[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2369628
Belépett
[X]

Ápolás

A vadászgörények, hasonlóan a macskákhoz, nagyon tiszta állatok. Sok időt töltenek a bundájuk tisztogatásával, de azért van pár dolog, amire ezen felül nekünk is oda kell figyelnünk.

Fürdetés

Sokan azt gondolják, hogy a görényük szagát fürdetéssel el lehet tüntetni, vagy lecsökkenteni. Ez sajnos tévhit. Minél sűrűbben fürdetjük az állatokat, annál „szagosabbak” lesznek. Minden egyes alkalommal, amikor megfürdeted, a sampon megbontja a bőr zsírrétegét, erre a görény bőre pedig azzal reagál, hogy faggyút termel, hogy kompenzálja a bőr szárazságát. A faggyú az, amit a görények szagát okozza. Furcsának tűnik, de minél kevesebbet fürdeted a görényedet, annál jobb szaga lesz! Elég évente kétszer-háromszor fürdetni őket (pl. olyan séták után amikor nagyon koszosak, sárosak lettek). Ha tisztaságmániás vagy, akkor is maximum 3 havonta fürdesd az állatodat. Fürdéshez lehetőleg görények részére készült sampont használj. Ha ilyet nem tudsz beszerezni, akkor macskáknak készült sampont vegyél. Használj kézmeleg vizet és ügyelj arra, hogy a göri szemébe, fülébe ne kerüljön víz. A sampont jó alaposan öblítsd ki a bundájából. Fürdetést követően érdemes a görit egy nagyméretű törölközőben megdörgölni és egy újabb, száraz törülközővel bezárni a ketrecbe, vagy hordozóba. Nagyon gyorsan megszárad magától is a szőrük, ezért hajszárítóval történő szárításra nincs szükségük. A bezárásra azért van szükség, mert ahogy száradnak, szeretnek mindenbe és mindenhová odadörgölőzni.

Karomvágás

A lakásban tartott görénynek nincs lehetősége arra, hogy magától kopjon a karma, így időnként nekünk kell levágni azt. A mellső mancsokon lévő karmok gyorsabban nőnek, mint a hátsókon, így azokat sűrűbben kell vágni. A nem vágott karmok túl hosszúra nőnek, betöredeznek, könnyen beleakadhatnak valamibe és fájdalmas sebesülés szerezhető velük.

Karomvágáshoz lehet kapni speciális karomvágó ollót az állatkereskedésekben, de sima körömvágó csipesz is megteszi. Görénytől függ, hogy egy, vagy többemberes munka lesz. Néhány görény annyira mélyen tud aludni, hogy alvás közben könnyedén le lehet vágni a karmait. Ha nem vagyunk ilyen szerencsések, vonjuk el görényünk figyelmét valamilyen csemegével (macskapasztával, vagy a hasukra cseppentett kevés Ferretone-nal, margarinnal, stb.) amíg mi a karmokat vágjuk. Vannak olyan görények, amelyek karomvágása „kétemberes” feladat. Kezdő görénytartóként forduljunk állatorvoshoz vagy kérjük tapasztaltabb görényesek segítségét.

Tartsuk fény felé a levágandó karmot, így látjuk, hogy meddig tart az erekkel teli, rózsaszínű rész és véletlenül sem vágunk bele! Ha véletlenül mégis belevágunk, ne essünk kétségbe, használjunk sebhintőport, vagy Betadint.

Milyen gyakran és ekkora részt vágjunk?

Ne vágjuk túl sűrűn és túl rövidre a karmokat! Ha túl gyakran (pl. hetente) vágjuk, akkor gyorsabban nőnek a karmok. Ha túl rövidre (pl. rózsaszín résztől 2-3 mm-t hagyunk csak) vágjuk, akkor nagy valószínűséggel görényünknek előbb-utóbb bokasűllyedése lesz! Nagyon rövidre vágott karmokkal ugyanis megváltozik a görény lábállása, a testtartása! Mindig csak egy kicsit csippentsünk le inkább a karmok végéből!

Fültisztítás

Normál esetben nincs szükség a görényfül tisztítására. Néhány görénynek viszont elég nagy mennyiségű fülzsír termelődik a fülében és ezt érdemes eltávolítani. Egyrészt gátolja a hallásban is, másrészt pedig a sok fülzsír megfelelő táptalaj a fülatkáknak is. Amennyiben a görényünk sűrűn vakarja a fülét és rázza is mellé a fejét, akkor fülatkára gyanakodhatunk – ennek egyéb jelei még: sötét, büdös fülzsír. Ebben az esetben érdemes rögtön hozzáértő állatorvossal konzultálni, aki megfelelő szert tud javasolni az atkák eltávolítására, illetve későbbi megelőzésére.

A sima fültisztításra (amikor nincsenek fülatkák) érdemes puha, vatta fülpucoló pálcikát használni. Ne használjunk száraz pálcikát, mert az irritálni fogja a görényünk fülét – nedvesítsük mindig be a pálcikát fültisztító folyadékkal (görények vagy macskák részére készített készítményt használjunk). Arra figyeljünk oda, hogy csak a külső hallójáratokat tisztítsuk, SOHA ne nyúljunk mélyebbre, mert esetleg megsérthetjük a belső részt, és több kárt okozunk, mint hasznot. Ha mélyebben is ki kell pucolni a görény fülét, azt minden esetben bízzuk hozzáértő állatorvosra.

Néhány görény a kezdeti ellenkezés után beletörődve fogadja a fülpucolást, de a legtöbb görény élénken ellenkezik. Ilyenkor (amennyiben nincs segítőtársunk), az egyik kezünkkel ragadjuk meg a tarkóbőrénél fogva (ilyenkor általában teljesen mozdulatlanná merevednek, illetve nem tudnak visszaharapni) és a másik kezünkkel pedig pucoljuk ki a fülét. A végén mindig dicsérjük meg és adjunk neki jutalmat is, amiért nyugodtan tűrte a kellemetlenségeket.

Egy talán fura, de hasznos tipp több göris gazdiknak

Akik több görit tartanak együtt, megfigyelhetik, hogy a görik időnként tisztogatják, nyalogatják egymás fülét. Göriknél ez a szeretet és gondoskodás jele, hasonló a majmok kurkászásához. A görik egymás közti fülpucolására rásegíthetünk, ha egy-két csepp olívaolajat cseppentünk az egyik göri fülébe és megmutatjuk a másiknak. Meg fogjuk látni, hogy tisztára nyalogatják! (Ezen kívül az extra szűz vagy a normál olívaolaj, de nem a sansa olaj! értékes dolgokat tartalmaz, jót tesz a görik szőrének, bőrének is.)

Vedlés

A vadászgörények normál esetben évente kétszer vedlenek – tavasszal és ősszel. A tavaszi vedlés látványosabb, mert akkor a sűrűbb, dúsabb téli bundájukat vetik le. Ilyenkor nagyon sokat vakaróznak, szinte megállás nélkül. Segíthetünk nekik a bundaváltásban, ha vedlési időszakban kefével, sűrű fogú fésűvel kiszedjük az elhalt szőröket. Érdemes ilyenkor szőroldó pasztát is adni nekik. Macskák részére készült szőroldó kapható állatkereskedésekben és szinte minden görény szereti. A paszta segít feloldani a belekbe került szőrt, így az a későbbiekben nem okozhat problémát.

Ivartalanítást követően, valamint ellés előtt is tapasztalhatunk vedlést (néhány nőstény szinte kopaszra vedlik ilyenkor, hogy "kibélelje" az ellőládát).

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(