[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2334510
Belépett
[X]

Mielőtt görényt vennél

Kinek való a vadászgörény?

Olvasd át az alábbi kérdéseket és válaszokat. Amennyiben bármely kérdésre is nemmel, illetve a két utolsó kérdésnél igennel válaszolnál, akkor komolyan gondolkodj el rajta, hogy biztos megfelelő állat-e számodra a görény.

1. Megengedik-e a tartását?

Nagyon fontos, hogy a veled egy háztartásban élők is elfogadják azt, hogy Te görényt szeretnél és persze magát a görényt is. Nagyon sok konfliktushoz vezethet, ha egyik-másik családtag nem szívleli a görényt, aki ezt érzi és bosszút is áll érte, pl. azzal, hogy eme családtagot szívesen harapja.

Ha albérletben laksz, érdemes minden esetben a főbérlővel, tulajdonossal beszélni (akár írásban is kérni az engedélyt a későbbi félreértések elkerülése végett), nehogy később a tájékoztatás hiánya, vagy az engedély kérése miatt kelljen neked új lakást, vagy görényednek új gazdát keresni.

Hazánkban és a világ számos országában nem tiltott a vadászgörények tartása, de néhány helyen, pl. egyes amerikai államokban nem engedélyezik a tartását.

2. Van-e elég pénzed hozzá?

A vadászgörény nem tartozik az olcsó állatok közé. Mind a kölyök, mind a felnőtt állat több ezer forintba kerül. Igazából viszont nem maga a görény, hanem a neki szükséges felszerelés (ketrec, odú, függőágyak, csövek, almostálak, stb.), és a tartás költségei a jelentősek. A görényt oltatni kell és egy esetleges betegség kezelése is sokba kerül. A vadászgörényeket sok helyen még mindig egzotikus vadállatként kezelik, a különböző kezelések pedig a görény mérete miatt mikrosebészeti beavatkozásnak minősülnek, és ezáltal drágábbak.

3. Van-e elég időd rá?

Igaz, hogy a görények akár 18 órát is képesek aludni egy nap, de a fennlétük alatt nagyon is eleven állatok! Naponta minimum 3-4 órát kell vele foglalkozni, hogy örömötök teljen egymásban.

4. Van-e elég türelmed és humorérzéked hozzá?

Egy kölyök felneveléséhez rengeteg türelem és humorérzék szükséges. Felnőttként is nagyon makacsak és önfejűek tudnak lenni. Mi négyszer-ötször is rájuk szólhatunk, ők csakazért is meg fogják tenni a tiltott dolgot, akár hatodszorra is. Amit egy görény a fejébe vesz, attól nagyon nehéz eltántorítani. Nagyon kevés kivételtől eltekintve, a görények nagy része profi abban, hogy bajba kerüljön és megkeresse a lakás gyenge pontjait, és a gazdit az őrületbe kergesse. Ezt nem szabad úgy venni, hogy direkt szórakoznak veled, nem szándékosan csinálják, ők ilyenek: minden érdekli őket, és ha az áhított dolog szerintük a több ezer forintos porcelánod alatt van, akkor fel fogják borítani (már, ha elérik). Párzási időszakban az ivaros hímekhez is sok türelem kell, mert eléggé zaklatottak, idegesek lesznek, állandóan mennének a nőstények után, és mindent jelölgetnek.

5. Rendszeres életet élsz-e?

A görények nagyon könnyen alkalmazkodó állatok és hamar megszokják a gazdi napi rutinját. De ehhez tartani is kell magunkat, főleg az etetés, a szabadidő és a játék terén. Amennyiben ettől eltérünk, azt a görényünk jelezni fogja nekünk.

6. Görénybiztossá tudod-e tenni a lakásod?

Át tudod-e, hajlandó vagy-e arra, hogy átrendezd a lakást? Megteszel-e néhány, számodra akár kellemetlen dolgot is egy vadászgörény miatt? Pl. nyáron nem tudod szabadon tárva nyitva hagyni az ajtót és ablakot, ha ki van engedve a görényed, többször kell takarítanod, a számodra kedves és törékeny tárgyakat és növényeket a görény számára elérhetetlen helyre kell átpakolnod, stb.-stb.

7. Van-e pici gyerek a családodban?

Egy gyerek és egy görény összeszoktatható, de 7 éves kor alatt szigorúan csak szülői felügyelettel engedhetők össze. Nem biztos, hogy jó ötlet kezdő görényesként megpróbálni összeszoktatni őket. Mindkettő teljes embert kíván, és kezdő görénytartóként nem biztos, hogy meg tudsz birkózni a feladattal.

8. Tartasz-e olyan állatokat, amelyekkel a görény nem jönne ki?

A későbbiekben részletezzük, hogy mely állatokkal nem jönnek ki a görények. Egyesekkel azért nem, mert vadászni fognak rájuk, másokkal azért nem, mert azok vadásznak rájuk. Képes leszel elzárva tartani őket egymástól?

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(