[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2466673
Belépett
[X]

Hírek

Görények a kukában - vannak-e az állatoknak jogaik?

Rendszer

Egyesületünk 2005-ös megalakulása óta foglalkozik megunt vadászgörények befogadásával, szocializálásával és örökbeadásával. A görények többsége gazdától kerül hozzánk. Olyan emberektől, akik kudarcot vallottak a nevelésével, akik megunták, akinek már nincs idejük és energiájuk napi szinten foglalkozni a görényükkel. A többiek az utcáról érkeznek. Ők vagy megszöktek, és nem jelentkeztek értük a gazdik vagy elengedték őket, mert már nem akarták őket.

2006 szeptemberében kaptuk az első olyan telefonhívást, ahol magára hagyott görényekről értesítettek és kérték segítségünket a mentésükhöz. Akkor három kölyök görényt tett ki "tenyésztője" Százhalombattán egy illegális szeméttelepre. Bár háromszor szálltunk ki, csak két kölyköt sikerült megmentenünk. Berta és Bella szerencsések voltak, túlélték a kalandot, köszönik szépen, jól vannak.

Egy évvel később, a helyszín Budapest, Havanna lakótelep. Egy kuka mellé kitett madárkalitka miatt cseng infovonalunk. A kalitkában vadászgörény van. Most is döbbenettel állunk az eset előtt. Hogy képesek ilyesmire az emberek? A kalitkából egy kb. 3-4 hónapos, bézs színű kölyök görény néz velünk farkasszemet. Dusty (aki származása és külleme miatt kapta nevét az angol kuka és poros szavakból "dustbin" és "dusty") nagyon éhes, de más baja szerencsére nincs. A ketrecében található megrágott gumikesztyű és rongydaraboktól nem lett bélelzáródása.

3 héttel később, az élet önmagát ismétli. A helyzet ugyanaz, épp csak a helyszín és a görény más. Most pécsi regionális csapatunknál cseng a telefon. Valaki látta, ahogy a kukába tesznek egy görényt. A kis ketrecben, ami penészes az ürüléktől ezúttal nem egy bézs kölyök, hanem egy felnőtt, albínó hím csücsül. Nyakán egy madzag, már a bőrébe vág. A görény iszonyatosan büdös, elhanyagolt, sovány, ki van száradva. Agresszív és fél.

A fenti estek nem egyediek. Nap, mint nap megtörténik hasonló kutyákkal, macskákkal, mosómedvékkel és más megunt állatokkal. És még örüljünk, ha "csak" az utcára vagy a kukába teszik és nem vízbe fojtják, agyonverik vagy elaltatják őket. Megtörténik ez kölykökkel és felnőtt állatokkal. Esetenként egész almokkal. Egészségesekkel és betegekkel. Keverék korcsokkal és fajtiszta állatokkal. Állatvásárokon olcsón vett állatokkal és tenyésztőktől származó pedigrés állatokkal. Többségük nem olyan szerencsés, mint Berta , Bella , Dusty vagy a pécsi görény, Szutyi .

Az utcára, kukába, erdőszélre kitett állatok túlélési esélye nagyon kicsi. Nem tudnak védekezni az időjárás viszontagságai, az élősködők a ragadozó vagy más kóbor állatok ellen. Nem találnak élelmet maguknak. Mit tesznek: ha tudnak, ha mernek, az emberhez fordulnak. Az emberhez, hiszen, ő volt az, aki egykor magához vette és táplálta őket. Az ember azonban most nem segít. Nincs simító kéz, nincs élelem. Elkergetik, megverik, agyonütik vagy sintértelepre juttatják őket. A legtöbb kóbor állat útja már csak az örök vadászmezőkre vezet.

Az állatvédelmi törvény II. Fejezete az állatok védelméről szóló általános szabályok között kimondja az ember környezetében tartott állat tartásával felhagyni nem szabad. "Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos." Tilos, azaz bűncselekménynek minősül, mely akár szabadságvesztéssel is sújtható. Ha bűncselekmény, akkor mégis hogy lehet, hogy emberek százai, ezrei válnak meg ilyen módon egykori kedvencüktől?

A tapasztalatok és a kiszabott büntetések alapján kis túlzással állíthatjuk, hogy hazánkban szinte bárki, szinte bármit megtehet. A felelősségre vonás esélye és a kiszabott büntetés nagysága is minimális. Ilyen körülmények között mi tartaná vissza az embereket? A büntetéstől való félelem biztosan nem. A tapasztalatok azt mutatják, hogy 2007 őszén, Magyarországon az állatoknak még mindig nincsenek jogaik. Nekünk, embereknek van FELELŐSSÉGÜNK.

Nem szabad elfelejteni, hogy egyszer s mindenkorra felelősek vagyunk azért, akit magunkhoz vettünk. Nemcsak pár hónapra, 1-2 évre, de az állat élete végéig! Felelősek vagyunk azokért is, aki létüket nekünk köszönhetik. A mi felelősségünk és kötelességünk, hogy csak megfelelő tudás és háttér birtokában döntsünk kedvencünk szaporítása mellett. A mi felelősségünk, hogy a megszületett utódoknak gazdát találjunk, és olyan helyre adjuk őket, ahol biztosított a jövőjük. Ne feledkezzünk meg e felelősségről.

2007.szeptember 16.vissza
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(