[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2369558
Belépett
[X]

Etetés

Mivel etessük?

A vadászgörény kizárólag húsevő állat. Két rokona, a nyest és a nyuszt nagyobb mennyiségben fogyaszt bogyókat, gyümölcsöket is, a vadászgörény viszont nem. Mivel a vadászgörény bélrendszere nagyon rövid, nagyon gyorsan áthalad rajta a táplálék (3-4 óra), emiatt képtelen megemészteni a növényi eredetű tápanyagokat, pl. növényi eredetű fehérjéket. A természetben kisemlősöket, kisebb madarakat, fiókákat, halakat, rovarokat, csigákat, férgeket esznek. Elvétve fogyasztanak lehullott gyümölcsöket és bogyókat.

A vadászgörény soha ne éhezzen 2-3 óránál tovább. Nagyon gyors az anyagcseréjük (kb. 4 óra alatt ürül ki a szervezetükből a bevitt eleség!), ezért a felnőtt állatot legalább naponta kétszer, míg a kölyköket, illetve a vemhes nőstényeket akár 5-ször is etessük és az etetések között is legyen előttük némi étel.

Etessük őket változatosan! Adjunk nekik kiskorukban minél többféle húst, így felnőttkorukban sem lesznek válogatósak. A tapasztalatok szerint, amit a görények fél éves korukig, mint eleséget megismernek, a későbbiekben is azt fogják szívesebben fogyasztani. Ráadásul a vadászgörények könnyen táplálékfüggővé válnak, és ezzel egyoldalú táplálásra kényszerítik a gazdit. Az egyoldalú táplálás a szervezet vitamin és ásványianyag egyensúlyának felborulását eredményezheti, amelynek következménye az elhízás, az anorexia, a vese- vagy májkárosodás, illetve egyéb betegségek. Ha ez a függőség már kialakult a görényben, türelemmel, lassan és fokozatosan, de átszoktathatók az új ízekre.

Sok állati eredetű fehérjére van szükségük (30-40%, kölyköknél 35-40%), sok zsírra (9-28%, optimális értéke a 18-20%), minél kevesebb rostanyagra (1.5% alatt). A vadászgörényeknek nincs szükségük szénhidrátra, amennyiben megfelelő mennyiségű fehérjét kapnak.

A szénhidrát átalakításának folyamata miatt a magas szénhidráttartalmú ételek rendszeres fogyasztása következtében az inzulint termelő sejtek megnagyobbodhatnak, inzulin túltermelést okozhatnak, ami a cukorbetegséghez hasonló betegséghez vezethet (insulinoma). Ez a probléma Amerikában igencsak általános, hazai felmérések a témában még nincsenek. A növényi eredetű tápanyagokat azok szénhidrát tartalma, illetve a nehéz emészthetőség miatt kerüljük. Ezek adása bélirritációt és vesekövet is okozhat.

Fontos, hogy nem jó bármilyen hús. Nem tarthatjuk az állatot csak "nyesedéken", vagy csak "csirkefejen", de ugyanígy "csak színhúson" sem. A prédaállat minden testrészét kell etetni, beleértve a belsőségeket is!

Ajánlott táplálékok a változatos étkezéshez:

Szárnyasok: Csirke, kacsa, liba, pulyka, fácán - nyersen, párolva, főzve, vagy sütve (fűszerek és zsír nélkül).

Emlősök: Nyúl, bárány, marha - párolva, főzve, vagy sütve (fűszerek és zsír nélkül). Nyersen ne adjuk.

Egyéb: Hal, szöcske, egyéb rovarok.

Élőállat: Egér (fiatal, "pattogós"), fiatal patkány, naposcsibe. Nem szükséges ezeket valóban élve adni, nem ezen van a hangsúly. A görények általában szeretik az egeret és hüllős boltokban, hüllőket is árusító kereskedésekben általában lehet kapni fagyasztva is.

Általános igazság, hogy minél inkább hasonlít a görényünknek adott étel ahhoz, amit a természetben talál, annál kisebbet tévedhetünk. Gondoljunk bele mit eszik, mit enne a szabadon és mit nem, és ezt figyelembe véve, okosan ettesük!

Házikoszt etetése NEM ajánlott, egyrészt só és fűszertartalma miatt (a só nagyobb mennyiségben mérgező a számukra) másrészt mert túl-, vagy alultápláltsághoz vezethet (elhízás, anorexia) és aminosav ill. ásványianyag hiányt okozhat.

