[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 1960097
Belépett
[X]

Fórum

Fórum >> Tartás >> Harapás

Anci11 2008. 08. 14. 18:48:55 []
Mikor megharap a görkém akkor nem fáj, nem rántom el a kezem, rászólok, hogy nem. De van egy bökkenő, nem enged el, el kezd fújni és még jobban ráharap a kezemre. Most jelenleg fél éves, hogy tudom erről a rossz szokásáról leszoktatni. Eddig még nem sikerült. Köszi a segítséget bárkitől is kapom.
toju87 2008. 08. 15. 07:00:51 []
Ilyen velünk is előfordult,nem is egyszer..főképp velem,párommal nem "játszik" ilyen durván a görény..én ilyenkor összeszorítom a fogam(mert fáj ám) és hangosan NEM,NEM,NEM és én is elkezdem húzni a kezem,erre általában elengedi...volt hogy nem na akkor grabancfogás..engem is érdekelne hogy hogy lehet erről leszoktatni!
toju87 2008. 08. 15. 09:11:26 []
Affelől érdeklődnénk még ,hogy honnan lehet azt kideríteni ,hogy adott esetben miért harap a göri..van erre valami jel vagy akármi amiből rá lehet jönni ,hogy most nyűgös,éhes,játszani akar,zavarja valami szag stb...
thx..
szkyra [mvk] 2008. 08. 15. 09:37:26 []
Ha harap és nem enged el de ha elenged akkor is azonnal meg kell büntetni, fel kell emelni be kell fogni a száját stb. Aztán nem engedni el hanem megint odatenni a kezedet a szája elé vagy ellenkezni is vele akár és ha megint harap akkor megint pofabefogás...és ezt addig amíg már nem akar harapni.... vagy amíg már nagyon fel nem idegesíti magát...ha nagyon ideges lesz és mindig újra harap akkor inkább le kell teni később még ennek is lesz eredménye nem kell elkeseredni ha akár hetekig sem lehet nála elérni hogy ne harapjon újra...lesz úgyis eredménye.
Az hogy miért harap a göri annak nagyrészt két oka van vagy félelemből vagy csak úgy mert neki így esik jól játszani.A többi lehetőséget ki kell zárni pl mindig annyit kapjon enni amennyit csak akar. És csontos húst mert a macskakaja is gyorsan csak keresztül megy rajtuk mert nem emésztik meg és csak hamar éhes meg. meg ragadozó tehát hús kell neki a konzervekben meg az nincs...Meg az indokoktól függetlenül arra kell törekedni hogy megtanulja tőlünk csak jó dolgokra számíthat ha nem harap, pl mi etetjük, finomságokat kaphat és közben simogatjuk...pl vitamin paszta, vaj, vitamin olaj stb.Ha meg bharap akkor meg mindig meg van büntetve.
A húst lehet hogy eleinte félti és nem hagyja magát simogatni meg azt se hogy esetleg elvegyük tőle de ha mindig eleget kap és megszokja hogy mindig kap enni akkor elszokik a féltésről és pár hét után már a szájából is kivehetjük a falatot...
Aniron 2008. 08. 17. 19:05:33 []
Segítséget szeretnék kérni!
Van egy 8 hetes görim a tenyésztőjétől azt a tippet kaptam ha harap, hogy "tépjem" a fülét de nem hallgatrá probáltam már az orrát is megpöckölni de nem használ a csipkedéseiért is kap egy erőteljes NEM rászólást de nem hagyja abba. Pedig kap rendesen kaját mindennap órákat töltök vele és játszunk meg sétálunk persze a hám rajta van a ketrece is nagy... de ma úgy megharapott, hogy felhasadt a bőr az ujjamon... Nem tudok vele mit csinálni Mimike nem hallgat rám anyukámat is megharapta már pedig ketten gondozzuk.
Kérlek segítsetek mit csinálhatnék vele nem tudom hogy büntethetném meg.
Előre is nagyon nagy köszönet...
angeil 2008. 08. 19. 15:41:58 []
Sziasztok!
