Görénytorta (gazdiknak)
Görény-torta Lotti módra
Hozzávalók:
- 1 db hason fekvő görény (Lotti) ihlet gyanánt
- 1 db vállalkozó kedvű, új dolgoktól meg nem riadó, műkedvelő cukrász
- némi szabadidő
Komolyra fordítva a szót, e torta úgy született meg, hogy kedvesemnek szülinapja alkalmából valami görényeset szerettem volna adni, a cukrászok pedig nem vállalták a görény alakú torta elkészítését. Egy süteményes könyv lapozgatása közben leltem a fatörzstorta receptjére. Néztem, nézegettem, itt egy kicsit levágunk, ott egy kicsit hozzáteszünk, lehet ebből még görény! Az elhatározást, tett követte, a végeredmény a képen látható! :))
Sok sikert!
JBea
Budapest, 2006. áprilisa
Előkészítés (a süteményes könyv szerint): 50 perc
Sütés: 40 perc
Görényformává alakítás: nem mértem, a kézügyességtől függően szerintem min. 30-60 perc!
Hozzávalók:
Tésztához: 6 tojás, 13 dkg cukor, 7 dkg liszt, 4 deka kakaópor, 5 dkg őrölt mogyoró, 7 dkg vaj + egy rúd natúr marcipán a tészta görénnyé formálásához!
Rumos sziruphoz (a tésztalapok megkenéséhez kell): 2 dl víz, 10 dkg cukor, 1 dl rum
Tejszínes csokikrémhez (ez a töltelék): 1,5 dl tej, 4 dkg tejszín, 6 dkg margarin, 25 dkg keserű csoki
Csokibevonathoz (külső borítás): 12 dkg darabolt margarin, 17 dkg porcukor, 17 dkg darabokra tört félédes tejcsokoládé, 1 dl natúr joghurt
Tészta elkészítése:
- A tojások sárgáját 10 dkg cukorral habosra keverjük.
- A maradék cukorral kemény habbá verjük a tojások fehérjét.
- Megolvasztjuk a vajat.
- Egy kevés habot óvatosan belekeverünk a cukorral kikevert tojássárgájába, fakanállal óvatosan hozzáadjuk a lisztet, az őrölt mogyorót és a többi tojáshabot, végül hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat.
- Kivajazunk, majd kisztezünk egy nagy méretű őzgerincformát.
- Ebbe öntjük a tésztamasszát.
- 180 fokon kb. 40 percig sütjük (hústűvel érdemes ellenőrizni, hogy a tészta belül is rendesen átsült-e).
- Megvárjuk míg kihűl, ekkor kivesszük a formából és vízszintesen háromfelé vágjuk.
Amíg a tészta sül, készítsük el a rumos szirupot és a kétfajta krémet. +Készítsük elő a marcipánt!
Rumos szirup elkészítése
- Felforraljuk a vizet a cukorral.
- Megvárjuk míg kihűl.
- Amikor kihűlt, belekeverjük a rumot.
Tejszínes csokikrém elkészítése:
- Forraljuk fel a tejszínt a tejjel.
- Öntsük rá az apróra vágott csokira és habverővel keverjük simára.
- Adjuk hozzá a feldarabolt vajat és habverűvel addig keverjük, amíg sima, sűrű krém nem lesz belőle!
Csokibevonat elkészítése:
- A bevonat készítéséhez szükségünk lesz egy lábosra (amiben vizet forralhatunk) és egy edényre, amit a lábos fölé helyezhetünk. Felforraljuk a vizet, majd a fölé tett edénybe tesszük a csokoládét és a margarint. Állandó kevergetés mellett addig melegítjük, míg megolvad és csomómentes nem lesz.
- Hozzáadjuk a porcukrot és a joghurtot és addig keverjük, míg a massza sűrű, krémállagú nem lesz.
A "görénnyé" alakítás lépései
1. Miután vízszintesen háromfelé vágtuk a tésztát, lefaragunk egy kicsit a két végéből, méghozzá úgy, hogy kezdjen egy kicsit a görény testére hasonlítani.
2. Marcipánból megformáljuk a fejet, a négy lábat és a farkat. A fejet golyóból, a végtagokat és a farkat hurkákból alakítjuk ki. Tulajdonképpen gyurmázunk egy kicsit :))(Tipp: Határozottan jobban megy a munka, ha közben rendszeresen "ellenőrizzük" a marcipán minőségét...)
Nem kell elkeseredni, ha elsőre inkább egy teknősbékára hasonlít...
3. Meglocsoljuk az első réteg tésztát a rumos sziruppal, majd rákenünk egy réteg tejszínes csokikrémet. Rátesszük a második réteg tésztát, ezt is meglocsoljuk rumos sziruppal, majd megkenjük csokikrémmel. Végül rátesszük a legfelső réteg tésztát.
4. Egy sütisecsettel egyenletesen és jó vastagon bekenjük az egészet a csokikrémmel.
5. Elkészítjük az arcot és a maszkot, ami nem más mint egy darabka natúr marcipán méretre vágva és a megfelelő helyen csokikrémmel díszítve. Az orr is egy kis darab marcipán, amit egy csepp málnaszörppel színeztem rózsaszínűre. A szemekhez 1-1 szem csokidrazsét használhatunk.
Ha idáig eljutottunk, dícsérjük meg magunkat, hogy milyen ügyesek voltunk! :))
Kéééész !!!
(A torta és a fenti leírás készítője semmilyen felelősséget nem vállal azért, hogy követőinek elsőre legalább olyan jónak tűnő tortát sikerül készíteni, mint amilyen a képen látható!)