[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2399103
Belépett
[X]

Oltások


A vadászgörényt egészsége érdekében oltatni szükséges. A maximális védelem érdekében 3 db szopornyica elleni és egy veszettség elleni oltást kell, hogy kapjon és ezeket a későbbiekben ismételni szükséges.

A szopornyica elleni oltás beadása akkor is javasolt, ha görényedet nem viszed ki a lakásból sétálni, mivel a szopornyica akár cipőtalppal is hazavihető!

A veszettség elkapására kicsi az esély, ám ha görényed megharap valakit és nem tudod igazolni, hogy veszettség ellen oltva volt, akkor 2 hét karanténos elzárásra kötelezhetnek, melynek költségét neked kell állnod. Ne kockáztass, adasd be a veszettség elleni oltást is.

A Magyar Vadászgörény Klub az alábbi oltási programot javasolja:

3 db Eurican DHPPI+L nevű oltás (korábban Caniffa CH+L), vagy Canigen DHPPI vagy Biocan DHPPI,  Az oltások között három hétnek kell eltelnie.

1 db veszettség elleni oltás: Rabisin-R, vagy Nobivac-Rabies. Ezt két héttel a 3. szopornyica elleni oltás után kell adni.

A szopornyica elleni és a veszettség elleni oltásokat is évente ismételni kell. Mielőtt görényed 1 éves lenne adasd be neki az első ismétlő veszettség elleni oltást. Figyelem! Nem a veszettség elleni oltás évfordulója előtt, hanem egy éves kor előtt kell beadatni!

Oltási program kölykök részére

Amennyiben a kölyök 8 hetes koráig a mamájával volt és a mama megfelelően volt oltva, nem szükséges a kölyköt 8 hetes kornál korábban oltatni! Ezután a következő oltási programot javasoljuk:

8. hét - Szopornyica elleni oltás (Eurican DHPPI+L vagy Caniffa CH+L)

11. hét - Szopornyica elleni oltás (Eurican DHPPI+L vagy Caniffa CH+L)

14. hét - Szopornyica elleni oltás (Eurican DHPPI+L vagy Caniffa CH+L)

16. hét - Veszettség elleni (Rabisin-R, vagy Nobivac-Rabies)

1 éves kor előtt kapjon megint egy veszettség elleni (Rabisin-R, vagy Nobivac-Rabies) oltást és ezt a későbbiekben évente ismételjük.

A 3. szopornyica elleni oltás évfordulója előtt kapjon újra egy ismétlő oltást (Eurican DHPPI+L vagy Caniffa CH+L) és ezt a későbbiekben évente ismételjük.

MINDEN OLTÁS UTÁN A RENDELŐ VÁRÓJÁBAN MARADJ AZ ÁLLATODDAL 30-40 PERCET, HA AZ ÁLLAT ALLERGIÁS REAKCIÓT MUTAT AZONNALI SEGÍTSÉGRE SZORUL.  

 

A megadott vakcináktól az állat egészsége érdekében nem célszerű eltérni. A fent említett oltóanyagok hosszú évek tapasztalatainak eredménye. Nem ajánljuk a sok betűkombinációt tartalmazó kombinált szereket (pl. DHPPI), mivel ezek a vadászgörény számára fölösleges antigéneket tartalmaznak, melyek ellen az immunizálás csak a szervezetet terheli, védettséget ellene nem ad (pl. a vadászgörény nem kaphatja el a macska parvovirus fertőzését).

Léteznek olyan vakcinák is, melyek a vadászgörényben immunreakciót okozhatnak. Ezek az oltást követően általában fél órával jelentkeznek. Emiatt célszerű az oltás beadása után legalább fél órát a váróteremben, vagy az állatorvos közelében tölteni. Ismereteink szerint az ilyen oltásoknak sincs hosszú távú negatív hatásai, de a immunizálás nem mindig tekinthető teljesnek, ezzel kapcsolatosan érdeklődj egy vadászgörényekhez értő állatorvosnál.

A Magyar Vadászgörény Klub NEM javasolja a CANVAC nevű vakcina használatát vadászgörények oltásánál, mivel az kölykök és korábban nem oltott felnőtt görények esetében a görények elhullását (halálát) okozzák! Bővebben

Kedves újdonsült és leendő görénytulajdonos! Heteket, hónapokat, esetleg éveket vártál azért, hogy görényed lehessen. Talán azt is tudod, hogy görényed érdekében bizonyos oltások beadására szükség van. Kérünk Téged, hogy mielőtt oltatni viszed görényedet, tájékozódj arról, hogy mikor és milyen oltásokat szükséges beadatni és mi az, amit NEM szabad használni.

A CANVAC OLTÓANYAG MINDEN GÖRÉNYRE VESZÉLYES,

akit korábban nem oltottak más oltóanyaggal szopornyica ellen. Kérünk mindenkit, hogy figyelmeztesse állatorvosát, és NE engedje ezt használni!

A Canvac erdetileg kutyák részére készült szopornyica elleni oltóanyag, ám magyarországi törzskönyvezése során sajnos görények számára is alkalmasnak találták. A magyar és külföldi tapasztalatok pont az ellenkezőjét támasztják alá: a Canvac nem alkalmas görények oltására. Szlovákiában és Csehországban több mint két éve kezdték el használni, és azt tapasztalták, hogy azok a kölykök, akiket ezzel kezdtek szopornyica ellen oltani, az oltást követően szopornyicás tünetekkel pusztultak el. A szlovák görényklub kampányol az oltóanyag használata ellen, és próbálja hivatalosan is betiltatni.

Magyarországon 2006 ősze óta terjed használata és hasonlóan kedvezőtlen visszajelzések érkeznek vele kapcsolatban. Időközben az oltóanyaghoz tartozó leírásból kikerült az, hogy görénynek is ajánlják, ám továbbra is szabadon kapható, így az állatorvosok többsége (akik nem állnak kapcsolaban görényes szervezetekkel, akiket még nem figyelmeztettek kollégák vagy gazdik) gyanútlanul vakcinázzák ezzel a görényeket!

A problémával megkerestük az Állatgyógyászati Oltóanyag- és Gyógyszerellenőrző Intézetet , akik elmondták, hivatalos lépést bármilyen oltóanyaggal kapcsolatban csak akkor tudnak tenni, ha hivatalos visszajelzéseket kapnak a negatív tapasztalatokról. Amennyiben az állatorvos beoltott egy állatot, és annak baja lett (reagált az oltóanyagra, vagy elpusztult), a gazdi kérje meg őt, hogy az un. Pharmacovigilance elnevezésű űrlapon jelentse be az Oltóanyag Intézetnek az oltóanyag hatásait, mivel csak ilyen központi adatgyűjtéssel lehet elérni, hogy a nem megfelelő oltóanyag kikerüljön a használatból.

Kérjük továbbá az állatorvosokat és a gazdikat, hogy ha Canvac oltás után elpusztult görényük, vigyék be a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karára a Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszékre és ezzel is segítsék az adatgyűjtést a Canvac-kal kapcsolatban. (Budapest, VII. ker. István u. 2.)

 

 

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(