[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2399065
Belépett
[X]

Túltüzelés (elhúzódó tüzelés)

 A nőstényeknél az első tüzelés kezdete jelzi az ivarérést. Tüzeléskor a péra fokozatosan megduzzad és váladékozik. Hogy néz ez ki a gyakorlatban? Amikor nőstényünk nem tüzel, semmit sem látunk a farka alatt. Tüzeléskor azonban egy pici csupasz rózsaszín kis dudor látható (képen), ez pár nap alatt fokozatosan megduzzad, kb. borsó nagyságúra. A péra pontos mérete görényenként más-más lehet. Görényünk szaga picit erősebb lesz és azt vesszük észre, hogy húzza a fenekét a földön és kis foltokat hagy maga után. A folt nem vizelet, hanem a pérából származó váladék.

A vadászgörényeknél a tüzelés általában nem múlik el magától, gyakran ún. elhúzódó tüzelésben "túltüzelésben" folytatódik. Túltüzelésnek a három hétnél tovább tartó tüzelést hívjuk. Figyelem! A három hetet nem a tüzelés első napjától kell számolni, tehát nem attól a naptól, amikor a péra elkezd nőni, hanem attól a naptól, hogy a péra megáll a növekedésben.

Miért veszélyes a túltüzelés?

A túltüzelésnek súlyos hormonális következményei vannak. A tartósan magas ivarzási hormon (ösztrogénhatás) miatt a csontvelő működése korlátozódik, majd leáll, vagyis a görény ösztrogénmérgezést kap. Mik ennek a tünetei? A göri étvágytalan, depressziós és vérszegény lesz. Lesoványodik, a vérszegénység következményeként a péra kifehéredik, vagyis nem rózsaszín, hanem csontfehér lesz. Ugyanígy a fogíny is kivilágosodik. Kihullik a szőre és végül elpusztul. (1)

A képeken látható görinek több helyen is hiányzik a szőre: a hátán a fülei körül és a pérája körül.

Változó, hogy a felsorolt tünetek közül melyek jelennek meg és hogy mikor fordul életveszélyessé a helyzet. Figyelem! Nem feltétlenül jelentkezik minden tünet.

Általánosságban elmondható, hogy amíg egy túltüzelt nőstény testsúlya jelentős mértékben nem csökken (rendesen eszik), amíg ugyanúgy pörög, ugyanúgy játszik ahogy szokott, és amíg a péra rózsaszínű, nem hullik a szőre, nem súlyos a helyzet. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne kéne a problémával foglalkoznunk. Ne üljünk és reménykedjünk hogy "lehet, hogy majd magától elmúlik!"

Egy erősen túltüzelt görényt nem lehet ivartalanítani, mert annyira legyengült a szervezete, hogy nem bírná ki a műtétet. Ilyenkor meg kell próbálni valamilyen módon elmulasztani a tüzelést (lásd lent), majd ezután roborálni, vagyis olyan fizikai állapotba hozni a görit, hogy kibírja az ivartalanítással járó terhelést. Rendszeres orvosi felügyelettel, vitamininjekciókkal, immunerősítőkkel helyrejöhet görényünk. Minél inkább jelentkeztek a túltüzelés tünetei és minél rosszabb állapotban van az állat, annál nehezebb megmenteni.

Ne várd meg, amíg késő, ha pedig nem tudtál a tüzelésről és görényed túltüzelt állapotban van, ne késlekedj, fordulj minél előbb görényekhez értő állatorvoshoz!

A tüzelés elmulasztására alkalmas módszerek:

Ivartalanítás: ha nem szeretnénk almot vállalni, ivartalaníttassuk görényünket. A (túl)tüzelés korábbi szakaszában levő görényt is lehet ivartalanítani, ám ez kockázatosabb mint egy nem túltüzelő görénynél. Bízd a döntést szakemberre!

Pároztatás steril vagy vazektomizált (elkötött) hímmel: kölykök kockázata nélkül lehet elmulasztani a tüzelést, a nőstény álvemhes lesz, ám pár héttel a fedeztetés után a nőstény általában visszatüzel! Ennek következtében ez hosszú távon nem megoldás. Itt is előfordul, hogy a túltüzelt nőstényre már nem mászik rá a hím, nem akarja befedezni, ilyenkor ez a módszer nem segít. Vazektomizált hímet találni sokkal nehezebb, mint gondolnánk. Ezt a lehetőséget ne bízzuk véletlenre,inkább ivartalaníttassuk az állatunkat. NEM AJÁNLOTT MÓDSZER!

Hormonális kezelések: Állatorvos javasolhatja és végezheti a hormoninjekcióval való kezelést. A mellékhatások miatt azonban hosszú távon a görény életében többszöri kezelés nem ajánlott módszer a tüzelés elmulasztására. Hormon implantátum. Ez a módszer 2 - 3 évre nyújt segítséget. 

Sötétkúra: a görények ivari működése erősen kötődik a fény- és hőviszonyok változásához. Ezért van az, hogy pl. a meleg lakásban tartott nőstények januárban, februárban már tüzelhetnek, mert a meleg és a sok mesterséges fény miatt úgy érzékelik, hogy megérkezett a tavasz. Ha a fénymennyiséget és a hőmérsékletet megfelelően csökkentjük, elmulasztható a tüzelés. Bizonytalan módszer, ezért egyáltalán NEM ajánljuk.

 

Jobban Beáta  javítva Schmidtné B. Anikó 

Felhasznált irodalom:
Állatorvos a családban. Kedvenceink egészségkönyve. Kossuth Kiadó 2004.

Kapcsolódó cikkek:

Ivartalanítás
12 legrosszabb érv az ivartalanítás ellen
A vér életet menthet, felhívás véradásra

 

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(