[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2127013
Belépett
[X]

Fórum

Fórum >> Egészség >> Egyéb macerák

ossi 2009. 03. 06. 08:52:28 []
Sziasztok! Macskakaján ne csodálkozzatok... Kitekatban pl. kifejezetten cukor is van. Ha a göri csak ilyet eszik meg, semmi mást nem tesz, mint egy kisgyerek, aki csak sütit, csokit meg chipset hajlandó elfogadni. Ezzel szemben, meg olyan gyerekek is vannak, akik máshogy lettek szoktatva és ezeket az ételeket meg pont az erős ízük vagy amiatt, mert túl édes, nem igazán szeretik. A görik is így "működnek".

Azoknak a tápoknak, amiket soroltatok, egyébként is az az "erősségük", hogy íze, szaga erős. Márpedig, a ragadozók, mint a görény, ízből, szagból ismeri fel, hogy mi a tápláléka és mami, majd a tapasztalat és a gazdi tanítja meg nekik azzal, amit ad. Mellette a hús alapú (értsd hús és egyéb állati részek, csontokkal, bőrrel, szőrrel, belsőséggel)vagy jobb minőségű táp kifejezetten szagtalan, ízetlen. Teljesen jogos, ha egy görény is inkább viszkaszt venne és féléves kor után már tényleg nem olyan egyszerű megtanítani, hogy az ő fő tápláléka azért mégis más.

Van göri, aki a gyümölcsökre, zöldségre "kattan" rá, de arra is az édes íze miatt.

Szerintem, érdemes küzdeni az átszoktatással... A görim kb. 3 éves volt, mikorra sikerült, de sikerült. :\) Sokan hiszik, hogy ha állat, akkor tudja mi a jó neki, pedig, sajnos, a helyzet az, hogy állat, tehát megtanulja mi a kaja, aztán igyekszik ahhoz ragaszkodni, ami már "bevált". De azt, hogy mit ismerjen fel ételként, mi tanítjuk meg nekik.
Kata870731 2009. 03. 06. 15:39:50 []
Szia ossi!
Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan csináltad, hogy a görid "normális" kaját eszik nem pedig egyoldalúan pár dolgot. Mert én kb.1 éve próbálkozom és semmi!Szeretnék ötleteket kérni, hogy hogyan lehet egy 1,5 éves görit húsra szoktatni,mert az enyém nem hajlandó a macskakaján,uborkán,krumplin kívül mást enni. (éheztetni pedig nem akarom)
Köszi előre is!
További kellemes napot mindenkinek
ossi 2009. 03. 07. 07:06:30 []
Ahogy nekünk sikerült, azt mostani fejemmel azért már nem ajánlanám, mert tényleg abból állt, hogy eszi, nem eszi, nem kap mást. És ugye, inkább nem evett. :/ Én meg mindig feladtam. A végét az oldotta meg, hogy az utolsó próbálkozánál, már nagyon éhes volt és pont vendégségben volt más göriknél, akiknél látta, hogy megeszik a húst és onnantól volt hajlandó elfogadni.

De amikkel lehet még próbálkozni:
*fokozatosan. Egyszerre kevesebb kaját kapjon, hogy tuti éhes legyen és abba, amit szeret apró húsdarabot elrejteni, majd fokozatosan egyre többet, majd más részeit is a húsnak.
*tápot ledarálni és abba forgatni a húst. Ha meleg húsra szórod, a szaga is intenzívebb, ami picit talán "be is csapja" a görit.
*olvastam olyat, akinek úgy sikerült, hogy a lakásban "elrejtett" apró darabokat, ügyelve, hogy a göri éhes legyen és ha azt hitte, ő találta meg, vagy lopta, akkor könnyebben megette.
*olyan húsnál, amit nem nagyon ismertek, nekem az is bevált, hogy egészen apró darabokat vágtam és a szájába erőltettem. :\) Vagy a hús leforázzot levéből adtam inni.
*apró húsdarabot bekenni olyannal, amit szeret. Pl. vitaminpaszta, vagy konzerves kaja leve, netán bébiétel. Ha így lecsúszik, nagyobb eséllyel fogja külön is elfogadni a húst később.
*ha netán sikerül összehozni, hogy lássa, más görik ételként ismerik fel a húst, talán az is segíthet.
*kézből etetni, akár más módszerrel is kombinálva. Bár ennek nálunk az volt a hátulütője, hogy akkor a többiek is vártak, hogy majd ők is kézből kapnak enni. :D

