[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2334510
Belépett
[X]

Harapás

A vadászgörény háziasított állat, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne akarná harapásra használni a fogait. Kitartó és következetes neveléssel a legtöbb vadászgörény megtanítható arra, hogy ne harapjon, vagy hogy ne harapjon nagyot, vagy legalább minket gazdikat kíméljen meg a fogaitól.

Mielőtt elkezdenénk a "nevelést," mindig próbáljuk meg kitalálni mi a harapás oka, és ennek megfelelően járjunk el.

A harapás gyakori okai:

Érdeklődés - A fiatal vadászgörények, akárcsak a kisbabák, szájukon keresztül ismerkednek a világgal. Mindent megkóstolnak, megharapnak, szájukba vesznek. Nem rosszindulatból harapnak, csak ismerkednek.

Játék 

A harapás leggyakoribb oka. A vadászgörény játékának része, hogy "áldozata" mellé lopózik, beleharap, majd hátratolat, vagy elszalad. Másik játéka, hogy belecsimpaszkodik játszótársába, és húzni kezdi. Mivel a vadászgörények bőre vastag és fájdalomküszöbük magas, így számukra ez nem olyan fájdalmas, mint ahogy azt az ember a csupasz kezén érzi. A vadászgörényt meg kell tanítani, hogy a gazdi kezével óvatosabban kell bánni, mint a fajtársakkal.

Fogváltás 

A vadászgörény 8-12 hetes kora között vált fogat. Ilyenkor jellemző rá, hogy mindent megharapdál. Próbáljuk elkerülni a harapást, pl. lábunkra húzzunk vastag zoknit, kezünket úgy tartsuk játék közben, hogy az érzékeny pontokhoz (pl. ujjbegy) ne férjen hozzá és kezdjük el megtanítani arra, hogy nem szabad harapni. Lásd lentebb.

Éhség 

Ha a vadászgörénynek nem adunk elég ennivalót, vagy nem adunk neki megfelelő minőségű, tápértékű ennivalót, éhsége miatt ideges, agresszív lehet és hajlamos mindenre ráharapni, ami a szeme elé kerül. Az éhes vadászgörény vadabbul játszik, nagyobbakat harap. Ügyeljünk arra, hogy görényünk ne legyen éhes.

Ételszagú kéz

Ha fiatal vadászgörényünk van, vagy idősebb görényünk nemrég óta van nálunk, vigyázzunk arra, hogy ne nyúljunk "húsos" kézzel görényünkhöz. Mindig alaposan mossunk kezet miután hússal dolgoztunk. A görények szaglása kitűnő, és mivel még nem ismernek minket, összetéveszthetik hússzagú ujjunkat a vacsorával. Idővel a görény megtanulja felismerni a gazdi szagát, és egy jól nevelt állat a húsos kezünket sem akarja megenni, mert tudja, hogy az nem ennivaló, még ha olyan is a szaga.

Szagok

A görények szaglása kitűnő, és egyes szagok annyira zavarhatják őket, hogy emiatt megharaphatják a szag forrását, még akkor is, ha az éppen az egyébként imádott gazdi. Harapásra ingerlő szag lehet pl. lábszag, idegen állat (idegen görény!) szaga ruhánkon, bőrünkön, tisztálkodószerek illata bőrünkön. Figyeljük meg, mely szagokra érzékeny görényünk és kerüljük azokat a szituációkat, ahol ezeket a szagokat érezheti rajtunk. 

Rosszkedv, stressz

Görényünk rosszkedvű lehet, ha nincs kielégítve mozgásigénye, mert 1) kicsi és kényelmetlen a ketrece, 2) nincs kiengedve vagy kevés a ketrecen kívül töltött játékidő. Min. 0,5 nm alapterületű ketrec javasolt, és naponta min. egy, de lehetőleg két alkalommal kiengedni a ketrecből pár órára. Ha madárkalitkában, vagy hordozóban tartjuk görényünket, vagy ha nem engedjük ki minden nap szaladgálni, játszani, nem szabad csodálkozni azon, hogy szabadon engedve nem éppen barátságos.

