[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 1960097
Belépett
[X]

Fórum

Fórum >> Társalgó >> Első görény, hogyan tovább?

Kriszpy ooooo 2010. 10. 04. 11:48:21 []
Sziasztok!

Kriszta vagyok. 16-án kapom meg életem első görijét, akit már rettenetesen várok évek óta. :\)
Azonban egy dologtól rettegek. Mivel első görim, félek kicsit a nevelésétől, bár mindent tudok, átolvastam többször is a honlapot és egyéb oldalakat is. Teljesen tájékozott vagyok velük kapcsolatban, de félek, menni fog-e a gyakorlatban. A göri akit kapok, 5 hónapos, eddig kint nevelték, nem kapott túl sok figyelmet.

Volt, aki azt mondta, hogy esélyem nincs már alomnevelésre, harapásról leszoktatásra. Én bízom benne, hogy szeretettel menni fog.

Mit javasoltok, hogyan kezdjek majd a dolgokhoz? Sok türelemre lesz szükségem, de azzal nem lesz baj.
Kriszpy ooooo 2010. 10. 04. 11:50:32 []
5 hónaposan nem lesz könnyű. Milyen tanácsot adnátok Kedves Göri tulajdonosok!

Nyilvánvalóan az élet több tapasztalatot adott már nektek, és ezzl jobban boldogulhatnék, mint néhány elolvasott sorral.
Remélem, értitek mire gondolok...

A tapasztalataitok érdekelnének.
KNóra ooooo 2010. 10. 04. 12:41:40 []
Sziasztok!
Én ma kaptam meg a görit.Bolhás és atkás a füle,szóval első körben állatorvoshoz vittük.Eddig úgy tudtuk,hogy 3,5hónapos,az állatorvosnál kiderült,hogy 5-6 közötti inkább,mert megvolt a fogváltás.Szerintem egyáltalán nem volt kézhez szoktatva, mert elég sokat harapdál még,büntetés is volt.Nem tudom mit tudok tenni,kiengedtem,hogy ismerkedjen és beleharapott a lábamba,az lehet,hogy csak kíváncsiságból volt?Ötleteket szeretnék,hogy mit tegyek,hogy megbarátkozzon velünk.Előre is köszönöm a válaszokat!
Kriszpy ooooo 2010. 10. 06. 08:03:19 []
Szia!

Mint írtam én is tanácsokra várok, kicsit félek, hogy így járok én is, túl vad lesz, és egy 5 hónapos göri nehezen tanítható.

Mindenesetre én csak azt tudom ajánlani, légy türelmes. Minden vad állat megszelidíthető, csak türelem.