Nálam bejött az orrpöckölés. Kb. 4-5 hete van nálunk, és már csak finoman harap, ha mégis belejön a játékba, akkor elegendő egy hangos NEM és elenged. Szaffi nagyon jó kislány :\) Mázlim van vele.
Aniron: megkapta már az oltásait? Én addig nem vinném sétálni, amig nem kapta meg mindet (még nem is megyünk vagy 6-7 hétig emiatt. Én amugy is egy picit túlaggódom a dolgokat, és ha egyet tüsszent megkérdezem a barátomat, hogy ugye semmi baja nincs, nem komoly-e a tünet... A szopornyicától is nagyon féltem, és inkább várok türelemmel.)
JBea 2008. 08. 19. 17:28:04 []
Aniron: a görények sajnos nem 1-2 nap, de még csak nem is 1-2 hét alatt lesznek jólneveltek. Az embergyerekek sem napok alatt tanulnak meg járni, bilit használni, kanállal enni, stb. :\) Olvasd el a harapásról és a nevelésről szóló cikkeket: http://www.mvk.hu/index.php?m=110 http://www.mvk.hu/index.php?m=81 Sokféle módszer van, mindenkinél más-más válik be. Ami fontos, az a következetesség és kitartás a gazdi részéről! A kisebb-nagyobb sérülések sajnos elkerülhetetlenek, amikre a megoldás sebtapasz és Betadine! Kitartás!
Aniron 2008. 08. 24. 12:45:19 []
Köszönöm!
Az oltásait még nem kapta meg jövőhéten megyünk a dokihoz oltás ügyben... A sétálás nélkül nem tudom megoldani a mozgásigényét óriási telkünk van milisre levágott fűvel és mindig vigyázok rá általában a teraszon szoktunk lenni vele ott elvan a játékaival. nem igazán megy a fűre. Így nem aggódom szinte mindig kézben van a család kedvence. Most kapott új ketrecet 120centi magas és 130x90 centis bújkálóval rágókával stb stb... nagyon jól érzi magát. Sajnos a lakásban nem tarthatom benn igy van egy luxus kivitelben elkészített kis háza 3 napig csináltuk az egész család és a párom nagybátyja is besegített. Már nem is annyira szófogadatlan és ennek örülök. Már csak a ketrecből kijövetellel van gond mert vagy nem akar vagypedig meg se lehet állítani és dűt borít mindent. Olykor kap egy kis fülest és akkor meghúzza magát hál istennek, én még kicsit tartok tőle de anyukám már nem. Mégregyszer köszönöm és már olvasom is minden információt hasznosítani fogok. :D
szkyra [mvk] 2008. 08. 24. 20:06:34 []
Küldenél nekem képet kérlek a ketrecéről? címem: pecs@mvk.hu
egyébként szeretik a rendszerességet és ha minden nap ugyanakkor foglalkoztok vele akkor azt ő is megszokja és olyan kor várja majd hogy kijöhessen addig meg nyugodtan lesz.
Evey 2008. 09. 09. 21:10:55 []
Sziasztok!
