[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2452430
Belépett
[X]

Nyári tudnivalók

Nyári teendők, avagy mitől és hogyan óvjuk görényünket a forró nyári hónapok alatt

 A képpel ellentétben a vadászgörények nem nyár- és napimádó állatok, a magas hőmérséklet és az erős közvetlen napsugárzás kimondottan ártalmas számukra!

Viszonylag kicsi testméretük miatt, az extrém hőmérsékletek jobban megviselik őket, és könnyen hőgutát kaphatnak.


A hőguta tünetei:

 • lihegés
 • orrfolyás-nyáladzás
 • letargia, elesettség
 • roham
 • eszméletvesztés

Teendők:
Hőguta esetén azonnal vigyük görényünket állatorvoshoz vagy hívjunk hozzá állatorvost!

A görény testhőmérsékletének lassú és fokozatos csökkentése. Azért kell lassan, és fokozatosan csökkenteni, hogy elkerüljük a sokk kialakulását. Ha túl gyorsan csökkentjük a hőmérsékletet, az ugyanolyan végzetes lehet, mint maga a hőguta.

Itassuk meg vízzel görényünket. Ha van nálunk elektrolit pótlásra alkalmas készítmény (állatpatikában kapható) akkor ezzel itassuk. Ha nem akar magától inni, a vízbe mártott ujjunkkal itassuk. Eszméletlen görényt ne próbáljunk itatni!

Hűtsük görényünk végtagjait langyos vízzel: vizes kézzel simogassuk, vagy tegyünk vizes borogatást a végtagjaira, vagy ha görényünk szereti a vizet, akár lavórban levő pár centi mély vízbe is állíthatjuk, de ügyeljünk arra, hogy a test felső része a víz felett legyen. Ahogy a víz párolog a testről, úgy csökken a testhőmérséklete is.

Hőguta esetén tilos hideg vízbe tenni, vagy hideg vízzel lelocsolni a görényt! Az ily módon elszenvedett fizikai sokk az állat életébe kerülhet!

Megelőzés megelőzés, megelőzés


A hőgutát könnyebb és jobb megelőzni, nézzük mit tehetünk!

Otthon-lakásban

 Mindig legyen elegendő mennyiségű víz görényünk előtt. Gondoskodjunk arról, hogy ne tudja az ivóvizét kipancsolni. Legjobbak a ketrec falára szerelhető golyós itatók vagy a nyitott etető/itatótálak, amikből lefetyelni lehet. Ne feledjük, hogy melegben többet isznak görényeink, ezért lehet, hogy nyáron nagyobb vagy több itatóra is szükségünk lehet.

Görényünk ketrece, kennele ne legyen közvetlen napsütésnek kitéve. Ha kell, rendezzük át a szobát, szereltessünk redőnyt, vagy akár költöztessük görényünket másik helyiségbe.

Ha nincs redőnyünk vagy légkondink, tegyünk az ablakokra belülről fehér lepedőt vagy alufóliát. Ezek visszaverik a fényt, és némileg csökkentik a helyiség felmelegedését.

Gondoskodjunk a helyiség szellőzéséről, de ügyeljünk arra, hogy görényünk huzatba se kerüljön, mert az is árthat neki.

Tegyünk jegespalackot a ketrecbe. Töltsünk meg egy 1-1,5 literes műanyag palackot vízzel és fagyasszuk le. A palackra húzzunk 2-3 pamut zoknit, és így tegyük a ketrecbe. Állatkánk magától rá fog jönni, hogy a palack mellett kellemesebb feküdni.

Tegyünk jégakkut a ketrec alá. Hasonlóan hűvös megoldás érhető el jégakkuval, melyet a ketrecen kívülre, a ketrec és a padló közé helyezünk el. A padlóra tegyünk egy vastag törölközőt, hogy az olvadó jégakku ne tegye tönkre a padlót/szőnyeget. Görényünk észre fogja venni, hogy a ketrec egyik sarka hűvösebb és ott fog pihenni.

