[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2488644
Belépett
[X]

12 legrosszabb érv az ivartalanítás ellen

(Előszó: megkérdeztem Ottó fiamat, boldogtalan-e, amiért ivartalanították. Úgy mért végig, mint aki komplett hülyének tart. "He? Mi bajod van már megint?" "Jól van kicsim" - mondtam - "ezt megbeszéltük.")

"Ez a műtét túl drága!"

A vadászgörények ivartalanítása hímeknél kb. 6-13 ezer, nőstényeknél 12-20 ezer forintba kerül. Elismerjük, hogy ez nem olcsó - azonban a várandós nőstény etetése, a kicsik orvosi ellátása (és etetése, amennyiben nem találsz nekik rögtön gazdit) még ennél is drágább. Ha már az ivartalanítás árát is túl magasnak találod, akkor mi a helyzet az alomvállalás során felmerülő - sokkal magasabb - költségekkel?

Ráadásul, egy alom felnevelése nem kizárólag pénzkérdés. A vemhesség 6 hétig tart - ezalatt a nősténynek megnövekedett táplálékigénye van - utána megszüli a kicsiket, és további 6 hétig szoptat. Ekkor fokozottan kell figyelni a kis családra: naponta akár többször is takarítani utánuk; ha bármi baja esik a mamának vagy a kölyköknek, állatorvoshoz rohanni (akár az éjszaka kellős középén); ha muszáj, szabadságot kivenni; a kölyköknek megfelelő gazdit keresni. (Ez a legutóbbi szokta a legnagyobb nehézséget jelenteni. És, ha már itt tartunk, hadd kérdezzem meg: ha esetleg nem találsz azonnal megfelelő gazdikat a szaporulatnak, akkor van-rá anyagi kereted, hogy eltartsd őket?)

Ha rászánod magadat - és a pénzt - a görid megoperáltatására, megkíméled magadat ezektől a nehézségektől. Mindenki jól jár.

"Azt szeretném, ha a gyerekek tanúi lehetnének a születés csodájának!"

S mi a helyzet a görények százaival, akiket a születés csodájának megszemlélése után kidobnak az utcára, vagy állatmenhelyen végzik? A vadászgörény egyébként az éjszaka közepén szeret szülni, és jobban örül egy védett, csendes zugnak, mint a gyermekzsivajnak. Ha nem érzi magát biztonságban, akár a kölykeit is fölfalhatja, vagy harapóssá válhat, mert félti a kicsinyeit. Szeretnéd, ha ezt látnák a gyermekeid?

Továbbá, ha láttál konkrét "gyes-depresszióban" szenvedő görényt, akinek szemmel láthatóan már unalmas az egész kismamaság - akkor valószínűleg érted, miről beszélek.

"Mindig sikerül a kölyköknek jó helyet találnunk!"

Ha ezt Te komolyan gondoltad, akkor vagy olyan mázlista vagy, akit méltán irigyelhet bárki - amiért az ismeretségi körödben évente legalább 8-10 görényt tárt karokkal fogadnak -, vagy nem nézel alaposan utána, hová is kerülnek a görik.

A görénytartáshoz fanatizmus, hozzáértés, odafigyelés kell. Egy igazi tenyésztő azt sem bánja, ha a kisgörényeknek csak 8...10 hónapos korukra talál megfelelő gazdit, és tartja a kapcsolatot a gazdikkal, hogy figyelemmel kísérje a "gyermekei" sorsát. Mondd: tételesen fel tudod sorolni, hogy a Te kezed alól kikerült picinyekkel mi újság, kiknél vannak, hogyan élnek?
Nem elég, ha valaki aranyosnak találja a görényeket, ezért vesz Tőled egyet. Az illetőnek tudnia kell, hogyan kell "megfelelően" szeretni a görényt.

"Túl fiatal még a görényem az ivartalanításra!"

