[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2466681
Belépett
[X]

Portugál görény petíció

Egy szégyenfolt Európa testén – a hely, ahol üldözik a görényeket

     
Olykor az embernek kedve támad arra, hogy puszta kíváncsiságtól hajtva felemelje a fejét, és a Pannon medencét szegélyező hegyek vonulatain túlra tekintve, bepillantást nyerjen a görénytartás nemzetközi helyzetébe. Ha a hírek és érdekességek után kutató szellemi expedíciónk nyugatnak veszi az útját, nem kell soká arra várnunk, hogy görénygondokra érzékeny lelki receptoraink jelezzenek – irány az Ibériai-félsziget! A hazánkkal csaknem azonos területű, mediterrán Portugália épp megfelelő hely a számunkra. A helyiek nem csupán a tengert, remek boraikat és a szardíniát imádják, hanem a görényeket is. A görénytartásnak, közelebbről a görénnyel történő vadászatnak, rendkívül régi hagyományai vannak ebben a festői szépségű országban. A görényeket gyakorta nevezték igen találó kifejezéssel élve a „szegények kutyájának”, mivel a társadalom alsóbb rétegeinek „csak” erre a jószágra futotta, ha tagjai vadászatra adták a fejüket. A görényt nagy becsben tartják, és rengeteg luzitán rajong ezekért a kedves, leleményes, csöpp kis állatokért. Természetesen görényklub is működik, hogy összefogja és képviselje a görénytartók érdekeit. Azonban egy dologgal mégsem találkozhatunk Portugáliában – görénnyel.

Hogy lehetséges ez? Tény, hogy a múlt évezred végére a vadászati célú görénytartás olyan népszerűvé vált, hogy azt a vadon élő nyúlállomány már komolyan megsínylette, és ennélfogva a természetvédelmi hatóságok megkongatták a tapsifülesek vészharangját. Válaszlépésként a portugál kormány megelégelte ezt a helyzetet, és – habár a szabályozás több évtizedes múltra tekint vissza – 1999-ben nemes egyszerűséggel és megkülönbözetés nélkül betiltatta a görénytartást és a görények kereskedelmi forgalmazását. A jogszabály azóta is hatályban van, és kérlelhetetlen erővel telepszik rá minden portugál görénytartó lelkiismeretére: ha görényed van, törvényt sértesz.* Ha a döbbenetből felocsúdva körbenézünk az Európai Unió háza táján, hamar meggyőződhetünk arról, hogy példa nélkül álló jelenségről van szó: Portugália az egyetlen tagállam, ahol illegális tevékenységnek minősül a görénytartás. Persze ez nem állítja meg a legfanatikusabb és legelkötelezettebb rajongókat,  hogy titkon mégis be ne szerezzenek maguknak egy-egy ilyen a bundás kis lóti-futit.    

Mi következik ebből? Ha kiderül, hogy van görényed, a rendészeti hatóságok bárhol, bármikor letartóztathatnak, és bíróság elé állíthatnak, ami illegális görénytartás okán tetemes pénzbírságot ró ki rád. A görnyedet pedig lefoglalják, és nagy valószínűség szerint – kapaszkodjon meg, kedves olvasó – kíméletlenül elaltatják. Ha mégis szerencséd van, és a szomszédok nem jelentenek fel, vagy egy késő esti villámgyors, lopott görényséta során nem botlasz bele a törvény őreibe, akkor sem vagy túlságosan kisegítve. Ugyanis hiába keresnél görényes tápszereket, táplálék kiegészítőket, gyógyszereket és élősködők elleni készítményeket a kisállatkereskedésekben vagy az állatpatikákban – olyat arrafelé nem tartanak. Görényes felszerelésből pedig pontosan annyi van, mint az előbb felsorolt árucikkekből. Még egy nyomorult hámot sem tudsz megvásárolni egy belföldi üzletben. Tüzel a nőstényed, vagy bélelzáródása van házi kedvencednek? Hát az baj, mert ha állatorvoshoz mész vele, akkor a doktor nagy valószínűség szerint riadt szemforgatás és pisszegés közepette el fog hajtani a rendelőből. Ha mégis megkönyörülne a szerencsétlen görényen, a helyzet akkor sem rózsásabb, hiszen szaktudás és gyakorlat hiányában nem tudja ellátni az állatot. Ez nem vicc, kedves olvasó – és 2009-et írunk.

