[Magyar]
[Angol]
Javasolt felbontás 1024x768 Hírek Fórum Fotóalbum Görények
Belépés: regisztráció
Facebook
[X]
Menü
[X]
[X]
Látogatók száma: 2399093
Belépett
[X]

Szoptatás, kölykök táplálása

Nyugalom

 Ne lepődjünk meg, ha az anya az első két hétben nem fogja elhagyni az ellőládát. Az ételt rakjuk a bejárat mellé, hogy az odúból elérje azt. Az odú legyen jól védett, nem jó a nyitott láda. Az elkószáló kölyköket a kezdeti időszakban igen alaposan visszacipeli a biztonságos helyre. Ha nem ketrecben tartjuk, vagy valamilyen módon ki tud jönni belőle, bizony elképzelhető, hogy átköltözteti a kölyköket az ágy alá, vagy más, általa biztonságosabbnak ítélt helyre.

Ne zajongjunk a ketrec mellett. Ha az anya számára stresszes a környezet, megpróbálhat új helyet keresni a kölyköknek, és addig cipeli őket a szájában, míg mind elpusztul.

 Az első három hét alatt a kölyköket ne fogdossuk túl sokat, mivel az anya ideges lehet tőle. Ne rendezzünk nagy vendégjárást se.

Az idegesség miatt az anya aggresszívvé válhat, akár a gazdájára is rátámadhat. Mielőtt a kölykökhöz nyúlnánk, vegyük külön az anyát, és tegyük egy hordozóba. A hordozót olyan helyre rakjuk, ahonnan az anya nem lát rá a ketrecre, illetve nem hallja a kölykök hangját.

Etetés

 Az etetés kiemelkedően fontos a szoptatás időszakában. Minőségi táplálékkal etessük. Lehetőleg minél több állati eredetű táplálékot kapjon, mivel a növényi tápanyagot nehezebb feldolgoznia, illetve húgykövességet is okozhat. Ha az étrend nem kielégítő, csökkenhet, vagy el is apadhat a tejtermelés.

A kölykök etetése 2.5 hetes korukig általában nem szükséges. Életük első 10 napján mindenképp görénytejre van szükségük, ez semmivel nem pótolható.

A 10. nap után, szükség esetén (ha az anya nem képes gondoskodni a kölykökről) macskatej (vagy laktózmentes tej), tojássárgája, és szőlőcukor keverékével etethetők. Amennyiben mi etetjük a kölyköket, a székelésről is nekünk kell gondoskodni, mert az csak stimuláció hatására történik. Három hetes koruk előtt a kölykök fenekét langyos vizes vattával kell megtörölgetni az ürítés megindításához.

 Két és fél hetes kortól fokozatosan lehet szoktatni őket a pépes takarmányra. A pépes (pl. vizezett darált hús, vagy apróra vágott hús, illetve vizezett minőségi konzerv) táplálékot lapos tálkára rakjuk, az anyát külön vesszük, a kicsiket a tál köré rakjuk, és szájukat hozzáérintjük a péphez. Eleinte nem biztos, hogy fognak enni, de fokozatosan hozzászoknak az étel ízéhez. A legtöbb kölyök 3 hetes korban már megeszi a pépes ételt, de van aki csak 4 hetes korában hajlandó elfogyasztani. Megfelelő időben az anya magától is elkezdi behordani a táplálékot a kölykök számára.