A vadászgörények hat hónapos kor után ivartalaníttathatók. Ekkor már akár fogamzóképesek is lehetnek. Legjobb, ha nem vársz, hanem minél hamarabb, de legkésőbb az első tüzelés legelső jelénél intézkedsz. Legfőképp, ne várj az első alom születéséig, mert erre semmi szüksége nincs az állatnak. Bővebben az ivartalanításról

"Ha ivartalaníttatom a görényt, meg fog hízni és el fog lustulni!"

Az ivartalanított vadászgörény csak akkor hízik el, ha hagyod. (Az ivaros is. A görények okos állatok, többnyire tudni szokták, mikor ettek eleget.)

A hízás és ellustulás oka a túlzott (és nem megfelelő táplálékból származó) kalóriabevitel, valamint a kevés mozgás. A nőstényt kereső, riválisaival pofozkodó hím, vagy a szoptató nőstény szervezete több kalóriát fogyaszt, mint azé a görényé, aki ideje nagyobb részében csak pihen. Játssz többet a görényeddel, mozgasd meg jobban, adj neki kevesebb "jutalomfalatot" és akkor nem fog elhízni.

"Van helyünk, és nagyon szeretjük az állatokat!"

Ha igazán szereted a görényed, ivartalaníttasd.

Ha van kapacitásod további görcsök tartására, ne önellátóan termeld őket, inkább fogadj örökbe egyet-kettőt! Így is nagyon sok a megunt, kidobott görény. Elég, ha körbenéznel bármelyik görényes oldalon - a legritkább esetben fordul elő, hogy az érdeklődőnek azt kelljen mondani: "sajnos most épp senki nincs nálunk letétben, akit örökbe fogadhatnál."

Egy nősténnyel kezdve, ha évente csak 4 nőstény kölyökkel számolunk, és az elhullásokat nem vesszük figyelembe, 5 év múlva várhatóan 625 görényed lesz. Ennyi helyed talán mégsincs. Emellé, nemcsak helyre van szükség. Időre, türelemre, pénzre éppúgy. Mielőtt elszállnál az idealizmustól, kérlek gondold át: mennyi görénynek tudsz maradéktalanul biztosítani mindent, amire a teljes élethez szüksége van?

Azt is érdemes megfontolni, hogy a görények esetében is létezik rokonszenv, ellenszenv. Főleg az ivaros fiúk jeleskednek egymás gyepálásában, de a lányok is igazi kegyetlen bestiák tudnak lenni egymással, ha ellenszenv alakul ki közöttük. Mondd: van energiád, időd, türelmed az ilyen esetek kezelésére?

"Soha nem tévesztem őt szem elől, nem tud bepárzani!"

A tüzelő nőstény megtalálja a módját, hogy kiszökjön, és akár vissza se térjen. Az elszökött görények leggyakrabban tüzelő nőstények.

A vadászgörények szigorúan indukált peteérésű állatok. Ez azt jelenti, hogy ha fedeztetéssel, vagy hormoninjekcióval nem mulasztjuk el a tüzelést, az magától nem múlik el. A fokozott ösztrogénszint pedig problémákhoz vezet: szőrhullás, csontvelő degenerációja, mely egy visszafordíthatatlan folyamat, és az állat elpusztulásához vezethet. Bővebben erről

A tüzelés elmulasztható ugyan hormoninjekcióval, de ez nem egészséges a göri számára - rendszeresen alkalmazva olyan mellékhatásai jelentkezhetnek, mint az emlőgyulladás, méhgyulladás. Szemléletes példával élve: a hormoninjekció rendszeres alkalmazása olyan "egészséges", mintha egy emberlány éveken át megszakítás nélkül Bisecurint szedne. Tehát, ha kedves Neked a lánygörid, akkor egész életében "legfeljebb" egyszer tedd ki a hormoninjekciónak - olyankor célszerű, ha a görid már ivarérett ugyan, de még nem szándékozol pároztatni.

