[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2334507
Belépett
[X]

Kérdések-válaszok

Általános kérdések

Mikor lesz a II. görényfesztivál?

2006. október 22-én, vasárnap 9.00-18.00 óráig. A tenyészszemlére és szépségversenyren evezett görények beléptetése 9.00 és 10.00 között történik. A gyorsabb bejutás érdekében, kérjük a kapuban készítsd elő görényed papírjait!

Természetesen 10 óra után is van lehetőség görénnyel együtt való bejutásra, amennyiben a görényednek van 3 napnál nem régebbi egészségügyi igazolása!


Hol lesz a II. görényfesztivál?

Budapesten, a 11. kerületben, a Dayka Gábor utca 4. szám alatt - szemben a Rubin hotellel, a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban. Tömegközlekedéssel megközelíthető:

A Déli Pályaudvartól a 139-es autóbusszal (végig a Budaörsi úton a Dayka Gábor utcai megállóig), a Móricz Zsigmond körtérről a 40, 53, 153-as buszokkal, a Kosztolányi Dezső térről a 41, 53, 72, 87, 87A, 153 és 250-es autóbuszokkal.

Térkép itt található.

Belépéssel kapcsolatos kérdések

Mennyibe kerül?

A belépőjegy 500 Ft személyenként. Vadászgörényt ingyen hozhatsz be a rendezvény területére, ha az egészségügyi feltételeket teljesíti.
Klubtagoknak, a kollégium lakóinak, és 14 éven aluliaknak a belépő árára 50% kedvezmény jár, 6 éves kor alatt a belépés díjtalan. Aki tenyészszemlére, vagy szépségversenyre nevezte görényét, ingyen jöhet be (egy személy görényenként, függetlenül attól, hogy a görény hány kategóriában lett nevezve). Az MVK által örökbeadott vadászgörények gazdáinak, valamint a 6 éves kor alatti gyermekeknek is ingyenes a belépés.

Hogyan vihetem be a vadászgörényemet a rendezvényre?

Akár indul a vadászgörény, akár nem, meg kell felelnie bizonyos egészségügyi követelményeknek. Hozd magaddal az állat oltási könyvét, és az állatorvos által 3 napnál nem régebben kitöltött egészségügyi igazolást . A vadászgörénynek legyenek 1 évnél nem régebbi szopornyica és veszettség elleni oltásai. A bejáratnál lehetséges, hogy személyesen is megvizsgáljuk a vadászgörényt, és ha be van chipezve, leolvassuk a chipszámát is. Ha élősködőre utaló nyomot, vagy olyan jelet látunk, ami betegségre utalhat, akkor nem fogjuk beengedni az állatot a rendezvényre, a többi állat biztonsága érdekében.

A görénynek legyen egy műanyag hordozója, vagy más olyan helye, ahova el lehet tenni pihenni. Ha ölben hozod a vadászgörényt, és nem biztosítasz neki semmilyen pihenőhelyet, nem fogjuk beengedni.

Noha minden lehetséges óvintézkedést megteszünk a fertőzések elkerülése érdekében (többek között ezért is kérjük az orvos igazolást), nem tudunk garanciát vállalni arra, hogy egy görény nem kap el semmit a rendezvény ideje alatt. Az ebből eredő felelősség a gazdit terheli. Arról, hogy milyen további óvintézkedéseket érdemes tenni, a kiállítói kézikönyvben olvashatsz.

Látogatóként vihetek-e be vadászgörényt?

Természetesen, de ugyanazokat az egészségügyi követelményeket kell teljesítened, mint versenyző vadászgörény esetén, azaz az állat legyen egészséges, erről legyen 3 napnál nem régebbi egészségügyi igazolása, legyen oltva szopornyica, veszettség ellen, és ezt tudja bizonyítani az oltási könyvével. Szóbeli bizonyíték, másolat nem elfogadott. Legyen hordozója is.

Vihetek-e be más állatot?

Nem. A rendezvényre csak vadászgörények vihetők be, ill. olyan vakvezető vagy munkakutyák, akik megfelelően föl vannak készítve a vadászgörények jelenlétére. Ilyen esetben is megkérünk, hogy az állatot tartsd távol a bírálati körtől.


Milyen oltások szükségesek a vadászgörénynek?

A vadászgörénynek szopornyica és veszettség elleni oltásokkal kell rendelkeznie. Mindkét oltásának 1 évnél nem régebbinek kell lennie, illetve az oltásoknak legalább 2 hét kell, hogy megfelelő védettséget biztosítsanak. Ez azt jelenti, hogy ha a vadászgörény a rendezvény idejéhez képest két héten belül kapta az oltását, és az ezelőtti oltása 1 évnél régebbi, vagy nincs, akkor megtagadhatjuk a rendezvény területére való belépést.

Mit vigyek magammal, ha görénnyel megyek?