 Biztosítsunk minél több pancsolási lehetőséget görényüknek. A legtöbb görény szereti a vizet, főleg nagy melegben örülnek egy kis fürdési lehetőségnek. Fogjunk egy alacsony peremű lavórt vagy egy szögletes tiszta alomtálat és tegyünk bele pár ujjnyi langyos-hideg (nem jéghideg!) vizet. Terítsünk a lavór köré régi fürdőlepedőket (az újak nem jók, mert a kis frottírhurkokba beleakadhat a karmuk). Szórjunk a lavórba pár üdítős kupakot, gumijátékokat, ping pong labdákat és ha görényünk még nem lógna a lavór szélén, akkor hívjuk oda és mutassuk meg neki a strandot! Ne essük kétségbe, ha görényünk nem veti bele magát azonnal és semmiképp se tegyük bele erőszakkal. Hagyjuk, hadd barátkozzon ő maga a vízzel.

 A pancsolás kölyökkorban is elkezdhető, ám lavór és alomtál helyett célszerű először egy tálcát használni medencének. Ha görénykénk megbarátkozott a vízzel, és biztosan és ügyesen közelekedik ki-be a medencéből, adhatunk neki alomtálat vagy lavórt.

Vigyázzunk a légkondícionálóval. Ha szerencsések vagyunk és légkondis lakásban lakunk, ügyelnünk kell arra, hogy ne legyen túlságosan hűvös, mert a kőpadlón fekvő görény felfázhat! Sajnos nem igaz az, hogy a görény tudja mi jó neki, nekünk kell előrelátónak és óvatosnak lennünk.

Vigyázzunk a ventilátorral. A ketrecre irányított ventilátor valóban hűt, ám az okozott légáramlat miatt a görény huzatot kaphat, megfázhat. Gondoskodni kell a balesetvédelemről is: a ketrecből kiengedett görény ne tudjon benyúlni a készülékbe!

Házon kívül

Nyári hónapokban ne sétáltassuk görényünket nap közben! Sétáljunk kora reggel vagy késő este, naplemente után, amikor alacsonyabb a levegő hőmérséklete. Ha úgy látjuk, hogy görényünk nem akar sétálni, ne erőltessük a dolgot, vigyük haza.

 Az esti és kora reggeli sétáknál is mindig legyen nálunk friss ivóvíz és kínáljuk meg vele többször görényünket! Ne várjuk meg, míg lihegni kezd!

Ne sétáljunk betonon. Egyrészt a kemény talaj nem egészséges a talppárnáknak, bőrkeményedést és sérülést okozhat, másrészt a nap során elnyelt hő miatt a beton még este is forró lehet, megégetheti görényünk érzékeny talpát!

Ne utazzunk görényünkkel nap közben! Ha oltások miatt mégis ekkor kell kimozdulnunk, időzítsük a látogatásokat a kora reggeli vagy az esti órákra. Ha máshogy nem tudjuk megoldani, (és nincs légkondis autónk), tegyünk jegespalackot a hordozóba és mindig legyen nálunk elegendő mennyiségű ivóvíz is.
Jegespalack: Előző este töltsünk vizet egy műanyag palackba és tegyük be a fagyasztóba. Másnap, indulás előtt vegyük ki az üveget, húzzunk rá 2-3-4 régi pamutzoknit és így tegyük a hordozóba görényünk mellé.

Ne használjunk jégakkut a hordozóban, ketrecben. Bár a görények nem rágcsálók, a tapasztaltok szerint előfordulhat, hogy mégis megkóstolják a jégakkut (főleg a puha nylon formátumút), a kiáramló folyadék pedig a görényekre mérgező lehet!

Ne hagyjuk az autóban bezárva! A bezárt autóban pár perc alatt olyan mértékben felforrósodhat a levegő, hogy görényünk hőgutát kap és elpusztul.


Etetéssel kapcsolatos nyári tudnivalók és tippek

A meleg miatt nyáron az élelmiszerekben a kórokozók gyorsabban szaporodnak, ezért minden élelmiszer gyorsabban romlik. Különösen igaz ez a görények fő táplálékára a húsra, ezért legyünk nagyon elővigyázatosak!