Ahogy a pépes takarmányt már megeszik a kölykök, úgy etethetjük egyre darabosabban. Lehetőleg minél inkább hús alapú legyen az étrend, a konzerv tápok általában nem kielégítőek a kölykök számára. A kölykök gyorsan nőnek, és ehhez a lehető legjobb minőségű tápanyagokra van szükségük, különben elmaradnak a növekedésben, akár felnőtt korukra is kisméretűek maradhatnak. Ne féljünk idővel akár egész csirkecombot adni a kölyköknek, van foguk, meg tudják enni, szoktassuk hozzá őket a rágáshoz, hogy később se legyen gond az etetésükkel. Ne felejtsük ki a vitaminokat, illetve a kalciumot, foszfort, D-vitamint sem, amelyek a növekedéshez és a csontok fejlődéséhez elengedhetetlenek. A gyors növekedés miatt a csontok igen gyengék, könnyen sérülnek, amit lehetőleg kerüljünk el. Ne az étrenden spóroljunk! A kölykök fogják kárát látni.

A kölykök 4-5 hetesen már leginkább szilárd takarmányt esznek. Figyeljünk arra, hogy folyamatosan legyen előttük táplálék. 6 hetesen naponta 4-5 alkalommal kell őket etetni (azaz folyamatosan legyen előttük ennivaló), és ahogy nőnek, úgy lehet napi kevesebb etetésre szoktatni őket. 6 hetes koruk előtt ne adjunk a kölyköknek száraztápot, mivel az emésztőrendszerük nem biztos, hogy képes azt feldolgozni, illetve a szájban felpuffadva fulladást is okozhat.

Szoptatás

A nőstény görénynek 6-10 emlője van. Nem mindíg duzzad meg az összes. Mivel a kölykök nem egyszerre szopnak, a nőstény az emlőszámnál népesebb almot is fel tud nevelni, de ha 12 kölyöknél több van, gondolkozzunk a pótmama keresésén, illetve a kiegészítő tápláláson.

Amennyiben csak 1-2 kölyök születik, és azok minden csecsbimbót használnak, egyik emlőn sem alakul ki olyan stimuláció, ami elegendő lenne a tejtermeléshez, és az anya teje elapad. Kicsi alom esetén a kezdeti időszakban figyeljünk arra, hogy csak pár emlőt használjanak a kölykök, hogy azokat megfelelő stimuláció érje.

Higiénia

Az első három hétben a mama takarítja a kölyköket. Ekkor viszonylag kevés dolgunk van, ne nagyon piszkáljuk a kölyköket, ha nem muszáj ne cseréljünk rongyokat (hacsak nem nagyon koszos). Ahogy a kölykök elkezdenek szilárd táplálékot fogyasztani, az anya abbahagyja tisztogatásukat. Eleinte valószínűleg nem fognak az alomba járni, az odúban, vagy az odú előtt fogják elvégezni dolgukat. Elképzelhető, hogy naponta többször is takarítani kell, cserélni a rongyokat, amíg a kölykök nem elég idősek ahhoz, hogy alomra szokjanak. Van, amelyik kölyök csukott szemmel is megtalálja az alomtálcát, de nem ez az általános eset.

Figyeljünk arra, hogy ne halmozódjon fel a széklet a ketrecben, ne legyen a kölykök előtt romlott hús, a kölykök alatt a rongyok tiszták legyenek. A nem megfelelő higiéniai állapot hozzájárulhat bizonyos fertőzések kialakulásához, és a kölykök is nehezebben tanulják meg a tisztaságot.

Takarításkor először az anyát vegyük ki a ketrecből, és zárjuk hordozóba. Lehetőleg ne lássa, hogy mit csinálunk a ketreccel, mivel stresszes lehet neki. A takarítás ideje alatt az anya legyen külön a kölyköktől.

Egészségügyi ellátás

A kölyköknek 6 hetes koruk után legfeljebb egy alkalommal van féregtelenítésre szükségük. Felesleges túl sokszor féregteleníteni őket, mivel a bélférgesség görényekre nem jellemző, sőt, ártalmas lehet a kölyköknek. Ha az anya megfelelően oltva volt, az első oltás beadása 8 hetesen esedékes, amit általában mar az új gazdi intéz. Ha mégis nálunk marad ilyen idősen egy vagy több kölyök, ne felejtsük el a szopornyica elleni oltásokat 8, 11 és 14 hetes korban, a veszettség elleni oltást 16 hetes korban.

