[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2488641
Belépett
[X]

Véradó görényeket keresünk

A vér életet menthet - felhívás véradásra


Túltüzelt nőstények, patkányirtó mérgezés, hasűri vérzés vagy baleset miatt sok vért vesztett görények számára az egyetlen esély a túlélésre a gyors vérátömlesztés. Sajnos a görényvér tárolására jelenleg nincs lehetőség, ezért vészhelyzet esetén a megoldás, ha minél gyorsabban (1-2 órán belül) sikerül donort, vagyis egy véradó görényt találni.

2007. júniusában ilyen vészhelyzet adódott. A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának rendelőjébe egy túltüzelt nőstényt vittek be, vérre volt szükség, méghozzá sürgősen. A véradó listán szereplő görények mind messze laknak, félő volt, hogy mire beérnek késő lesz, így jött az ötlet, hogy egyik klubtagunkhoz forduljunk, aki az egyetemtől 10 perce lakik. Anett szerencsére otthon volt és rövid tanácskozás után igen-t mondott. A folytatást ő mondja el nektek.

Hogy lett Nobuból véradó?

"Régóta ismerem az állatorvost, aki megkért, hogy segítsek Nobuval vért adni egy beteg görilánynak. Kicsit tanakodtam és féltettem a saját állatomat ettől a beavatkozástól, de aztán arra a gazdira gondoltam, aki a beteg lány görijéért aggódik. Neki és a görijének rosszabb. Minden tudnivaló dologgal felvilágosítottak, mielőtt elvitték vérvételre a Nobut.

A vérvétel idejére elaltatták a Nobut, de utána rögtön oxigént kapott és egy jó adag vitamint is. A véradás tartott maximum 10percig és utána a görifiam ugyanolyan élénken, jókedvvel üdvözölt, mint előtte. A vérvételhez 2 helyen, kis csíkban leborotválták, de ezen kívül semmi baja nem történt.

Bármikor vállalnám újra a véradást, mert csak előítéleteim voltak az elején, utána pedig nyugalom, hogy jól döntöttem, mert talán megmentettük az életét annak a szegény görilánynak. A göri is és a gazdája is kapott még egy lehetőséget, mert én le tudtam győzni a kétségeimet és segítettünk.

 Segítsetek Ti is, ha tudtok, mert nincs annál jobb, mikor a kezedbe veszed a göridet , puszit ad és makog neked! Ezt szeretné az az aggódó göri gazdi is érezni, akinek beteg a görije és szüksége van vérre."

Anett, Nobu- és Szaffigazdi


A véradásról bővebben


Hogy történik a vérvétel?

A vérvétel felületes, gázos bódításban történik, így görénynek nem okoz fájdalmat!
A görény nyakán egy kis helyen leborotválják a szőrt és a nyaki vénából kb. 6-8 ml vért vesznek le. Az egész eljárás kb. fél órát vesz igénybe beleszámítva az altatást és az ébredést is.

A véradás feltételei - Ki lehet véradó görény?

- egészséges görények
- hím ivarú görények (a testméret miatt)
- minimum 1400g testtömegű görények
- fiatal, de kifejlett egyedek (1-3 év)
- akinek a gazdája 1-2 órán belül el tudja jutni a segítséget kérő állatorvoshoz

Mik a teendőim, ha szeretnék segíteni?
Ha hímgörényed megfelel a fenti feltételeknek, és szeretnél vele más görényeken segíteni, jelentkezz infovonalunkon 06 70 555 07 07 vagy az címen. Add meg neved, telefonszámod, lakcímed, görényed nevét, születési évét és testsúlyát.

Vészhelyzet esetén, telefonon értesítenek, akkor görényeddel együtt mielőbb el kell jutnod az állatorvoshoz. Ha segítségre szoruló görény gazdáinak van autója, akkor az is lehetséges, hogy elmennek értetek.

A megadott adatokat az adatvédelmi törvénynek megfelelően kezeljük, csak állatorvosok számára tesszük elérhetővé.
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(