[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2468396
Belépett
[X]

Fogástechnikák

Fogások görényekhez


Minden újdonsült gazdi vágya, hogy mielőbb kézbe vehesse, ölében tarthassa és simogathassa görényét. Meg kell fognunk görényünket, hogy leszedjük, eltávolítsuk azon helyekről, ahova "Nem. Nem! Nem!!! és NEEEEM!!!" szabad felmászni, mert leeshet, megsérülhet, beszorulhat állatkánk. Az alapvető szépségápoláshoz (karomvágás, fülpucolás) is elengedhetetlen, hogy meg tudjuk fogni görényünket. Akkor is meg kell fogni görényünket, ha állatorvosnál vagyunk, mert előfordulhat, hogy nincs kéznél asszisztens. (Pláne ha harapós görényünk van!) Ha görényünk gyógyszeres kezelésre szorul, ha élősködőket találtunk benne, vagy ha csak az élősködők elleni megelőző kezelésben szeretnénk részesíteni is nagyon fontos, hogy biztosan és biztonságosan meg tudjuk fogni.

A következőkben az alapvető görényfogási technikákkal és azok lehetséges alkalmazási területeivel ismerkedhettek meg.


Egyszerű kétkezes fogás

 Több variációja létezik. Ami közös: egyik kezünkkel lazán megfogjuk a görény felső testét, másikkal pedig a test alsó részét támasztjuk meg.

A képen látható módon, tarthatjuk a görény felsőtestét vagy mellső lábait elölről.

 

 

 Megfoghatjuk a görény felső testét hátulról is. A görény nyaka a hüvelykujjunk és a mutató ujjunk közé kerül. A görény egyik lába pedig a mutató és a középső ujjunk közé. Lazán tartjuk a görényt, nem kell szorítani. Ha fickándozik, picit szorosabban tartjuk (de csak annyira, hogy ne tudjon kezünkből kiugrani) vagy fogást váltunk.


V-fogás

 Jobb kezünkkel (ha balkezesek vagyunk, ballal) megfogjuk a görény mellkasát a következőképpen: tenyerünk a görény felé néz, középső és mutató ujjunkkal V-t formálunk. E két ujjunk közé kerül a görény feje, hüvelykujjunk a görény feje mögé kerül. Lazán fogjuk a görényt. Ha fickándozik, szorosabban tartjuk, de csak annyira, hogy ne tudjon kezünkből kiugrani, semmiképp sem annyira, hogy kárt okozzunk benne. Másik kezünkkel a görény hátsója alá nyúlunk és megtámasztjuk.

 Ilyen esetben a görény képes lehet megharapni, így ezt a fogásmódot csak szelíd görénynél alkalmazzuk. Harapásveszély esetén váltsunk fogást rajta.

 

V-fogás hátulról

 

 

 

 

Grabancfogás

 Egyik kezünkkel megmarkoljuk a görény grabancát, vagyis a nyakán levő bőrt és így emeljük fel.

Egy energiával teli kölyöknek, vagy egy grabancfogáshoz nem szokott görénynek ez kellemetlen lehet. Még egy alapvetően nyugodt görény is előbb utóbb fickándozni kezd, és próbál kiszabadulni, görényes kifejezéssel "propellerezik."

A grabancfogással a görénynek nem okozunk fizikai fájdalmat (a nőstény is így fogja a szájába és így szállítja kölykeit), a görény a kiszolgáltatott helyzet ellen tiltakozik.

Nevelési módszerként alkalmazhatjuk harapásról leszoktatásnál. Egy nagy harapás után, fogjuk meg grabancfogással a görényt (ha elég ügyesek és gyorsak vagyunk, sikerül), emeljünk fel és mondjuk hangosan, hogy "Nem!" vagy "Nem szabad!" Nevelési eszközként kis rázással párosítható.

Hasznos lehet görényápolásnál, így pl. karomvágásnál, fülpucolásnál, bunda fésülésénél is. Próbáljuk ki, melyik változat válik be jobban: ha a levegőben lóg görényünk, vagy pl. az ölünkbe fektetve tartjuk grabancnál fogva, és másik kezünkkel pucoljuk a fülét/fésüljük a bundáját.

