[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2466679
Belépett
[X]

Kérdések-válaszok

Általános kérdések

Mikor lesz a III. görényfesztivál?
2007. október 14-én, vasárnap 9.00-19.00 óráig. A szépségversenyre nevezett görények beléptetése 9.00 és 10.00 között történik. A gyorsabb bejutás érdekében, kérjük a kapuban készítsd elő görényed papírjait! Természetesen 10 óra után is van lehetőség görénnyel együtt való bejutásra, amennyiben a görényednek van 3 napnál nem régebbi Egészségügyi igazolása!

Miért lesz idén ilyen korán a fesztivál?
A fesztivál időpontjának megválasztásánál mindig nagyon sok tényezőt kell figyelembe venni: mikor van a többi kiállítás, mikor érnek rá a meghívott bírók, mikor szabad a helyszín. Idén október 14. volt az egyetlen lehetséges időpont.

 Hol lesz a III. görényfesztivál?
Idén új, az esemény rangjához méltó helyszínen tartjuk a fesztivált: Törökbálinton, a 2007 februárjában átadott vadonatúj Munkácsy Mihály Művelődési Házban.
A pontos cím: Törökbálint, Munkácsy M. u. 83.

Hogyan jutok oda?

Miért lesz idén más helyen a fesztivál?
Praktikussági és kényelmi szempontból. A korábbi helyszínt egyértelműen kinőttük. Kicsi volt a hely, kevés volt az asztal, a hely felszereltsége sem volt megfelelő. Az új fesztiválhelyszín a költségek növekedése miatt sajnos áremelést is eredményez, mind a belépőjegyek, mind a nevezési díjak tekintetében, ám bízunk benne, hogy a modern, 21. századi épület mindenkit kárpótol majd eme kis kellemetlenségért.

Belépéssel kapcsolatos kérdések


Mennyibe kerülnek idén a belépőjegyek?
A belépőjegy 700 Ft személyenként. Családi jegyet 2000 Ft-os áron lehet váltani. Ez maximum két felnőtt és max. három 14 évnél fiatalabb gyermek belépésre jogosít.
50% kedvezménnyel válthatnak jegyet az MVK és a partner klubok tagjai, a 14 év alatti gyermekek és a nyugdíjasok. Idén is díjtalan a belépés a versenyekre nevezett görények gazdáinak (egy gazdi/görény), az MVK által örökbeadott görények gazdáinak (egy gazdi/görény) valamint 6 évesnél fiatalabb gyermekek részére. Vadászgörényt ingyen hozhatsz be a rendezvény területére, ha az egészségügyi feltételeket teljesíti.

Hogyan vihetem be a vadászgörényemet a rendezvényre?
Akár indul a vadászgörény, akár nem, meg kell felelnie bizonyos egészségügyi követelményeknek. Hozd magaddal az állat oltási könyvét, és az állatorvos által 3 napnál nem régebben kitöltött egészségügyi igazolást . A vadászgörénynek legyenek 1 évnél nem régebbi szopornyica és veszettség elleni oltásai. A bejáratnál lehetséges, hogy személyesen is megvizsgáljuk a vadászgörényt, és ha be van chipezve, leolvassuk a chipszámát is. Ha élősködőre utaló nyomot, vagy olyan jelet látunk, ami betegségre utalhat, akkor nem fogjuk beengedni az állatot a rendezvényre, a többi állat biztonsága érdekében.
A görénynek legyen egy műanyag hordozója, vagy más olyan helye, ahova el lehet tenni pihenni. Ha ölben hozod a vadászgörényt, és nem biztosítasz neki semmilyen pihenőhelyet, nem fogjuk beengedni.
Noha minden lehetséges óvintézkedést megteszünk a fertőzések elkerülése érdekében (többek között ezért is kérjük az orvos igazolást), nem tudunk garanciát vállalni arra, hogy egy görény nem kap el semmit a rendezvény ideje alatt. Az ebből eredő felelősség a gazdit terheli. Arról, hogy milyen további óvintézkedéseket érdemes tenni, a Kiállítói kézikönyvben olvashatsz.

