[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2369624
Belépett
[X]

Séta

Lehet-e, kell-e sétálni a görényekkel?
Igen, természetesen, lehet sétáltatni őket. Nem kell, de a séta mind a görény, mind pedig a gazdi számára élvezetes lehet!

Mi kell a sétához?

Előkészületek

 • Mielőtt sétálni viszed a görényedet, feltétlenül legyen beoltva minden fertőző betegség ellen és természetesen veszettség ellen is. A szükséges oltásokról
 • Figyelem! A legutolsó oltást (ez a veszettség elleni oltás) követően egy hétig még ne vidd ki a görit! Ne légy türelmetlen, bőven lesz még lehetőséged sétálni menni kis kedvenceddel, még meg is fogod unni.
 • Gondoskodj az élősködők elleni védelemről! Kezeld görényedet macskák részére készült kullancs- és bolhairtó szerrel (pl. Frontline, Stronghold, Advantix csepp) Ezeket egy nappal a séta előtt kell a görény nyakára cseppenteni és gyengéden a bőrbe dörzsölni. Fressnapf áruházakban kapható ultrahangos kullancs és bolhariasztó, amit a görény hámjára kell erősíteni. Hosszú távon olcsóbb megoldás, mint a cseppek, mert azok csak egy hónapig védik az állatot, míg az ultrahangos riasztó egy évig működik. Ne használj kutyák és macskák részére készült bolhanyakörvet és bolhaport! Ami jó a kutyának, cicának az nem biztos, hogy jó a görénynek.
 • Görényed biztonságos sétáltatásához szükség van egy hámra. Ma már kaphatóak kifejezetten görények számára készített hámok, célszerű ezeket megvenni (pl. Haegen, Karlie) vagy ilyet készíteni. Ezek a hámok a görény nyakát és bordáit fogják közre, és ha megfelelően be vannak állítva, akkor nem tud kibújni belőlük. Sose próbálkozz sima nyakörvvel, mert ha túl szoros, fulladni fog benne a görényed, ha laza, akkor pedig kihúzza belőle a fejét. Nem jók az ún. hálós hámok (olyan mint egy színes kis mellény, amit necchálóból varrtak), mivel nem lehet megfelelő méretre állítani őket és a görények könnyen kibújnak belőlük! Létezik még a forgalomban úgynevezett hurkos hám is. Egyes görényeknél ez is jól használható, de legtöbbjük simán ki tud bújni belőle, így számukra nem biztonságos. Ha lehet, akkor inkább a H-hámot vegyél.
 • A hámra pórázt kell csatolni és indulhat is a séta! Ha boltban vásárolsz hámot, adnak hozzá pórázt is, így erre eleinte nem kell külön gondot fordítani. Ha rövidnek találod a pórázt, érdemes egy flexi pórázt beszerezni (felcsévézhető kutyapóráz, lásd a képen), mely több méretben és színben is kapható.

A hámokhoz gyakran adnak egy pici csengőt is (rá van erősítve a hámra). Ez számodra azért jó, mert a hang alapján mindig tudod, hogy merre jár görényed, nagyobb görénytalálkozón véletlenül sem lépnek rá, ám egyes görényeket idegesíthet a csengő. Figyeld meg, és ha nagyon zavarja, akkor szereld le a hámról.

A hám méretbeállítását minden séta előtt ellenőrizd. Görényed/görényeid fogyhatnak, hízhatnak, így lehet, hogy ami pár hete még jó hámméret volt, abból most simán kibújik vagy túl szoros lesz neki. Általános szabály, hogy egy ujjad férjen be a hám és a göri teste közé.

Kell-e szoktatni a görényeket a hámhoz?
Erről megoszlik a gazdik véleménye. Van aki azt mondja, hogy nem. Rá kell adni a pórázt és levinni sétálni. Fő érvük, hogy a görényeket lakásban zavarj a hám, a padlón kúszva megpróbálnak kibújni belőle, míg ha kivisszük őket a szabadba a sok új inger annyira elfoglalja őket, hogy a hám leszedése lesz a legkisebb gondjuk. Ha az otthoni hámhoz szoktatással próbálkozol, akkor valahányszor ráadod a hámot görényedre, jutalmazd meg valamivel: adj neki valamit ami nagyon szeret. Pl. kis tálban tojássárgáját, laktózmentes tejet, jutalomfalatokat.

Kell-e szoktatni a görényeket a sétához?
Igen, ugyanúgy, ahogy egy kiskutyát is kellene. Lassan, fokozatosan, egyre növelve a séta idejét. Először 10-15 percre, majd egyre hosszabb időre vidd ki. Látni fogod mennyire tetszik neki a kinti világ, mikor lesz elege belőle.

Hol sétáljunk?
Lehetőleg ne az utcán és ne a betonon. Az utca zajos, poros, tele van emberekkel, póráz nélküli, hirtelen felbukkanó kutyákkal, ezért nem ideális a görények számára. A beton nem tesz jót a görik tappancsainak, ezért ha van rá lehetőséged, mindig zöld területet válassz. Az első séták helyszínéül egy csendes, kis forgalmú parkot ajánlunk.

