[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2327718
Belépett
[X]

Vadóc, a kisgörény

Kedves Olvasó! Ha az alábbi kis írást olvasva olyan érzésed támad, hogy olvastál már valahol hasonló görényes vallomást, hasonló stílusban, az nem a véletlen műve. Vadócot és gazdáját egy méltán híres naplóíró görény, Sydney (Szentesi Gyöngyi: Egy vadászgörény naplója c. könyve) ihlette meg!

 

Az én kis családom
Áhhh...De jót aludtam, de mi ez a nagy sötétség? Na mindegy , nézzünk inkább valami harapnivalót. A tányéromon egy kis adag sajtos joghurt van. Italnak pedig víz. Ez nem nagy menü. Akkor szólok is maminak, hogy adjon enni. Elkezdem kaparni a ketrecem oldalát és ha ez nem elég még a kupakjaimat is elkezdem görgetni. Mamiii!! Kelj fel!! Éhes vagyok!! Á, látom már mocorog. Most belenéz a ketrecembe és...VISSZAFEKSZIK!!! Na de ilyet! Hogy képzeli, hogy csak úgy visszafeküdhet itt nekem?! Akkor folytatom a zörgést. Na végre...megint felkelt, ide is jött a ketrechez, de csak dumál valamit: "Mi van Vadóc? 5:30 van. Még várnod kell a kajával. "Nem lehet igaz! Zörgök tovább. Semmi. Várjunk csak...mégis jön valaki. Igen, jön is már a nagymami. "Éva! Adjál már kaját  szegény görinek! Látod, hogy éhes. Még maradt egy kis hús tegnapról, azt odadhatod neki." Ez az mami már fel is kelt és már hozza is a reggelimet. Na, ezt már jobban szeretem. Egy görénynek meg kell küzdenije a reggeliéjért.
Jó fej ez a nagymami. Mami azt szokta mondani nekem, hogy a nagymami az ő mamija, de attól még az enyém is, csak kicsit nagyobb kiadásban, így lett "nagymami". Ő amolyan mami helyettes, szerencsére könnyen befolyásolható: Elég, ha édesen a szemébe nézel és már el is kényeztet. Imádom!
Rajta kívül még ott van a nagypapi. Gondolom nyilvánvaló, hogy ő kicsoda ;). Őt már keményebb fából faragták. Nehéz levenni a lábáról. A nagymami ellentétje.
Mami pedig...Mit is mondhatnék? Olyan mintha csak az igazi mamim lenne .Egy kicsit szigorú, mert azt mondja nevelni kell engem, mert még egy kis bestia vagyok és ő "úrihölgyet" akar belőlem csinálni. Na, arra várhat! Majd jól megharapom, hogy tudja ki az úr a házban. De azért őt is nagyon szeretem. Tud ő ám rendes is lenni. Főleg amikor jutalmaz.
Végül, de nem utolsó sorban: Itt van még Mircike. Ő egy hozzám hasonló négylábú, szőrös állatka, csak kicsit nagyobbacska. Mami azt mondja, hogy ő egy macska. Biztos. Én még életemben nem láttam macskát és szerintem Mircike sem sűrűn látott görénykét. Főleg olyan rosszat, mint én. Ezért pikkel is rám. Na, de mit képzel ez magáról?... Attól, hogy ő régebb óta van a mamiékkal, attól még nem kéne folyton mutogatnia a foga fehérjét! Na, majd én jól megnevelem, ahogy a mami szokott engem. Várjon csak amíg nagyobb leszek... Igaz, mami mindig azt hablatyolja, hogy legyünk már barátok. Hát...rajtam nem múlik. Majd meglátom mit tehetek ez ügyben. Bár múltkor Mirci eléggé mérges volt, amikor aludt, én pedig játékból ráugrottam...
Hát igen, ez az én kis családom. Még nem élünk együtt olyan régen, de úgy érzem már teljesen sikerült beilleszkednem, de még előttem az egész élet.