Ne adjunk görényünknek sok nyers halat, mert akadályozza a tiamin beépülését a szervezetbe.

Tojásfehérjét egyáltalán ne adjunk neki. Hetente maximum kétszer kaphat egy darab tojássárgáját nyersen vagy főzve. Ha nyersen adjuk, mindig mossuk meg a tojást, mielőtt felütjük. A legtöbb görény szívesen fogyasztja, persze vannak válogatós, ínyenc görik is, akik jobb szeretik egy kis mézzel keverve.

Száraztápok, cicakonzervek, kutyakonzervek

Semmiképp se etessünk a görényt kizárólag száraztáppal! Száraztáp adható a görénynek, de ne ez legyen a fő tápláléka. Praktikus nyáron, amikor a meleg miatt gyorsan romlik a hús, vagy utazásnál. Vegyünk minél magasabb hústartalmú tápot, ez a legjobb a göriknek.

Amire figyelnünk kellene a tápok összetételénél: lehetőleg hús alapú fehérjét tartalmazzon, abból is min 32-38%, 20-22% zsírtartalma legyen, a hamutartalom (hamu = kalcium és foszfor) 7% alatt legyen (ellenkező esetben vesekő alakulhat ki), a rosttartalomnak pedig 3% alatt kellene lenni.

Csakis jó minőségű száraztápot vagy konzervet vegyünk (pl. Hill’s, Iams, Acana, Royal Canin). A kutyatápok, és egyes macskatápok nem megfelelőek! Macskatápok közül is ajánlott a kölyökmacskák részére gyártott tápokat adni, mivel ezek közelebb állnak a vadászgörény tápanyagszükségletéhez!

A konzerv és alutasakos eledeleket csak és kizárólag utazásnál etessünk velük (amikor nincs idő, vagy hely arra, hogy nagyobb előkészítéssel kapjanak enni), és ha lehet csak ízesítésként keverjük az eledelükhöz. Ha megnézzük, a konzerv eledelek átlagosan 4!!!!%-ban tartalmaznak húst, a többi mind adalékanyag. Sok tápértéket nem képviselnek, bár a görények nagy részét nagyon könnyű rászoktatni, mert számukra ízletesek ezek az eledelek. Leszoktatni viszont nagyon nehéz őket, ezért tényleg ne ez legyen a fő táplálékuk.

A hús nem drágább, mint a konzerv. Elkészítése sem olyan bonyolult. Célszerű egyszerre nagyobb mennyiséget venni különböző húsokból, otthon ezeket hideg vízben megmosni, majd kisebb darabokra vágva műanyag dobozokba (pl. üres margarinos dobozok) tenni. A hús hosszabb ideig csak fagyasztóban áll el. A húst fagyaszthatjuk nyersen vagy főzve is. Kiengedés után forró vízzel leöntve, vagy lábosban, mikróban melegítve készíthetjük el kedvencüknek. A görények szeretik lével együtt enni a húst. Öntsünk a húshoz egy kis vizet, keverjük meg és máris tálalható a finomság!

Zöldségek, gyümölcsök

A görény obligát húsevő, vagyis nincs szüksége zöldségre és gyümölcsre. Ha nem eszi meg a zöldséget, gyümölcsöt, ne erőltessük. Ha a görény szereti és szívesen eszi, adhatunk neki időnként nasiként vagy jutalomfalatként.

Ne adjunk nekik nyers zöldséget (pl. nyers répát, krumplit, karfiolt) még ha úgy látjuk szívesen rágcsálják is ezeket. Nem tesz jót nekik. A paradicsom savas, ezért etetése nem ajánlott.

Soha ne adjunk a görénynek kukoricát és cukorborsót, mert ezek héja bélelzáródást okozhat! Egyes cicakonzervekben is találhatók kukoricaszemek, az ilyen konzerveket kerüljük, vagy legalábbis szedjük ki belőle a kukoricaszemeket.

Ne adjunk nekik citrusféléket (narancs, mandarin, kiwi, ananász, grapefruit, stb.) mivel gyomorfekélyt okozhatnak.

Általában szeretik a banánt, a dinnyét, a körtét, az édes almát (bár az alma is savas, ezért vigyázzunk vele).

Almát, körtét, szőlőt, uborkát csak a héj és magok eltávolítása után adjuk a vadászgörénynek, mivel ezek bélelzáródást okozhatnak.

Adhatunk még időnként, kis mennyiségben főtt répát, főtt krumplit.