Maci már lassan 4 hete van nálunk, de tulajdonképpen semmilyen eredményt nem tudtam elérni vele:S A nevére már hallgat nagyjából, de a harapásról nagyon nem tudom leszoktatni. Mióta egyszer nagyon megharapott, igaziból nemis adtam rá lehetőséget neki, hogy beleharapjon a kezembe:S:S:S Amikor a kezemben van a levegőben, akkor soha nem csinál semmit, de mikor lekerül a földre, akkor meg mint egy vadállat, meggajdul, néha a cipőmet harapdálja, amiért megkapja az fejpöccintést, vagy hasonlót, de olyankor általában újra támad, és csak azok után hagyja abba. Meg néha gondol olyat, hogy felugrik a lábamra, és a térdembe harap bele, meg hasonlók. Viszont nem akar felkéreckedni, mert mikor közelítek hozzá a kezemmel, akkor vagy elhátrál, vagy aztis harapná meg:\( Csak akkor hagyja simogatni magát, ha már kidőlt a fáradtságtól és lekuporodott a földre, vagy ha valamira figyel, de különben meg azt sem engedi, hogy hozzá érjek. Lassan kezdem már feladni a próbálkozásokat, de nem szeretném, de nagyon rossz érzés. Főleg azért, mert előtte volt egy görényem, amit barátomtól kaptam születésnapomra így hirtelen, én nem is tudtam róla, de Sapi nagyon aranyos volt, és már 3. nap csak nyalogatta az ujjam és azóta egyszer sem harapott meg engem, és őt nagyon megszerettem, viszont mivel én nem tudtam róla, ezért eleinte nem is nálam volt, mert nekem még be kellett szereznem a ketrecet, meg mindent, tehát addig a barátomnál volt, mert ő persze előkészítette a dolgokat, de csak én etettem minden nap, meg játszottam vele. És pont mikor már minden elkészült itthon a fogadására, akkor (a szomszédjukból hozott át egy másik görényt, hogy amíg nincs kint, addig se legyen egyedül Sapi, a másik görény meg hazaványott, ezért) átszöktek a szomszédba, este, szészedték a ketrecet és az ottani kutya kettéharapta Sapi gerincét. Ezek után adták oda nekem Macit, úgymond kárpótlás gyanánt, és ezért eleinte kicsit tartózkodtam tőle, mert már megszoktam Sapit, meg szerettem volna visszakapni, vagy ha olyan lenne mint ő, de mostmár elfogadtam, és azért ezért is annyira rossz, hogy nem jutok vele egyről a kettőre...
(bocsánat, hogy itt kitárok mindenféle mellékes információt, de döntésképtelen vagyok, meg kétségbeesett)(meg elnézést, hogy ilyen hosszú lett...)
mazsidrazsi 2008. 09. 10. 16:55:08 []
Evey! Úgy gondolom, hogy a görényed érzi, hogy nem fogadtad el. Ezen Neeked kell túltenni magadat. Tudom, hogy nem könnyű, átéltem én is. Vadas kislányt veszítettem el, ezért a következő görim albínó fiú lett... Bár igazából megsajnáltam, ezért hoztam el a kereskedésből. Felejtsd el az orrpöckölést, a Tied nem viseli el. Ha hosszabb ideig nem látott, ne próbálj azonnal hozzáérni, várj néhány percet, közben beszélj hozzá, vedd elő a kedvenc játékait. Nekem mindig kéznél volt egy rongy, amit ráztam előttük, s amit rághattak, cincálhattak -a kezem helyett :\) Lehet kapni lyukacsos, csörgő labdát, amire madzagot kötöttem, kb fél métereset, s azt lóbáltam előttük. És időnként hagytam elkapni, s amíg azt rágta, megsimogattam. Így a fogai el voltak foglalva, mégis érezte a kezemet :\)Ez a mai napig kedvenc játékunk. Jól le lehet fárasztani vele a görényeket. Azt, hogy játék közben mennyire haraphatja meg a kezedet, Neked kell megtanítani. A játék hevében még az enyém is "harap", pedig már itt van 6 hete. Én nem a "harapás"-ról szoktatom le, hanem azt tanítom, hogy mennyire foghatja meg a kezemet, hogy nekem ne fájjon. Az idősebbik görimmel azt szoktuk játszani, hogy megfogja az ujjamat, én meg kihúzom a szekrény alól. És egyáltalán nem látszanak a fogai. Kitartást kívánok Neked, és sok kedves, boldog órát a göriddel!
Evey 2008. 09. 11. 20:48:33 []
Köszönöm Mazsi, kicsit sikerült tisztáznom magamban a dolgokat!^^ Olyan huzogatós dolgom nekemis van, 4 labda meg csörgő egymás alá kötve, még az auchanban vettem kemény 50 forintért:D De ezt imádja tépni, meg húzni.