Látogatóként vihetek-e be vadászgörényt?
Természetesen, de ugyanazokat az egészségügyi követelményeket kell teljesítened, mint versenyző vadászgörény esetén, azaz az állat legyen egészséges, erről legyen 3 napnál nem régebbi Egészségügyi igazolása, legyen oltva szopornyica, veszettség ellen, és ezt tudja bizonyítani az oltási könyvével. Szóbeli bizonyíték, másolat nem elfogadott. Legyen hordozója (műanyag szállítóbox) is.

Vihetek-e be más állatot?
Nem. A rendezvényre csak vadászgörények vihetők be, ill. olyan vakvezető vagy munkakutyák, akik megfelelően föl vannak készítve a vadászgörények jelenlétére. Ilyen esetben is megkérünk, hogy az állatot tartsd távol a bírálati körtől.

Milyen oltások szükségesek a vadászgörénynek?
A vadászgörénynek szopornyica és veszettség elleni oltásokkal kell rendelkeznie. Mindkét oltásának 1 évnél nem régebbinek kell lennie, illetve az oltásoknak legalább 2 hét kell, hogy megfelelő védettséget biztosítsanak. Ez azt jelenti, hogy ha a vadászgörény a rendezvény idejéhez képest két héten belül kapta az oltását, és az ezelőtti oltása 1 évnél régebbi, vagy nincs, akkor megtagadhatjuk a rendezvény területére való belépést.

Mit vigyek magammal, ha görénnyel megyek?
 • 3 napnál nem régebbi egészségügyi igazolást
 • görényed oltási könyvét
 • hámját és pórázát
 • itatót és etetőtálat
 • görid részére elegenedő élelmet
 • papírtörlőt a "balesetek" esetére
 • egy váltás tiszta rongyot görényed alá (ha megtörtént a baleset vagy ha megtörténne...)
 • görid kényelme érdekében egy műanyag hordozót!
 • ha több görényt hozol és egész napra jössz, akkor célszerű ketrecet is hozni!

Versenyekkel kapcsolatos kérdések

Miért nincs idén tenyészszemle?
Az elmúlt években a tenyészszemle iránt elsősorban külföldi görénytulajdonosok érdeklődtek, ebből azt a következtést vontuk le, hogy erre, ezen a fesztiválon nincs igény. 2007-től a tenyészszemléket a Közép-európai fesztiváltól függetlenül, önálló eseményként fogjuk megrendezni.

Mennyire hivatalos ez a fesztivál és az ott megrendezett versenyek?
Jelenleg Magyarországon a Magyar Vadászgörény Klub (mely csak nevében klub, jogilag "közhasznú egyesület") az egyetlen bejegyzett, vadászgörényekkel foglalkozó társadalmi szervezet. A III. Közép-európai Vadászgörény Fesztivált természetesen az illetékes szakhatóságok engedélyével rendezzük meg.

Hol tájékozódhatok részletesebben a szépségversennyel kapcsolatosan?
Olvasd el a Kiállítási szabályzatot és a Fajtaleírást.

Mi alapján történik a görények bírálata, hol olvashatom el a küllem standardet?
A küllemstandard, azaz a fajtaleírás elérhető itt.

Kik a bírók? Mi alapján hívunk meg bírókat?
A bírók meghívásakor a legfontosabb szempont mindig a nemzetközi ajánlás és a szakmai tapasztalat. Bíróink bemutatkozása

Hogyan nevezhetem vadászgörényem szépségversenyre?
Ahhoz, hogy vadászgörényed a szépségversenyen induljon, MVK regisztrációval kell rendelkezzen. Ehhez egy regisztrációs lapot kell kitöltened. Ha a vadászgörény chipezett, ivaros, akkor törzskönyvi nyilvántartásba vesszük, ha ezeket a kritériumokat nem teljesíti (nem ivaros, vagy nincs chipezve), regisztrációs nyilvántartásba vesszük, ez utóbbi esetben a chipezésre vonatkozó mezőket hagyd üresen. A nevezési lapot mindkét esetben ki kell tölteni. Ha eljössz Klubnapunkra, vagy rendezvényeinkre, a helyszínen is kitöltheted ezeket a papírokat.

Kell-e chip a szépségversenyre benevezett vadászgörényeknek? Rontja-e az eredményt, ha az állat frissen van chipezve?
Lehet chipezni, de nem kötelező. Mivel ez egy szépségverseny, ezért az összpontszámba beleszámít, ha az állat frissen chipezett, és emiatt borotválva van a szőre. Ugyanakkor valószínűleg nem jelent akkora pontlevonást, hogy emiatt ne legyen esélye dobogós helyet szerezni.