Vásárlás

 • Figyeljünk arra, hogy amíg a boltból hazaérünk, ne romoljon meg a hús. A hentestől/húsvásárlásból egyenesen haza menjünk, ne iktassunk be egyéb elintézendő dolgokat, különben könnyen pórul járunk!
 • Használjunk hűtőtáskát a hús hazaszállítására. Nagyáruházak hűtött áru részlegén kaphatók műanyag táskák, amik jobban tartják a hideget, mint a hagyományos reklámszatyrok.

Előkészítés

 • A nyers hús felületét alaposan öblítsük le.
 • Ha a hús fénytelen, kellemetlen szagú, ha a felvágott felülete nyálkás, tapadós, akkor megromlott és ezen már nem segít sem a sütés-főzés, sem a látható elváltozások eltávolítása, sem a lemosás. Benne egészségre ártalmas bomlástermékek vannak, ezek miatt pedig a fogyasztása kifejezetten veszélyes! Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a hús romlott-e vagy sem, inkább dobjuk ki, mint hogy bajt okozzunk.
 • A főzés legyen alapos, hogy az esetlegesen jelenlevő baktériumok elpusztulhassanak. A megfőzött hús szobahőmérsékleten tárolva csak 2-3 óráig biztonságos! Amit nem szolgálunk fel görényünknek, gyorsan hűtsük le. Tegyük zárható, tiszta edénybe, majd hűtőszekrénybe, esetleg fagyasszuk le.
 • Ha tojást adunk görényünknek, feltörés előtt alaposan mossuk meg és fertőtlenítsük.
 • A hámozható gyümölcsöket is mossuk meg jó alaposan.

Otthon

 • Csak annyi nyers húst adjunk görényünknek, amennyit rövid időn belül elfogyaszt.
 • Nyers hús helyett, főtt húst adjunk.
 • Este nagyobb adag húst adjunk. Éjszaka hűvösebb van, a görények általában jobb étvággyal esznek éjjel, mint nap közben.
 • Nap közben száraztáp legyen görény előtt (és elegendő mennyiségű ivóvíz), és este/éjszakára adjunk neki húst.
 • Nyers tojást ne hagyjunk görényünk előtt. Ha nem eszi meg azonnal, távolítsuk el.
 • Az ételmérgezések, fertőzések elkerülésére ügyeljünk saját háztartásunkra, konyhánkra is!Takarítsuk rendszeresen konyhánkat, tartsuk tisztán, fertőtlenítsük a hűtőszekrényt és a konyhai eszközöket is. A szemetet fedett, könnyen tisztítható tárolóban gyűjtsük, ürítsük naponta és ügyeljünk arra, hogy görényünk ne férhessen hozzá a tartalmához.
 • Szúnyoghálóval védekezzünk a legyek ellen. A meleg miatt gyorsan romló hús vonzza a legyeket, amik beköpik azt. A látvány és a szag is undorító (horrorfilmbe illő), ezt elkerülendő, szereljünk fel szúnyoghálót és figyeljünk arra, hogy mikor mennyi és milyen húst adunk görényünknek!

Utazás

 • Ha görényünkkel együtt megyünk hosszabb útra, húst csak és kizárólag hűtőtáskában tárolva vigyünk magunkkal. Szerencsére ma már kaphatók kis méretű hűtőtáskák, nem kell nagy csomagot cipelnünk magunkkal.
 • Ha nincs hűtőtáskánk, száraztáp vagy felbontatlan konzerv jelentheti a megoldást. Felbontás után a maradék konzervet dobjuk ki, ne tegyük el!

JBea

2008. június. 21.

 

Felhasznált irodalom:

 • Kim Schilling: Ferrets for Dummies. Wiley Publishing.
 • James G. Fox: Biology and Diseases of the Ferret. Lippincott, 1998. Williams & Wilkins
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(