Mindegyiknél számít (szerintem), hogy etetés idején tuti éhes legyen, szal erre az időre elfelejteni a nasit, jutalomfalatokat, stb. Ha muszáj, akkor az adagját is lehet csökkenteni, hogy a következő etetés idején tényleg éhes legyen. Ez a része pl. anno a csontos részekre való szoktatásban is segített, mert akkor úgy kezdődött az etetés, hogy csont, mellé nagyon kevés husi és addig nem kapta meg az adagja többi részét, amíg a csont is el nem fogyott. :\)

Remélem, valamelyik segít. :\) Arra is érdemes ügyelni, hogy a hús önmagában nem lehet cél, mert ha más részeket még mindig nem hajlandó megenni és ebbe a gazdi beletörődik, akkor csak a színtszta hússal többet árt, mint pl. a közérti macskatápokkal.
angeil 2009. 03. 13. 18:09:42 []
Ezek szerint nekem mákom volt...
konzerves göriként kaptam, de most húsi, és göritápon él :\)
(A kis drága folyton elrejti a kaját, aztán takarításkor néha előjön egy-egy darab.
Néha az alomtálcába dugja...
Keny01 2009. 04. 21. 21:12:03 []
Sziasztok!
A görim bőrén furcsa kiütések/?/ jöttek ki, mintha sebes volna. Mi lehet ez? Egyébként pár hete kapot implantátumot mellékvese miatt.
JBea 2009. 04. 25. 17:22:39 []
Keny01! Akármilyen bőrelváltozást látsz a görényeden, az legyen az első dolgod, hogy állatorvost kérdezel és nem minket! Mindegyik kellemetlen, fájdalmas lehet, a kiütések, sebek vakarással elfertőződhetnek, minél előbb fordulj szakemberhez. A görényeknek magas a fájdalomküszöbök, azért mert nem látod, hogy görényedet zavarná a dolog, még érezhet fájdalmat!
Zsolti0007 2009. 06. 22. 19:24:23 []
Sziasztok!
Segítségeteket kérem!
Két almom született és mind a két alom az ötödik hét eltelte után kikezdik, kicsipkedik egymást (ebből elhullás történt). Mitől van ez, és hogy lehet megelőzni?
Segítségeteket előre is köszönöm!
JBea 2009. 06. 22. 23:35:50 []
Zsolti!
Nem egészen értem.
A kicsik csipkedik egymást véresre??? Vagy a mama a kicsiket?

A sebeket mivel, hogyan kezelted/kezeled?
Mit mondott az állatorvos?
Élősködőik nincsenek?
Mennyi ennivalót és mit adsz nekik enni? Nem lehet, hogy éhesek, és az éhség miatt durván játszanak???
Zsolti0007 2009. 06. 26. 13:15:58 []
Aszpik- os konzervet és száraz eledelt kapnak, kiegészítve zöldséggel gyülölccsel. A picik csipkedték ki egymást,élősködőknek nyoma nincs, az állat orvos is tanácstalan volt! Mindig a legkisebbet kezdték ki és az el is pusztult.
JBea 2009. 06. 26. 16:06:26 []

Zsolti!

Az alapján, amit írsz, azt gyanítom, hogy ÉHESEK. Az éhes ember is ingerült, az éhes állat is az, és ha nagyon éhes, akkor agresszív lehet, durván játszik, vagy épp már nem játszik, hanem bántja, támadja a másikat, főleg a legkisebbet, aki nem tud védekezni. Extrém éhség esetén kannibalizmus is lehetséges…

Az aszpikos konzerv, zöldség és gyümölcs NEM megfelelő táplálék a görények számára! A görény húsevő állat, tehát húsra van szüksége. Hús = csirke, pulyka, bőrösen, csonttal együtt, amit megveszel a piacon, tehát nem konzerv, aminek az igazi húshoz kevés köze van.

A száraztápot ennyi idős kölyköknek nem szabad adni, mert megfulladhatnak.

A nem megfelelő (kevés és nem megfelelő minőségű) táplálással maradandó károkat okozol a kölyköknek. Nem lesz elég erős és ellenálló a szervezetük, kisebbek maradnak, nem lesz olyan szép a bundájuk.

Sürgősen adj nekik több ennivalót. Mivel a hirtelen táplálékváltás hasmenést okozhat, ne egyik napról a másikra válts étrendet. A megszokott konzerv mellett adj nekik kis husit és fokozatosan, napról napra növeld a hús mennyiségét és csökkentsd a konzervet. Ennyi idősen már van foguk, adhatsz nekik egész csirkecombot, csirkeszárnyat, van foguk, gyönyörűen le tudják rágni a húst. Vitaminra, ill. kálciumra, foszforra is szükségük van. Ha bemész egy állatpatikába tudnak segíteni, hogy mit vegyél.

