[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2399060
Belépett
[X]

Tenyésztés-szaporítás

Felelős tenyésztés

Léteznek tenyésztők, és szaporítók. A szaporító elnevezést szigorúan rossz értelemben szokás használni, olyan személyekre, akik a görények tenyésztését felelőtlen módon végzik.

Nem csak azt tekintjük azonban szaporítónak, aki pénzért szaporítja állatait. Szaporító mindenki, aki nem tesz meg minden tőle telhetőt, hogy egészséges, örökletes betegségektől mentes állatok szülessenek. A szülők egészségügyi szűrése, a gondos párválasztás, és a gondos gazdikeresés a tenyésztő ismérvei. A felelős tenyésztés nem arról szól, hogy van egy hímünk, meg egy nőstényünk, összerakjuk őket, kölykök lesznek, és jó pénzért eladjuk őket.

Ha görényt veszünk, lehetőleg igyekezzünk tenyésztőt (nem szaporítót, nem állatkereskedést) keresni, mivel onnan várható legbiztosabban az egészséges, jól nevelt kölyök.

Az itt következő összehasonlítással azoknak szeretnénk segíteni, akik a közeljövőben görényt szeretnének vásárolni és fontos számukra, hogy görényük milyen körülmények közt töltötte élete egyik legfontosabb szakaszát.

Nem szükséges, hogy minden egyes pontot bizonyítva lássunk, ezek pusztán támpontok amelyek alapján laikusként is felismerhetjük, hogy kivel (tenyésztővel vagy szaporítóval) állunk szemben.

Felelősségteljes tenyésztő

Szaporító

Tenyészszemlére, kiállításokra, egyéb görényes rendezvényekre jár

Nem mutatja be görényeit kiállításon, tenyészszemlén

Tagja görényes szervezeteknek, kluboknak

Nem érdekli komolyabban a "görényes világ"

Görényei minőségét igazolják kiállítási és tenyészszemle eredményeik

Görényeinek "minősége" kétséges, hiszen soha nem voltak bemutatva kiállításon

A kölykök törzskönyvén számos champion/kiállításgyőztes őst találunk, soha nem tenyészt és kínál eladásra törzskönyv nélküli kölyköket

A kölykök törzskönyvén elvétve találunk kiállításgyőztes ősöket, esetleg nincs is a kicsiknek törzskönyvük

Támogatja a menhelyeket, tudja, hogy tevékenységével elkerülhetetlenül maga is szerepet játszik a görények túlszaporodásában.Hisz abban, hogy mivel minden kölyköt elad, tevékenységével nem járul hozzá az életüket menhelyen végző görények egyre magasabb számához.

Jól ismeri a tenyésztett fajtát, annak minden előnyös ill. hátrányos tulajdonságát és ezekről nyíltan beszél a látogatóinak. Tudja milyen egészséggel kapcsolatos problémák merülhetnek fel az adott fajtára jellemzően. Görényei szűrtek és mentesek a fajtára jellemző örökletes betegségektől, a fedezőhímeket is a fentiek figyelembevételével választja ki.

Nem ismeri különösebben a fajtát, gyakran azzal sincs tisztában, hogy a fajtán belül milyen genetikai problémákkal találkozhat, így a fedezőhímek kiválasztásánál sem veszi fontolóra ezeket a szempontokat.

Jól ismeri a kölykök felmenőit. Nemcsak a szülőket, de a nagyszülőket és a korábbi ősöket is ismeri és nemcsak hallomásból. Az anya illetve az apa görényen kívül nem ismeri a kicsik törzskönyvén szereplő görényeket.
Nagy gondossággal választja ki a megfelelő gazdit a kenneléből származó görényeknek, elbeszélget velük és ha kell, felkészíti őket az állattartásra.Nem tölt túl sok időt s a leendő gazdikkal, nem méri fel felkészültségüket és tudásukat és nem is készíti fel őket a görénytartásra.

Otthon van minden a görényekkel, és a tenyésztett fajtával kapcsolatos témában. Ellátja látogatóit, a leendő gazdikat tanácsokkal a tartást, a nevelést (alomra szoktatás, harapásról leszoktatás), az egészségmegőrzést és minden más témát illetően.

