[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2466675
Belépett
[X]

Ivartalanítás

Ivarérettség

A vadászgörények általában 7-12 hónapos korukra válnak ivaréretté, normális esetben (természetben tartott görények esetén) a születésüket követő első tavasszal. Lakásban tartott görényeknél a mesterséges fény és a meleg hatására a tüzelés/ivarzás korábban, akár már 5-6 hónapos korban is elkezdődhet. A korai, ivarérettség előtti ivartalanítás mindkét nemnél jelentős mértékben megnöveli a mellékvese daganatok kialakulásának kockázatát.

 Balra: Tüzelő nőstény.

A görények számára természetesen az a legegészségesebb (az ivarérés szempontjából), ha folyamatosan természetesen megvilágított helyen vannak tartva: megfelelően szökésbiztos, és minden igényüket kielégítő kinti kennelben (pl.: télen hőszigetelt búvóládával, és nyáron a tűző napsütéstől, csapadéktól védve stb.)

 Jobbra: Túltüzelt nőstény.

Amennyiben nem szeretnénk görényünket pároztatni, az a legegészségesebb, ha megfelelő időben (8 hónapos kor után, vagy az első tüzelés előtt, illetve alatt) ivartalaníttatjuk őt, ezzel elkerülve az elhúzódó tüzelést. Sok tenyésztő eleve ivartalanítási szerződéssel adja el az állatot, ezzel elkerülve azt, hogy felkészületlen gazdik almot akarjanak vállalni, mivel ez komoly felelősség és nem is kevés hozzáértést kíván.

Nőstények ivartalanítása

 Jobbra: Frissen ivartalanított nőstény

Ha nőstény görényünk már 5-6 hónapos, akkor ajánlott minden nap „benézni a szoknyája alá”. Amennyiben már elérte a 8, de inkább 10 hónapos kort, akármikor ivartalaníttathatjuk, de ha elkezd tüzelni, akkor az a legjobb, ha minél hamarabb elvisszük egy hozzáértő állatorvoshoz. A tüzelés első egy hónapjában általában minden probléma nélkül elvégezhető a műtét, de azért jobb igyekezni.

Az állat a műtét előtt 8 órával már ne egyen és ne is igyon, mivel az altatás közben hányingere lehet, és a felöklendezett táplálék miatt megfulladhat. Az altatást végezhetik gázzal, és injekcióval beadható altatószerrel is. Megoszlanak a vélemények, hogy melyik módszer a jobb. Az altató hatását semlegesítheti az ösztrogén, így abból többre lehet szüksége az állatnak, míg a gáz jobban irritálja a torkot, de biztonságosabb. Mindkét módszer válthat ki allergiás reakciót (nem jellemző), és már az altatás önmagában is hordoz veszélyeket (ha nem bírja a szervezete, leállhat a szíve, ez a leggyakoribb halálok), de egészséges görénynél és hozzáértő állatorvosnál ez rutin műtét. Csak a petefészkeket szokták eltávolítani, ha más nem indokolja. Tévhit, hogy a méhet is el kellene távolítani az ivartalanítás folyamán. A méh eltávolításának vagy bennhagyásának nincs hatása arra, hogy az állat visszatüzel-e vagy sem. Egyes állatorvosok eltávolítják, míg mások nem, de egyik megoldás sem jobb egyértelműen a másiknál. A petefészkeket azonban nagyon körültekintően kell kivenni, mert ha egy kis darabja is bent marad, az megfelelő vérellátású helyen megtapadva regenerálódhat, és pár hónapon belül tüzelést idézhet elő (esetleg álvemhességi tüneteket is okozhat). Ekkor orvoshoz kell fordulnunk. Ha ugyanezek a tünetek az ivartalanítás után több mint egy év elteltével jelentkeznek, valószínűbb, hogy a mellékvese daganatos megbetegedéséről van szó. Ez esetben is forduljunk állatorvoshoz.

Sok állatorvos csak a teljesen éber állatot adja ki a gazdinak. Amennyiben állatunkat még alvó állapotban kívánja a doktor kiadni, ne fogadjuk el, várjuk meg a rendelőben, amíg magához tér.