Kyra
Mami ma nagyon izgatott: fel-alá járkál és a cuccaimat pakolássza valami nagy szállító dobozba. Jaj ne!...lehet, hogy el akar engem adni valami idegennek! Pedig nem is csináltam semmi rosszat...na jó...talán párszor az alom mellé tojtam, kapartam a ketrecemet és megharaptam mindenkit, de miért akar mégis eladni másnak?? Most idejött hozzám. Valamit dumál is nekem: "Képzeld Vadócka: megyünk a doki bácsihoz és még találkozhatsz is egy kis haveroddal" Nem tudom mit ért ez alatt, de rosszat sejtek. Kiengedett és a nagy hordozó elé tett...és...az összes játékom ott volt bent, mindjárt bemegyek értük és visszateszem őket a helyükre. De mi ez? Hé mami! Rámcsuktad a doboz ajtaját! Enged kiiiiii! Hé..elhagytuk a szobát! Sőt! Már kint vagyunk az utcán. Jé...mennyi új illat. Álljunk meg ott egy kicsit! Úgy látom mami süket lett. Meg sem hall csak megyünk tovább. Hirtelem megcsörren az a kis zenélő bigyó mami zsebében. Valami "mobil" vagy valami ilyesmit szokott mondani rá mami. Beszél is hozzá valamit: "Már ott vagytok? Nyugi,mi is mindjárt oda érünk. "Aztán elteszi.
Egy kis idő múlva valami kis épületbe megyünk. Csak egy ember van bent és nála is van egy olyan doboz, amibe mami bezárt. Leülünk mellé és mami így szól hozzám: "Nézd csak Vadóc! Ő itt Kyra." A dobozban egy úgyan olyan állat, azaz vadászgöri van, mint Én. Ő is annyi idős kb,mint Én. Mamiii, lécci had játszak vele egy kicsit! -makogok neki. Ő bezzeg csak nevet rajtam. Na,szép. Egy fehér ruhás ember beengedett minket egy szobába. Nagyon féltem. Olyan ijesztő volt, az a szoba:sok tű, sok furi műszer...Először szegény Kyrát vették ki. Kicsit megfogdosták és a fülébe valami bottal beletúrtak. Sajna, aztán jöttem én. Nagyon rossz volt, de a végén azért éreztem, hogy jobban hallok. Aztán elmentünk, de nem haza.
Mami egész úton beszélt Kyra mamijával én pedig totál ki voltam. Be is vágtam a szunyát. Mire felébredtem hallottam, hogy kinyílik a hordozó ajtaja. Éljen szabadság!!! De nem otthon voltunk. Viszont ott volt Kyra. Ő körbe vezetett engem a lakásban és jókat bunyóztunk. Tök rendes ez a csaj! Szerintem ő is megkedvelt engem. Mintha tesók lettünk volna. Mamiék pedig jókat nevettek rajtunk, hogy milyen hamar össze barátkoztunk.
Kezdett sötétedni és már lassan vacsi-időt volt. Sajnos el kellett búcsúznom újdonsült barátnőmtől. Még egy utolsó birkózás és mehettünk is.
Mami este nagyon büszke volt rám, hogy ilyen rendes voltam egy teljesen idegen görénnyel. Mondta, hogy ha ilyen maradok nyugodtan mehetek vele talikra is. Jaj de jó...még több görke! Alig várom, már nem is győzöm kivárni.
Remélem, azért még találkozok Kyrával. Sikerült 5 perc alatt legjobb barátnőt szereznem. Na,ezt csináljátok utánam!

(Mami beszámolója: Vadócot ma elvittem az állatorvoshoz fülpucolásra.Közben beszéltem Ginával [Kyra mamija] hogy jöjjenek ők is velünk.Legalább találkozik a két görény.Kyra úgy is csak 3 nappal fiatalabb Vadinál.Nagyon félt a dokinál,minden szőre az égnek állt.Amikor végeztünk átmentünk a Kyra-lakba ismerkedni.Vadóc el is szenderedett út közben.Nagyon gyorsan össze barátkoztak a csajok.Büszke voltam a kis bestiámra.A búcsú viszont annál nehezebben ment,de muszály volt menni,mert már én is hulla voltam.Egy biztos: Halálos volt a két görény.)