Mostanában egyre inkább elterjedt a görények chipezése. Amennyiben a kölyköket chipezve szeretnénk eladni (javasolt az állat azonosíthatósága miatt), 6 hetes korban már be lehet őket chipezni.

Ne tegyünk külső élősködők elleni szert a kölykökre, vagy a szoptató anyára. Ha feltétlenül szükséges, mindig kérjük ki az állatorvos tanácsát előtte.

Ha bármi okból az anyát antibiotikummal kellene kezelni, kérdezzünk rá az állatorvosnál, hogy a kölyköket le kell-e választani. Az antibiotikumot fogyasztó anyábólaz anyatejjel sok káros anyag kerülhet a kicsik szervezetébe.

Ha 5-nél kevesebb kölyök születik, elképzelhető, hogy nem stimulálódnak megfelelően az emlők. Ennek következményeként előfordulhat, hogy az anya szervezete úgy érzékeli, hogy sikertelen volt a párzás, és újra betüzel, akár a szoptatás 2-3. hetében. Ezt a tüzelést mindenképp hamar el kell mulasztani, mivel a megnövekedett hormonszint az anyatejen keresztül kárt okozhat a kölykökben.

Az első két hétben infralámpával melegíthetjük a kicsiket, de ez normális körülmények között nem szükséges, mivel az anya megfelelően képes a kölykök melegítésére, elsősorban anya nélküli nevelésnél van rá szükség. Ha így teszünk, akkor viszont csak az odú egyik sarkát melegítsük, hogy nagy meleg esetén odébb tudjon húzódni az anya és a kölykök.

Fejlődés

A kisgörények süketen és vakon születnek, 10-12 grammos testsúllyal. Nagyon gyorsan nőnek, az első időszakban hetente megduplázódik testsúlyuk. A 3. hét végén már meghaladják a 10 dekagrammos súlyt. A felnőtt méretet 16 hetes korukra érik el.

A színezet legkorábban 3 napos korban kezd látszódni. Ebben az időszakban derül ki, hogy a görény vadas (szürke), vagy bézs színezetű (fehér) lesz. A pontos színezet csak később, kb. 30 napos korban határozható meg (sziámi vagy szolid, sötétebb, vagy világosabb típusú színezet). Ne ijedjünk meg, ha a szőrzet pigmentációja elsőre úgy tűnhet, mintha a bőr kékülne be. Az albínó kölyök már születése pillanatában meghatározható, mivel nála nincs szem pigmentáció minden más kölyöknél van, és ez a szemhéjon át jól látszik.

Mozgásuk eleinte inkább fókajáráshoz hasonlít, de 4-5 hetes korban már egyre ügyesebben járnak. 6 hetesen már ritka az az állat, aki (ugyan csetledezve-botladozva, de) ne tudna megállni a négy lábán. Figyeljünk arra, hogy ne essenek le sehonnan, nagyon sérülékenyek a kölykök csontjai, könnyen eltörik a lábuk. Ez onnan vehető észre, hogy míg a többiek már vígan szaladgálnak, az adott kölyök még mindig fókajárásban közlekedik. Idejében észlelve a problémát a dolog jó hatásfokkal kezelhető és rendbehozható.

A kicsik kb. a 32. napig süketek. Ekkorra alakul ki rendesen a hallásuk. A szemük kb. 34 napos korukban nyílik ki. Van akinek korábban, van akinek később, és nem mindig egyszerre. A szemek kinyílását ne siettessük, mivel ezzel akár látáskárosodást is okozhatunk.

A kölyökfog 14 naposan kezd el megjelenni, és 18 napos korukra teljesen áttöri a fogínyt. 4 hetesen a foguk már igen fejlett, nyugodtan adhatunk nekik húst is tápláléknak. A felnőtt fogazat váltásának kezdete a 47-52. napos korban történik, amely először a dupla szemfogak alapján ismerhető fel (a szemfogakat az 56-70. napon váltják). Kis tapasztalattal nem nehéz a kölyökkori és a felnőtt fogsor megkülönböztetése.