Gyógyszer beadásnál szintén hasznos módszer. Az ügyetlenebb kezünkkel felemeljük a görényt grabancnál fogva, másikkal jobb vagy bal oldalt, de mindenképp oldalt, és nem elöl! a szája széléhez helyezzük a fecskendőt. (Ha megnézzük, van is egy kis lyuk a fogai között!) Amikor a görény kitátja a száját, a fecskendő csőrét (csak a csőrét!) a szájba tesszük, és nagyon lassan belenyomjuk a gyógyszert. Ha elölről nyomjuk be a gyógyszert, görényünk félrenyelhet, és komoly bajt okozhatunk! . Készüljük fel arra, hogy a görény esetleg megpróbál köpködni. Gyorsan tegyük le a fecskendőt és a képen látható módon, lazán szorítsuk össze görényünk száját, míg lenyeli a gyógyszert. (Ha nem folyadék állagú gyógyszerről van szó, akkor a tablettát két evőkanál között porrá törjük, összekeverjük vízzel vagy Ferretone olajjal, és ezt szívjuk fel a fecskendőbe)

Leszorítás grabancnál fogva

 Szintén egy lehetséges nevelési módszer. A görényt megfogjuk grabancánál fogva, a földhöz szorítjuk és ott tartjuk, esetleg így fogva, a földön húzzuk több méteren keresztül.

Ezzel a módszerrel két egymással hierarchia harcot vívó görény viselkedését imitáljuk. A grabancfogással és földre szorítással azt fejezzük ki, hogy erősebbek vagyunk nála, a hierarchia magasabb fokán állunk. Ha mély hangon beszélünk, azzal tovább erősítjük dominanciánkat. Ha a görény elismeri alsóbbrendűségét a legyőzővel szemben, akkor nem tiltakozik, hanem elernyed. Nagy valószínűséggel elsőre nem ez fog történni. Egy idegen felnőtt görény vagy egy neveletlen kölyök általában nem tűri ezt zokszó nélkül. Fickándozik, tekereg, szabadulni próbál, amihez a két mellső lábát vagy a fogait is megpróbálhatja használni. Ha sikerül kiszabadítani magát, az egyet jelent az ő győzelmével, és a mi vereségünkkel. Számítsunk arra, hogy ha kiszabadul, bosszúból megharaphat, vagy nagyon gyorsan elrohan.

Bármennyire is brutálisnak tűnhet, a grabancfogásos leszorítás nem jár fizikai fájdalommal. A görény azért tiltakozik, mert nem tetszik neki a tehetetlenség, és mert nem akarja elismerni gyengeségét.

Kétkezes leszorítás

 Ahogy az elnevezésből kiderül, itt két kézzel fogjuk le a görényt. A képen látható módon egyik kezünkkel a görény nyakát és mellső lábait, míg a másikkal a hátsó lábak vonalát rögzítjük. Meg kell találni azt a határt, ahol már biztosan tartjuk a görényt, vagyis nem tud mozdulni, de még nem okozunk neki fájdalmat.

Állatorvosi vizsgálatnál, injekciók beadásánál alkalmazható fogás, vagyis olyan helyzetekben, ahol fontos, hogy a görény ne tudjon fickándozni, elmozdulni. A szakszerűen alkalmazott kétkezes leszorítás nem okoz fizikai fájdalmat, ám a helyzet szokatlansága miatt mégis ijesztő lehet görényünk számára! (Képzeljük csak el, mi hogy éreznénk magunkat, ha úgy lefognának, hogy moccanni sem tudunk!) Próbáljuk meg enyhíteni a szokatlan helyzet által okozott stresszt: adjunk közben görényünknek valamilyen nyalogatható finomságot pl. calo pet pasztát, gimpet pasztát, ferretone olajat vagy egy margarinnal/libazsírral bekent kanalat.

Mivel ez a fogás hozzáértést igényel, kezdő görénytartók egyedül ne próbálkozzanak vele. A helytelenül alkalmazott kétkezes leszorítás (túl erős szorítás) következtében eltörhet a görény gerince!

Koponyaalapi fogás

 Az ügyesebbik kezünkkel hátulról nyúlunk a görény feje felé, és hátulról fogjuk meg, úgy, hogy egyik oldalt hüvelykujjunkat másik oldalt mutató- és a többi ujjunkat a görény koponyatövéhez illesztjük.

Ez az a fogás, amit látva gyakorlatlan görénytartók vagy laikusok felkiáltanak: "fojtogatják a görényt!" Természetesen szó sincs fojtogatásról.

A szakszerűen alkalmazott koponyalapi fogás nem okoz fizikai fájdalmat görénynek. Azért lehet kellemetlen neki és azért tiltakozhat ellene, mert a grabancfogáshoz hasonlóan, itt is kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Mivel ez a fogás hozzáértést igényel, kezdő görénytartók egyedül ne próbálkozzanak vele. A megfelelően alkalmazott koponyaalapi fogás nagy előnye, hogy a görény garantáltan nem tudja megharapni azt, aki tartja.


2008 június 20.
Jobban Beáta


[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(