Az 1. oltásom
A mai nap úgy telt, mint általában: evés-ivás, alvás, pottyantás és persze az elmaradhatatlan rosszalkodás. Ma úgy döntöttem, felfedezem én jobban a mami szobáját, hátha találok valami izgiset. Mami persze mindig követett valami kis dobozzal és folyton azt nyomkodja és akkor egy fura fény villog rám, amitől én majd meg vakulok. Na azt már nem! Akkor jól elszaladok elöle. Az volt az érdekes, amikor megpróbáltam elérni egy kissebb polcot és ugye még nem vagyok túl magas, ezért fel kellett húznom magam a polcra, mami meg röhögött, mint állat, ezért én leálltam nézni. Két lábon. Mami azonnal fénydobozzal villogott, aztán meg mondja nekem: "Vadóc! De ügyes vagy. Hát már két lábon is megállsz!" Mit kell ezen nevetni? Ő is két lábon jár, mégsem neveti ki senki! Nem értem én ezt a mamit.
Büszkén kijelentem: Van már saját dugihelyem! Sőt! Nem is 1,hanem 2! Az egyik a mai ágya mögött, a másik meg a lépcső alatt. Pár cuccomat már be is költöztettem, köztük Cicát, a kék berregő ciccemet, a sünis labdámat és a zörgős labdámat is. Nagyon dizájn lett, csak sajna mami is gyorsan felfedezte őket és mindent kipakolt. Na, ezért még kap. Majd jól oda tojok a fürdő szobába, aztán majd takaríthatja az én "ajándékomat".
Mami ma megint berakott a hordozómba. Jajj ne! Ennek nem lesz jó vége. Két lehetőség van: Vagy Kyráékhoz megyünk vagy a dokihoz. Az utóbbi nyert. Megint várni kellett egy csomót a dög melegben. Még szerencse, hogy mami elhozta a golyós itatómat, csak bevizezem vele a homlokon, egy kicsit itt, egy kicsit ott, és már nincs is olyan melegem, bár a hordozó sem úszta meg szárazon, de engem az nem izgat. Na, végre beengedtek. Megint itt a fehér ruhás pasas (dokibá) és kis aszisztens nőcije (nővérke). Először nővérke vesz kézbe, egy kicsit megfogdoz, gügyög egy sort, aztán...Jajj ne!!...Beletúr a fülembe!... Megint. Elszaladnék, de mami is fog engem. Aztán végre kész. Ok, mostmár sipirc haza. Dokibá is kézbe vesz, megfogdos, aztán...valami fényes, hosszú éé...és éles tűt vesz elő. Úgy érzem, menten összefosom magam. ÁÁÁÁÁÚÚÚÚ!!! Megszúrt ez a galád doki! Na megállj, most megharaplak. Hamm. Hehe...most megkaptad! Ááú...Mami, most miért ütsz meg? Ő kezdte! Na,mindegy, de ezért bosszú jár. Mami visszatesz a dobozomba, aztán dumál valamit a dokival. Nem tudom mit, de nem is izgat, csak az, hogy menjünk már haza. Végre elindultunk hazafelé. Jaj de jó...ezen is túlestem.

(Mami beszámolója: Vadóc ma két lábra állt,igaz megtámasztotta magát,de azért ügyi volt.Gyorsan le is fényképeztem,de egy csomó kép rossz lett,mert mindig elszaladt.Mostanában mániája,hogy a fürdőszobába tojjon,majd teszek én ez ellen valamit.Elvittem az állatorvoshoz az 1. oltásra.A fülét is kipucolták,de nem tetszett neki nagyon.A szurit egész jól türte,de a végén meg akarta harapni a dokit,ezért meglegyintettem a buksiját egy kicsit. Már előre rettegek a 2. oltástól,de azért várom is, mert ha vége ennek az egész oltás menetnek mehetünk végre sétálni.)

Írta:  Hegedűs Éva


[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(