Persze az emberi értelem e cro-magnon-i vadhajtásán felháborodva egy huszáros esküvéssel elhatározhatjuk, hogy terem még vadászgörény Európa peremén. Képzeljük csak el, hogy portugál barátaink, rokonaink mennyire örülnének, ha odalátogatásunk alkalmával magunkkal vinnénk apró ásóbajnokunkat, vagy mekkora lenne a meglepetés, ha szabadságunkat eltöltendő, görénnyel a hónunk alatt állítanánk be Madeira egyik szállójába. Ne tegyük. Ugyanis már leszállás után ki fog derülni, hogy hiába lobogtatjuk meg görényünkhöz mellékelt európai uniós állatútlevelünket a reptéri hatóság szkeptikus ábrázata előtt, okmányunk csupán egy bizonyos célt szolgálhat csak, aminek az adott terminál mosdójában akár rögvest eleget is tehetünk. Ennek oka, hogy Portugáliában a görénynek nem csak hobbiállatként való tartása, de – minden, érintett EU-s direktívát figyelmen kívül hagyva – hobbiállatként való behozatala is tilos. Elképesztő. Ha szeretjük a kemény kihívásokat, és mégsem akarunk lemondani portugáliai körutazásunk során házi kedvencünk megnyugtató jelenlétéről, jobb, ha előtte kikérjük a Portugál Állatgyógyászati Szakszolgálat Főigazgatóságának véleményét, hátha ők találnak valamilyen megoldást a problémánkra.

Természetesen a törvény érthetetlen vasszigorával dacoló görénytartók és szimpatizánsok nem hagyták annyiban a dolgot. Jó pár évvel ezelőtt a Portugál Vadászgörény Klub épp azzal a szándékkal alakult, hogy kivívja a mustela putorius furo hobbiállatként való tartásának legalizálását. Mivel kérelmük süket fülekre talált az államapparátus bürokratikus berkeiben, ezért nem kisebb nemzetközi fórumhoz, mint az Európai Parlamenthez fordultak segítségért. Az állampolgári petíciót 2005-ben vizsgálta meg a testület Petíciós Bizottsága. A feltett kérdésekre a portugál illetékesek főképp úgy érveltek, hogy egyrészt a hatályos vadászati törvény szerint tilos a vadászgörény fogságban tartása és szállítása (ez kissé bizarr indoklás; mintha azt mondanám, azért tilos, mert tiltja a jogszabály – igen, pont erről van szó), másrészt szerintük természetmegőrzési szempontból elfogadhatatlan a kérelem, mert a hobbigörény-tartás legalizálása esetén fennállna a házi görény és a vadon élő populációk keveredésének veszélye. (Tisztelt görénytartó olvasó, szerinted ez az érv mennyire reális? Igen, azt hiszem, egyetértünk.) S ha ez nem lett volna elég meggyőző, fény derült  – mintegy a kormányzat szívélyes engedékenységét fémjelzendő – egy 2003-as miniszteri rendeletre is, amely kimondja, hogy a környezetvédelmi miniszter külön engedélyével igenis lehet vadászgörényt tartani (no comment…). A Bizottság kifejezte az indoklás egyes elemeinek megalapozatlanságát, de ugyanakkor elismerte, hogy a tagállamoknak jogában áll olyan intézkedéseket hozni, amelyek túlmutatnak az adott irányelvek követelményein. Egyszóval, habár együttérzett a vadászgörényekért sóvárgó portugál honpolgárokkal, nem tudott mit tenni az ügy érdekében. Rita Ribeiro, a Portugál Vadászgörény Klub elnöke úgy summázta a tilalom lényegét, hogy „azért nem tarthatsz görényt, mert akkor vadászhatnál is vele”. Mindazonáltal a görényes orvvadászat továbbra is élő valóság az országban, és ilyesformán csak a tisztes állampolgár issza meg a törvény tiltó szavának keserű levét. Ha az EU-s öregeknek beletört a bicskája a kormányzat hajhatatlanságába, akkor a fiataloknál kell próbálkozni – vélekedett a Klub. Az ügyet az Európai Parlament Modell** brit képviselőcsoportja karolta fel, amely 2005-2006 során több ízben is felszólalt a portugál kormány szigorú rendelkezései ellen, és tiltakozásra szólította fel az Egyesült Királyság görényes szervezeteit. Ámde ez a polgári kezdeményezés sem bizonyult hatásosnak, és a jogi útvesztőben rekedt görények helyzete azóta sem fordult jobbra.

