[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2230884
Belépett
[X]

Felnőtté válás

Minden vadászgörény életében eljön az az idő, amikor felnőtté válik. Ez általában 6-8 hónapos korban következik be, de akár 6 hónapos kor előtt is megtörténhet! Az ivarérés időpontját nagymértékben befolyásolják a fényviszonyok és a hőmérséklet, így például lakásban tartott görények hamarabb válhatnak ivaréretté.

Az ivarérettség nem jelent tenyészérettséget! Ivarérettnek nevezhető a vadászgörény attól az életkortól, amelytől folyamatosan életképes ivarsejteket termel. Tenyészérett a görény, ha tenyésztésbe vehető, szaporítható anélkül, hogy későbbi fejlődése károsodást szenvedne.

Hímek

A hímeknél az ivarérés első jele a herék leszállása. Az ivarérés után két állapot váltakozik: szezonban levő, ill. szezonon kívüli ivaros állapot. Amikor a vadászgörény szezonban van, megnövekszik a heréje, ivarosan aktív viselkedést mutat.

Az ivaros hím jellmezői:

  • jelölgetés: a hím minden tereptárgyat megjelöl. Miközben elmegy valami mellett, hozzádörgölőzik, felemeli egyik hátsó lábát és nemiszervét odanyomja. A jelölő mozdulattal egy kis nedves foltot vagy nagyobbacska tócsát is maga után hagy.
  • erős szag: Az ivaros hím általában igen erős ivaros szagot áraszt magából, emiatt lakásban tartása nem ajánlott. Egyes ivaros hímek gyengébb szagot árasztanak, mint mások, így egyes hím görények akár lakásban is tarthatók, de nem kiszámítható, kinek mennyire lesz erős szaga. A kellemetlen ivaros szag ivartalanítással teljes mértékben megszűntethető. Ne számítsunk azonban azonnali csodára, kell pár hét mire hímünk jobb szagú lesz.
  • tüzelő nőstényekkel szemben domináns viselkedés: a hím élénk érdeklődést mutat a nőstény iránt: elkapja a grabancnál fogva és megpróbál rámászni
  • agresszivitás: egy ivaros hím emberekkel szemben is agresszívebben viselkedhet

A hím szezonon kívüli állapotban mutathat néhány szezonális jelleget, de a herék összébb húzódnak, és ha ilyenkor pároztatjuk (ha hajlandó rá), kevesebb esélye van a kölykök születésének.

Minden ivaros hímnek évente legalább pár hétre szükséges szezonon kívüli állapotba kerülnie, hogy szervezete pihenhessen.

Nőstények

 A nőstényeknél a tüzelés kezdete jelzi az ivarérést. Tüzeléskor a péra fokozatosan megduzzad és váladékozik. Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Amikor nőstényünk nem tüzel, semmit sem látunk a farka alatt. Tüzeléskor azonban egy pici csupasz rószaszín kis dudor látható, ez pár nap alatt fokozatosan megduzzad, görényenként változó, hogy mekkorára. Van akinél a maximális péraméret egy cukorborsó, van akinél egy kisebb meggy nagyságú. Görényünk szaga picit erősebb lesz és azt vesszük észre, hogy húzza a fenekét a földön és kis foltokat hagy maga után. A folt nem pisi, hanem a pérából származó váladék. A tüzelés elmúltával a péra összemegy, a váladékozás megszűnik.

A vadászgörényeknél a tüzelés általában nem múlik el magától, gyakran túltüzelésben folytatódik. A túltüzelés komoly veszélyt jelenthet görink egészségére, és akár a görény életébe is kerülhet!

Mi az a túltüzelés és miért veszélyes?

 

 

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(