Az a legmegfelelőbb, ha betesszük a hordozójába, hogy ne eshessen le sehonnan. Takargassuk be, tegyünk mellé egy rongyba tekert melegvizes palackot, mert az altatás alatt könnyen kihűlhetnek. (Ha az orra hideg, biztosan fázik). Persze arra is ügyelni kell, hogy ne melegítsük túl. Enni és inni csak akkor kapjon, amikor már teljesen normálisan járkál. A csontos húsokat mellőzzük pár napig az etetésnél, ezzel kíméljük a hasfalat.
A műtét után pár napig többet pihennek, de általában jól tűrik a fájdalmat, és gyorsan gyógyulnak. Jó kedvüket, játékosságukat már 2-3 nap után visszanyerik. Varratszedésre 10-14 nap múlva kell visszamenni. A borotvált részre a szőr a következő vedléskor nő teljesen vissza. Ne ijedjünk meg, ha a bőr elkékül (albínó görényeknél nem), ekkor a növekvő szőrzetet látjuk a bőr felső rétege alatt.

Hímek ivartalanítása

Hímeket akkor ajánlatos ivartalaníttatni, ha már teljesen ivarosan viselkednek, vagyis ivarérettek. Ez általában 7-8 hónapos korban következik be. Ha korábban ivartalaníttatjuk, azzal megnövelhetjük a mellékvese daganatok kialakulásának esélyét.

Az altatás és az ébredés folyamata teljesen megegyezik a nőstényekével. A műtét alatt a heréket, és kicsit a környéküket is leborotválják. A herezacskókból eltávolítják a heréket, majd pár öltéssel összevarrják. (Előfordul, hogy olyan kicsi a vágás, hogy nincs szükség varrásra). Van olyan orvos is, aki hason keresztül távolítja el a heréket, mert így jobban megvizsgálhatja az ivarszerveket (pl.: a prosztatát). A seb elég kicsi, gyorsan gyógyul, ezért a hímeket nem viseli meg a dolog. Az ivaros viselkedésüket fokozatosan veszítik el, ahogyan a szervezetükben lévő hormonok (utánpótlás hiányában) is folyamatosan ürülnek ki. Általában először a bunda, majd a végtermék, és a jelölőváladék szaga kezd csillapodni. Abbamarad a jelölgetés, a hatalmas mozgásigény és az étvágy, a folyadékigény is csillapodik. Gyakran le is fogynak, és erős vedlésbe kezdenek. (Ajánlott szőrerősítő vitaminok adása). Az ivaros viselkedés fokozatosan egyre mérséklődik, helyét átveszi a játék, ismét a világ dolgai, és a gazdi kerül a figyelem középpontjába. A varratszedés hímeknél is 10-14 nap múlva esedékes. Előfordulhat, hogy az ivartalanítás után a hím állatunk ellustul, elhízik, erre oda kell figyelnünk, mert az elhízás minden állatnál egészségügyi problémákhoz vezethet. Ügyeljünk az étrendjére és foglalkozzunk vele eleget, próbáljuk felkelteni a figyelmét játékokkal, sétával stb.

Mikor kötelező az ivartalanítás?

Méhgyulladás

A nőstény görények elsősorban a tüzelés alatt (nyitott méhszáj) vannak kitéve a hüvelyből a méhbe felkerülő fertőződés veszélyének, főként akkor ha:

  • a fedeztetés higiéniai körülményei nem megfelelőek,
  • ha a hím agresszivitása miatt sérül a hüvely vagy a méhszáj
  • nem megfelelő alom esetén, ami irritálhatja, megszúrhatja a nőstény péráját (pl.: széna, faforgácsban nagyobb szálkák)
  • legyengült az immunrendszer
  • elhúzódó tüzelés alakul ki.

Tünetek: elesettség, bágyadtság, esetleg láz, étvágytalanság. A méh gennyes váladékkal telt, a pérából ez a nem átlátszó, általában barnás-zöldes folyadék szivároghat.
Ha ezen tünetek valamelyikét tapasztaljuk forduljunk orvoshoz.

Rejtett here

Ez a rendellenesség lehet örökletes, vagy kialakulhat sérülés hatására is, és általában a hímek sterilségét is okozza. Ha egyáltalán nem száll le az egyik here, akkor az a hasüregben melegebb környezetben elrákosodhat, valamint a mellékvese daganatra is hajlamossá teszi, ez veszélyes a görény életére. Az ilyen hímeket ki kell vonni a tenyésztésből és ivartalaníttatni kell, hogy megelőzzük a daganatok kialakulását. Ha felmerül az örökletesség lehetősége (a vérvonalban több állatnál is megjelenik a rendellenesség), mindkét szülőt javasolt kivonni a tenyésztésből, az összes eddigi leszármazottukkal együtt.

Méh daganat, petefészek daganat, here daganat

Ezen (különböző okokból kialakuló) daganatos elváltozások esetén is szükséges lehet az állat ivartalanítása. Kérjük ki állatorvosunk tanácsát, és döntsünk az alapján.

Szeberényi Krisztina, Gasparin Balázs

Kapcsolódó cikkek:

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(