[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2466678
Belépett
[X]

Párválasztás

A nőstény megítélése

Ismerjük meg a nőstényt, soroljuk fel pozitív és negatív tulajdonságait.

Pozitív tulajdonság az, amelyik az általunk elképzelt tenyészcélt jól közelíti. (Ugye kitűztünk magunknak egy tenyészcélt?)

Negatív tulajdonság az, ami az ideálistól távol áll.

Súlyos defektus az, ami az állat életminőségét rontja. Amennyiben súlyos defektust találunk, ne tenyésszük a nőstényt.

Ha nem találjuk meg a negatív tulajdonságokat, akkor készüljünk még pár évet a tenyésztésre.

A megfelelő hím jellemzői

A nőstény ideális partnere olyan, amelyik nem rendelkezik azokkal a negatív tulajdonságokkal, amelyeket a nősténynél találtunk. Nem jó, ha a hím pontosan az ellentéte a nősténynek egy tulajdonságban. Ha a nőstény egy tulajdonságban az egyik szélsőség felé hajlik, akkor olyan hímet keressünk neki, aki az adott tulajdonságban pontosan az elvárt tulajdonságú.

Nem biztos, hogy pont egy kiállításgyőztes lesz az ideális pár az adott nősténynek, lehet, hogy más hím jobban kiegészíti.

Nem biztos, hogy minél messzebbre megyünk, annál jobbak lesznek a kölykök, de fel kell készülni arra, hogy az ideális pár valószínűleg nem „a szomszéd görénye” lesz.

Nem árt, ha a hím nem rossz azokban a tulajdonságokban, amelyekben a nőstény kiemelkedő. Nem szabad úgy kijavítani egy tulajdonságot, hogy közben egy másikat (esetleg súlyosabbat) elrontunk.

Kizáró tényezők

Amennyiben a páros bármelyik tagja az alábbi jellemzők egyikével bír, továbbtenyésztése nem javasolt:

Súlyos örökletes rendellenesség jelenléte az állaton, illetve utódai között (súlyosnak számít minden olyan rendellenesség, mely az állat életminőségét rontja).

Amennyiben nem való házikedvencnek (rendellenes viselkedés, aggresszió, félénkség).

Amennyiben a párzásban, kölyöknevelésben valami hátráltatná (szerzett vakság, süketség, fogyatékosság, stb.).

Rokonsági fok

Legyünk tisztában a szülők lehetséges rokoni kapcsolatával. Lehetőleg négy generáción belül (szülők, nagyszülők, dédszülők, ükszülők) ne legyen egyezés. Ne csak tudjuk, hogy ismerjük a felmenőket, de vessük is össze őket. Minden egyes ismeretlen felmenő lehet egy közös ős, így nagyon figyeljünk a származásokra. Ha nem értünk hozzá, ne pároztassunk olyan görényeket, amelyeknek egymással közös ősei vannak.

Egészségügy

Minden esetben ellenőrizzük, hogy a fedeztetés idején mind a hím, mind a nőstény rendelkezik-e érvényes oltásokkal, külső és belső parazitáktól mentes-e, a tartás higiéniai körülményei megfelelők-e.

Kérdezzük meg, hogy milyen szűrővizsgálatokon esett át a pár, illetve felmenőik, és hogy az oldalági rokonok között előfordult-e feltehetően örökletes betegség.

Egyebek

Részesítsük előnyben, ha egy állat származását egy szervezet (pl. MVK) hitelesítette, mivel ez a kölykök származását is hitelesíteni tudja, illetve a szűrővizsgálatok meglétére is garanciát nyújthat.

Aki azt mondja, hogy nála még nem volt örökletes probléma, az vagy nemrég kezdte a tenyésztést, vagy nem ért hozzá, vagy nem mond igazat. Problémák (örökletes rendellenességek) minden tenyésztőnél akadnak. Van aki megteszi az óvintézkedéseket, hogy hasonló probléma legközelebb ne fordulhasson elő nála, és van akit ez nem érdekel.

Bibliográfia

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(