 • 3 napnál nem régebbi egészségügyi igazolást
 • görid oltási könyvét
 • hámját és pórázát
 • itatót és etetőtálat
 • görid részére élelmet
 • papírtörlőt a "balesetek" esetére
 • egy váltás tiszta rongyot görid alá (ha megtörtént a baleset vagy ha megtörténne...)
 • görid kényelme érdekében műanyag hordozót!

 

 

Versenyekkel kapcsolatos kérdések

Mennyire hivatalos ez a fesztivál és az ott megrendezett versenyek?

Jelenleg Magyarországon a Magyar Vadászgörény Klub (mely csak nevében klub, jogilag "közhasznú egyesület") az egyetlen bejegyzett, vadászgörényekkel foglalkozó társadalmi szervezet. A II. Közép-európai Vadászgörény Fesztivált természetesen az illetékes szakhatóságok engedélyével rendezzük meg.

Hol tájékozódhatok részletesebben a tenyész-szemlével és a szépségversennyel kapcsolatosan?

A Kiállítói kézikönyvben.


Hol olvashatom el a küllem standardet?

Jelenleg a standard írott formában nem elérhető. A bírálat legfontosabb elemei (fontossági sorrendben):

 • A görény egészséges legyen. Bármely olyan jellemző, amely betegségre, vagy örökletes problémákra utal, szigorúan lepontozandó.
 • A görény házikedvenc tartásra alkalmas legyen. Bírja az ember közelségét, és megfelelően szelíd legyen ahhoz, hogy lakásban, emberek között éljen.
 • Az állat esztétikus legyen. Megfeleljen a görény eredeti, természetes arányainak, színezete pedig a bírónak tetsszen. A színezet a leginkább elhanyagolható tényező a bírálat során.

A külső kevésbé fontos, mint az előbbiek, ennél fogva a külső megítélése nem egy "szabványhoz" való hasonlítását jelenti, hanem hogy egészségileg és funkcionálisan is alkalmas legyen arra, amire tenyésztjük őket: a kedvtelésből való tartásra.

A bírók meghívásakor a legfontosabb szempont a nemzetközi ajánlás, a szakmai tapasztalat, és a személyes információcsere, nem pedig a küllemszabványuk ismerete. A küllem szabvány egy mankó a bírónak, az attól függetlenül bírálhat jól, vagy rosszul. Egy kezdő nem a küllem szabvány elolvasásával fogja megismerni a fajtát, hanem azáltal, hogy megfigyeli a tapasztalt tenyésztőket, bírókat, és azokat az állatokat, amelyeket ezen szakértők jónak tartanak.


Kell-e chip a tenyész-szemlére benevezett vadászgörényeknek? Rontja-e az
eredményt, ha az állat frissen van chipezve?

Igen, kell chip. Mivel a kopaszfolt (a borotválás nyoma) nem örökletes probléma, nem jár a chipezés helyéért pontlevonás.

Kell-e chip a szépségversenyre benevezett vadászgörényeknek? Rontja-e az eredményt, ha az állat frissen van chipezve?

Lehet chipezni, de nem kötelező. Mivel ez egy szépségverseny, ezért az összpontszámba beleszámít, ha az állat frissen chipezett, és emiatt borotválva van a szőre. Ugyanakkor valószínűleg nem jelent akkora pontlevonást, hogy emiatt ne legyen esélye dobogós helyet szerezni.


Hogyan nevezhetem vadászgörényem tenyész-szemlére?

Ahhoz, hogy a vadászgörényed a tenyész-szemlén induljon, MVK törzskönyvvel kell rendelkezzen. Ehhez chipezni kell. Miután a vadászgörény be lett chipezve, írasd alá a regisztrációs lapot a megfelelő helyen az állatorvossal, töltsd ki a többi részt, és juttasd el hozzánk a nevezési lappal együtt. Amennyiben a chipszám-matricával már nem rendelkezel, kézzel írd be a megfelelő helyre a chipszámot. Amennyiben nem tudod állatorvossal aláíratni a papírt, a helyszínen fogjuk leolvasni a chipszámot, és igazolni, hogy az a vadászgörényben van, ez esetben nem szükséges aláíratni. Amennyiben a törzskönyvi nyilvántartásba vételt már korábban megejtetted, akkor csak a nevezési lapot kell kitöltened.

A tenyész-szemlén csak chipezett állattal lehet indulni! A chipezés esetleges helye (mivel nem öröklődő hiba) nem jár pontlevonással.


Hogyan nevezhetem vadászgörényem szépségversenyre?

Ahhoz, hogy vadászgörényed a szépségversenyen induljon, MVK regisztrációval kell rendelkezzen. Ehhez egy regisztrációs lapot kell kitöltened. Ha a vadászgörény chipezett, ivaros, akkor törzskönyvi nyilvántartásba vesszük, ha ezeket a kritériumokat nem teljesíti (nem ivaros, vagy nincs chipezve), regisztrációs nyilvántartásba vesszük, ez utóbbi esetben a chipezésre vonatkozó mezőket hagyd üresen. A nevezési lapot mindkét esetben ki kell tölteni. Ha eljössz Klubnapunkra, vagy rendezvényeinkre, a helyszínen is kitöltheted ezeket a papírokat.

