[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2334507
Belépett
[X]

Hímet vagy nőstényt?

Nincs egyértelmű viselkedésbeli különbség hím és nőstény vadászgörény között. Általában a hímek nyugodtabbak, lustábbak, gyakrabban megmaradnak egy helyben, míg a nőstények általában pörgősebbek, izgágábbak. Hangsúlyozzuk, mindez általában igaz, kivételek mindkét oldalon vannak!

Adott görény viselkedése sokmindentől függ: nemcsak a nemétől, hanem a görény korától, személyiségétől, előéletétől, a gazdi által ráfordított időtől, sőt attól is függ, hogy egyedül tartjuk-e vagy társsal együtt vagy hogy ivaros-e vagy sem.

Egy kölyök görény, legyen akár hím vagy nőstény sokkal mozgékonyabb, mint idősebb fajtársa. Életkorából adódóan a kölyök még a világ felfedezésén és meghódításán dolgozik, míg egy idősebb görény már túlvan ezen.

Minél több vadászgörényt ismerünk meg, annál inkább látni fogjuk, hogy minden görény más és más, mindegyik különálló személyiség a maga kedvenc szórakozásaival, jó és rossz szokásaival.

A görény viselkedését a kiskorában vagy az előző gazdinál szerzett tapasztalatok is nagyban befolyásolják. Azok a görények, akiket fiatalon hónapokon keresztül kicsi ketrecbe zárva tartottak vagy nem engedtek ki, hiperaktívak lehetnek. Ők, ha rendes gazdihoz kerülnek, szélvészként fognak száguldozni és sokkal lassabban fáradnak el, mint átlagos, kezdettől jó gazdival megáldott társaik.

Minél több időt és figyelmet szentelünk görényünkre, annál többet kapunk vissza ezért tőle. Ha szeretjük, ha sokat és jól foglalkozunk vele, meglesz a jutalmunk: idővel ő is kedvesebb, ragaszkodóbb lesz. Ez persze nem hetek, hanem hónapok alatt valósul meg és nemcsak a foglalkozás mennyiségén, hanem minőségén is múlik.

Egy egyedül tartott görény, ha nem foglalkoznak vele eleget (néha még akkor is ha sokat foglalkoznak vele), unatkozhat. Az unatkozó görény nem szaladgál olyan sokat, kevésbé mozgékony, gyakran csak fekszik a padlón és bámul maga elé. Ahol több görény van együtt, ott ritkábban fordul elő az ilyesmi: kergetőznek, birkóznak és együtt törik rosszban a fejüket...

Az ivaros hímek általában sokkal izgágábbak, mint ivartalanított hímtársaik. Az ivaros hímeket hajtják a hormonjaik, ők nőt, vagyis nőstényt akarnak. Ebből kifolyólag jönnek-mennek, szimatolnak, nem nyugszanak és nagy a mozgásigényük. Ivartalanítás után, ahogy a hormonok kiürülnek szervezetükből, ezek az izgága hímek (általában) lusta Garfieldek lesznek.

Kapcsolódó cikk: Nemek, jellemzők

 

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(