Gyönyörű egy gazdija volt előtted, ha szerencsétlen ilyen állapotban volt.
mazsidrazsi ooooo 2010. 10. 11. 19:28:30 []
Sziasztok!
Nálam az első, legfontosabb, nem szoktatjuk rá a görit a lábazásra. Ez azt jelenti, hogy eleinte csak zárt cipőben vagyok (rendszeresítettem erre külön edzőcipőt), s amikor már kezd hallgatni rám,akkor kezdem lecserélni: előbb zártabb papucsra, nyitottabbra, majd zokni, illetve mezítláb. Bár az én görényeim pucér lábra nem harapnak, de a zoknit imádják a lábamon.
Az én tapasztalatom, hogy az első időben ha hosszabb ideig, pl 1 óráig nem voltak velem, akkor hagyni kell őket pár percig, hogy újra megszokjanak, csak utána simogatni őket. Persze, ez nem minden görénynél van így.
Amíg nem bizok meg a göriben, addig van a kezemben valami, amivel el tudom terelni a figyelmét, pl 1 rongy. Általában imádják, ha rázzák előttük.
Fontos, hogy sokat legyenek kézben, általában úgy terelem el ilyenkor a figyelmüket, hogy megmutatom, mi van a falon, szekrényen stb.
Ha elkezd ficánkolni, menne le, nem teszem le azonnal. Ha séta közben találkozunk pl 1 kutyával, akkor sem tehetem le... Meg kell tanulniuk kézben maradni.
Játszatok minél többet: rongyrázás, pingpong labda, madzagra kötött csörgős labda kergetése, zörgős zacskó stb. Minél többet foglalkozol vele, annál hamarabb hozzád fog szokni. Hirtelen ennyi jut az eszembe :\)
Angel1980 ooooo 2010. 10. 23. 14:36:17 []
Én ma kaptam egy görit ,elvileg ez is 5 hónapos. Nagyon vártam és örültem neki! De hazaértünk és kivettem, mert ketrecet cseréltem neki és úgy nekiesett a kezemnek, hogy dőlt a vér mindkét kezemből, alig bírtam a ketrecbe visszarakni! Megmondom őszintén nagyon félelmetes és nagyon fájdalmas ,alig bírok írni itt a gépen is! Ez normális, hogy ennyire bekattant? Akitől vettem azt mondta, mert ott még csak finomabbakat harapott oda , hogy ha ezt csinálja feszítsem szét a száját, meg, hogy az újam nyomjam a torka felé...na ettől még jobban bekattant szerintem! Utána hagytam kicsit lenyugodni ,aztán becsuktam a szobaajtót, nehogy kimenjen a lakás többi részébe, mert van 2 kisgyerek is. Kiengedtem, itt maradtam vele a szobában ,de őszintén kesztyűben mertem csak kivenni , csak kesztyűben meg nem érzem annyira , hogyan fogom meg, mert erősen nem szeretném! Nagyon élvezte szerintem az ismerkedést, hogy kint volt, aztán magától odajött hozzám, fel is akart mászni a nyakamba, de nem mertem felengedni a történtek után ugye és mikor megfogtam megint odaharapott de, csak egyet, sajnos ezért is szar a kesztyű, mert nem érzem azt sem mennyire harapott erősen. Utána még leraktam, hagy mászkáljon, de mikor megfogom odaharapdál! De félek , hogy megint nekem esik, hogyan szoktassam le erről??? Ez normális, hogy annyira megtépte mindkét kezem? Lécci sürgős válasz kéne, mert így féltem a gyerekeket is! köszi előre is!!!
Angel1980 ooooo 2010. 10. 23. 18:08:11 []
valaki s.o.s!!!
Angel1980 ooooo 2010. 10. 23. 23:07:07 []
Megint nekem esett, mostmár érzem, mert a kesztyűt is átharapta és akármit amit itt olvastam alkalmaztam, egészen megy addig míg pl. leszorításnál amíg kicsit engedek és egyből visszatámad! Azóta meg az az első, hogy megtámad, ha kinyitom a ketrecét, mert érdekes ő nem fél az embertől az látszik, de egyből harap és nem ereszt!!!! Nem tudom miért csinálja , de én már félig lebénult , feldagadt kezekkel írok itt, mert persze nem szeretném, ha ilyen lenne!! Nagyot csalódtam eddig benne és teljesen az őrület határán vagyok,, hogy mit csináljak, hozzam el az egyik tesójátt, hátha nyugisabb?
mazsidrazsi ooooo 2010. 10. 26. 19:55:14 []
5 hónapos görinek már nem dugnám le a torkán az ujjamat...
Én is megharapnám azt a kezet, amelyik a torkomban mászkál...
Jobb lenne, ha a kezedhez jó élmények kapcsolódnának. Próbálj meg neki kaját adni, nagyobb falatokat, hogy ne az ujjadat kapja be. Adj jutalomfalatot, pl liofilizált halat, pasztát. Közben óvatosan megsimogathatod.
S ne légy türelmetlen! Még csak pár napja van nálad, ki lett szakítva a környezetéből, társaitól. S meg kell szokjon Téged! Kisgyerekek közelébe ne engedd addig, míg nem lesz teljesen kezes. Az a gyereknek is, a görinek is sérülést okozhat...
Hagyd, hogy a göri kezdeményezzen. Öltözz be jól, hogy ne félj, mert azt megérzik, s visszaélnek vele. Ülj le, s engedd, hogy szaglásszon, mászkáljon rajtad, de csak amíg biztonságos. Játékok legyenek a közeledbe, amivel elterelheted a figyelmét. Néhány ötletet pár hozzászólással korábban írtam. Ami kimaradt, s minden göri szeret, a csörgős zacsi, pl tescos :\)
Semmi garancia arra, hogy a tesója jobban viselkedik, hiszen neki is változás, ha hozzád kerül...
Norbi232 ooooo 2010. 11. 16. 18:07:28 []
Sziasztok! Egy kis segitségre lenne szükségem! Első görijeim, nem igazán érdeklődnek az egér után, bár döglött volt mikor oda adtam nekik! Azt szeretném tudni ha igy nem foglalkoznak vele akkor ha élővel kinálom öket az se fogja őket érdekelni?
Köszy a segítséget
tami69 ooooo 2010. 11. 25. 07:57:45 []
Norbi232!Nem tudom eldöntötted-e miért is kell neked görény?Szerintem lassan válts neki kaját.Először azt add amit eddig is ettek.Miért egyszerre több állattal probálkozol?Ha itt olvasod a hozzászólásokat láthatod hogy mi házikedvencként tartjuk őket.Ha tudok segíteni add meg a számod és szívesen felveszem veled a kapcsolatot,vagy itt is írhatsz,Hét éve van görim tapasztalatot tudok átadni.
klood ooooo 2010. 11. 25. 10:37:25 []
Angel1980: csak most regisztráltam ide, azóta biztos megoldódott a problémád, de pár tanács. Bár én is kezdő vagyok, de az biztos, hogy egy-két nap után az új állatot megfogni nem lehet. Első, hogy el kell fogadtasd magad, mint társ. Ehhez nem szabad félned, és nem szabad, hogy a göri féljen. Ne akarj hozzá nyúlni, az enyém is utálja.