A szépségversenyen való résztvételhez nem szükséges, hogy az állat chipezve legyen. Amennyiben az állat frissen chipezett, az bizony pontlevonással jár, mivel ez egy szépségverseny.

Hogyan nevezhetek a gyorsasági versenyre?

A helyszínen, a megjelölt helyen kell jelentkezned rá, 11 óra előtt. A nevezés díja 200 Ft.


Mit kapok a tenyész-szemlén?

Hivatalos véleményt kapsz szakemberektől arra vonatkozóan, hogy mennyire alkalmas tenyésztésre a vadászgörényed. A "favoritok" kialakulásának elkerülése érdekében a vadászgörényeket három bíró fogja elbírálni, az eredmény a független bírálatuk eredményeképp jön létre. Nem hirdetünk győztest, és nem adunk ki díjat sem, ellenben minden tulajdonos megkapja a vadászgörény minősítését (amely lehet: tenyésztésre ajánlott, tenyészthető, utódellenőrzés mellett tenyészthető, nem tenyészthető), valamint a pontszámát, mely 1-100 pontig terjedhet. Ez alapján mérlegelhetjük, hogy alkalmas-e a vadászgörény a tenyésztésre, illetve párválasztásnál felmérhetjük, hogy szakértő emberek az adott görényt mennyire értékelték jónak. A pontszámok nem publikusak, azokat csak a tulajdonos fogja megkapni, ellenben a bírálat hangosan történik.

A későbbiekben a tenyész-szemle be fog épülni a törzskönyvi rendszerbe, és annak részét fogja képezni, ezáltal minden, a törzskönyvben szereplő tenyész-állatnak meg kell felelnie majd rajta, mielőtt pároztatnánk.


Mit kapok a szépségversenyen?

A szépségversenyen először a kategóriák mérkőznek meg egymással. Minden kategórián belül külön történik a bírálat. A görények pontszámot és minősítést kapnak (kiváló, nagyon jó, jó, megfelelő, nem megfelelő). Csak a kiváló minősítésű állatok szerezhetnek győztes (CAC, ill. Res CAC) címet (azaz ha egy kategóriában nincs kiváló minősítésű állat, a kategória címe és díja nem kerül kiosztásra). A kategória kiváló minősítésű állatai közül a legjobb kapja meg a CAC címet. A kategóriák győztesei mérkőznek utána a BIS (Best In Show - a kiállítás legszebb görénye) címre.


Hova küldhetem a nevezési lapokat, és a nevezési díjat?

 • A nevezési lapot, egyéb űrlapokat átadhatod nekünk személyesen Klubnapjainkon, illetve minden egyéb rendezvényünkön.
 • Postai címünk: Magyar Vadászgörény Klub, 1330 Budapest, Pf. 75.
 • Bankszámlaszámunk: Neve: Magyar Vadászgörény Klub
  Számlaszáma: 10102244 - 57022200 - 01000005
  IBAN: HU65 1010 2244 5702 2200 0100 0005
  Bank neve: Budapest Bank
  Bank SWIFT kódja: BUDAHUHB
 • Előzetes megbeszélés alapján más időpontban is átvehetjük a papírokat.
 • Miskolci csoportunk helyben vagyis Miskolcon is átveheti a papírokat, hogy azokat összegyűjtve, egyszerre juttassa el hozzánk.

  A scannelt vagy e-mailen küldött iratokat nem áll módunkban elfogadni sem a nevezések, sem a fotópályázat kapcsán!

 

Pályázatokkal kapcsolatos kérdések

Hogyan nevezhetek a fotópályázatra?

Papíron, 15x21-es méretben készítsd el a nevezni kívánt fényképet, majd juttasd el hozzánk a nevezési határidő lejárta előtt. A fénykép hátoldalára írd föl nevedet és postai címedet a keveredések elkerülése érdekében. A nevezés ingyenes.

 

Hol tehetem föl a további kérdéseimet?

 • Telefonon: a 06 70 555 09 09 vagy a 06 70 555 07 07-es számon
 • E-mailben: ,
  Az e-mailen érkező kérdések azonnali megválaszolását nem tudjuk garantálni, ezért ha nem tudsz vagy nem szeretnél várni, telefonon keress meg minket!
 • Postai levélben: 1330, Budapest, Pf. 75. (Kérünk válaszborítékot mellékeljetek)
 • Személyesen, rendezvényeinken. Klubnapjainkon mindent el fogunk mondani, amit a kiállításról tudni kell, lesz lehetőség kérdezésre, valamint lehet nevezési díjat befizetni, nevezési lapot kitölteni, leadni is.
[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(