A tüzelés elmulasztásától számítva akár két hónapon belül is visszatüzelhet a nőstény, így évente több tüzelésre is számíthatsz.

"A vadászgörénynek szüksége van egy alomra, hogy lenyugodjon, hogy ne legyen beteg!"

Ez egy tévhit, amit egyszer és mindenkorra mindenkinek ki kellene vernie a fejéből. Hölgyeim! Önök "lenyugodtak" az első gyermekük megszületése után? És megint csak azt mondom: aki látta már, hogy mennyire megviseli a nőstényt egy-egy alom felnevelése - úgy testileg, mind lelkileg - annak nem kell ezt agyon magyarázni.

Semmilyen orvosi bizonyíték nem szól amellett, hogy a kölykezés, akár egyszeri, akár többszöri, hasznos az állatnak.

A pároztatás általában nem öröm a nőstény számára. Aki már látott görénynászt, annak biztosan nem kerülte el a figyelmét, hogy a lányok sosem adják magukat könnyen, az előjáték gyakran fájdalmas visítozással, pukkantással jár, a fiúk hosszasan vonszolják partnerüket a földön a tarkójánál megragadva, esetleg a fejét odaverdesik a falhoz, néha vér is kiserken.

Hogy a fiú görényekről is szó essen: az ivarosan aktív időszakban a legtöbb hím görény szó szerint még az ózonlyukat is a magáévá tenné, ha nem lenne olyan messze; a markáns kanszag, a jelölgetés és az agresszív viselkedés elviseléséhez a gazdi részéről, bátran állíthatom, fanatizmus kell. A göri részéről pedig valószínűleg nem a gyönyör netovábbja, hogy a hormonjai azt mondják neki: "Nőt mindenáron!" - viszont nem élheti ki nemi ösztöneit akkor és annyiszor, ahányszor szükségét érzi. Viszont, ha ivartalaníttatod, akkor nem hiányzik neki a párosodás, kevésbé lesz agresszív, és a jelölgetés is abbamarad.

"Kíváncsi vagyok, milyen utódok születnek, ha a Manómat összeeresztem a szomszéd Picurjával!", avagy "szeretnék egy pont olyan görényt, mint a "Manóm"!

Az esély arra, hogy akár megközelítőleg is "Manóra" vagy "Picurra" hasonlító utód szülessen, minimális. Egy vadászgörény küllemét és jellemét a génjei, és a környezete együttesen határozzák meg. A géneket az anyjától és az apjától örökli. A kölykök éppúgy üthetnek az apjukra, mint az anyjukra, vagy mindkettejükre - vagy valamely, mindkét szülő által hordozott, de fenotípusosan meg nem jelent kinézet is előbukkanhat.

A környezet pedig azt határozza meg, hogy az örökölt gének hogyan fognak megnyilvánulni, kifejeződni.

Bármennyire is érdekesnek tűnik ez a téma, azért tartsd észben: a kedvenc állat nem kísérletezgetésre való. Ráadásul a hozzáértők akár papíron is megmondják, mi lehet az eredmény. Ha a görénytenyésztés komolyan érdekel, jelentkezz a Magyar Vadászgörény Klubba, tanuld meg az öröklésmeneteket, és mindazt, amit emellett tudni kell - csak ezután láss munkához, mint szakember.

"Nem ismerem a görényem felmenőit, de gyönyörű, és biztosan szép kölykei lesznek!"

Nem elég, ha egy görény "gyönyörű". (Ronda görény különben sem létezik, ez nem bizonyítható és bizonyításra nem is szoruló tény :))

Egészséges is kell hogy legyen. Sokan nem látják meg, miért ennyire fontos, hogy csak ismert családfájú állatokat tenyésszünk tovább.