Féltékenység, sértődöttség

A vadászgörények értelmes, intelligens állatok, képesek szeretni, gyűlölni és akár féltékenyek is lehetnek pl. egy új családtagra (legyen az ember vagy állat) vagy akár meglévő családtagra, görénypajtásukra. Görényünk féltékeny lehet, ha a szeme láttára másvalakivel foglalkozunk, mást simogatunk, másnak adunk finomságot, mást veszünk kézbe, mással játszunk. Ha féltékenységből harap meg görényünk, ne büntessük, azzal ugyanis csak lelki sebeket okozhatunk és tovább ronthatjuk kapcsolatunkat. Ha görényünk féltékeny természetű, ne előtte foglalkozzunk a másikkal, vagy próbáljunk meg egyszerre mindkettővel játszani. Ha egyik kedvencüknek finomságot adunk, a másikat se hagyjuk ki. Ha beteg állat van a háznál, aki több törődést és foglalkozást igényel, szintén ügyeljünk arra, hogy a többiek nem értik miért kap ő több pasztát, miért etetik kézből, miért szeretgetik többet.

Félelem az embertől

Félhet a görény a kétlábúaktól, ha ingerszegény környezetben nőtt fel, vagy ingerszegény környezetben élt az elmúlt időszakban, és nem szokott hozzá az emberek társaságához (vagy elszokott tőle), és ismeretlen számára az emberi érintés. Félhet azért, mert bántalmazták, és ide vehető az is, ha korábbi gazdái tévesen értelmezték a nevelés fogalmát és mikéntjét.

Ebben az esetben tilos a harapás utáni büntetés! A félelemből támadó állatot nevelni (=nevelő célzattal hozzányúlni, pofont adni, grabancot rázni) annyi mint további negatív megerősítést adni neki, hogy az embertől félni kell, mert kiszámíthatatlan és bánt. Kerüljük el a harapást, vagyis ne adjunk görényünknek okot arra, hogy harapjon. Mozogjunk óvatosan, lassan, ne akarjuk megfogni, felvenni, adjunk neki időt arra, hogy megszokja jelenlétünket és közelségünket. Pozitív megerősítéssel nyerjük el bizalmát szépen lassan, fokozatosan. Ketrecen kívül adjunk neki nyalogatható (nem elvihető) finomságokat pl. kistálban tojássárgáját, laktózmentes tejet, pasztákat, kanálból vajat, libazsírt és miközben ezeket nyalogatja, simogassuk óvatosan, lassan és beszéljünk hozzá. Ha összerezzen, és inkább otthagyja a finomságot, adjuk oda a finomságot és ne nyúljunk hozzá. Próbáljuk meg ugyanezt pár nap múlva, egészen addig, míg hagyja magát simogatni. Ezzel a módszerrel az a célunk, hogy összekösse a pozitív élményt (finom ennivaló) az emberi kéz érintésével. 

Betegség

Egyes betegségek megvadíthatják a vadászgörényt. Elsősorban azon betegségek okozhatnak ilyesmit, amik nagy fájdalommal, vagy a hormonháztartás felborulásával járnak. Így például a túltüzelt nőstények is vadabbak, harapósabbak lehetnek. Bővebben a túltüzelésről

Ivarosság 

Az ivaros állat hormonjai nagy szerepet játszanak a viselkedésében. Elsősorban a hím görényekre jellemező az ivarosságból adódó agresszív viselkedés. Ivaréréskor a korábban kedves szelíd, jól nevelt hímgörény viselkedése olyannyira megváltozhat, hogy  nekitámad gazdájának, és harapni próbál. Az ivarosságból adódó agresszivitás ivartalanítással szűntethető meg. Nőstényeknél is megfigyelhetünk negatív viselkedést tüzelés, vemhesség, ill. a szoptatás időszakában.

Vad vérvonal

Ha a vadászgörény valamelyik felmenője vadon befogott mezei vagy molnárgörény, tőle örökölheti a vad hajlamot. Vad vért csak felügyelettel szabad a tenyészetbe bevonni, és gondosan szelektálni kell a leszármazottakat (csak a legszelídebbeket tovább tenyészteni). Elsősorban fél-, vagy negyed vadvérrel rendelkező görényeknél figyelhetünk meg vadságra utaló hajlamot, későbbi leszármazottaknál nem. Ez nem jelenti, hogy az adott egyed nevelhetetlen, de sokkal több nehézségbe fogunk ütközni, mivel az ilyen vadászgörények félnek az embertől.