Hát őszintén megvallva régebben volt olyan gondolatom, hogy odaadom egyik ismerősömnek Macit, mert hogy ő úgyis göényt szeretne, mert volt már neki, és tapasztalt, meg jó kezekben lenne, de valahogy nem tudok megválni tőle, mert hiányozna... A mai játék után is felmerült egy pillanatig ez a gondolatom, mert az elején tök jól ment minden, ma hallottam először makogni!!! De aztán kijött apu (sajnos nem tarhatom lakásban Macit, mert anyu fél tőle, meg büdösnek tartják, stb, szóval az erkélyen van, és játszani meg a folyósóra viszem ki, de ott az egész területet birtkolhatja boldogan az összes játékával együtt) és utána meggajdult, elkezdett fújni meg minden, mert meg akarta nézni, hogy merre megy apu én meg nem hagytam hát neki, hogy kimenjen a lépcsőházba. De innen már veszve volt minden:S Kénytelen voltam visszatenni:\( Olyat nem lehet csinálni, hogy valamely tapasztalt görényes esetleg személyesen segítsen kicsit, ha lenne fölösleges ideje?:S Nővérem szerint el van vadulva, mert ahonnan kaptam ott kint a szabdban voltak egy nagy ketrecben, ahonnan soha nem szedték ki őket, és még a gazdája is félt az annyától, mert hogy nagyot tud harapni... De az anyja az elég furcsa is volt, mert az összes kölyke már 2-3 hónapos korukban nagyobbak voltak nála, de állítólag az apja meg nagyon szelíd volt, és még a kert végéből is visszaszaladt, ha szóltak neki, de meghalt végelgyengülésben:S Na de ez lényegtelen volt, elnézést:S
mazsidrazsi 2008. 09. 11. 21:37:55 []
Evey, én szívesen segítenék, csak kérdés, hogy megoldható-e. Debrecenben lakom. A görények eléggé önfejűek és nagyon kíváncsiak, természetes, hogy mérges lett. Mazsval séta közben fordult csak elő ilyen, amikor kutya miatt fe kellett vennem. Nála használt, ha a grabancánál fogtam, amíg le nem csillapodott. Mazsi ettől a fogástól egyébként pillanatokon belül elpilled. Próbáld akkor begyakorolni, amikor nyugis a görid.
Evey 2008. 09. 12. 22:59:07 []
Hát én sajnos Pesti vagyok. De úgy néz ki mégsincs veszve minden, ma jófiú volt, és még az ujjam is megnyalogatta!!!^^ Azt hiszem kicsit kezdem megtalálni vele a közös hangot:\) Köszönök szépen mindent Mazsidrazsi!^^
csipetke 2008. 09. 27. 15:02:19 []
Sziasztok!
Nekem 3 hete van görim, Dexternek hívjá, pici még, vagyis már annyira nem, elkezdtek vastagodni a fogai alul :\) Nos, lenne pár kérdésem... Dexter amikor nagy wc-ik ugye betolat a wc helyére, és hangokat ad ki wc-s közben, mintha erőlködne :\) pedig semmi baj nincs vele sztem, rendesen eszik, rendesen wc-ik, jó az állaga :\) meg minden. És ez normális?? vagy nem..? Na, meg a kicsike nagyon szeret harapdálni... ahogy olvastam az előttem szólót is, neki is csak akkor lehet hozzányúlni ha már fáradt és fexik. Amúgy meg ha megakarom simogatni akkor mindig hanyatt vágja magát, és harapdálna... mit tegyek??
csipetke 2008. 09. 27. 15:24:05 []
Sziasztok!
Nekem 3 hete van görim, Dexternek hívjá, pici még, vagyis már annyira nem, elkezdtek vastagodni a fogai alul :\) Nos, lenne pár kérdésem... Dexter amikor nagy wc-ik ugye betolat a wc helyére, és hangokat ad ki wc-s közben, mintha erőlködne :\) pedig semmi baj nincs vele sztem, rendesen eszik, rendesen wc-ik, jó az állaga :\) meg minden. És ez normális?? vagy nem..? Na, meg a kicsike nagyon szeret harapdálni... ahogy olvastam az előttem szólót is, neki is csak akkor lehet hozzányúlni ha már fáradt és fexik. Amúgy meg ha megakarom simogatni akkor mindig hanyatt vágja magát, és harapdálna... mit tegyek??