Nincs vagy nagyon egyéni véleménye van a felsorolt témákkal kapcsolatban. Nem tud tanácsot adni vagy helytelen tanácsokat ad a görénytartást illetően. (Pl. "elég napi egyszer megetetni kutyakonzervvel!")

Igyekszik továbbképezni magát, mind az általános tenyésztést, mind a vadászgörényekkel kapcsolatos ismereket illetően. Nem veszi a fáradtságot, hogy olvasson, képezze magát a görényekkel kapcsolatban.

Felajánlja segítségét és a későbbiekben is bármikor szívesen ad tanácsot a hozzá fordulóknak.

Maximum egy "Viszlát" telik tőle.

Kérésünkre referenciákat tud felmutatni.

Nincsenek referenciái, hiszen azt sem jegyzi fel, hogy a tenyészetében született kölykök hova kerülnek.

Folyamatosan érdeklődik a tőle származó görények hogylétéről, gyűjti az információkat a felmerülő egészségi problémákról.

A kölyök eladása után nem törődik a kicsik sorsával,

Azért tenyészt, hogy egyre jobb görényeket tenyésszen, javítsa a vérvonalát és a fajtát.

A tenyésztés számára pusztán anyagi forrás.

Csak ritkán, alkalmanként kínál eladásra kölyköket, nem üzlet számára a tenyésztés, a minőség a fontos számára nem pedig a mennyiség.

Folyamatosan kínál eladásra kölyköket, gyakran elsősorban kereskedőknek termel.

Ritkán ismétel almot (Ugyanazon szülőpárral ritkán, főképp kiemelkedő minőség újbóli elérése céljából ismétel almot).

Gyakran kínálja eladásra ugyanazon szülőpár kölykeit (leginkább közeli, olcsó fedezőhímeket használ).

Csak a fajtastandardnak megfelelő, minősített görényeket használ tenyésztésre.

A tenyésztésbe fogott görények ritkán felelnek meg a fajta standardnak.

Csak jó idegzetű görényeket fog tenyésztésbe.

A szülők sokszor félénk vagy agresszív görények.

Csak első életévüket betöltött görényekkel tenyészt, azokkal is csak limitált alkalommal

Egészen fiatal görényeket is tenyésztésbe fog, akár egymást követő tüzeléseket is kihasználva

A fedezőhímek kiválasztása azok minősége alapján történik. Egy komoly tenyésztő számra nem akadály ha a hím az ország másik végében vagy akár másik országban van. Időt és pénzt nem sajnálva elviszi hozzá nőstényét. (Ha van is saját fedezőhímje, akkor is csak alkalmanként használja saját nőstényeihez.)

A fedezőhímek kiválasztása elsősorban anyagi és kényelmi megfontolás alapján történik - olcsó legyen, közel legyen. (Ha van saját fedezőhímje, leginkább azt használja.)

A szükséges teszteket görényein elvégezteti

Görényeit nem veti alá a szükséges teszteknek (hiszen nem kevés pénzbe kerülnek!) így könnyen meglehet, hogy betegségekkel terhelt vagy hordozó állatokat tenyészt

A kisgörény után érdeklődők sok esetben egy várakozó listára kerülnek

A kisgörényeket születésük után gyakran helyi lapokban is hirdeti. Legyünk nagyon óvatosak, ha hasonló szöveget látunk: "folyamatosan kaphatók", "műszaki cikkre vagy más állatra cserélhető", stb.