Nekem az válik be, hogy olyan ruhában megyek, amiben biztonságban érzem magam mint mazsidrazsi is írta, és amikor nagyon élénk, nem is próbálom simogatni. Így nem félek, hogy megharap, tehát nyugodt vagyok, ergó nem fog terrorizálni. Ehhez többnyire kell valami vastagabb cipő, de néha csak papucsban vagyok.
Idővel megszokja a jelenléted, és próbál ismerkedni. Ez több hét, akár hónapok is lehetnek. Szóval türelem és következetes kezelés a kulcs. Szerintem.

Írj, ha olvasod, hogy hogy álltok most a vadorzóval, kíváncsi vagyok!
Scorpionea ooooo 2010. 12. 08. 15:48:51 []
Sziasztok Betti vagyok es vasarnap hoztam haza egy 5 honapos kislanyt, Honey-nak neveztuk el parommal. Mikor elmentem erte, nagyon aranyos, jatekos volt ahogy kezben tartottam, viszont ugy tiz perc utan ficankolni kezdett es megharapott; csunyan fel is nyitotta a boromet. Ez szinte biztosan azert tortent, mert elege volt a kezben tartasbol, ugyhogy nem tartottam jelentosnek.

Sajat szobaja van, ebben van a ketrece, jatekai, stb, de az ajto mindig nyitva van, hogy halljon es lasson minket es hogy rendesen levegozzon.

Sajnos a testveret nem tudtam magammal hozni, mert ket ivartalanitast nem birtam volna ki nevetve anyagilag, bar orulnek, ha lenne egy allando jatszotarsa.

Tudom, hogy nem szabad eroltetni a szoktatast es nem is akarom, de amiota haza hoztam, minden alkalommal mikor meglatja a kezem (csupaszon, vagy kesztyuben)azon gondolkodik, hogy hogyan tudna a hegyes kis fogait belem melyeszteni. Paromat is megharapta, mert naivan nem hallgatott ram, mikor figyelmeztettem. Igaz engem is meglepett, hogy o minden gond nelkul vette ki a ketrecbol hetfon este, es a karjaban is elvolt egy darabig, majd letette a padlora, hogy jatszon, es csak 15-20 perc utan dontott ugy, hogy a foldon ulo paromhoz odamenjen es minden figyelmeztetes nelkul beleharapott a kezebe.

Szerintem csak bizalmatlan a kislany, viszont rajongok erte, meg igy is hogy harapdalos.

Probalunk a leheto legtobbet szocializalodni vele, de nem babusgatjuk olben, csak ott jatszik mellettunk, korulottunk. Kezbol is etetem pipi husival, illetve rajott, hogy imadja a tojassargajat, talan idovel kiprobalom, hogy lenyalogatja-e a tenyeremrol a helyett, hogy belem harapna, de meg most nem akarom terrorizalni.

