[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2230884
Belépett
[X]

Veszélyek a lakásban

A vadászgörények nagyon könnyen bajba tudnak kerülni. Imádnak mindent felfedezni, mindenhová bebújni, mindent megkóstolni, megtépni, ellopni, fel és magukra borítani. Nekünk gazdiknak a felelősségünk, hogy a lakást átrendezzük és úgymond "görénybiztossá" tegyük.

Először pár szót általánosságban, majd részletesen végigmegyünk a lakás különböző részein úgy, hogy mi lehet számukra veszélyes.

Mielőtt hazavinnénk új görényünket (ez arra is vonatkozik, ha új görényt veszünk a már meglévő mellé) érdemes átnézni az egész lakást. Van-e olyan rés, lyuk, ahol ki tud szökni a lakásból, házból, vagy ahová be tud szorulni. Az összes törékeny és számunkra fontos, féltett dolgot tegyük el olyan helyre, ahol a görik nem férhetnek hozzá. A virágokat, az akváriummal, terráriummal, kalitkával együtt költöztessük el a görények által nem elérhető helyre. Arra is ügyeljünk, hogy az elpakolt virág levelei, szirmai ne hulljanak olyan helyre ahol a görény hozzáférhet. Sok szobanövény mérgező és a görik megkóstolhatják a fölre hullott növényi részeket! A tisztító- és mosószereket, valamint minden mérgező vegyszert, gyógyszert és festéket zárjunk el! Figyelem! A görények ki tudják nyitni a konyhaszekrény ajatját, lehet, hogy nem elég szekrénybe tenni, de gyerekzárat is be kell szerezni!

Bár nem jellemző (mivel a görények nem rágcsálók), egyes görények szeretik akkurátusan végigellenőrizni, megrágni a vezetékeket, ezért amennyiben lehet, tegyük a vezetékeket zárt kábelcsatornába. Azért is jobb a kábelcsatorna, mert így nem tudnak belegabalyodni és ott vergőgve, szabadulni próbálva a kábeleket megrágni.

Nappali, háló és egyéb használatos szobák

Ha görényeink felügyelet nélkül vannak szabadon a lakásban, az ablakok legyenek zárva. Az, hogy egy görény még nem mászott fel az ablakba, nem jelenti azt, hogy sosem fog! Fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne tudjanak feljutni a nyitott ablakhoz! Sajnos sok görény pusztult el úgy, hogy kiesett vagy kiugrott a nyitott ablakon, erkélyen. Főleg a kisebb termetű, akrobatikusabb nőstények profik a függönyön való közlekedésben, így a "nyitva van az ablak, de ráhúztam a függönyt" megoldás sem biztonságos. A szúnyogháló sem jelent akadályt számukra. Ha nagyon akarják, ki tudják tépni!

A bútoroknál is oda kell figyelni. Vigyázzunk, amikor bármilyen karosszékbe, fotelba, hintaszékbe beleülünk, nincs-e alatta, benne egy alvó görény! Ugyanígy arra is figyeljünk oda, amikor ledőlünk az ágyra pihenni. Sok görény imád az ágytakaró alatt aludni.

Ha esetleg kandalló van a lakásban, használata fokozott figyelmet igényel. Célszerű és a legbiztonságosabb rácsot szerelni elé. Ezzel nemcsak az égéses baleseteket, de a hamuban való hempergést és a kürtőbe való felmászást is meg tudjuk akadályozni.

Előszoba

Amikor kinyitjuk a bejárati ajtót figyeljünk arra, nehogy görényünk kisurranjon a lábunk mellett! A görények nagyon gyorsan és halkan tudnak közlekedni, észre sem vesszük és már kint is vannak!

Ne feledkezzünk meg a bejárati ajtón levő macskaajtóról: ezen át is meg tud szökni görényünk. Ugyanígy ellenőrizzük, hogy görényünk kifér-e az ajtón levő postaláda résen. Ha igen, zárjuk el ezt a nyílást.