Nevelés, elválasztás

 Legkésőbb 5 hetesen el kell kezdeni a kölykök kézhez szoktatását, de az sem baj, ha korábban, akár már 3 hetesen nekilátunk. Ajánlott naponta legalább egy órát a kölykökkel tölteni, hogy ismerkedjenek a kezünkkel, hangunkkal. Mivel ők harapás segítségével ismerkednek a világgal, teljesen természetes, hogy a kezünkbe is beleharapnak. Figyeljünk arra, hogy ne büntessük meg őket túlságosan, méretüknek megfelelő büntetést kapjanak (azaz egy ujjal kis pofont, vagy egy ujjal egyhe koppintást a fejükre). Négy és fél hetesen, amikor már hallanak, kezdjük meg a hívószó, és a tiltószó használatát, hogy minél hamarabb hozzászokjanak. Figyeljünk arra, hogy ők kisebbek, törékenyebbek, ezért óvatosabban bánjunk velük, óvatosabban is büntessük őket. Figyeljünk ezen játékok ideje alatt arra, hogy az elkódorgó kölykök olyan helyre is beférhetnek, ahova az anya nem.

Kb. 5 hetes kortól fokozatosan kezdhetjük leválasztani a kölyköket. Eleinte csak negyed órát vegyük külön a mamát a kölyköktől, majd egyre növeljük a távollét időszakát.

Gazdikeresés

 A pároztatással felelősséget vállalunk a kölykök életéért. Igyekezzünk ezért jó helyet keresni a számukra, ahol megkapják mindazt, amire szükségük van (táplálék, mozgásigény, társaság, orvosi ellátás). Ne dobjuk ki őket, ha nem találunk nekik gazdát. Ne adjuk őket állatkereskedésbe, mivel az ottani tartási körülmények nem minden esetben megfelelők, illetve nem tudni, hova kerültek. Ne adjuk el a kölyköt „mindenáron.” Ha úgy látjuk, a gazdijelölt nem alkalmas a görénytartásra, ne habozzunk ezt megmondani.

A kölyköket legkorábban  törvényileg szabályozottan csak 8 hetes koruk után szabad odaadni!  Megfelelő gondoskodás mellett ettől nem lesz vadabb a kölyök, nem fog kevésbé hozzászokni az új gazdijához, ellenben mamájától még sok mindent tanul, és jobban viseli az első napokban a mama hiányát is.

Gasparin Balázs, Kolmann Gabriella

[X]
Jelenleg nincs örökbefogadható vadászgörény.
[X]
Elveszett
Jelenleg nincs elveszett / talált görény.
[X]
Carmen
Szia Bodgyo! Nagyon sajnálom! Javulást kívánok a görikédnek! Én VETRI DMG-t adok a görimnek,az orvosi kezelés mellé, szegénykémnek daganata van a pici szájában.
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
bodgyo
Carmen! Igen, voltunk másik orvosnál:-\( nagy a probléma:-\( mellékvese, lép, fogkő:-\( de jobban lett, jól is volt, de ismét rosszul van:-\( nagyon sárga a pisije:-\( és lázas:-\( megszakad a szívem:-\(
Carmen
Szia Bodgyo! Calo-Pet pasztát adtál már neki? Nem tüzel a görid? Rendben vannak a fogai? Szerintem vidd el egy másik orvoshoz is. http://www.mvk.hu/index.php?m=118 Mielőbbi javulást kívánok a göridnek
bodgyo
Segítsetek! A kisgörim már hete nem eszik! Egy tojás sárga, paszta, ennyi. Voltunk dokinál, nem talál baját! Mit csináljak? Már teljesen kétségbe vagyok esve:\(