Önkéntelenül is felmerül a kérdés az emberben, hogy a távolságot leküzdve miként tudna innen, a magyar valóságból kiemelkedve segítséget nyújtani rokonlelkű luzitán barátainknak. Szokás ilyenkor egy rezignált sóhajtással elintézettnek vélni a dolgot, ámde a helyzetünk mégsem annyira reménytelen: igenis, van lehetőségünk arra, hogy kifejezzük szolidaritásunkat, és hangot adjunk görényeinkre fókuszáló, országhatárokat nem ismerő felelősségérzetünknek. Természetesen nem arra kell gondolni, hogy paragrafusoktól agyoncsapott albínókat ábrázoló transzparensekkel vonulunk az utcára – sokkal egyszerűbb és mondhatni, kényelmesebb módszer áll a rendelkezésünkre.

2009 választási év Portugáliában. Ilyenkor a politikusok szíve olyan puha, akár a vaj, és nagyobb hajlandóságot mutatnak a különféle panaszok orvoslására. A Portugál Vadászgörény Klub is ezt a helyzetet próbálja meglovagolni, amikor nemzetközi támogatást kér az EU tagállamokban működő vadászgörényes szervezetektől. Eszerint nem kell mást tennünk, mint hogy egy szimpla klikkeléssel elküldünk egy e-mailt a Portugál Környezetvédelmi, Területfejlesztési és Regionális Fejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkárának. Levelünkben nehezményezzük, hogy Portugália az egyetlen tagállam, ami – fittyet hányva az eu-s állatútlevélre – nem engedi, hogy görényünk társaságában utazzunk be az országba. Másrészt sajnálatunkat és értetlenségünket fejezzük ki, hogy tudomásunk szerint Portugáliában illegális a görénytartás. Még a levelet sem kell megírnunk – ezt megspórolta nekünk a Portugál Vadászgörény Klub. Ha minél többen megtesszük ezt az aprócska gesztust – miként sok más európai nemzet görénytartó fiai és leányai is megteszik –, akkor talán a portugál jogalkotó felfogja, hogy nem negligálhatja a nemzetközi felháborodást egyetlen vállrándítással. A levél szövege alább olvasható:

Dear General Secretary of the Environment,
It come to my attention that my ferret (Mustela Putorio Furo) is banned from the Portuguese territory, besides being banned in your own country as pet, despite the fact that is included in the European Pet Passport signed by all the countries of the European Union. So your country is the only one that hasn’t legalized yet ferrets as pets. Therefore, for the sake of the health and well being of these adorable pets I would like to ask you the legalization of ferrets as pets in Portugal.
Kind Regards


[neved]

Az e-mail cím, ahova a levelet küldhetjük:


Gondolj csak bele tisztelt olvasó, hogy egy Másolás-Beillesztés-Elküld mozdulatsorral Te is hozzájárulhatsz számos, vadászgörény után epekedő ember sok-sok éves vágyának beteljesüléséhez, és talán így te is meg tudod akadályozni, hogy a jövőben nehogy betolhassák egy elkobzott görény tomporába a végzetes méreginjekciót. Mert ugye Te sem örülnél, ha ekképpen végezné házi kedvenced?


* – Noha a törvény személyi hatálya teljes körű, a földművelésügyi miniszter engedélyével mégiscsak lehetséges a görénytartás és a görények szállítása – de csupán egyetlenegy esetben: ha a tulajdonos a görényt a természetvédelmi hatóságok által megszabott igények és feltételek szerint, azokkal együttműködve vadászati célra, egész pontosan a nyúlállomány optimális szinten tartására használja.

**– ang.: MEP (Model European Parliament); az Európai Parlament működését szimuláló, középiskolás diákokból álló  nonprofit alapítványi szervezet, amelynek a székhelye Hágában található.

Aapep

2009. máj. 12.


Ferrets are Illegal in Portugal - Help Please!
Ferrets cause a kerfuffle
- News - Manchester Evening News
Portugeuse Hunting Law
Essential Animal Information for Pet Owners in Portugal  

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(