Fürdőszoba - mosókonyha

A kád mindig legyen üres. Sok görény fulladt már bele vízzel teli fürdőkádba, mert úszni ugyan tudnak, de egy idő után elfáradnak és nem tudnak kimászni a sima kádfalon!

A mosógépet mindig nézd át, mielőtt elindítod! A görények szeretnek bemászni a szennyes ruhák közé. Ha a program indulásakor a görény a mosógépben marad, nem fogja túlélni a mosást.

Érdemes minden olyan tárgyat elzárva tartani, amiben a göri kárt tehet, vagy amit összetörve, lenyelve, megrágva (pl. parfümösüveg, szappan, szivacs, testápoló, hajkefe, fogkefe, fogkrém, egyéb tisztító és szépítőszerek) a görénynek kárt okozhat. Egyes esetekben egyszerűbb megoldás lehet, ha a görényt nem engedjük be a fürdőszobába.

Sok helyen van túlfolyó a fürdőszobában. Ennek a rácsát is rögzítsük, különben a göri fel fogja nyitni és halászni fog a zavarosban, rosszabb esetben pedig akár eltűnik a túlfolyó csöveiben!

A wc fedelét tartsuk mindig zárva, a nyitott wc-tető érdekelni fogja a görényt és belemászhat, illetve megkóstolhatja a belelógatott wc-frissítőt. A wc-kefe szinte minden görényt magához csábít, ha nem akarjuk, hogy magával cipelje mindenhová, akkor ne engedjük a közelébe (már csak higiéniás szempontból se.)

Konyha

Szinte minden görényt ellenállhatatlanul vonz a konyhai szemeteskuka. Életcéljuk ebbe belemászni és a tartalmát kipakolni. Próbáljunk jól zárható, a görény által nem kinyitható szemetest használni. Megoldható úgy is, hogy az egyik konyhaszekrényajtó belső oldalára rögzítjük fel a szemetest.

Érdemes a fiókokat, ajtókat is zárhatóvá tenni, mert mind-mind izgalmas kipakolni, felborogtani, eldugni való dolgokat rejtenek a görik számára! Az ajtók elé tolt súlyosabb tárgyak csak kis időre oldják meg a problémát. A görények kitartóan fognak azon dolgozni, hogy eltolják a bejutást akadályozó tárgyat! Egy erős mágnes-zár vagy gyerekzár jelent csak tényleges megoldást.

Sok görény be tud menni a hűtő, a sütő mögé, ezeket is zárjuk el, amennyiben lehetséges! Arra is figyeljünk oda, hogy a sütőt, tűzhelyet ne érjék el. A forró vas megégetheti a talpukat, illetve magukra boríthatják a fövő ételt és leforrázhatják magukat.

Amennyiben zöldséget tárolunk a konyhában, azokat is jól zárjuk el, mert jó játéklehetőség a görények számára, hogy a krumplikat, répákat, hagymákat ellopják, majd a lakás különböző részein eldugják. Mi már csak a rothadó zöldségek illatára fogunk felfigyelni....  Nagyobb baj az, hogy az ellopott héjas és nyers dolgokat megrágva gyomorrontásuk vagy akár bélelzáródásuk is lehet! Jobb a zöldségeket is görénybiztos helyre tenni.

Kamra

Ide lehetőség szerint ne engedjük be a görényeket. Amennyiben itt tároljuk a vegyszereket tisztítószereket, tegyük ezeket a görény számára elérhetetlen helyre, hogy a véletlenül beszökő görinek se essen baja. Azt se felejtsük el, hogy a görényeknek nagyon jó kombináló készségük van, így a polcokhoz támasztott tárgyakon keresztül nagyon gyorsan fel tudnak jutni és belekóstolni a nem nekik való dolgokba!

 

100 %-san sosem lehet egy lakás görénybiztos. Új görény érkezhet, akinek akrobatikusabb képességei lehetnek, mint a másik görényünknek, illetve a saját görijeink is fejlődhetnek, ügyesedhetnek. Természetesen minden dolgot nem tudunk itt felsorolni, ezért érdemes bizonyos időközönként újra és újra átnézni a lakást.

 

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(