Nevelés

Amennyiben a vadászgörény érdeklődés miatt, vagy játékból harap, nem lesz gond a leszoktatással. A többi esetben is érhetünk el sikereket, de nem szabad figyelmen kívül hagynunk a harapást kiváltó tényezőt, és azt is orvosolni. Gondolkozzunk görényfejjel, amikor az okokat találgatjuk. A harapásnak mindig megvan az oka, még akkor is, ha az számunkra nem nyilvánvaló!

A nevelés alapja a büntetés / jutalom módszer. Amennyiben lehetséges, próbáljuk elkerülni a komolyabb büntetéshez vezető helyzet kialakulását, kerüljük azokat a szituációkat, melyekben a vadászgörény súlyosabb sérülést okozhatna nekünk. A legjobb, ha a harapást eleinte szándékosan idézzük elő, azaz határozottan a görény orra alá dugjuk kezünket (öklünket), és megvárjuk, míg ráharap. Ekkor sokkal jobban föl vagyunk készülve a harapással járó fájdalomra, valamint készen állunk a büntetésre is. Sokkal egyszerűbb ekkor nevelni, mint amikor váratlanul ráharap a kezünkre, és hirtelen azt sem tudjuk, mit tegyünk. Büntetni csak közvetlenül a harapás után szabad. Ha azonnal nem tudunk büntetni, már nem érdemes megtenni, mivel a vadászgörény nem fogja összekapcsolni a harapással.

A büntetés módszere lehet a kis pofon, a garbancrázás, a leszorítás, valamint a tiltószó (pl. "Nem!"), melyet a fizikai büntetéssel egyidőben adunk. Az orrpöcköléssel vigyázni kell, mert komolyan károsíthatja a vadászgörény szaglóérzékét, ezért ezt nem javasoljuk. Egy idő után maga a tiltószó is elég lesz ahhoz, hogy a görény tudja, rosszat csinált.

Ajánlott időnként megjutalmazni kedvencünket, hogy kezünkhöz kellemes emlékeket is társítson. Tegyük ezt meg a büntetés után is, hogy ne kapcsolja össze a kezünket a büntetéssel - simogassuk meg lehetőség szerint ilyenkor. Megpróbálhatjuk kézből is etetni, eleinte nagyobb húsdarabokkal.

Környezetváltozás hatására a vadászgörény idegessé válik. Tegyük minél stresszmentesebbé ezt a változást. Amikor vadászgörény érkezik hozzánk, már kész otthon várja! Pár napig ne zavarjuk, ne nyúlkáljunk felé, ne akarjuk kézbe venni, megsimogatni, hagyjuk, hogy felfedezze, és megszokja új környezetét. A harapásról való leszoktatással ráérünk.

A fiatal vadászgörényeket könnyű leszoktatni a harapásról, mivel nem tudnak nagyot harapni, bár fogaik élesebbek, mint egy felnőtt görénynek. A kezdeti sikerek után is előfordulhat, hogy vadászgörényünk újra harapóssá válik. Úgy tűnik, a görényeknél is létezik kamaszkor, amikor úgy viselkednek, mintha mindent elfelejtettek volna, amit korábban tanultak. Ez akár hónapokon át is tarthat. Legyünk következetesek, türelmesek és kitartóak, előbb-utóbb le fog szokni kedvencünk a harapásról.

Idősebb görények szelídítésénél a kamaszkorral már nem kell számolni, ugyanakkor az ő állkapcsuk erősebb, jóval nagyobbat tudnak harapni, mint a kölykök. A felnőtt, harapós görényt csak tapasztalt görénygazdáknak ajánljuk. Ha valaki mégis szeretne ilyet befogadni, szelíddé tenni, tanácsos egy tapasztalt görénytartó segítségét kérni. Egy felnőtt görény, ha csak neveletlenség miatt harap, akár két hét alatt szelídebbé válhat, de a komolyabb bizalom ez esetben is hosszú hónapok alatt alakul ki.

JBea

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(