[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2334523
Belépett
[X]

Szaga

A görénynek valóban van szaga, ám ez korántsem olyan vészes, mint ahogy a köztudatban él.

Minden állatnak van valamilyen szaga, így a görénynek is van egyfajta bundaszaga. Ez nem olyan kellemetlen, sőt egyesek még kellemesnek is találják ezt a pézsmaszagot. Nem véletlen, hogy egyes parfümökbe is tesznek pézsmát! A bundaszag a görény és minden prémes állat velejárója, a samponos fürdetés nem javít, hanem ront rajta. Akit zavar a görény bundaszaga, az ne őt válassza társállatnak.

Amikor a göri ivarérett lesz, a bundaszaghoz ivaros szag is társul. A hímek és a nőstények is elkezdenek jelölgetni, a földön húzzák a feneküket és kis nedves foltokat hagynak maguk után. Főleg az ivaros hímek szaga tud nagyon erős és kellemetlen lenni, ám ez a szag ivartalanítással megszűntethető. Természetesen nem az ivartalanítás napjától lesz enyhébb szagú görényünk, kell pár hét mire ez a szag megszűnik.

A vadászgörény izgatott idegállapotban (pl. ha megijed) büzzent egyet, vagyis használja a bűzmirigyét, innen ered a "büdös, mint a görény" elnevezés. E szag erőssége görényenként változó, ám minden esetben megszüntethető szellőztetéssel. A büzzentés egyfajta kommunikációs eszköz, a bűzmirigy eltávolítása nem javasolt. Nem ez okozza a görény szagát!

A lakásban tartott vadászgörény székletének szaga is érezhető, ezért is fontos hogy mielőbb alomra szoktassuk állatkánkat. A jó minőségű macskaalom és a napi rendszerességű alomtisztítás sokat számít a szag szempontjából. A szennyezett alom napi eltávolítása mellett, az alomtálcákat is mossuk el időnként.

Egyes konzervektől a görény széklete büdösebb, mint ha hússal etetjük. Kerüljük az alacsony hústartalmú és ezért olcsó és gyenge minőségű cica- és kutyakonzerveket! Etessük görényünket hússal. Bővebben az etetésről.

A görény ketrecének, függőágyainak, alvósruháinak és odújának is van szaga. Ezeket rendszeresen tisztítva is kellemesebb szagú lesz görényünk és az ő birodalma. A göricuccok mosásához kis mennyiségű mosóport és öblítőt használjunk, inkább a mosóvíz hőfoka legyen magasabb. A túlzásba vitt mosószerhasználat akár allergiát is okozhat! A ketrectakarításhoz se használjunk nagy mennyiségű fertőtlenítőszert. Egy Domestostól vagy Hypotól bűzlő ketreceben mi sem laknánk szívesen, a görénynek sem fog tetszeni és ez ellen székletnyommal védekezhet.

A megszokott görényszagtól eltértő szag, betegség jele is lehet. A büdös fülszag vagy szájszag, testszag vagy a megszokottól eltérő ürülékszag különböző betegségek jele lehet. Forduljunk állatorvoshoz!

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(