[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2334526
Belépett
[X]

Fedeztetés

Mikor felkészült a nőstény?

A tüzelés jelei eltéveszthetetlenek annak, aki ismeri az állatát:

A péra a végbélnyílás előtt található. Normális esetben alig türemkedik ki a bőr szintjéből, de tüzelés alatt akár cseresznye méretűre megduzzad (a pontos méret állatról állatra változhat).

A tüzelés időpontja szabadban tartott görényeknél általában születés utáni év tavasza, lakásban tartás esetén 6-12 hónapos korban bármikor előfordulhat. 10 hónapos kor előtt nem javasolt vemhesíteni, mulasszuk el más módon a tüzelést.

Egy nőstény évente többször is tüzelhet, de évente egy nősténynek csak egy alom javasolt.

Ha a nőstény állapota nem megfelelő, nem fog betüzelni. 450 g testsúly alatt általában nem tüzelnek be. Ha be is tüzelne, csak akkor pároztassuk, ha megfelelő tenyészkondícióban van.

Fedeztetésre egyes források a tüzelés kezdete utáni 14. napot javasolják, mások a péra méretnövekedésének befejeződése után pár nappal. A fedeztetésre való alkalmasságot a nőstény szagának megváltozása is jelzi. Biztos jele a fedezésre alkalmas időpontnak, ha a nőstény magára engedi, felveszi a hímet.

Elképzelhető, hogy a tüzelő nőstény étvágytalan, nehezen alszik, ingerlékeny.

Mikor felkészült a hím?

Balra: A herék kicsik, a hím nincs szezonban.

A görényhímek szezonálisan aktívak. Télen kevésbé termékenyek, nyáron jobban. Ettől a lakásban tartott hímek ciklusa eltérhet, mivel a mesterséges fény és hőhatások befolyásolják azt.

A tenyészszezonban levő hímet könnyű azonosítani: A hím viselkedése megváltozik, keresi a nőstényeket, agresszívvá is válhat, a szaga intenzívebb lehet. A heréi megnagyobbodnak.

Balra: A herék nagyok, a hím szezonban van.

Szabadban tartott hímek általában születésük utáni tavasszal jönnek először szezonba, még a nőstények tüzelése előtt, lakásban tartott hímnél 4-10 hónapos korban.

Ha biztosra akarunk menni, akkor nem szezonban levő hímmel ne próbálkozzunk fedeztetni, mivel nagy valószínűséggel álvemhességet fog okozni (Ugyanakkor ritkán, de megtermékenyítheti a nőstényt, azaz tüzelés elmulasztására nem ez a legbiztosabb módszer).

Mit nézzünk meg fedeztetésnél?

Az oltási könyveket, az oltások meglétét.

A törzskönyvi kivonatot, tenyésztési engedélyt (MVK törzskönyvezett egyednél)

Egyeztessük a felmenőket, nincs-e közöttük azonos ős az utolsó 4 generációban (szülő, nagyszülő, dédszülő, ükszülő).

Nézzük meg a görények bundáját, fülét, külső paraziták miatt.

Ha vannak egészségügyi szűrővizsgálatok, azokat is nézzük át.

Nézzük meg a görény szállását, megfelelő higiéniai körülmények között, megfelelő módon lesz-e tartva a nőstény a fedezés ideje alatt, de a hím gazdájának is célszerű megnézni, hogyan tartják a nőstényt, megfelelően van-e tartva, megfelelő-e a hely a kölyöknevelésre.

Érdemes írásbeli megállapodást kötni a fedezésről, a felek kötelezettségeiről.

Ne felejtsük el kitölteni a fedeztetési bejelentőt (MVK törzskönyvezett szülők esetén).

Gondolkodjunk el azon, hogy minden kölyköt el tudunk-e majd adni? Ha nem vagyunk biztosak benne, ne fedeztessünk. Ne a menhelyeknek termeljük a görényt.

Hogyan történik?

 A nőstényt és hímet összerakva a hím azonnal érdeklődni kezd a nőstény iránt. Ha ez nem teljesül, akkor lehet, hogy:

 • a hím nem érzi magát igazán otthon,
 • nincs szezonban,
 • vagy a nőstény nincs megfelelő állapotban.