Bibike 2008. 10. 11. 15:31:10 []
Sziasztok! Nekem két görim van, egy évesek. Nem én vagyok az első gazdájuk, az előző házukkal együtt adta nekem őket, hogy megszabaduljon tőlük. Amikor még hidegebb idő volt, vastag kabátban vettem ki őket, így nem tudtak megharapni, de azóta többször is előfordult hogy megkaptak. Olyankor mindig reflexből elkapom a kezem. De amikor állatorvoshoz vittem őket egy fiú meg akarta simogatni őket, és hiába mondtam hogy harap, ragaszkodott hozzá. Rizsa úgy megharapta, hogy nem engedte el kb. két percig a kezét, és semmit sem tudtunk csinálni hogy eleressze, mert ez a szállító boxon keresztül történt, úgyhogy egy ceruzával kellett kifeszíteni a száját hogy eleressze. Nagyon megrémisztett ez az agresszió, mert bár tudtam hogy harapnak, de azért fogadtam be őket, hogy jobb sorsuk legyen, mert az előző gazdi nem nyúlt soha hozzájuk. Ez, hogy nem engedte el a srác kezét annyira elkeserített és megrémített, hogy azóta nem is mertem megsimogatni őket. Nagyon mélyen az ujjába harapott, 10 percig folyt a vére.. légyszi segítsetek hogy mit tegyek, nagyon szeretném hogy megfoghassan őket. Köszi
mazsidrazsi 2008. 10. 11. 20:05:09 []
Szia Bibike! Gondolom, a srác megtanulta az esetből, ha a gazdi azt mondja, hogy nem szabad megsimogatni egy állatot, akkor ne tegye... Ez nem csak görényekre vonatkozik. Mi az, hogy ragaszkodott hozzá? Amikor kiveszed a ketrecből őket, a területüket védik, ezért kapnak. Addig, amíg nem bíznak benned, ne nyúlj be! Minél több időt töltesz velük, annál hamarabb megszoknak. S legyenek minél többet szabadon. 2-3 hétig, ha nem voltam valamennyi ideig Drazsi közelében, nem nyulhattam hozzá, csak néhány perc elteltével. Pedig mi gyakorlatilag az első hetekben az egész napot együtt töltöttük, s nem is ketrecben lakik. Amikor kiengeded vagy kiveszed őket, valami finomságot adjál nekik, fehér halat, pasztát, stb-amit szeretnek. Fizesd le őket :\) Ha jól értem, az előző gazdijuk nem sokat törődött velük, így sokkal nehezebb dolgod lesz, sok türelem, szeretet kell hozzájuk. Innen szép győzni! Sok kitartást kívánok, s ha van kérdésed, igyekszem segíteni.
Bibike 2008. 10. 12. 08:55:05 []
Szia Mazsidrazsi! Köszi, hogy válaszoltál. Én úgy érzem, hogy már tudják, hogy én vagyok a gazdájuk, mert kb már május óta velem vannak. Oda szoktam ülni a ketrecük elé, és beszélgetünk:\), nagyon élvezik hogy ott vagyok, de mégis ha lehetne megharapnának. Az a baj, hogy anélkül, hogy megfogjam őket nem tudom kiereszteni, mert az udvaron laknak, és nincs rendesen elkerített hely. A másik baj, hogy hiába vagyok odáig értük, az a harapás óta nagyon megijedtem (ilyen vadállat lenne?!) és nem merek annyira nyúlkálni hozzájuk, főleg mivel folyton odakapnának a kezemhez. Köszi a segítséget!
csipetke 2008. 10. 12. 09:33:24 []
Nem segített senki, de azért írok... Dexteremet elkellett vinnem állatorvoshoz, mert már nem tudott lábra állni, hanem remegett, és mondta, hogy biztos leesett valahonnan-valamikor és a gerincét meghúzta, kapott egy szurit, na, meg másnap is, és már olyan vígan tud futni, már wc-s közben nem ad ki hangokat :\) Jobb lett a kedve, mert nem harap , csak néha játékból, sokkal többet nyalogat :\) és ha meglát mindig kiakar jönnni a ketrecből, kint akar lenni velem. Am szobagöri :\)
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(