A kicsik ára természetesen fajtánként más és más, és persze egy ritka, vagy éppen divatos fajta kölykeiért is többet kérnek a tenyésztők. Egy elismert kennelből származó, kiállításra-tenyésztésre vásárolt minőségi kisgörény ára lehet akár 15-50 ezer Ft is. Általánosságban elmondható, hogy 10 ezer Ft alatt nem igen várhatunk jó minőséget. Gondoljunk csak bele, hogy egy jó tenyésztő nem kevés pénzt invesztál bele tenyésznősténye felnevelésébe, kiállításokon való bemutatásába, a szükséges tesztek elvégeztetésébe és ezen felül elutazik akár 150-200 km-t is a kiválasztott hímhez és ott nem kis összeget fizet ki a hím gazdájának a fedeztetésért. Az anya görényt jó minőségű eledellel eteti, a kicsiket születésük után maximális ellátásban részesíti, nem "spórolja ki" belőlük az "anyagot"

Egy szaporítót egyetlen szempont vezérel: minél kevesebb költséggel felnevelni az almot (akár az anyagörény lestrapálása árán is) és gyorsan eladni őket.
Az ilyen kennelekben már 5-8 ezer forintért is kaphatunk kisgörényt.

A kölyköket adásvételi szerződés aláírásával, gyakran (magasabb ár mellett) garanciával adja át az új tulajdonosnak

Itt nem kell aláírnunk semmiféle szerződést, még a nevünket sem szükséges megmondanunk - ezt az embert nem érdekli mit szándékozunk tenni a kisgörénnyel, csak fizessük ki az árát

A görények jól szocializáltak, barátságosak, látszik, hogy foglalkoznak velük

A görények félénkek, esetleg agresszívek, nincsenek tanítva

Nem tart több görényt, mint amennyire ideje, pénze van és amennyit megfelelően el tud látni, és ami talán a legfontosabb: amennyit szeretni tud. A görények tiszták, "jólfésültek", szemmel láthatóan egészségesek és jókedvűek

A szaporítók kenneljei többnyire túlzsúfoltak, a görények láthatóan ápolatlanok. A görények gyakran betegnek, rosszkedvűnek tűnnek.

A kisgörények szüleit szívesen megmutatja, ha az apa nem kennelében él, fotót mutat róla

Gyakran vonakodva vagy egyáltalán nem mutatja meg a kölykök szüleit.
Ha mégis megnézhetjük őket, sokszor agresszív vagy félénk görényeket látunk

Jó minőségű étellel eteti kölyök és felnőtt görényeit

Olcsó, gyenge minőségű táppal eteti görényeit, sokszor a kölykök is a felnőtteknek valő eledelt kapják

Elővigyázatos a kölykök egészségét veszélyeztető betegségekkel szemben, ezért a látogatóknak le kell venniük a cipőjüket, kezet kell mossanak mielőtt a kicsikkel találkoznak. Ha a kicsik már a szabadban vannak, ne csodálkozzunk, hogy ha nem léphetünk be a számukra elkerített területre

Semmilyen elővigyázatosságot nem tapasztalunk, sőt a kisgörényeket szinte a kezünkbe nyomja

A kisgörényeket minimum 7-8 hetes korukig anyukkal és testvéreivel hagyja. Ez alatt az idő alatt a kölyök nagyon sok mindent tanul anyjától és sok tapasztalatot szerez a testvéreivel folytatott játék során

Már 5 hetesen eladásra kínálja a kicsiket, s biztosít bennünket róla, hogy "már egyedül esznek"

A tenyésztő gondot fordít a kicsik szocializációjára, gyakran kézbe veszi őket, különböző zajokkal, tárgyakkal ismerteti meg őket. Hozzászoktatja őket a fésüléshez, ahhoz, hogy megvizsgálja a fogaikat, gyakran még a kiállítási tréninget is megkezdi a kölykökkel.

A kölykök etetésén, tisztántartásán kívül nem nagyon foglalkozik a kicsikkel. Sok esetben az idegen ember látványától a kölykök megijednek, elszaladnak

Nem ad el egy időben két kölyköt egy kezdő görényesnek

"Két legyet egy csapásra" - ez a legjobb kifejezés

Kérdéseket tesz fel az érdeklődőknek. Érdekli, hol és hogyan akarják majd tartani a görényt, ki fogja majd gondozni, sétáltatni stb.

Nem tesz fel kérdéseket a kisgörény jövőjét illetően, akinek van rá pénze, had vigye

Forrás: http://www.nordicasiberians.hu/tenyeszt_szaporithu.htm

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(