[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2466665
Belépett
[X]

"Kerti görény"

Nem, nincs sem új alfaj, sem pedig mutáció, semmi szenzáció. Egyszerűen csak arról van szó, hogy akadnak olyan görénytartók, akik kedvenceiket nem a lakásban, hanem a friss levegőn tartják: erkélyen vagy kertben. Néhányan csak a tavaszi-nyári kellemes időkben, de legalább ugyanennyien egész évben "ridegtartásban" részesítik a kis prémeseket. Én az utóbbiak közé tartozom, és a tapasztalataimat szeretném itt megosztani.

Sokan vitatják, hogy melyik tartás a jobb, melyik az egészségesebb, azonban a legtöbb esetben mégis csak lehetőség kérdése a görény helye. Elöljáróban csak azt mondanám: aki megteheti, tavasszal, amikor már tartósan kellemes a hőmérséklet, a szobagörényt változtassa kerti görénnyé. Nem hinném, hogy heves ellenállásba ütközne.

Az én görényem - Marci - a kezdetektől fogva kerti görény. Nyáron költözött hozzám, az első éjszakát a szobámban töltötte, majd másnap este, amikor már nem tűzött oda a nap, kitettem a ketrecét az erkélyre és később ott is éjszakázott. Végig kint játszottam vele, élvezte, hogy farönkökön rohangálhat és hogy kedvére túrhatja a földet.

 A görény-lakról

A kerti ketrecét építtettem, rászántam a teljes ösztöndíjamat, csak hogy az elképzeléseinknek megfelelő görény-lak készüljön el. A ketrec helyét még Marci érkezése előtt kiválasztottam: szélvédett, fedett sarok, ahová csak reggel süt oda a nap, később már árnyékolja egy hársfa, így nyáron sem volt gond abból, ha épp a ketrecében kellett időznie. Ahogy a képen is kivehető, háromszintes, mivel a légtérrel nem sokra megy egy röpképtelen állat. Az alomtálcát célszerű sínre tenni, így ki sem kell nyitnunk a ketrecet, hogy gyorsan almot cseréljünk, egyszerűen csak kihúzzuk, cserélünk, visszatoljuk. Szemfüles és tanulékony görények azonban kikísérletezhetik, hogy - megfelelő fizikai erővel - hogyan tolhatják ki magukat, így a szökésveszélyt kiküszöbölendő érdemes gondoskodni arról, hogy csak mi tudjuk kihúzni az alomtálcát.


Bár "létrákat" is kapott, nem nagyon használta azokat, inkább csak a rácson mászik fel és vetődik rá a polcokra, onnan pedig rohan tovább: hol a függőágyába, hol pedig a búvóládájába. Amíg kisebb volt, az alsó szintre párnát tettem be, hogy ha leesik-ugrik-vetődik, akkor se üsse meg magát. Természetesen túlaggódtam a dolgot, ő szívesebben bújt be alá és a rongyok közé, sőt napokig szórakoztatta magát azzal, hogy felment a polcra és levetődött.

 Az elmaradhatatlan függőágy sokszor a hancúr helyszíne, és mivel Marci nagytermetű görci, hatalmas lepedőre és erős kötelekre volt szükségem. Az eredeti elképzelés szerint a függőágyából kellett volna felmásznia a búvóládájába, de ha olyan magasra feszítettem a függőágyat, hogy elérje a lyukat, akkor nem tudott benne aludni, ha meg süppedősebbre engedtem, nem érte fel, ezért gyorsan be kellett építeni a Sóhajok Hídját, amin a kezdeti "félrelépések" után egyre magabiztosabban közlekedett. A búvóláda kialakítására érdemes odafigyelni, először is arra, hogy nyitható legyen és könnyen hozzáférjünk. Ha télen is kint lakó görink van, a hőszigetelést nem szabad figyelmen kívül hagynunk, s az is jó, ha több rongy befér. Ezek egy részét arra fogja használni, hogy eltorlaszolja a bejáratot, így biztosan nem lesz huzatban. Most télire a néhány évvel ezelőtt is nagyon divatos (és egyébként valóban kellemes) bárányszőrös ágyneműkészletből csentem el neki a kispárnát, ami pont passzol a búvóládába, 3-4 rongyot teszek még be, valamint az MVK-s thermo-függőágyat (mivel az annyira kicsi neki, hogy függőágyként nem funkcionál).

A ketrec berendezésénél elsősorban arra kell törekednünk, hogy átlátható legyen és minimálisra kell csökkenteni a balesetveszélyt (akárcsak a görénybiztos lakás kialakításánál, ebben az esetben is próbáljunk meg görényfejjel gondolkodni!). Fontos, hogy ne féljen a ketrecben, ne stresszelje semmi (elérhetetlen búvóláda, etető, itató, áthidalhatatlan távolságok), inkább búvóhelyként és saját területként tekintsen rá, semmint félelmetes helyre.

Még egy gondolat az alomtálca kapcsán
Sajnos az alomtisztaság nem az erőssége, sokáig a legkülönbözőbb helyeket tisztelte meg. Itt bukkant fel még egy probléma: a ketrecnek csak az egyik fele volt nyitható, márpedig ahová a görénypopsi odafér, oda az almozólapátnak is muszáj! Akármennyire is igyekeztem összehúzni magam, nem fértem oda minden balesethez, ezért a rács másik felét is nyithatóvá kellett tenni. Az első emeleti polcokról sikerült leszoktatni, de a búvóládájával szembeni polc még a mai napig másodlagos wc, s amíg nem sikerül átalakítani, addig egyéb megoldásokkal kell megkönnyíteni a helyzetemet, merthogy a fiatalúr nem mászik le a földszintre az éjszaka közepén, ha épp úgy jön ki a lépés.

A kifutó

Területfoglalási engedélyt kaptam egy nagyobb részre a kertben, így tavasszal ásó (kapa, nagyharang :D); és megépül a görényjátszótér. De erről majd akkor írok még.

Összességében tehát mindenkinek tudom ajánlani, hogy amint lehetősége adódik rá, tartsa a görényét friss levegőn. Megedződik és hatalmas téli bundát növeszt, nem kell félteni a hidegtől; ha volt ideje bundát növeszteni és meleg alvóhelye van, semmi gond nem lehet. Nyáron pedig nincs is jobb annál, mint tücsökciripelésre elaludni!

Csillus

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(