Ritkán, de elképzelhető, hogy a nőstény nem szimpatikus a hím számára. Figyeljük őket, és ha pár óra alatt nem történik semmi, vegyük őket külön, és próbálkozzunk másnap újra.

 A hím érdeklődését makogással, és esetenként igen agresszív viselkedéssel jelzi. Van, amikor húzza, vonszolja, esetenként párszor a falhoz veri a nőstény fejét közben. Nem ritka a visítás, fújás, szőr felborzolása, a bűzmirigy kiengedése. Van, amikor a párzás teljesen csendes. Ne ijedjünk meg ha a párzás brutálisnak látszik, ez görényeknél elég gyakran így történik. Ha nem bírjuk, akkor ne nézzük / ne tenyésszünk.

Tapasztalatunk szerint a megfelelő időben levő nőstény majdnem mindig magára engedi a hímet. Más fajoktól eltérően görényeknél nem fordul elő, hogy a párzás során valamelyik egyed megölje a másikat.

Célszerű ketrecben összeengedni az állatokat, a sérülések csökkentése végett (vegyük ki az odúkat, csöveket, függőágyakat).

A fárasztás után a hím grabancánál megfogja a nőstényt, maga alá gyűri, és párosodik vele. A párosodás ritmikus csípőmozgásokból áll. A párosodás végén az állatok összeragadnak, mely a csípőmozgás megszűnéséből látható. Ez az állapot akár 1-3 órán át is tarthat. Semmiképp ne zavarjuk meg az állatokat.

 Ha a hím elengedte a nőstényt, rövid ideig látható a behatolás nyoma, ezzel ellenőrizhető az aktus megtörténte.

A párzást többször ismételni kell. Erre azért van szükség, mert a peteérés az első párosodást követően 30 órával történik meg, míg a hím spermiumai csak 36-48 órán át életképesek. Az egyszerűbb megoldás, ha a hímet és a nőstényt pár napig együtt hagyjuk, és ők elvégzik a feladatukat. A szakszerűbb az, ha a hímet és a nőstényt naponta egy alkalommal tesszük össze az első, második, illetve a negyedik napon. A negyedik nap után akkor se próbálkozzunk, ha csak kétszer sikerült a párosodás. Ilyenkor már csak fölöslegesen stresszeljük a nőstényt, a hímet nem fogja magára engedni, és újabb petesejtek megtermékenyülése sem várható.

Egy nőstényt egy ciklus alatt csak egy hímmel fedeztessünk, ugyanis egyéb esetben nem tudjuk biztosra mondani, hogy a kölyköknek ki volt az apja.

Mit tegyünk, ha nem veszi fel a hímet?

Várjunk egy napot, hátha a hímnek épp nincs kedve, vagy a nősténynek korai a párzás. Ha a hím és nőstény hosszabb ideje együtt van, akkor pár napra vegyük őket külön, mert megszokták egymást.

Ha a nőstény agresszívan elutasítja a hímet, akkor emlékezzünk vissza, hogy a görények párzása egy igen agresszív dolog, elképzelhető, hogy csupán ennek vagyunk szemtanúi. Ritka, hogy ne legyenek egymásnak szimpatikusak, és elutasítsák egymást. Ilyenkor más hímmel próbálkozhatunk (de csak, ha biztosak vagyunk benne, hogy az első hím nem fedezett, különben kényelmetlen kérdésekre számíthatunk!).

Honnan tudjuk, hogy sikeres volt?

Párzás után rövid ideig látható a pérán a behatolás nyoma.

Ha ezt nem sikerült észlelnünk, akkor az első jel a nőstény viselkedésének megváltozása, már nem fogja engedni a hím közeledését.

A péra a fedezés után legkorábban 3-4 nappal, de általában 10 nappal kezdi meg az összehúzódást. Ha a 9. napon még nem látunk változást, nem kell aggódni. Amennyiben viszont a 14. napon sincs változás a péra állapotában, már gyanakodhatunk, hogy a párzás sikertelen volt. A péra az eredeti méretét általában 2-3 héten belül éri el, de elképzelhető az is, hogy a vemhesség végéig enyhén duzzadt marad.