A görények szeretnek a fűben kúszni-mászni, fák, bokrok tövében ásni, odvas fák törzsébe belemászni, a gazdik földre tett hátizsákjaiba belemászni, más görények hordozójába "vendégségbe menni."

Pár jótanács:

 • Ne engedd be görényedet bokrok mélyére. Egyrészt betekerheti magát pórázostul és rád vár majd a feladat hogy kiszabadítsd a gordiuszi csomóból, másrészt beakadhat úgy a hám vagy a póráz, hogy a görény ezek nélkül jön ki a bokorból. Ráadásul nem látod, hogy milyen szemét vagy épp élelmiszer van bedobálva a bokrok aljába, amit görényednek nem kéne megkóstolnia.
 • Ne engedd görényedet más (ismeretlen) görények hordozójába. Ez egyrészt illetlenség, másrészt, az egyik "legjobb" módja, hogy a görényed valamit (élősködőt, fertőzést) összeszedjen.
 • A görények nagyon szeretnek ásni, ne féltsd a földtől, nem árt neki. Az ásás nemcsak élvezetes, de egészséges is: nagyon jó testedzés, sok izmot megmozgat. (Ráadásul jobb, ha a természetben ásnak, mint otthon a virágcserepekben...)
 • Parkok, lépcsőházak előtti virágágyásokba ne engedd be. Te sem örülnél neki, ha a gondosan ápolt kiskertedet tönkretenné valaki!
 • Ne vidd be játszótérre, sem a homokozóba görényedet, még akkor sem, ha épp nincsenek ott gyerekek. Bár a görények nem terjesztik a toxoplazmózis nevű betegséget, amitől a kismamákat és a gyerekeket szokták félteni, és nem is szoktak a homokba piszkítani, mint a macskák, mégis rossz néven vehetik tőletek (és joggal), ha ott játszotok, ahol a kisgyerek szoktak.

Mit várhatok el az első sétán?
Az első séták során teljesen természetes, hogy a göri a földhöz lapulva kúszik, szimatol és a farka üvegmosó kefére emlékeztet. Ha nem érzi magát biztonságban, felkéredzkedik a kezedbe: két lábra áll és átöleli a lábadat, próbál felmászni rá, ha leguggolsz, az öledbe mászik vagy a hordozó felé rohan, szeretne visszabújni. Ilyenkor MINDIG vedd fel és nyugtasd meg! Ezzel nem tudod elkényeztetni, fontos számra, hogy tudja, Te vigyázol rá. Légy türelmes, ne akard letenni a földre, ha ő nem akarja. Lehet, hogy az első séta alkalmával végig a karjaidban fog ücsörögni. Ne aggódj, ne siettesd a kinti világhoz való szoktatást. Előbb-utóbb jelezni fog, akkor újra tedd le.

Szeretik a görények a sétát?
Pár alkalom után a görények többsége már szereti a sétát. Persze minden görény más és más. Van, akit szinte alig lehet hazavonszolni és olyan is, aki inkább a gazdi biztonságos nyakából vagy öléből szereti szemléli a kinti világot. Ha ivaros állatunk van, ez a séta utáni vágy még fokozottabb lehet. Ilyenkor még aktívabbak, mert hajtja őket az ösztön, hogy párt találjanak. Figyeljünk rájuk nagyon, nehogy bármilyen lehetőségük adódjon a szökésre (pl. nyíló ajtón, ablakon, szellőzőnyíláson, stb. keresztül) ugyanis kevés az esélye, hogy megtaláljuk őket.

Milyen napszakban sétáljunk?
Érdekes megfigyelni, hogy a legtöbb görény inkább alkonyatkor és akkor is inkább a fal mellett, vagy bokor mélyén, bokor mellett, takarásban szeret sétálni. Ez még abból az időből maradt, amikor vadon éltek. Ha megfigyelitek, a legtöbb kisragadozó alkonyatkor indul esti portyára, azért élénkebbek ilyenkor a görények is. Az pedig, hogy inkább takarásban szeretnek sétálni, arra vezethető vissza, hogy nemcsak ők vadásztak, de rájuk is vadásztak. Ezért van az, hogy ha lehet, kerülik a nyílt terepet és jobb szeretnek a „susnyásban” sétálni.

Nyári-téli tanácsok

Érdemes az időjárásra is odafigyelni. A görények nehezebben tolerálják a meleget, mint a hideget, ezért hőségben, tűző napon ne sétáltasd. Sétáljatok árnyékban, illetve kora reggel vagy inkább este. Egész napos hőség után, ne vidd betonra, aszfaltra (amúgy sem jó nekik) mert az tartja a hőt és kellemetlen lehet érzékeny kis mancsaiknak. Ha hosszabb időre viszed el sétálni, mindig legyen nálad tiszta víz és kínáld is meg vele időközönként. Főleg melegben nagyon gyorsan ki tudnak száradni.