Egy genetikai összeférhetetlenség bármikor előjöhet két, párosodó egyed között. Ha ismerjük a felmenőket (ideális esetben hat generációra visszamenően), és tudjuk, hogy az illető egyedek nem közeli rokonai egymásnak, akkor ez jó eséllyel kizárható.

Szerencsés esetben összeférhetetlenség esetén nem is jön létre alom, kevésbé szerencsés esetben életképtelen utódok születnek, még kevésbé szerencsés esetben pedig életképes, azonban degenerált utódok születnek. (Akiket feltételezhetően, szintén továbbtenyésztenek erényes, az élet rendje ellen nem lázadó gazdijaik.)

A felmenők ismeretére azért is szükség van, hogy meg tudjuk határozni: mit örökít az adott egyed? Nem a bunda mintázatát, meg a divatos színárnyalatokat kell elsősorban szem előtt tartani, hanem azt, hogy előfordulnak-e a családban olyan genetikai defektusok, mint a szürkehályog, süketség, szív-, vagy veseproblémák? Ezek nem mindig jelennek meg fiatal korban! Kérlek, tedd félre az - egyébként érthető - elfogultságot, tudjuk hogy mindenki a saját görényét találja a legszebbnek, legragyogóbbnak, legcsodálatosabbnak és így tovább.

Ne abból indulj ki, hogy "...de hát makkegészséges!" Igen gyakoriak a 3-4 éves korban megjelenő, örökletes daganatos megbetegedések. Ha minden évben egy-egy almot gyártasz le az "örökletes" göriddel, akkor - mire kiderül a terheltsége - már szépen elláttad a közvetlen és közvetett környezetedet daganatra hajlamos görényekkel... és, nemcsak a rejtetten jelen lévő terheltségről kell beszélni, hanem arról is, hogy a göriknek rendkívül magas a fájdalomküszöbük; ha már mi is észrevesszük, hogy valami nem stimmel a közérzetükkel, akkor általában már nagy baj van.

Mindezek miatt erősen ajánlott, hogy nagyon alaposan fontold meg, mely állatot vonsz tenyésztésbe.

"Ez beavatkozás Isten dolgába!"

A vadászgörény kitenyésztett faj. Nem a vadonban, szabadon párosodik, hanem gondos tenyésztői munka eredményeként jött létre.

Amikor körülbelül 2600 évvel ezelőtt az ember kiemelte a görényt a természetből, felelősséget vállalt érte. Már ekkor "beavatkoztunk Isten dolgába", vállalnunk kell az ezzel járó nehézségek felelősségét. Sok probléma (pl. a túltüzelés jelensége is) annak köszönhető, hogy a természetből bevittük az állatot a lakásba, mesterséges körülmények közé, tehát az is a mi felelősségünk, hogy tegyünk valamit ez ellen.

A természetben a görény évente egyszer tüzel, mindig talál hímet, és átlag 2-3 évig él. (Vessétek ezt össze azzal, hogy a mi görényeink akár 10 évig is élhetnek!) Egy alomból átlagosan legfeljebb 2 kölyök éri meg a szaporodóképes kort, és produkál almot. (Vessétek ezt össze azzal, hogy a mi görényeink akár 8-10 életképes kicsit is világra hozhatnak egyetlen ellés alkalmával, és ezek mindegyike megérheti a felnőttkort!) A természetben tehát működik a szelekció, és hiába szaporodnak az Örökkévaló törvényei szerint a görények, mégsem fogunk térdig járni görényben. A lakásban, kedvencként tartott görik esetében viszont "nekünk" kell gondoskodnunk a szelekcióról.

"Meg akartam csináltatni a műtétet, de..."

Semmi "de"! Csináltasd meg mihamarább! Ha a görid beszélni tudna, megköszönné, hogy megtetted neki ezt a szívességet.

Ármán Adrienn, Gasparin Balázs

 

Kapcsolódó cikkek:

Felnőtté válás

Túltüzelés

Ivartalanítás

 

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(