A vemhesség legkorábban 14 napos korban, a hasfal tapintásával állapítható meg. Ultrahang már akár 12 naposan is ki tudja mutatni az embriók jelenlétét, de ha nem muszáj, ne erőltessük az elvégzését. Az embriók még ezen idő után is felszívódhatnak. A vemhesség utolsó napjaiban már nagyon tisztán tapinthatók a kölykök, illetve a kölykök mozgását is láthatjuk a hasban. A vemhesség 40-44 napig tart, de ha a 43. napig nem születik utód, vigyük el állatorvoshoz a görényt.

Elhúzódó tüzelés

 Ha egy nőstény tüzel, és nem vemhesítjük, akkor egyes esetekben elhúzódó tüzelés alakulhat ki. A 3 hétnél tovább tartó tüzelést nevezzük elhúzódó tüzelésnek, vagy túltüzelésnek. Ez azért történik, mert a vadászgörény szigorúan reflexovulátor, azaz a behatolás hatására érnek meg a peték, azaz párzás nélkül a tüzelés hosszú ideig folytatódhat. Az elhúzódó tüzelés következménye olyan hosszan tartó magas ösztrogén-szint, mely károsítja a nőstény görény szervezetét. Elsősorban a szőrnövekedés leállását okozza, valamint a vöröscsontvelő működését károsítja és ezáltal súlyos vérszegénységet okoz. Ez a hatás egy idő után már visszafordíthatatlan változásokat hoz létre, és az állat halálát is okozhatja. A halál oka leggyakrabban az alacsony vérlemezke szám miatt belső vérzés, vagy az alacsony vörösvértest szám miatt sejtszintű oxigénhiány.

 Természetesen elképzelhető, hogy a görény tüzelése magától abbamarad, de ha egyszer el is múlt, nem jelenti, hogy legközelebb sem lesz probléma. Mindig álljunk készen arra, hogy a kialakuló elhúzódó tüzelést kezelni tudjuk.

Az elhúzódó tüzelés elmulasztásának módszerei:

 • elkötött (nem ivartalanított!) hímmel való fedeztetés
 • hormonkezelés (egy-két alkalomnál többször nem javasolt, méhgyulladást, egyéb problémákat okozhat)
 • ivartalanítás (a legbiztonságosabb választás, ha nem akarunk több kölyköt)
 • sötétkúra (bizonytalan a hatása, legalább 3 héten át naponta legalább 16 óra teljes sötétség – legfeljebb csillagfénynek megfelelő mennyiségű fénnyel –, legfeljebb 6-8 óra nappali világossággal)
 • fedeztetés egy ivaros hímmel (vemhesülést okozhat – a vemhességhez kapcsolható egészségügyi problémák sokkal kockázatosabbak, mint az ivartalanítás, nem javasolt megoldás)

Nem javasol, a macskáknál működőképes ún. „pálcázás” (a méhszáj mechanikus ingerlését) módszere, görényeknél ugyanis ez nem működik. Ne kezeljük félvállról a problémát, a görényünk életével játszunk!

Termékenység

Csökkentheti a termékenységet és valószínűsítheti az álvemhesség kialakulását:

 • Ha a hím a fedezés idejében nincs szezonban.
 • Ha a nőstény túltüzelt.
 • Hormonális zavarok, pl. fényviszonyok változása a fedezés előtti 3 hétben.
 • Ha a hím csak egyszer párosodott a nősténnyel.
 • Fertőzések (terméketlenséget, vagy vetélést okozhatnak).
 • Származás (leginkább molnárgörény, vagy nyérc felmenő esetén terméketlen lehet a hím vagy a nőstény, de előfordulhat bizonyos görényfajtáknál is)
 • Kompatibilitási probléma a hím és a nőstény örökítőanyaga között (ilyenkor célszerű más hímet keresni, oka lehet beltenyésztettség, vagy véletlen is)

Ha túl korán fedeztetjük a nőstényt, az nem veszi fel a hímet. Nem ismeretes olyan tényező, hogy a túl korán fedeztetett nőstény kevésbé lenne termékeny.

Gasparin Balázs, Kolmann Gabriella

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(