Ha lakásban tartott görit viszel télen sétálni, ne vidd hirtelen a melegből hidegbe. Töltsetek el kb. 10 percet a lépcsőházban, vagy hűvösebb helyen, hogy fokozatosan érje a görit a hideg. Ha fagypont alatti a hőmérséklet, vagy szeles, lucskos, havas idő van, ne maradjatok kinn sokáig. Ha a görényed egy helyben áll/ül és remeg már egy ideje, vagy nagyon felkéredzkedik Rád, akkor vidd haza. Ha a séta helyétől messzebb laksz, érdemes télen egy törölközőt magaddal vinned és megtörölgetni a görit, mielőtt beteszed a hordozóba.

 

Veszélyek séta közben

Séta közben a legnagyobb veszélyt a görényekre a kutyák jelentik. Sajnos manapság inkább póráz nélkül, mint pórázzal sétálnak, így Neked kell odafigyelni a szinte mindenhol szabadon futkározó kutyákra.

Soha ne engedd oda idegen kutyához a görényed. A gazdája hiába mondja, hogy az ő kutyája még sosem bántott semmilyen állatot, nem tudhatjátok, hogy mit válthat ki belőle a vadászgörény egyedi szaga. Van olyan kutya, aki megijed a szagtól és elmenekül, más kutya barátkozni próbál, de olyan is van, amelyik esetleg nekiugrik és akár megis ölheti. Sose feledd, egy támadó kutyával szemben NINCS esélye a görényednek. Ha póráz nélküli kutya közelít, emeld fel a göridet magasra, a fejed fölé! Így a kutya gazdája is láthatja mi van nálad, az arrafelé sétálók pedig felfigyelnek és ha kell jó eséllyel segítségedre lesznek.

A szabadon kóborló macskákkal szemben általában nincs gond. A legtöbb macska meg sem meri közelíteni a felnőtt görényeket. A kölyköknél viszont néha bepróbálkoznak (nem tudni, hogy milyen okból), így amíg nagyon pici a görényed, figyelj rájuk is oda.

Az emberek is veszélyt jelenthetnek a görényedre bizonyos esetekben. Ha forgalmas utcán sétáltok, akkor neked kell rövid pórázra fogni a görényed, mert az össze-vissza cikázó görényre bárki véletlenül ráléphet, illetve felrúghatja. Sose engedd, hogy az érdeklődők a sétáló görényedre „vessék” magukat, mert nem tudhatod, hogy mennyire fáradt, nyűgös a göri és kit fog megkapni. Inkább Te vedd fel és úgy simogassák meg.

Ha úttesten keltek át, akkor mindig vedd fel, mert életveszélyes lehet, ha a sétáló görény pont az úttest közepén cövekel le és nem hajlandó továbbmenni.

Pórázzal vagy póráz nélkül?

Mi mindenféleképpen a pórázos sétát javasoljuk. A vadászgörények nagyon kíváncsi állatok és minden érdekli őket. Ha póráz nélkül sétáltok, előfordulhat, hogy amikor éppen magadhoz hívnád, inkább más érdekesebb dolog után megy és soha többé nem fogod látni. Ez érvényes vészhelyzetekre is. Egy póráz nélküli göri a mozgó autók közé vagy éppen egy kutya elé szaladhat.

Ettől függetlenül néhány görényt meg lehet rá tanítani, hogy póráz nélkül is kövesse a gazdáját, de az ilyen görények elég ritkák. Csak olyan görénnyel lehet ezt megcsinálni, aki tényleg gazdacentrikus, vagy valamivel annyira magadra tudod vonni a figyelmét, hogy csapot-papot otthagyjon, ha hívod (ilyenek például a magas hangú, csipogó játékok).

Séta után

Sétát követően mindig vedd le róla a hámot és vizsgáld végig, hogy nincs-e rajta élősködő, nem tört-e be a karma, nincs-e valamilyen sérülése.

Nem kell minden séta után megfürdetni a görényt! A gyakori fürdetés tönkreteszi a görény bőrét, fokozza a faggyútermelést és a görény csak még büdösebb lesz. Ha tényleg nagyon koszos (pl. sáros), akkor persze jobb, ha megfürdetheted. Ellenkező esetben azonban nincs rá szükség.

Ha lakásban tartod a görényed, és jót ásott a szabadban, akkor maximum a tappancsait lemoshatod sima vízzel (bár ezt a legtöbb görény élénken tiltakozva viseli el).

A kimerítő séta a legtöbb görényt rögtön mély álomba szenderíti. Ha nincs edzésben, az is előfordulhat, hogy lesz egy kis izomláza is. Azt fogod látni, hogy csak enni és a dolgát végezni kel fel. Ne aggódj, el fog múlni. Ha rendszeresen sétáltatod göridet, akkor megfelelően edzett lesz.

JBea

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(