[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2466677
Belépett
[X]

Veszélyes oltóanyag

Kedves újdonsült és leendő görénytulajdonos! Heteket, hónapokat, esetleg éveket vártál azért, hogy görényed lehessen. Talán azt is tudod, hogy görényed érdekében bizonyos oltások beadására szükség van. Kérünk Téged, hogy mielőtt oltatni viszed görényedet, tájékozódj arról, hogy mikor és milyen oltásokat szükséges beadatni és mi az, amit NEM szabad használni.

A CANVAC OLTÓANYAG MINDEN GÖRÉNYRE VESZÉLYES,

akit korábban nem oltottak más oltóanyaggal szopornyica ellen. Kérünk mindenkit, hogy figyelmeztesse állatorvosát, és NE engedje ezt használni!

A Canvac erdetileg kutyák részére készült szopornyica elleni oltóanyag, ám magyarországi törzskönyvezése során sajnos görények számára is alkalmasnak találták. A magyar és külföldi tapasztalatok pont az ellenkezőjét támasztják alá: a Canvac nem alkalmas görények oltására. Szlovákiában és Csehországban több mint két éve kezdték el használni, és azt tapasztalták, hogy azok a kölykök, akiket ezzel kezdtek szopornyica ellen oltani, az oltást követően szopornyicás tünetekkel pusztultak el. A szlovák görényklub kampányol az oltóanyag használata ellen, és próbálja hivatalosan is betiltatni.

Magyarországon 2006 ősze óta terjed használata és hasonlóan kedvezőtlen visszajelzések érkeznek vele kapcsolatban. Időközben az oltóanyaghoz tartozó leírásból kikerült az, hogy görénynek is ajánlják, ám továbbra is szabadon kapható, így az állatorvosok többsége (akik nem állnak kapcsolaban görényes szervezetekkel, akiket még nem figyelmeztettek kollégák vagy gazdik) gyanútlanul vakcinázzák ezzel a görényeket!

A problémával megkerestük az Állatgyógyászati Oltóanyag- és Gyógyszerellenőrző Intézetet , akik elmondták, hivatalos lépést bármilyen oltóanyaggal kapcsolatban csak akkor tudnak tenni, ha hivatalos visszajelzéseket kapnak a negatív tapasztalatokról. Amennyiben az állatorvos beoltott egy állatot, és annak baja lett (reagált az oltóanyagra, vagy elpusztult), a gazdi kérje meg őt, hogy az un. Pharmacovigilance elnevezésű űrlapon jelentse be az Oltóanyag Intézetnek az oltóanyag hatásait, mivel csak ilyen központi adatgyűjtéssel lehet elérni, hogy a nem megfelelő oltóanyag kikerüljön a használatból.

Kérjük továbbá az állatorvosokat és a gazdikat, hogy ha Canvac oltás után elpusztult görényük, vigyék be a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karára a Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszékre és ezzel is segítsék az adatgyűjtést a Canvac-kal kapcsolatban. (Budapest, VII. ker. István u. 2.)

Bővebben az oltásokról

2007. augusztus 20.- noha a cikket ekkor publikáltuk, még mindig aktuális, ezért mindig kérdezzétek meg az oltást végző állatorvost, hogy milyen oltóanyagot használ!
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(