A rizs olyan szénhidrátbomba, aminek a rendszeres etetése NEM ajánlott!

Tejszíhab, csokoládé, édességek

Ne etessünk szénhidrátban gazdag táplálékot görényünkkel.

Sok görény szereti a tejszínhabot, ám bánjunk ezzel csínján. A tejszíhabban túl sok a szénhidrát, ezért csak ritkán, maximum jutalomfalatként adjunk neki.

A csokoládét és az édességeket is imádják, ám nagy mennyiségben ez sem tesz jót nekik. A görények nem tudnak fogat mosni és almát sem szoktak csokievés után majszolni, így a túlzott csokifogyasztás károsíthatja a fogakat vagy elhízáshoz vezethet, és ezek további egészségügyi problémákat okozhatnak.

Sose feledd, az, hogy a görény valamit szeret, nem jelenti azt, hogy az jó is neki!

Te vagy a gazdája, neked kell helyette is vigyáznod rá! A Te felelősséged, hogy mit adsz neki, és ha az esetleg bajt okoz. Nem éri meg kockáztatni görényed életét.

Vitaminok, táplálékkiegészítők

A táplálékhoz vitaminkiegészítőket adhatunk. A legegyszerűbb megoldás valamilyen macska vitamintabletta, mint pl. a Lavet vagy Gimpet vitamintabletták. Ezek többféle kiszerelésben és ízesítésben kaphatók. Adhatjuk magukban (egyes görények szívesen eszik) vagy az ételükbe keverve. (Két kiskanál között törjük porrá a tablettát vagy daráljuk le az egész dobozt mákdarálón.)

Adhatunk a görényeknek macskák részére készült vitaminpasztákat is, amik szintén nagy íz választékban kaphatók, ám vigyázzunk velük, mert túladagolva elhízáshoz vezethetnek. A vitamintabletták és  paszták adagolásánál mindig tartsuk szem előtt, hogy a görény mennyivel kisebb, mint azok a macskák, akiknek eredetileg kitalálták ezeket.

 

Léteznek kifejezetten görények részére gyártott vitaminok, mint pl. a FerreTone olaj, amit minden vadászgörény szívesen fogyaszt. (Lásd képünkön.)  

Mennyit eszik a görény?

A napi táplálékfelvétel száraztáp esetén kb. 40-60 gramm, lédús táplálék esetén általában kb. 100-200 gramm, a táp energiatartalmától függően. Sose tekintsük ezeket az adatok etalonnak, egyes görik kevesebb, míg másoknak több lehet az igényük.

Mennyit iszik a görény?

A napi folyadékfelvétel körülbelül a szárazanyagfelvétel kétszerese, száraztápon tartott görényeknél elérheti a 100 ml-t is. Mindig legyen görink előtt friss víz. Különösen száraztáp adása esetén figyeljünk rá, hogy mindig legyen a vadászgörény előtt megfelelő mennyiségű innivaló.

Normál tejtermékeket ne nagyon adjunk a görényeknek, mivel laktózérzékenyek. Ha mindenáron szeretnénk nekik tejet adni, akkor adjunk laktózmenteset, vagy lehet kapni állatkereskedésekben kifejezetten kiscicák részére készített ún. cicatejet.

 

Étkezési szokások

A görényekre jellemző, hogy a tálkából kipakolják az ételt. Ez teljesen normális dolog, bár eleinte erősen zavaró tud lenni, hogy a frissen takarított ketrec fél perc alatt húslében úszik. Egyszerűen jobban esik nekik a sarokban, vagy valami védettebb helyen elfogyasztani a “zsákmányt”. Az is természetes, mondhatni ösztönös náluk, hogy a tálkából kivett húsdarabot megrázzák és azután fogyasztják el. Ha fal, vagy valamilyen bútordarab mellett van a ketrec, célszerű ezek védelméről gondoskodni (pl. a ketrec mellé tenni egy farostlemezt). Egyébként takaros kis húsfoltok lesznek rajtuk...

A görények nagyon tiszta állatok, evés után szeretnek megtörölközni. Lehasalnak a ketrec aljára (ha szabadon esznek, akkor a padlóra) és előrekúszva szépen megtörlik a pofijukat. Ha a ketrecen kívül kaptak valami finomat, ami után úgy érzik, hogy törölközniük kell, előfordulhat, hogy a zokninkba, mamuszunkba, vagy elölhagyott ruhadarabunkban törlik tisztára a szájukat.

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(