[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2399065
Belépett
[X]

Ellés

Az ellés levezetése

Az ellést az első alomnál a 41., a további almoknál a 42. napra várhatjuk. Az ellés általában probléma nélkül lezajlik, ritka, hogy segítségre lenne szüksége az anyának. Az ellés 2-3 órán át tart, és ha máshogy nem, akkor úgy vesszünk észre, hogy halljuk a kölykök sivalkodó hangját az odúból. Ha lehet, ne zavarjuk ilyenkor az anyát. Bár legtöbben jól viselik a gazdi társaságát, adódhatnak problémák. Az ellés befejeztét a hangok elhalkulása jelzi, ahogy a kölykök elkezdenek szopni. Várhatóan 6-8 kölyök születik, de akár 18 kölyök is születhet. 12 kölyöknél több esetén keressünk pótmamát.

Ha a hangok 3-4 óra múlva is hallhatóak, vagy az anya ideges, ide-oda rohangál, akkor elképzelhető, hogy probléma van, forduljunk állatorvoshoz.

 A kölykök 3-4 centisek és általában 10-12 gramm súlyúak.

A szülés után az anya elrágja a köldökzsinórjukat, és tisztára nyalja őket. Utoljára a méhlepény távozik, amit az anya gyakran megesz. A méhlepény távozása után megindul az anya tejtermelése. A kimerült anyát meleg táplálékkal lehet felélénkíteni.

Ha a szülés után nagy mocsok marad, akkor a rongyokat óvatosan cseréljük ki a kölykök alatt. Az anyát vegyük külön a kölyköktől. A kölykökhöz ne érjünk hozzá, óvatosan fogjuk meg az alattuk levő rongy sarkait, és emeljük kicsit fel. Gyorsan rakjuk alá a tiszta pólót, és óvatosan görgessük át a kölyköket. Ha nem tudjuk összefogni a ronggyal a kölyköket, akkor csak vegyük ki a régi rongyot, és dobjuk rájuk az új rongyot, majd az anya eligazgatja őket. Ha a rongyok nem lettek koszosak, ne stresszeljük ilyesmivel az anyát. Az anyát csak a feltétlenül szükséges időre vegyük külön a kölyköktől.
Ha az anya szőrzete véres marad, és látjuk, hogy nincs energiája megtisztogatni magát, langyos vizes vattával törölgessük meg. Ne használjunk sampont, vagy más tisztítószert.

Amennyiben három kölyöknél kevesebb fog születni, az nem mindig ad elég stimulációt az anya szervezetének, hogy a szülés meginduljon. Ez esetben állatorvos segítségére van szükség. Emiatt szükséges, hogy ha a 43. napig nem indul meg a szülés, elvigyük az anyát az állatorvoshoz, aki megállapítja, hogy álvemhesség esete áll-e fenn, vagy túl kevés a kölyök.

Az ellőláda

Az ellőláda ne legyen se túl kicsi, se túl nagy. A túl mély és szűk ellőláda esetén az anya nem gondozza megfelelően a kicsiket, akik éhen halnak, vagy megfulladnak. Ha a láda túl nagy, az elkószáló kölykök könnyen kihűlnek, és az anya nem fogadja vissza őket az alomba. A búvóláda bejárata ne okozzon akadályt az anyának, mert a duzzadt emlők könnyen megsérülnek, és akkor az anya abbahagyja a szoptatást.

Gondoljunk arra is, hogy a kölykök meg fognak nőni, el fognak-e férni az odúban? Ha meg tudjuk oldani, jó ötlet, ha az ellőláda egy része leválasztható, és azt csak a kölykök 3 hetes korában nyitjuk meg.

Anyaga lehet fa vagy műanyag. Legyen tisztítható. Mindenképp legyen zárt, biztonságos. Az ellőláda legyen rongyokkal kibélelve. Kerüljük a bolyhos, szálas anyagokat, mivel a kölykök belegabalyodhatnak.

Problémák kezelése

Legyen kéznél legalább egy állatorvos telefonszáma, ahova szükség esetén szaladni lehet. Készüljünk fel arra is, hogy esetleg hajnali 2-kor merül fel a probléma, amit azonnal meg kell oldani. Legyen egy ügyeleti telefonszám is kéznél.

A kölykök azonosítása

A kölykök akár a születés után megtekinthetők, de kézbevételükkel várjunk pár napot. Hagyjuk megnyugodni az anyát, ne kockáztassuk a kicsik épségét.

A kölykök neme ránézésre megállapítható a nemi szervük és végbélnyílásuk távolsága alapján. Színükből csak annyi mondható meg, hogy színesek lesznek-e, vagy albínók. Ha a lezárt szemhéj mögött feketéllik a szem, akkor színesek lesznek, egyébként albínók.

Gasparin Balázs, Kolmann Gabriella

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(