Tegnap is kiengedtuk jatszani, de elotte meg kitalaltam, hogy a szennyes kosarbol kiveszem a ruhakat amiket hordtunk parommal es szetdobaltam a foldon, hogy bujkalhasson kozottuk, es egyuttal baratkozzon a szagunkkal. Gondoltam kiprobalom a vizet is, igy mikor mar lent volt megengedtem egy kisebb lavort meleg vizzel es letettem a foldre egy torulkozore. Parommal neztuk, hogy mit csinal, es szinte azonnal bele akart maszni, csak tul magas volt neki a szele, ugyhogy kicsit rasegitettem. Egy darabig pancsolt, majd kimaszott es elkezdte magat szaritani a foldhoz dorgolozve, es nehany masodperc mulva elkezdett harci tancot jarni es pattogni...ez volt eddig a legennivalobb dolog amit csinalt es majd kiugrottam a borombol, hogy ennyire orult.

Kesobb a lepcsore ultem, es odajott hozzam, fel akart maszni az olembe, de nem engedtem. Tisztes tavolsagbol fele tartottam a tenyerem (kesztyuben termeszetesen) egy darabig szagolgatta, majd beleharapott. Ekkor a grabancos vonszolasos technikat alkalmaztam. Egyszer-ketszer megprobalt visszakapni, de nem engedtem, majd mikor ugy tunt feladta, akkor elengedtem, es utana tudtam simogatni anelkul, hogy meg akart volna harapni.

Ma reggel bementem hozza es a ketrec racsan keresztul adtam neki egy kis enni valot, majd a masik kezemet oda tartva vartam, hogy enged-e megsimogatni, vagy nem es sajnalatomra megint megprobalt megharapni.

Azt is hozza kell tegyem, hogy tegnap reggel elvittem allatorvoshoz, oda fele egy kicsit hisztis volt, pedig a kedvenc poloja (abba tekeredve alszik) egy jateka meg kaja is volt a hordozoban. Mikor odaertunk egy kicsit meg volt szeppenve, de folyamatosan kedvesen beszeltem hozza. Majd bementunk a szobaba, ahol feltettem az asztalra miutan figyelmeztettem az allatorvost, hogy kicsit harapos. Egy jo darabig felfedezo modban volt, es nem rosszalkodott, meg tobbszori felvetelre es ismetelt merlegre rakasra
sem akadt ki, csak mikor a szurira kerult a sor a doktorno nem vallalta be egyedul, hanem szolt egy novernek eki bejott, elkapta kislanyt, az meg beleharapott es razart, kb 15 masodpercig nem engedett, ugyhogy a szuri mega csip a vegen kesztyus muvelet volt. utana betettuk a hordozoba, es szegeny annyira ketsegbeesett volt a megprobaltatasok miatt, hogy a racsokon keresztul addig simogattam a pofikajat, meg a fule mogott, amig akartam, es az autoban mar nem is hisztizett. Az is jo hir, hogy a tortentek ellenere nem fel belemenni a hordozoba, sot most mar gyakrabban bujik bele, mint korabban.

Szerintetek jol csinalok mindent? O az elso gorim, es meg tapasztalatlan vagyok a neveles teren.
Scorpionea ooooo 2010. 12. 08. 15:58:36 []
Meg annyit szerettem volna hozza tenni, hogy jovo honapban lesz ivartalanitva, es az allatorvos szerint most a koltozes es uj gazdi mellett azelt is erzekenyebb egy picit, mert hormonalis idoszakon megy keresztul.

Felraktam egy kepet is a kis angyalkarol (legalabbis annak latszik :\) )
jános ooooo 2012. 08. 07. 22:25:37 []
Sziasztok neharagudjatok demár az vagy 5orája keresgélek neten nem tudjátok hogy it aközöségbe kineklehet eladó kis görénye?
Kata177 ooooo 2012. 08. 23. 08:08:40 []
Szia Jani!

Nekem lenne egy eladó albínó Görényem 10hetes ha érdekel:\).
liebka ooooo 2012. 09. 04. 19:26:15 []
Sziasztok!
Egy hete érkezett hozzánk 2 nagyon édes fiú görény Nono és Manó. Most 8 hetesek. Az alomra szoktatás gyorsabban ment mint gondoltuk, meg tanulták, h az az alom tál, de sajna nem mindig az alomba kakilnak, ha nem rendszeresen felállnak az alomtartó szélére és gyönyörű ívben mellé vagy a rácsokon kívülre kakilnak. Tapasztalt már valaki hasonlót vagy esetleg tudnátok benne segíteni, h hogy lehetne erről leszoktatni őket?
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(