromszor körülugrálta őket. 2-3 órát alszik, aztán nézi kibe lehet belekötni, de emberekkel nem ilyen!

Egy görénynél az öröklött tényezők mellett sok múlik a tartáson. Elárulod nekünk mivel eteted a görényeidet?

Reggelire kevés, kizárólag minőségi szárazeledelt adok. Időnként kapnak nap közben egy kis gyümölcsöt, vagy uborkát. A fő kaja a csirke, pulyka és nyúlhús, hetente kétszer kapnak nyúlmájat. Nyersen adom a húst, de előtte kétszer-háromszor átmosom. A Lehel téri Chappi állatkereskedésben veszem, akiknek ezúton is köszönöm a segítséget, hogy ilyen jól tartanak bennünket!

Köszönöm az interjút és a Klub nevében további sok sikert kívánok!

-JB-

Kapcsolódó cikkek, képek, videok:

A fesztivál díjazottjai

A háziallat.hu video-riportja a fesztiválról

Interjú Mrs Beverly Reddennel, a fesztivál egyik bírójával

Az RTL Klub beszámolója a Fókusz című műsorban

A fesztivál képei

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(