Cikk az etetésről: http://www.mvk.hu/index.php?m=75

A kölykök táplálásáról: http://www.mvk.hu/index.php?m=181

Zsolti0007 2009. 06. 27. 15:10:35 []
Szia Bea!
Köszönöm, hogy segítettél, tanácsaidat megfogadom.
Wera 2010. 05. 02. 18:59:49 []
Sziasztok! Lenne egy olyan problémám, hogy az 5 éves lány görcim mostanában sokat hány....úgy értem 2-3 havonta rájön egy nap, amit szinte végig hány....ilyenkor nem szokott kaját kapni csak kamilla teát ihat, ami be is szokott jönni, mert enyhül aztán el múllik..., de miért jön rá ilyen "gyakran"? A másik görcim nem szokott hányni pedig ő az akit folyamatosan figyelni kell, mert minden maszatot megenne....
Bokoon 2010. 05. 13. 10:19:26 []
Sziasztok!
Nem igazán találtam meg a megfelelő topicot, úgyhogy ide írom

A héten a kicsi szentem leesett az asztalról és letört a jobb első metszőfogából egy fél centinyi darab... Tudom most mondhatnátok, hogy mi a halált keres egy gödörmény az asztalon, de egyszerűen képtelenség letiltani róla... makacsabb mint egy macska, annyit tudok tenni, hogy ha felkapaszkodik őkelme lepakolom mielőtt elkezdene randalírozni ^^" eddig minden simán ment, de sanszos volt, hogy egyszer megtörténik a baj, ugyanis a drágám kisebb korában is eléggé erős természetű volt (nem, nem meséli el, hogyan kért kaját, mára megtanulta, hogy elég, ha seggre ül a pultnál és szépen néz) és picit elkoptatta a fogait a rács gyalulásával. szóval eleddig semmi gondja nem volt vele, nem fájt, a doki bátyó is azt mondta, hogy rendben van (amúgy rettentő jó orvos, ritka kincs)
Tulajdonképpen csak annyi kellett, hogy rosszul essen. Megijedtünk, de nagyon. Kicsiszentem berohant a kanapé mögé, és ott állt, szinte falfehéren. Gőzöm se volt arról, hogy egy görény el tud fehéredni ijedtében... ne tapasztaljátok meg
Fél órányi dajkálás, hátvakargatás után rendben volt mármint sikerült felvidítani (no meg egy szelet ubi is közreműködött. Éljen az uborka csodás gyógyítóereje) Most már csak nyalogatja néha, gondolom furcsa neki, hogy egy kicsit éles... meg nekem is fura, amikor összerágja a kezem ^^""""
(félreértés ne essék, nem harap)

Szóval. Holnap délután megyünk dokihoz, és megkérdezzük tőle mi van. És ha már ott vagyunk ideje lesz egy oltásnak is.

Ha esetleg volna valaki hasonló problémával és/vagy tapasztalattal, azt nagyon megköszönném :\)
Ha esetleg emilben szeretne valaki szólni valami építő jelegűt az is nagyon jó lenne: bokoonx@gmail.com

Nagyon aggódom a kis gödrénykéért, nagyon jólelkű dög.

Köszi, hogy meghallgattátok vinnyogásom ^^
Bokoon 2010. 05. 14. 13:05:44 []
Egész éjszaka ezen meditáltam (meg hámot varrtam >.<"";\) és tényleg metszőfogat írtam
Hát ekkora egyetemes lámát!
Szóval szemfog.... de ha most is elírtam elásatom magam Cukival....
Bokoon 2010. 05. 16. 13:42:56 []
Voltunk doki bátyónál... Beoltódott a drága.
Képzeljétek a doktor bácsi bármiféle félelem nélkül turkált a "vadállat" szájában... ilyen se volt még.
Azt mondotta, hogy nem törött le vészesen nagy darab, ideget nem ért, úgyhogy lehet hagyni békében, valószínűleg nem lesz komolyabb következménye.
Megnyugodottam vala ^^"

Azért köszönöm, ha elolvastátok ^^
renate555 2010. 05. 16. 13:56:17 []
Szia Bookon!

Én elolvastam! Örülök, hogy minden rendbe van a görkéddel..

Üdv
Keny01 2010. 05. 16. 18:15:35 []
Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, annak akinek mellékvese daganat miatt a görije kapot implantátumot kb. mennyi idő után kellett új? És hogy jelentkeztek a tünetek ami miatt újra elvittétek orvoshoz, hogy nézze meg? Előre is köszi!
Lcapitant 2010. 06. 06. 14:29:09 []
hello!
ma hirtelen a görimet valami betegség laphatta el, mert sűrűn görcsbe állt az egész űllat, valamint állandóan a jobb oldalára eldől. mi lehet a baja?
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(