[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2452420
Belépett
[X]

A Vadászgörény

A vadászgörény (Mustela putorius furo) a közönséges görény (más néven európai görény vagy vadgörény) háziasítással kialakított alfaja. Évszázadok óta az ember társaként él.

Arról még vita folyik, hogy vajon ki, hogyan, hol és mikor háziasította, de az biztos, hogy már az ókorban is sokszor megemlítik őket. A középkorban is nagy tiszteletnek örvendtek, sőt még törvény is kimondta, hogy csak nagyon gazdag emberek tarthattak vadászgörényt.

A  vadászgörényt korábban értékes szőrméjéért valamint nyúlvadászatra és rágcsálóirtásra tartották és tenyésztették. Pár évtizede egzotikus társállatként, házikedvencként is egyre népszerűbb.

Rendszertanilag a Ragadozók rendjébe és a Menyétfélék (Mustelidae) családjába tartozik. A családba összesen kb. 70 faj tartozik még, többek között a rozsomák, a hermelin, a menyét, a nyest, a nyérc is, csak, hogy az ismertebbeket említsük.

A görényfajok közül kettő, a a közönséges görény és a molnárgörény Magyarországon is megtalálható a természetben. Előbbi talán leggyakoribb kisragadozónk, utóbbi ritka és ezért védett is hazánkban.

 

Felhasznált irodalom:
Proháczik Angella, Fodor Kinga, Kulcsár Margit, Huszenicza Gyula: A vadászgörény (Mustela putorius furo) nemi működése valamint gyakoribb ivarszervi és hormonális megbetegedései. 1. A faj bemutatása, táplálása és ivari működésének élettana. Magyar Állatorvosok Lapja. 2004. 6. 353.

 

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(