Mit kapok a szépségversenyen?
A szépségversenyen először a kategóriák mérkőznek meg egymással. Minden kategórián belül külön történik a bírálat. A görények pontszámot és minősítést kapnak (kiváló, nagyon jó, jó, megfelelő, nem megfelelő). Csak a kiváló minősítésű állatok szerezhetnek győztes címet (azaz ha egy kategóriában nincs kiváló minősítésű állat, a kategória címe és díja nem kerül kiosztásra). A kategóriák győztesei mérkőznek utána a BIS (Best In Show - a kiállítás legszebb görénye) címre.

A Királydombi vadászgörény kennel egy kétszintes Marchioro márkájú ketrecet ajánlott fel a legszebb mintás vadászgörénynek, aki a mintás kategóriagyőztesek közül kerül kiválasztásra.

Az albínó vadászgörények hírnevét és gazdáik öntudatát erősítendő Ferencz Krisztina idén is felajánlott egy kupát a fesztivál legszebb albínó görényének, aki az albínó kategóriagyőztesek közül kerül kiválasztásra.


Hova küldhetem a nevezési lapokat?

 • A nevezési lapot, egyéb űrlapokat átadhatod nekünk személyesen budapesti rendezvényeinken (pl. sétákon, klubnapokon).
 • Postai címünkre: Magyar Vadászgörény Klub, 1330 Budapest, Pf. 75. címre
 • A scannelt és/vagy e-mailen küldött iratokat nem áll módunkban elfogadni!

Hogyan fizethetem be a nevezési díjat?
 • személyesen Klubnapjainkon és rendezvényeinken: aug. 25-én Szlovákiában Jókán, szeptember 30-án az Állatorvosi Egyetemen rendezett Felelős Állatbarát Nyílt Napon, október 1-én a Rex állatszigetén, ill. a népligeti görényséták alkalmával.
 • Számlaszámunkra történő átutalással: Számlavezető bank: Budapest Bank
  Számlatulajdonos neve: Magyar Vadászgörény Klub
  Számlaszám: 10102244 - 57022200 - 01000005
  IBAN: HU65 1010 2244 5702 2200 0100 0005
  Bank SWIFT kódja: BUDAHUHB
 • NEM TUDJUK fogadni a klub székhelyére, azaz a 1078 Budapest Hernád u. 29. számra rózsaszín csekken küldött nevezési díjat, oda kérünk ne küldj semmit.

 

Görényolimpiával kapcsolatos kérdések

Kell-e chip a görényolimpiára benevezett vadászgörényeknek?
Nem, nem kell.

Hogyan nevezhetek a görényolimpiára?

A nevezési lap kitöltésével és a nevezési díj befizetésével. A nevezésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a szépségversenyre történő nevezésre, azaz csak MVK regisztrációval rendelkező görény nevezhető. Bővebben

Mit kapok a görényolimpián?

Mind a hét versenyszámban az első helyezettek kupát, a második és három helyezettek oklevelet kapnak. Nyereményekről szponzoraink gondoskodnak.

Pályázatokkal kapcsolatos kérdések

Hogyan nevezhetek a fotópályázatra?
Digitális formában, min. 1024x768-as felbontásban juttasd el hozzánk a nevezni kívánt fényképet az címre a nevezési határidő lejárta előtt. Az e-mailben írd meg neved, postai címed, telefonszámod, a képen szereplő görény nevét és a kép címét.
A nevezés ingyenes.

Hol tehetem föl a további kérdéseimet?

 • Telefonon: a 06 30 513 78 39-es számon
 • E-mailben: a és az címeken

Az e-mailen érkező kérdések azonnali megválaszolását nem tudjuk garantálni, ezért ha nem tudsz vagy nem szeretnél várni, telefonon keress meg minket!

 • Postai levélben: 1330, Budapest, Pf. 75. (Kérünk válaszborítékot mellékeljetek)
 • Személyesen, rendezvényeinken. Klubnapjainkon mindent el fogunk mondani, amit a kiállításról tudni kell, lesz lehetőség kérdezésre, valamint lehet nevezési díjat befizetni, nevezési lapot kitölteni, leadni is.
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(